Scudo Sports

Bisikleti yikama 2 (Videoyu izleyin...)

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Tepki
20.710
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
Evet arkadaslar söz verdigim gibi videolu bisiklet yikama cekimini yaptim.
Ben senelerdir bisikletlerimi bu sekil de yikiyorum ve simdiye kadarda en ufak bir zararini görmedim. Yok bilyalar bozulurmus, yok bisiklete tazyikli su vurulmazmis vs. vs.
Tayzikli su bisiklete ne yapa bilir, kirarmi vidalarimi yerinden söker? Bilyalara su gidermis evet gider ama bilyalara su yagmurlu havalardada gitmiyormu? Tabiki gidiyor evet basincli su vurulmasi gibi kapali yerlere sizmaz ama unutmayalim, su buharlasir ve ucar/kurur gider, yaglar ise yerinde kalir. Ben bisikletlerime her yikamadan sonra bakim yapmam sadece 6 aydan 6aya yaparim. Sadece yikamadan sonra yaptigim islem zincire ince bir sekil de yag sürmek oluyor ve bu yüzden de videoda gördügünüz gibi zincirim devamli parlak ve tertemiz görünüyor.
Bakimlarda ise sizelere tavsiyem, bisikletlerinizin uzun ömürlü olmasini ve kolayca bozulmasini istemiyorsaniz, yaglanacak yerlerlerini dogru yaglarla... yani zincire özel zincir yagi, bilyalara özel bilya yagi, vidalarin torx derecesine göre torx anahtarla sıkılması, disk frenlenler de dogru ve uygun yag kullanilmasi ve ayarlarin dogru yapilmasidir. Cogu kisilerde wd40 kullandiklarini görüyorum, wd40 temizleyici bir üründür ve bilyalara su degil wd40 zarar verebilir cünkü icindeki yagi söker atar. Bu ürünün bisikletler de kullanilmasini sahsen tavsiye etmem. Iyliginden cok zarai olur, mesela fren balatalarina gelince balatalar ölür.
Daha nice söylenecek seyler var ama laf lafi acar derlerya, ben de ortaya cikacak islemleri, bakimlari yorumlara birakiyorum.

Yazdiklarim tamamen kendi düsüncelerim ve bisikletlerim de uyguladigim yöntemlerdir. Tabiki sizler yine de dogru buldugunuz yöntemleri yapmakta özgürsünüz.

Arti yikama videolarini izleyelim...

Bu video pis halini gösteriyor...

Bu videoda nasil yikadigimi görebilirsiniz. Tam 10 dakikada islem bitiyor. Önce köpük sıkıyorum pislikler ve kurumus camur yumsasin diye, sonra fircayla hertarafini güzelce köpüklüyorum, köpükledikden sonra tayzikli su tabancasiyla her tarafini güzelce yikiyorum ve en son olarak lekesiz kurusun diye ilacli su sıkıyorum.

Ve artik yikamadan sonra sürmeyeceksem günesin altinda kurutuyorum, eger yikamadan sonra sürecek olsaydim hemen sürmeye baslardim cünkü yolda giderken rüzgardan hemenkuruyor.

Umarim faydali olur bu videolar...

Scudo
paylaşım için teşekkürler murat abi.
bende çok kirlenince bisikleti banyoya sokup yıkıyorum.
sünger + sabun sonrada sıcak su.
kuruyuncada wd-40 ile zincire giriyorum.
misss

Gayet sıkıntısız bence de abi. Böyle yıkamayla herhangi bir sıkıntı olacağını bende zannetmem. Ben şahsen evde yıkadığımdan tazyikli su kullanma şansım olmuyor normal şiddetle hortumdan gelen suyla yıkıyorum sünger deterjan diş fırçası bez dörtlüsüyle.

Paylaşım için çok teşekkürler yalnız merak ettiğim birşey var, Aynakol bağlantısının olduğu yere yani göbeğin olduğu yere çok fazla su tutmayın deniyor.
bu nekadar doğrudur? nekadar yanlıştır?

