Scudo Sports

Bisikletlere de plaka ve ruhsat zorunluluğu gelebilir.

Tepki
73
Merhaba forumdaşlar. Evet alttaki belge veya talimat elektrikli bisikletler için geçerli fakat maddelerdeki açıklamalar sanki gelecekte bisikletler için de ruhsat zorunluluğu olacağını müjdeler gibi geldi bana. Sonuçta bisikletler de trafikte ilerleyen bir taşıt konumunda ve 25 km/h hızı kolaylıkla geçebilen bir araç. Sanırım yukardaki talimat elektrikli bisikletlerin trafikte karıştığı kazalarda karşı tarafın zararını ödeyebileceği bir sigorta kurumuna bağlı olmadığı için doğabilecek mağduriyetleri önlemek amacıyla yürürlüğe geçirilmek istenen bir yasa olarak düşünüyorum. Bunu önlemek içinde plaka, ruhsat, sigortayı şart koşacaklar. Bir bmw X5 in sol dikiz aynasını kazaran kırdığınızda karşınıza 1.500 tl lik bir masraf çıkıyor.

ZMN9yG.jpg

Yukarıda yazdığım konu başlığı sadece kendi öngörümdür. :) "Ne diyor bu? Paranoyaklaşmış iyice" diyebilirsiniz ama burası Türkiye, her an herşey olabilir :) Şu günlerde vergi üstüne vergi, vergininde vergisi, sigortasına zam koyan hükümetimizin "köprü yaptık çok para lazım çokk" demeçlerinden sonra dediğim gibi herşey olabilir bu güzel ülkemde. Çokta şaşırmamak gerek :)

Scudo
sanırım kaygılarında haklı çıkacaksın

Bence gayet olumlu bir gelişme. Ortada yeni bir düzenleme yok, hatta mevcut mevzuatın uygulanması için denetim bile söz konusu değil. Sadece "elektrikli bisiklet" diye satılan ama aslında mobilet olan taşıtlar için ilgililere bilgilendirme yapılacak.

Plaka olursa ruhsata işli olmalıdır. Öyle bisiklet üzerinde plaka taşıyacak halimiz yok. Ruhsat bana mantıklı geliyor ancak E-ruhsat gibi bir şeyler olursa çok daha rahat ederiz.

• Beğen
Tepkiler: tolosa
Ülkemizde bisiklet kültürü henüz emekleme aşamasında olduğu için bu tür uygulamalar insanları bisikletten soğutur kanımca.Zaten ülkece üşengeciz:) bir çok insan bisiklete başlamadan vazgeçer.Böyle bir uygulama olacaksa bile en azından bisiklet kültürü biraz daha yaygınlaştıktan sonra olmalı.

• Beğen
Tepkiler: tolosa
Ondan sonra trafik sigortası,vergi bunları takip eder.Daha sonra sıra ayakkabıya da gelir.Nasıl olsa her türlü vergiyi ödüyoruz.

Ben yaya ruhsatı uygulaması da bekliyorum. Plakayı da kaba etimize takarız artık. Gerçi ekonomik çöküşte olan bir ülkede memur maaşlarını ödeyebilmek için bu tip parasal kaynaklar arayıp bulmak gayet normal. Henüz ortada bişey yok ama insan tedirgin oluyo tabi.

Bunda bir gariplik görmedim ve aslında bu zaten uzun süredir de böyle. Bisiklet, tanımı gereği motorsuz veya en fazla 250W motora kadar müsaade edilen bir araç.

Ben elektrikli bisiklet kullanıyorum (pedelec e-bike) ve 250W 25 km/h sınırı var; yani 25 km/h üstü hızlarda motor devre dışı kalıyor. Almanya'da 25 değil de 45 km/h sınırı olan e-bike'lar genelde o modelin "HS" yani "high speed pedelec" modeli olarak anılıyor ve bu özellikten dolayı plakaya tabiler, sol aynaları olmak zorunda ve bisiklet yollarında giderken motor desteği kullanmamaları gerekiyor mesela. Aynı durum standart 25 km/h modelleri için geçerli değil.

