Bisikleti sadece yurtdışı turlarda kullanmak

Kayıt
17 Ağustos 2013
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
Sakarya
Herkese iyi günler öncelikle.Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.Açıkçası bu konuda her türlü yoruma ihtiyacım var çünkü yapmayı çok istediğim ama kafamı kurcalayan soruların olduğu bir konu. Ben bisikleti çoğu kişinin aksine "sadece" yurtdışı gezilerimde ulaşıma para harcamadan istediğim yerleri görebilmek amaçlı kullanmayı planlıyorum.Yanlış anlaşılmasın,bisikleti seviyorum,yani sadece Türkiye'de tur yapmayı düşünmüyorum şimdilik.Ama,yurtdışı için planlarım fazla ve bisiklet bu rotaları gerçekleştirmem için en önemli araç belki de.Ama şöyle bir şey var.Öğrenci olduğumdan sadece yazları bu turları gerçekleştirebileceğim.Turum bitince bir sonraki yaza kadar bisiklet belki de kullanılmayacak.Bu durum bisiklete zarar verir mi? Elbette hani tahminimce zararı vardır ama bisikletçiye götürüp genel bakım yaptırsam tura çıkmadan yeterli olur mu? Çünkü açıkçası aklıma başka bir yol gelmiyor.Tren pahalıya geliyor Avrupa için(Ve açıkçası amacım büyük şehirlerdense doğanın bol olduğu manzaralı yerleri görmek,tren de her zaman olmuyor böyle yerlere) Bir de kamp atma olayı var tabi,o da ekstra artısı bisikletin. Başka bir çare bulamadım.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Bir öneriniz varsa da dinlemeye hazırım. Şimdiden herkese çok teşekkürler :)
 
Scudo

nolef

Üye
Kayıt
18 Ocak 2015
Mesaj
58
Tepki
40
Yaş
32
Şehir
istanbul
İsim
ali
Bisiklet
b'Twin
Kapalı bir alanda saklarsan (rutubetten uzak) hicbir sorun olmayacaktır en fazla zincir disli temizliği ve yağlama ihtiyacı olur.Asıl soru bisikleti yurt dışına nasıl cikarticaksin bide ulkede icinde hic binmeyip kondusyonsuz direk yola çıkma fikri çok cesurca değilmi :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Onur Karagöz
Kayıt
17 Ağustos 2013
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
Sakarya
@nolef
Öncelikle çok teşekkürler.
Açıkçası bisikleti kurulum durumuna getirip özel karton içinde havayolu ile yurtdışına çıkaracağım.Yurtdışına bisikletle gidenler(Türkiyeden çıkışlı olmayan) bu yolu önerdi bana,zaten havayolu şirketleri de belirtmiş,koyulan bisiklet için bir miktar para istiyorlar.
Kondisyon konusunda ise,günlük 80 km planlıyorum turlarda,hani 8 saatte de sürebilirim 10km den,15km hızla 5.30 saat civarı da hani acelem olmayacak.Zaten sıfır kondisyonla gitmeyeceğim.Mesela turları genelde Temmuz ortasında başlatacağımdan,Hazirandan Temmuz ortasına kadar ev civarında günlük 20-40 km süreceğim.
Fikirlerinizi,önerilerinizi bekliyorum,teşekkürler.

Bir de şunu gördüm forumda araştırma yaparken,bisikletin periyodik bakımları ile ilgili;
Ayna Dişli Temizlik,vidaların sıkılması 4 ay
Ayna mil vidası sıkılık kontrolu 4 ay
Ayna yatak Sökme, temizleme, yağlama, ayarlama 6 ay
Bagajlar Vidaların kontrolu 6 ay
Fren kabloları ve teli Telin değişimi ve yağlanması,ayar 4 ay
Fren kolları Kol vidalarının sıkılması 4 ay
Fren pabuçları Gerekiyorsa değişimi(aşınma yive ulaştıysa) 4 ay
Fren pabuç ayarı Cantilever vidalarının sıkılması, pabuç ayarı 1 ay
Gidon Gidon konumunun kontrolu 4 ay
Gidon yatakları Temizlik, yağlama, ayar 6 ay
Gidon boğazı vidası Sıkılığının kontrolu 4 ay
Hazne yatakları Temizlik, yağlama, ayar 4 ay
Jantlar Akord kontrolu 6 ay
Kadro Temizlik, rötuş,cila 6 ay
Lastikler Hava basıncı kontrolu 1 hafta
Pedallar Temizlik, yağlama, ayar 6 ay
Sele Konumunun kontrolu,vidanın sıkılması 6 ay
Ruble Temizlik 1 ay
Ruble Aşınmış dişlinin değişimi(gerekiyorsa) 1 yıl
Vites(arka) Kontrol, ayar 2 ay
Vites kabloları Germe, eskimiş paslanmış kablonun değişimi 4 ay
Zincir Temizlik, yağlama, 1hafta(100km)
Zincir Aşınmış, uzamış zincirin değişimi 6 ay(1500-1700km)

Kullanılmayan durumdaki bisiklete de bu bakımları uygulamalı mıyım yoksa yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi zincir disli temizliği ve yağlama ihtiyacı yeterli midir? Bir de bu bakımlara şuan biraz uzağım,öğreneceğim ama yine de sorayım bisikletçiler bu bakımı yapıyorlar mı?

