Scudo Sports

Bisikletle olsan çoktan varmıştın!

Ilter Elmas

Shut Up, Legs!
Tepki
1.893
İsim
Ilter Elmas
Bisiklet
Carraro
İlki İtalya'da , daha sonra İspanya'da yapılan pankartlı bisiklet eylemi dün Türkiye'de ilk kez İzmir Göztepe'de yapıldı.

bisikletle_olsan_coktan_varmistin_h27195_30c5e.jpg

Şehirlerde yaşanan ulaşım sorununa dikkat çekmek, kısa mesafe şehir içi seyahatler için bisikletin de bir alternatif ulaşım aracı olarak kullanılabileceğini anlatmak isteyen İzmir Perşembe Akşamı Bisikletçileri'nden bir grup bisikletli, akşam iş dönüşü yoğun trafiğin yaşandığı Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda Göztepe üst geçitine pankart asarak eylemi gerçekleştirdi.

Eylemi gerçekleştiren bisikletliler konu ile ilgili şu açıklamayı yaptılar;

"Günümüz büyük şehirlerinde artan araç sayısı, şehirlerin sahip olduğu plansız yapılaşması sebebiyle artık daha fazla yol yapılamıyor oluşu ilerleyemeyen trafik akışını gündelik bir rutin haline getirmiş durumda. İşten, okuldan eve varabilmek için saatlerini yollarda harcayan insanlara özel araç dışında bir ulaşım aracı olan bisikletin de temiz ve pratik bir alternatif olduğunu çarpıcı bir dille ifade etmeye çalıştık. Bisiklet tek başına 7-10 km lik mesafelerde, daha uzun mesafelerde ise toplu ulaşımla birlikte kullanılarak ulaşım için temiz ve sağlıklı bir alternatiftir. Aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzının getirisi olan birçok sağlık sorunu ile de mücadele etmenin en etkin yollarından birisidir. İnsanları bisiklete ve kendilerine bu noktaları düşünerek bir şans vermesini öneriyoruz.

Ayrıca bisikletin bir ulaşım aracı olarak şehirlerde yaygınlaşması için yerel yönetimlerin acilen önlemler alması ve güvenli bisiklet yolları ağlarını oluşturması gerekiyor. Güvenle bisiklet kullanılabilecek altyapı olduğu takdirde birçok insanın bisikleti tercih edeceğini biliyoruz. " Eylemi gerçekleştiren bisikletliler aynı zamanda sosyal medya hesaplarından Türkiye genelindeki tüm bisiklet gruplarına şu çağrıyı yaptılar.

"BİSİKLETLE OLSAN ÇOKTAN VARMIŞTIN!"
Tüm bisiklet gruplarını, platformlarını, kulüp ve derneklerini bu eylemi kendi bölgelerinde akşam işten eve dönüş trafiğinin yoğun olduğu noktalarda yapmaya davet ediyoruz. El verin şehir merkezlerinde, kısa mesafelerde özel otomobillerin bu kadar fazla kullanımının akla yatkın olmadığını, bisikletin ulaşım için en iyi seçeneklerden birisi olduğunu tüm ülkeye anlatalım."

Kaynak: (link)

Scudo
Çok başarılı bir düşünce bence. Bisikletin her şeyden önce bir ulaşım aracı olduğu insanlara gösterilmediği sürece, kafalardaki "çoluk çocuk uğraşı" algısını yıkmak mümkün olmayacak diye düşünüyorum. O algı yıkılmadan da bisikletin statüsü Türkiye'de yükselmez. Ortadoğu'da statü her şeydir.

Biz bunu yıllar öncesinden söylemiştik. şehiriçi en verimli ulaşım aracı tartışmasız ve rakipsiz bisiklettir. Bir kere toplu ulaşım araçlarından daha hızlı hareket eder, özel araçtan ise 15 km ye kadar denenmiş ve kanıtlanmıştır ki başa baş gelirler. Belki bir kaç dakika fark olur oda faydaları karşısında kolaylıkla gözardı edilebilir. otopark sorunu ve araçtan indikten sonra gideceğin yere belli bir mühlet yürüme zorunluluğu nedeniyle bu farkta kapanır. Toplu ulaşım araçlarında üstünlük bisiklet lehinedir. Adı her neyse durakta bekleyeceğin zaman zarfında bisikletle çoktan yola koyulmuş, yolu yarılamış olursun. Yakıt tasarrufu, sağlıklı çevre, ses ve hava kirliliği, stressiz hayat gibi artılarıda yanında bonustur. Şehiriçinde açık ara öne geçen bisikletin şehirlerarası üstünlüğü içinde iyileştirmeler devam etmelidir.

Bu tür eylemlerin sayısı arttırılmalı bence Türkiyedeki kolluk kuvvetleri bile bizim yaptığımız eylemlere alışmalı bence farkındalık toplumun her bireyi hedef alınarak yapılmalı.

Ben zaten bu fikirle bisiklete başlamıştım.
7km mesafede bulunan spor merkezine akşam trafiğinde bazen 30 dakikada gidiyordum.

