Scudo Sports

Bisikletle ULUDAĞ'da Kar Keyfi (22 ARALIK 2007)

Scudo
Sevgili arkadaşlar hava durumunu dikkate alarak yola çıkmakta çok fayda var.
Arkadaşlar yaptığım gezinin linkini bulup koymuşlar sağolsunlar. Benim ekleyeceklerim.
Güneşli bir gün olmaz ise 1800 rakımda aralık ayında , özellikle sürekli gölge ( akşam üstü olup güneş etkisini yitirdiğinde ) olan yerlerde, ve inerken alacağımız rüzgardan dolayı özellikle ellerinizi çoook üşütebilirsiniz ?
Ben geçen sene şubat da inerken , ellerim hissizleşmeye başlamıştı.

Kesinlikle hava karanlığına kalınmamalı. Ben yolun yaklaşık 5 te 3 ünü kar üzerinde çıkmıştım . Bisiklet o günkü koşullarda bir kere bile patinaj yapmadı.
Lastiğimde normal lastikti. Çivili falan olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum.
Ancak inerken çok yavaş inilmeli elbette.

Selamlar.

bu akşam tarihle ilgili olarak karar almak için toplanacağız.
ikinci adım olarakta katılım koşulları ve şartları doğrultusunda ulaşım olanakları incelenip en kolay ve rahat seyahat imkanları doğrultusunda araştırma yapılıp,tur öncesi ulaşım hazırlığı tamamlanmış olacak.
konu ile gelişmeleri güncel olarak formumuza yansıtacağız.
herkese teşekkürler.

hadi niko bekliyoruz.ama sizden ricam tur bayramın son günü olsun herkes katılsın diye ;)
çünkü bazılarımız bayramda bile çalışabilir.bilginize...

• Beğen
Tepkiler: xtc_semih
bayram veya bayramdan sonra ise bende varım ve bir cok unuversiteli arkadasta olur sanırsam..

bayramın son gunu olacaksa simdiden otobus biletlerinizi almanızı oneririm cunku firmalarda bilet kalmıyor hele bir de bursaya ise hic kalmıyor:)bir de bisikletli isen iyice yandın :)

Aralıkta bisikletle uludağ zirve (2543m) mi yapmayı deneyeceksiniz ? Herhalde yanlış anladım.

@ataruh

arkadasinda belirttigi gibi

havaların duzelmesini beklemek gerekli

vursa merkezde guzesli hava olur ise cikim yapmak mantikli

tecrube ile sabittir :)

Tam tarih belirlensim PM den bildirelim!

Bir de hava koşuulları değişebilir düşüncesi ile bir 2. plan yapılmalı!

@andac
dogru anladın andac kardeşim,
Ama kanatimce aralık degilde 1.veya 2 ay en uygun Aylar. havalar ısınmaya başladığı ama uludağımızın beyaz gelinligi olduğu, karın erimeye başladıgı zamanlar en iyi zamanlar .......

@sportmen

Arkadaşlar , aralık ayında bisikletle Bursa merkezden zirveye kadar gitmek için çok doğru bir planlama ve dağcılık konusunda tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacınız var. Bu konuda kimin ne kadar tecrübesi var bilemiyorum. Ancak bisikleti Aralık ayında zirveye çıkarmak , hele ki bunu aynı gün içinde yapmak için ( kimsenin hevesini kırmayayım ) ciddi malzeme ve ekipman gerekli.

Yapılabilecek olan şey bence, maden bölgesinde kamp yapıp, ertesi gün çıkışa devam etmek olacaktır. Bu durumda da ertesi gün bisikletler zirveye götürülebilir mi süphelerim var.

Yıllara göre 1 - 4 metre arasında kar bulunan bir yerden bahsediyoruz. Bisikleti taşımak çok zor olacaktır. ( bunun için yapılmış sırt çantaları var ancak türkiye de var mı bilmiyorum , belki eski bir çantadan yapılabilir )

Nasuh Mahruki nin deyimi ile " Uludağ Türkiye nin en tehlikeli dağıdır"

Tekrar belirteyim ki amacım heves kırmak değil. Yapılamayacak ne var ki dünyada. :)

Selamlar . Konuyu burada değerlendirmeye devam edebiliriz.

• Beğen
Tepkiler: msd_57
selam arkadaslar,
uludaga yaz ve kış defalarca tırmanmış biri olarak otellerden sonraki parkur için şunları belirtmek isterim:
otellerden sonra maden bölgesine yoldan en yakın nokta sektör 2 denilen taraftan cıkar ancak zeminde kar varken nekadar kolay olur bilemem.
ancak esas sorun madenlerden sonraki dik çıkışta başlar. kışın havaya,rüzgara ve çıkacağınız saate göre bu eğimin üzerindeki karın sertliği değişir. biz tırmanırken yanımızda mutlaka buz kazması kar cok sertse kramponda bulunduruyoruz.

hadi burayıda çıktınız diyelim yukarıdaki platoda kış rüzgarında sürmek inanın zor olur. genelde ruzgarlı olduğu için kar sert oluyor ancak bisiklet zemine 2 küçük noktadan bası yaptığı için zor olacaktır batma riski var.

tekrar düşünün derim, otellere kadar uygun olur bence rotanız. uludağ türkiyedeki zor çıkışlar arasındadır, parkurunda zorluk yoktur ancak hava koşulları cok değişkendir.

kolay gele

selamlar herkese. yanlış anlamadıysam tur uludağ-oteller bölgesinde sona erecek zaten. yoksa aralık ayında bisikletle zirve, hemde 1 günde çok ama çok zor.

gezi için sabırsızlananlardan biriyim... bugün uludağ yamacında bulunan bir köye tırmandım ve yaklaşık 800 mt. rakımda 10-15 cm. kar vardı...