Yazıda bana giydirilmiş heralde.
Ayna kol göbeğine(orası acayip pis benimkinde) doğru suyu o şekilde sıksak yine hiçbir şekilde bir şey olmaz mı? Tüm bisikletler için soruyorum.

@huseyin.gundogdu

@Yunus Emree

Murat Abi paylaşım için öncelikli olarak teşekkür ederim. Aynakol denmiş bir kaç mesajda açıkcası 2. 3 sınıf yamyam merdiven altı markaları ürünleri seçilmedikçe bu ürünlerin kolay kolay bağlantı yerlerinden su ve toz gibi etkenlere karşı dirençli olacağı kanısındayım. Netice itibariyle sahip olduğum bisiklerlerin çok geriye gitmedikçe 30 sene önceki bir orta yatağın (dura-ace 74.. serisi BB) cap denen kapaklarında bile dikkatli bakıldığında o-ring denen ince contalara rastlamak mümkünken günümüz parçalarında bunu gözardı edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar kapalı devre olmayan ve neredeyse işleyişleri tamamen mekanik olan bisikletlerimiz de klasik öncesi Antika sayılabilecek 50 senesini geride bırakmış ve bunun dışında çok gelişigüzel üretilmiş standart bir üretimi olmayan günümüz bisikletleri olmadıkça bb bölgesi olsun, diğer hassas sayılabilecek rotor vs. gibi kısımlar olsun sorun teşkil etmeyecektir. Tabii ki gözardı edilen şöyle bir şey de var yıkamanın dışında, kurulama aşaması bence daha önem teşkil eden kısmıdır ki yine bu kullanılan suyun niteliğine kadar da önem taşımaktadır. Tutup kireçli bir kuyu suyu ile yıkanan bir bisiklet ya da değil farketmez elbette çok farklı ve ileri ki dönemde aşındırıcılığı çok farklı olacaktır.
Son olarak Yunus Emre'nin tüm bisiklet için kısmına değinecek olursam; ben bisikletlerimi yılda bir kez o da yerlerinden fazla oynatmamak kaydı ile sadece hava ile 4 barın üzerine çıkmadan temizler, nemli ya da kuru bez dahi değdirmeden tekrar yerlerine asarım. Şimdi alışılagelmişin dışında gözükebilir fakat su, nem, rutubet dışında, güneş ışınları ve tozun sürtünmesi gibi faktörler ilerisi yönelik re-painted olmayan bisikletilerim için en azından benim için önem taşımakta.

@Yunus Emree,
Çoğu göbekte kapalı rulman kullanılıyor artık. Bilye ve yağlar da suyun direkt temas edebileceği bir yerde değiller. Kullanılan gresler de suya dayanıklı yağlar.
Belki çok sayıda yıkamadan sonra yağ azalır, yağlatırsınız. Yıkamaya saatleri harcamaktansa yılda bir göbeği yağlamayı tercih ederim.

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Elinize sağlık, özellikle rublenin temizlenmesi gayet iyiydi ama keşke basınçlı yıkamayı o kadar yakın tutmasaydınız.

Bilgiler için sağolun arkadaşlar ben pek güvenmiyordum o yüzden temizliği yaparken bunlara göre yaparım o zaman.

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
petroldeki basınç daha fazla gibi bi kere tuttum yerinden oynatıyor o derece siz bisikleti bazı yerlerde tutmadığınız halde pek hareket etmedi
çok kafalarına takan arkadaşlar xtr sete ne yapıldı gördünüz temizlemekten korkmayın artık :D
kurutma işleminde silmek ayrıca dahada kalan kirden temizlenebilir

Yıkamayı yapan değil, yapanı çeken Murat bey. Yani adamın biri yıkıyor ve suyu yakın tutan da, şiddetini başta ayarlayan da o kişi. Yanılıyor muyum?..

