Yıllar önce benim de bu çalınma konusunda bir dizi sıkıntım olmuştu.
1) İlk üzerinde düşünerek aldığım bisiklet shwinn marka bir yol bisikletiydi ve mekanik problemlerine karşı çok seviyordum bu bisikletimi kampuste ki park yerine ince çelik halatlı kordonlar ile bağlamıştım.
Bu bisikletim gündüz vakti yüzlerce kişinin onunde alınıp goturulmuştu. Dersten çıktığımda o gün belki okula bisikletle gitmediğim gibi saçma şeyleri bile düşünecek kadar üzülmüştüm. Ama giden gitmişti.
2) Yine sıfır bir mtb aldım bisikletim de kampuste yogun bir noktadan akşam saatlerinde benzer ince çelik halat kesilerek çalınmıştı. Çalan bu sefer kestiği halatı dahi tenezzül edip almamıştı .
3) Thrift mağazadan ikinci el bir mtb aldım 94 model murry bir bisikletti kelepçe frenli çelik cantlı (yagmurda tutmaz) vites kolları mandallı vidalı vs çok eski idi yanılmıyorsam 9 dolara almıştım.
Ama inadım inat gittim 19 dolara performance bike tan U-Lock aldım sağlamlığı konuşulamayacak kadar mükemmeldi. bunu on lastik ile kadro arasını bağlamak için kullanıyordum. arka lastiği zincirle bağlıyordum. Artık güvenli der iken 3 cu çalınma vakası ile karşılaştım. Bu bisiklete bile göz diken çıktı. Hemde en dişlisi
Metro durağında bisikletimi kitleyip metro ile yolculuk yapıp donuşte aynı yerden bisikletimi alıp eve gidiyordum. Bir sabah bir baktım bisikletimi tanıyamadım. Biri itfaiye muslugunun koca çelik tapasını sokmuş benim canım U-Locku dove dove kabugunu soymuş bu esnada kadro ağır çelik tapanın vuruşlarıyla yamulmuş içine çokmuş on tekerlek o kuvvetle yamulmuş. bir vaziyette buldum
Bisikletimin her yeri darbelerden tapanı boyasına kırmızıya boyanmıştı. Ama U-Lock ın sadece plastik yuzeyini kanırtmıştı. Çelik olan kendi sisteminde komik bir iki çizik haricinde birşey yoktu. O yediği darbelere göre komik sayılabilecek bir sağlamlıktı. Tek kelimeyle güvenlik budur. Bisikleti resmen yamultmuş ama kilit yerindeydi.
Arka zincirden ne haber derseniz, onun asthma kilidini kırmış zinciri yürütmüş

Ama arkayı da ben biraz tamir ile kontra yapmıştım yani tekerlek vida ile govdeye monte idi onu da sökememiş.
Ben de bu durum karşısında hem üzüldüm bisikletimde ağır hasar vardı fakat sevindim çünkü bu sefer hırsıza yenikk düşmemiştim. Ardından ikinci 19 dolara U-lockumu aldım arka on U-Lock ile kitledim. bisikletimden vitesleri zaten sokmuştum fren yoktu (kontra hariç) 94 model murry adında bir bisiklet çelik govdelerden bunun maliyeti bana 9 dolar idi kilitlere 40 dolar vermiştim ama sonuçlar ortada.
Fakat Türkiye'de bu U-Lockları bulamıyorum.Her sitede kordon satılıyor. Bunlar biraz işi bilen bir hırsız için 3 dk lik kilitler kilidi kırma ihtimalini düşünmüyorum bile. O 10 sn de biter iyi bir vuruşla.
Nerede satılıyor bu U-Locklardan bilen var mı?
U-Lockı zor ile açmanın bir yöntemi var onu da burada yazmayım

%100 güvenli bir kilittir. Anahtarını kaybeden olursa mesaj atsın onu da ayrıca özelden yazarım. (Kesmek ile uğraşmak dünyada daimi barışı tesis etmekten daha zor bir iş)
Uzun lafın kısası kordonu sadece 10 dklık markete girişlerde çıkana kadar kullanırım. U-Lockı bir bulsak kitleyin unutun torununuz alır bisikletinizi yerinden.