Katlanır bisiklet aldım 14 dakikada gitmeye başladım. Sonra kaptırıp yol bisikleti vs de alıp devam ettim. 4 ay aracımı yerinden kımıldatmadığımı farkettim. Akü bitmiş, muaynesi geçmiş ...
Her ay kullanacağım benzin vs yanında stress sıfır, tasa yok, trafik var mıdır yok, yandex yok, misss.... :harika:;):kedicik:

Not: bisikletle geldiğimi görüp araban yok mu diye soran arkadaşlarımdan 4 tanesine bisiklet aldırdım :)

Eylem yapmışlar ve olaysız atlatmışlar bunu..Enteresan..Gerçi birkaç kişilermiş..Birkaç yüz kişi olsalardı,gazı yerlerdi sanki:D

Twitter üzerinden destek verdim. Hatta yapılan paylaşımları #bisikletözgürlüktür tagıyla sloganlaştırıp ilgi çekmeyi de önerdim. @Doctor_Cevago ya da Cevat_MD olarak arayıp ekleyebilirsiniz. Bisiklet Forum'u Twitter'dan da takip ediyorum ama o mecrada çok etkin değil. Aslında Twitter çok çok etkin bir platform.

Eylemi yapan arkadaşların gözlerinden öperim.
Trafikte ne kadar çoğalırsak , o kadar sesimiz güçlü çıkar farkediliriz..
İnsanları trafiğe bisikletle çıkmaya cesaretlendirmeliyiz..
Ben de böyle bir perşembe akşamı sonrasında işe bisikletle gidip gelmeye başlamıştım.
Medeni cesaretlerinden dolayı "Bravo" arkadaşlarımıza

Özellikle İstanbul'da bisikletle kilometrelerce trafiği geçip sonrasında boş yolda pedallamak kadar rahatlatıcı az şey var sanırım. O kalabalıkta lüks cipler, milyon liralık spor arabalar, kamyonetler, kuş serisi otomobiller hep bir şeyi bekliyor, mecburen bekliyor ve sen yanlarından geçip gidiyorsun.

Ben bu pankartta yazanı kendi içimde hep bağırıyorum da eyleme dökmek hiç aklıma gelmemişti. Arkadaşları gönülden tebrik ediyorum, İstanbul'da özellikle Beşiktaş, Ortaköy, Bebek, karşıda Kadıköy, Bostancı gibi semtlerde basitçe A4'lerle bile bu eylemi gerçekleştirebiliriz aslında.

Farkındalık için onca şey yapıyoruz, biraz da nispetle karışık özendirmek için bir şeyler yapalım fena mı olur? :)

Işte tüm ülkede, bisiklet sevdalısı herkesin yapabileceği güzel bir eylem...
Bence bu bir başlangıç olabilir ...:harika:

Geçen gün alsancaktan kemalpaşaya geldim araba ile ortalama hız 48 gösteriyodu aracın bilgisayarı ki ankara asfaltından sonra ışıksız hızlı gidiyosun. Demekki şehir içinde araç için ortalama hız 20-25 falan. Bisikletle 30 çıkarıyoz hehehehe ben hala eğitim seviyesi artmadan bu tarz girişimlerin güzel ama sonuçsuz olacağını düşünüyorum.

@sargonnas

Eğitim seviyesini artırmadan toplumda davranış değişikliği yaratmanın tek yolu, elitlerin/yüksek statüde olan kişilerin davranışlarını değiştirmektir.

Özellikle Ortadoğu'da kitleler, yüksek statülü grupların davranışlarını taklit eder, böylece kendi statülerini yükseltmeye çalışırlar.

Böyle bir kampanya özellikle maddî durumu iyi muhafazakâr erkeklerin ve dizi ünlülerinin bisiklete binmesini sağlasa, Türkiye çapında bir değişim momentumu oluşur.

@sargonnas

Kesinlikle.

Öte yandan, eğitim yoluyla toplumda değişim yaratmak çok çok uzun süren bir süreç.

Bizimse mümkün olan en kısa sürede etki yaratmaya ihtiyacımız var. Bizim derken, bisikleti ulaşım aracı olarak görenleri kastediyorum.

@Rocketman

Hocam hiç üstü kapalı konuşmucam bizden cacık olmaz. Kimse kusura bakmasın.
Kurtlar vadisinde savaşa bisikletle gitseler bizim burda bisikletli çeteler oluşur dediğin gibi illa b.kunu çıkarırız. Yani tamam eğitim uzun yıllarda işi çözer ama işte bak eğitimsizlik te neredeyse 60 yılda bizi bitirdi demekki şimdi başlasak 60 yılda bu işi çözeriz torunlar rahat eder. o_O

En basit örneği Ankara’da Sincan’dan veya Etimesgut’tan Ankamall’a 30dk da gidiliyor en boş yolda öğlen 2-3 gibi. Trafik varken de 45dk-1saat arası değişiyor. Ben de etimesgut-sincan arasında Elvankent’te oturuyorum. Bisiklet ile 45-50dk arasında Ankamall’da oluyorum.

Geri