@Ömer KARAN

Aynı taktiği uyguluyorum. Hortumun ucuna aşağıdaki su tabancasından almanızı tavsiye ederim. Büyük kolaylık oluyor.
http://i01.i.aliimg.com/photo/v1/734164695_1/5pcs_7_pattern_19mm_garden_hose_Nozzle.jpg

@Erdal YILMAZ

Tavsiyeniz için teşekkür ederim Erdal Bey. Çok fazla ihtiyaç duymadığım için araştırmamıştım hiç ama bu tarz bir şey almak bu aralar aklımda.

• Beğen
Tepkiler: ufuk şimşek
@VolkanS
Begendigin icin tesekkürler volkan.
Soruna gelince... Neden yakin tutmasaydim keske, ne olabilir ben devamli öyle tutarak yikiyorum zaten bunu göstermemin gayesi de birsey olmadigini göstermek. Yanlis birsey olsa zaten yapmam.
Yakin tutulunca neolabilir, düsüncelerini alabilirmiyiz?

@Mehmet Harman
Petroldaki basici bilmiyorum ama bu tabancanin basinci da bisikleti oynatiyor yerinden, yalniz farkindaysan arka tekeri firca yerinin arkasina sıkıstırıyorum o yüzden fazla oynatamiyor basic bisikleti..
bir de XTR sete gelene kadar ne XTR gibi parcalar var o bisikletin üzerinde, demekki senin de dedigin gibi temizlemekten korkmaya gerek yokmus. :)

@Halil EROĞLU
Halil evet yaniliyorsun, bisikleti yikayan bendim ve videoyuyu da ceken oglumdu. :)

@Murat Cömez

Yıkamacılarda kullanılan makineler 200bara kadar çıkıyor, gerçekten çok yüksek bir basınç uyguluyor, ben arabamda dahi yıkarken kesinlikle 15cm daha fazla yaklaşmamaya sürekli bir noktada tutmamaya özen gösteriyorum ki plastik aksama-boyaya zarar verir diye. Hatta kendi fırçasız şampuanım bulunmakta, genelde onunla yıkıyorum çünki bazı fırçasız şampuan üreticileri kostik denen ucuz ve kir çıkarmada çok etkili ama boyaya zarar veren bir madde kullanıyorlar. Şu zamana kadar bir sıkıntı olmadı ama tedibiri elden bırakmamak adına çok yaklaştırmayın hatta kendi şampuanınızı götürün derim.

Tek benim dikkatimi çekti galiba :D maşanızı temizleme sonrasında tersmi taktınız yoksa modelimi öyle.
birde bildiğim kadarıyla bisikletin üstünde suyu bezle kurulamadan direk güneş ışığına bırakmak boyaya zarar vermezmi(su mercek etkisi yapıcağından dolayı)

@VolkanS

200bar asiri derece de cok tabiki bu araba icin de gecerli. 200barin boyayi sökme tehlikesi cok büyük arti lastiklere bile zarar verebilir. Normal araba yikamasi 80 ile 100 bar arasi iyidir. Almanyadadaki kendin yikama yerlerinde en fazla 80-100bar arasi oluyor arti sampuanlarida zarar vermiyor cünkü kanuna göre denemelerden gecen sampuan kullanmak mecburiyetindeler. Eger kullandiklari sampuanlar boyaya zarar verirse yada fircalari sert ise ve boyayi cizmis olsa mesuliyeti mecburen kabul etmeleri gerekiyor. Bundan dolayi kokmaya gerek yok.:)

@Eren T.
Herhal de tek sizin dikattinizi cekmis. :) Ben zaten temizlerken masayi sökmemistimki temizleme sonrasindada ters taksam. Neden ters takilmis oldugunu düsünüyorsunuz?
Bir de son iki videoda gördügünüz gibi suyu zaten akmis sadece damlalar kalmis, kadro üzerinde araba gibi su kalmaz cabuk akar gider ve damlalarin günes altinda kurumasida zarar vermez.

• Beğen
Tepkiler: Adı Bende Saklı
@Murat Cömez

O zaman epey bir kilo vermişsiniz. Başkası o dese inanmayabilirdim...

Geri