Eğer bisiklet zarar görür kullanılmadığı için 1 sene boyunca,heba olur derseniz bir öneriniz varsa çok memnun olurum,sizlerin de yorumlarınıza ihtiyacım var,teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: nolef

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Şu an benzer durumlar için kullanacak bir bisiklet ben de araştırıyorum.
Hem seyahat engeli yaşatmayacak, hem kullanılmadığı zamanlarda saklaması sorun olmayacak bisiklet; katlanır bisiklet düşünüyorum.
Özellikle vaktimin çok olmadığı zamanlarda uçakla kolaylıkla taşıyabileceğim, turumu yapıp sonra geri dönebileceğim bir bisiklet. En mantıklısı o gibi görünüyor.
Şu an baktığım çelik kadrolu, bagajlı, turlarda sorun çıkarmayacak Orbea F10 var. Fiyatı da uygun. Müsait bi zamanda gidip bakacağım ona, sana da haber veririm.

7-8 ay kullanılmayan bisikletde normalde sorun olmaz. Düzgün depolama şartlarında kaldıktan sonra, turdan 1 hafta önce basit bir bakım yapıp tura hazır hale getirebilirsin bisikleti ;)
 
Kayıt
17 Ağustos 2013
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
Sakarya
Çok teşekkür ederim öncelikle @Gökhan Toros Abi ,bu verdiğin fikir çok iyi oldu aslında,merak ettiğim,peki bu katlanır bisiklete Orbea F10'a yani,çanta falan takabiliyor muyuz o da önemli çünkü turlarda.Benim yapmak istediğim senede bir bir ay ,maksimum bir buçuk aylık turlar.Eğer karşılarsa ihtiyacımı bu bisiklet çok iyi olabilir aslında,baktığın zaman haber verirsen çok memnun olurum :) Bir de bunun lastikleri falan değiştirmek gerekir mi aldıktan sonra Shwalbe Maraton ile,veya ekstra ekipman gerekir mi bu bisiklete?

Düzgün depolama şartları derken,evde odama koyarım mesela,peki bu odamda pasif olarak kaldığı süre boyunca bir bakım uygulamam gerekir mi? Yoksa tura çıkmadan bir hafta önceki bakım yeterli midir?
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Mağaza ile görüştüm, A10 varmış ellerinde son bir tane. Ona bakmaya gideceğim müsait bir zamanda. Fotoğraflarını da atarım sana.
Bisikletin zaten arka bagajı var. Ona heybe takmak kolay.
Öne de bagaj takılabiliyordur sanırım.

F10 düşünme sebebim benim çelik olmasıydı. Sorun olursa, her yerde kaynak yaptırılabiliyor.
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
Küçük tekerlekli bisikletle tura çıkmak için aklınızı kaçırmış olmalısınız. O yol çevir çevir bitmez.
 
Kayıt
17 Ağustos 2013
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
Sakarya
@muratcolakoglu Henüz bisiklete karar vermedim tur için,ama açıkçası Gökhan Abi'nin önerisi çok mantıklı geldi bana,hem hiç kurma durumuna getirmek vs. uğraşılmaz hem de kullanmadığım 1 sene boyunca rahat olur saklanması.Zaten dediğim gibi günde 80km yapacağım maksimum.Yani amaç eğlene eğlene,yavaş yavaş gitmek.Sorun olmaz benim için.

@Gökhan Toros Tamam Gökhan Abi,teşekkür ederim,bekliyor olacağım :) Bir de önceki mesajda edit atmıştım biraz geç görmedin sanırım,yinelemek istiyorum.Bu önerdiğin bisikleti alırsam lastikleri falan değiştirmek gerekir mi aldıktan sonra Shwalbe Maraton ile,veya ekstra ekipman gerekir mi bu bisiklete? Bir de son olarak,kaynak için dedin ya,henüz fazla bir bilgim yok dediğim gibi bisikletteki bakımla ilgili,yavaşça öğreneceğim.Neden ve hangi durumda kaynak yaptırmaya ihtiyaç olur? Eğer A10 modeli olursa,onda kaynak olmuyor sanırım,onda normalde kaynak yapılarak çözülecek bir sorunda ne yapmak gerekir? Bir de F10 modeli internette vardır belki,satın alma durumunda internetten alabiliriz deneyemesek bile sanırım.Yani sen bu bisikletle yılda bir defalık 1000-1500 km bir tur yapılır diyorsun değil mi Gökhan Abi?
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
@Onur Karagöz

