İran Turu için önceden belirlediğimiz 19 Mayıs tarihi çoğu arkadaşlarımız için sorun oldu. 19 Mayıs ı Gençlik ve Spor Bayramı olduğu için anlamlı bir tarih olur diye düşünmüştük ama okulların tatil olması, sınav dönemleri, iş durumları gibi etkenlerden dolayı Haziran sonu Veya Temmuz ortaları gibi bir tarihe erteledik. Şuan için kesin bir tarih atmış değiliz bu çıkış tarihini katılacak arkadaşlarla belirlemeye çalışacağız.
Bu arada İran Turuna Katılacak arkadaşlarımızla biraraya gelmeye çalışıyoruz. Şuan için kesin katılacaklar listesi şöyle;
1) Cengiz Yargıç - İstanbul - Yönetmen
2) Samet Aksuoğlu - İstanbul - Güzel Sanatlar Bölümü Üniversite Öğrencisi
3) Haluk Sarışen - İstanbul - Bankacı
4) Baran Ayna - İstanbul - Marmara Ünv. İşletme Mezunu
5) Burak Tekin - Ankara - Fotoğrafçı, Öğrenci
Proje için arkadaşlarla biraraya gelerek işin kapsamını ve yol durumunu birlikte geliştirmeye çalışıyoruz.
Bu Projenin tüm aşamalarını, oluşum sürecini, görüşmeleri hatta olumsuzlukları bile günbegün kamera arkasıyla kaydedicez ve hem forum üzerinden sizlerle paylaşacaz hemde proje sonunda belgesel haline getireceğiz.
Arkadaşlarla biraraya geldikçe daha çok fikir oluştu. Öncelikle böyle uzun bir tura çıkacak kişilerin uyum içinde olması gerekiyor. Bu uyum aynı fikir ve görüşlerde olmamız anlamına gelmez hatta bilakis ne kadar farklı meslek guruplarından, sosyal ve fikir yapısı çeşitliliği olursa o kadar anlamlı olur diye düşünüyorum.
Bu turların biçok farklı alanı olduğu için herkesin kendi uzmanlık alanında araştırmalar yapması ve bunları aktarması daha doğru olur sanırım. Örneğin ben bu turda belgesel çekimleri yapacağım için olaylara birazda sinematografik yönden bakacam. Ama yanımızdaki bir arkadaşımız ekonomist olursa bu kişide iki ülke arasındaki ekonomik farklılığı, ayrıntıları gözlemlemiş olur. Bir arkadaşımız Sosyolg yönüyle,.... bir arkadaşımız öğrenci gözüyle eğitim konusunda,.... gibi gibi konularda çalışmalarını yürütür ve turdan geldiğimiz zaman herkes kendi alanındaki birikimlerini aktarır diye düşünüyorum.
Bu tür Yurtdışı turlarını sürekli organize etmeye çalışacaz. İlk Turumuzu İran yaptık ama bundan sonra Azerbaycan, Suriye, Yunanistan, Bosna, Filistin gibi ülkelere gidilmesi yönünde ön hazırlıklarda bu arada başlanmış bulunuyor.
Bu turları sürekli yapabilmek adına sponsorluk çalışmaları yürütülülüyor.
Öncelikle Turlara katılacak bisikletçi arkadaşlarımızın yol boyunca ihtiyaçları karşılanması ve yol boyunca rahat olmaları sağlanmalı ki turlar sağlıklı geçebilsin. Gidilecek ülkelerin sosyal, kültürel, coğrafi özelliklerini önceden bilmemiz ve irtibatları önceden sağlamış olmamız gerekiyor. Bu turlara İran ile başlamamın önceliğide buradan geliyor. Ben daha önce İran a defalarca gittim ve oradan irtibatları sağlamış durumdayım.
Kamera arkaları bölümlerini ve projenin gelişimini sizlerle paylaşmamın en önemli sebebi ise başka arkadaşlarımızında bu organizasyonlara dahil olmaları, kendileri de proje geliştirebilmeleri, bir organizasyonda yapılması gerekenlerle ortaya çıkacak problemleri önceden keşfedebilmeleridir.
İran Turuna İstanbul dan başlamayı planladık ama bu 12 kişilik ekiple başlayacağımız anlamına gelmez. Asıl projenin güzel tarafı diğer arkadaşlarımızın yol boyunca başka illerden katılmaları olacaktır.
Bunun için İstanbuldan 4 kişi çıkmayı ve diğer arkadaşlarımızın diğer illere uğradıkça dahil olmaları veya sınırda 12 kişi ile buluşarak İran turuna başlamak daha uygun olacaktır.
Diğer illerdeki arkadaşlarımızdan şöyle bir isteğim olacak; Biz yol planına göre uğradığımız illerde bu çalışmanın altyapısını oluşturabilirseni, biz ile girdiğimiz zaman karşılama ve il içinde rehberlik, il çıkışında uğurlama gibi organizasyonlar yapabilirler. Bu açıdan diğer illerdeki arkadaşlarımızında forum üzerinden yazarak dahil olmalarını bekliyoruz.