• Beğen
Tepkiler: msd_57
Kışın Uludağ zirve en aşağıdan bisikletle , yukarıda kamp alanı olmadan ... Umarım ne yapmak istediğinizin farkındasınızdır. Bilmiyorum farkında mısınız ama birçok tehlike var.
Uludağ turistik bir dağ olduğu için birçok kişi tarafından küçümseniyor ama hiç de öyle küçümsenecek bir dağ değil. Hava bir anda patlayabiliyor gerçi her dağda öyle sayılır. 2 sene önce kışın Uludağa kampa gitmiştim oteller bölgesinde arabadan inmiştik hedef volframda kamp atmak ertesi gün de havaya göre zirve denemekti. Arabadan indik yürümeye başladık yarım saat içinde hava patladı gruptan insanlar rüzgarın kuvvetinden HAVALANMAYA başladı. Ciddiyim rüzgar yerden ayaklarımı kesecek kadar kuvvetliydi ve bundan dolayı teleferiklerin kenarında kamp atmak zorunda kaldık bir tane çadırımız da patladı.
Anlatmaya çalıştığım şey dağda hava çok kısa sürede değişebilir. Siz bisikletle kışın zirve yapmayı deneyeceksiniz. Bu gerçekten çok tehlikeli. Hava patlarsa dağda kalırsınız (dağ koşulları için meteroloji her zaman doğru tahmin yapamıyor çünkü hava çok değişken) . En aşağıdan aynı gün içinde çıkmayı düşündüğünüze göre yukarıda bir kamp alanınız da olmayacak dolayısıyla acil durumlarda sığınacak bir yeriniz de yok. Risk sadece hava da değil .Biri düşüp bacağını kırabilir. Bu durumda o kişinin geceyi geçirmek için sığınacak bir yere ihtiyacı var yani kamp alanına böyle bir yer bulamazsa o kişi donarak ölür !

İnsanın kendini zorlaması güzel birşey ben de çok severim bunu. Hatta dağcılık yapmamın bir nedeni de kendimle yarışmayı sevmemdir. Kışın bisikletle uludağ zirve denemek gerçekten çekici geliyor insana. Çekici ama oldukça riskli. Ama herşeye rağmen bunu yapacaksanız riskleri minimuma indirmeye çalışın. Size tavsiyem zirveye yakın bir yere kamp atmaya çalışın. Bisikletinizin bagajında bivak ve ufak bir ocak (mahsur kalırsanız kar eritip su ve yemek yapabilmek için) taşıyın. Herhangi bir nedenle mahsur kalırsanız en azından bivaklayıp kurtulursunuz.
Aklıma başka birşey daha geldi. Herhalde spd ayakkabı kullanıyorsunuzdur. Kışlık bile olsa o spd ayakkabılar karda yürümek için yeterli izolasyona sahip değil. Zirve yolunda herhangi bir nedenden dolayı bisikletinizi geride bırakıp o ayakkabılarla karda yürümek zorunda kalırsanız herhalde ayak parmaklarınızı kaybedersiniz.

hocam siz ne zirvesinden bahsediyorsunuz.anlamış değilim.ya bisiklet sürmeye ,pedal çevirmeye mi gidiyoruz yoksa soğuktan ölmeyemi.gezi otellere kadar yapılacak,bu baştan beri belli,yanlış işler yapmayalım.....

@andac

@sportmen

@elman_temel

Belkide bir yanlış anlama olabilir.

Uludağ zirvesine yazın bile bisikletle ulaşmak çok zorken, kışın değil bisikletle, yürüyerek bile ulaşmak çok zor ve aşırı tehlikeli. Zirvede esen rüzgarın hızı iyi havada bile 100 km/h yi bulabilir. Kışın böyle tırmanışları yapmak profesyonel dağcılar için bile çok tehlikeli. Elinizi bile göremeyeceğiniz kadar yoğun sis ve tipide kaybolma. Aşırı soğuk........

Arkadaşlar az önce dağdan gelen arkadışımla konuştum.Yollarda aşırı derecede kar ve buzlanma varmış.Diz boyu karlar oluşmuş.Yani bisikletle çıkmak için hiç müsait değil şuanda hava.Benim size tavsiyem bence siz hiç bu işe niyetlenmeyin.Hava sıcaklığı -6 derecelerdeymiş.Kar yağdıktan sonra 5 dakika içerisinde buzlanma başlıyormuş.Bilginize.

@Mustafa_Temizel

Çok iyi giyindikten ve dikkatli olduktan, karda ve buzda bisiklet kullanma becerisine, gerekli ekipmana sahip olduktan sonra -6 değil, -20 de bile o tur yapılır.

Turun zorluğu nedeniyle gece kalmalı şeklinde de planlanması gerekir. Çünkü dönüşte hava bozarsa konaklamak zorunda kalınabilir.

@elman_temel

Bir önceki mesajımda açıkca söylemek istemedim. 12. 1. 2. ay fark etmez kışın bisikletle Uludağ zirve denemek resmen delilik. Otellere kadar bisikletle çıkılır ne de olsa araba yolu var , ondan sonrası bisikletle imkansız. Kışın Uludağda bisikletsiz bile zirve yapmak oldukça zor. Bu işten anlamayan birinin ortaya attığı bir fikir olsa gerek.

Geri