Ancak kimi bisikletlerde 500W veya üstü modellerde hız sınırı olmaksızın motor ile 80-90 km/h hızlara çıkabilen bisikletler var. Yine adına nedense elektrikli bisiklet denilen mopedler var bir de; onlar 50-60 km/h hızlarda motorsiklet gibi gidiyorlar. Düzenlemede asıl amaç bunlar için ve bence de olmalı. Yani polis gelip de yol bisikletçisine "sen 60 ile gidiyorsun göster bakalım ruhsatı" durumu olmayacak :)

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Bence elektrikli scooter için çok güzel bir gelişme. Okulda iki oğlanın konuşmasına denk gelmiştim. Biri diğerine "Ağbi elektirikli çok güzel. Hem kırmızıda filan geçebiliyon. Ceza da yazamıyolar. Elektirikli al kask falanda gerekmez." demişti. Gerçi motorsikleti olup plaka takmayan liselileri gördükten sonra bunlarıda umursayan olmaz bence.

Beklenen gün gelmiştir, her pedallı nesnenin ardında özel bir kod mevcuttur. Bir anda her yer arkasında kaba bir levha sallanan arkadan itişli çift tekerlilerle dolmuştur. Ve hemen ertesinde bir anda hepsi buhar olup uçar. Süblimleşme özelliği olan bir nesneye para dökmek akıl karı olmadığından günümüzün aktarları kepenk indirmek zorunda kalır. Geriye sadece emeklisi gelenler kalmıştır, onların da ellerinde artık eskisinden ağır ve çirkin bir makine vardır ve üstelik eskisi gibi bir piyasa yoktur.
( Başka bir deyişle, her bisiklete plaka vs zorunluluğu gelirse maliyeti arabanınkine yaklaşacağından herkes kullanmayı bırakır. Artık kimse kullanmayınca ticareti de biter, mağazaları servisleri de. Geriye sadece sporcu kesim kalır, onlarda ıssız bir adaya bisikletle düşmüş gibi olurlar. Ne servis var ne eski buluşmalar. Şeklinde bir bilim-kurgu benimki :) )

Dedemin bisikletinin plakası olduğunu hatırlıyorum hatta o dönemde yanılmıyorsam A1 Ehliyetler bisikletleri kapsıyordu yanlışım varsa düzeltin lütfen, tekrar benzeri bir düzenleme belli standartta ki bisikletlere neden uygulanmasın ki..

Evet bende plakası olan birkaç bisikletin fotoğrafını görmiştüm. Hatta bir ara sahibinden'de bi antika vardı plakalı.

Elektrikli bisiklet denen scooter'lara kesin getirilmeli plaka ve ruhsat şartı. Bunları kullanan sığırlar (başka tabir bulamadım afedersiniz) trafikte de tehlike saçıyolar, yetmiyo gibi bisiklet yoluna girip biz bisikletlileri de tehlikeye atıp keyfimizi kaçırıyolar. Hadi bisiklet yoluna girdin be sığır, bari sağdan git. Denk geldiğimde çekilmiyorum üzerlerine sürüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Ataşoğlu
@özcanözer çizmedin ki kesesin demiş cem yılmaz. bisiklete plaka ruhsat uygulamaları için önce bisikleti aktif olarak trafiğe monte etmeleri gerekir ki bu zamana kadar bu başarılamadı. bu saatten sonra da zor.

ordaki kilit nokta anma gücü
kimsenin bacakları 0,25 kwlık çeviriyor mu diye test edilmeyeceğinden böyle birşey olmaz

bisiklet için geçerli değil. bence 30-40 km hız yapan ve insanların çocuklarına karne hediyesi olarak aldığı elektrikli ''bisiklet'' kullanıcılarını kapsaması güzel bir şey. Bakıyorsun 12 yaşında çocuk kasksız bir şekilde 30-40 km hız yapıyor bir de bilinçsiz olduğundan insan hayatını tehlikeye atıyor. Artık böyle şeyleri daha az görürüz.

Sanırım bu tarz plakalara hiç birimizin itirazi olmazdi. Ayrica hirsizlik durumlari için polisin hareket alanini da genişletirdi plaka olayi. MTV, sigorta ve kasko olaylarina girmiyorum tabii. Sadece elektrikli değil tüm bisikletler için plaka/ehliyet zorunluluğu için yorum yaptim.

Geri