Yapanlar yapıyor. Çok da güzel yapıyor. O nedenle hiç sorun olmaz.
Kaynak muhabbeti şöyle;
Genelde tur yapanlar şehirden uzak yerlerde uzun süre kalıyorlar. Bu durumda yaşayacağın kadro sorunlarının çözülebilir olması gerekir. Kaza yaparsın, düşersin, ya da titreşimdin vs. ne bileyim kadron çatlar vs. Olmayacak şeyler değil. Bu durumlarda çeliğe kaynak yapacak yerleri bulmak da yaptırmak da çok daha kolay. Alüminyum kaynağı yapan yer de bulmak zor, ustasını bulmak da. Bunlar hep en kötü durumda düşüneceğin şeyler, normalde olmaz. Ama olursa yarı yolda kalma diye.

Üzerinde gelen lastikleri bilmiyorum. Bakmak lazım. Çok kaliteli bir şey değilse değiştirmek iyi olabilir. Eğer bütçe sınırsızsa, kadro ve jant hariç her şeyi değiştirirdim ben ama.
Yol bisikleti gidonu, 2li aynakol, 9'lu arka vites ve bar-end vitesler. :D
 
Kayıt
17 Ağustos 2013
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
Sakarya
@Gökhan Toros Gerçekten beni rahatlattın bu konuda Gökhan Abi teşekkür ederim.Yani açıkçası bütçe sınırsız değil,zaten bu bisiklet olmasa da 900 TL'lik bir Sedona düşünüp üzerine lastik,sele falan ekleyecektim sadece.Bu bisiklet için (F10) fiyat fazla oynamayacak şekilde neleri değiştirmemi önerirsin Gökhan Abi,açıkçası ilk tur için Danimarka düşünüyorum,düz ülke olması rahatlatıyor bir konuda beni aslında.Şimdi ben bu bisikleti alırsam lastik,sele değiştireceğim o zaman.Başka önerin var mıdır değiştireceğim parça açısından başlangıç düzeyi biri için? Bir de bu bisikletin farkı nedir normal tur veya dağ bisikletinden? Mesela bu bisikletle asfalt dışında kırsal alanlarda da sürebiliyor muyum?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
onur bey,
özel mesajınızı aldım ,gökan dostumun verdiği bilgiler altın değerinde, kendisine katılıyorum
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@Gökhan Toros

Örnek verir misin? Kaç kişi yapmış çok merak ettim. Arkadaş intihar etmeden kendinden önce kaç kişi intihar etmiş bilse iyi olacak. :)

Uçağa bisikletini vermek için sökmene veya kutulamana gerek yok. Sökmeden ve kutulamadan da verebilirsin diyerek yeni bir tartışma başlatıyorum. :) Bir zamanlar bu konuyu bende incelemiştim. Yabancı forumlarda bu konuda tecrübeli insanlar var. Onlara sorsan daha iyi yaparsın. Hatta Lufthansa'nın web sitesinde kutulanmasına gerek olmadığı açıkça yazar. Bu tip malzemeler "özel kargo" denen sınıfta taşındığı için valizlerden farklı işlem görüyor. Katlayıp taşısan da katlamadan taşısan da o bisiklet için her halükarda taşıma parası vereceksin. Bisiklete yoğunlaşacağına hangi güzergaha gideceğine yoğunlaşsan daha iyi yaparsın.
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@Gökhan Toros

Bizim Ahmet yaptı işte anıları şurada diyebileceğin bir şey yok yani.
 
Kayıt
17 Ağustos 2013
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
Sakarya
@muratcolakoglu

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.

Neden intihar etmek olarak değerlendirdiniz merak ediyorum,öğrenmek amaçlı soruyorum sadece dediğim gibi henüz bilgim yok fazla.

Lufthansayı araştıracağım,eğer öyle bir imkanı varsa iyi elbette ama taşınma şartları,zarar gelir mi,ya da başka bir havayolu ile fiyat farkı çok olacaksa yine paketleyip başka bir havayolu daha karlı olabilir diye düşünüyorum.

Rotaya zaten yeterince yoğunlaşmış durundayım,açıkçası vaktimin çoğu onla geçiyor :)
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
@muratcolakoglu

Ahmet yaptıysa gelir anlatır. Yıl olmuş 2015. Kendi araştırmanızı kendiniz yapın bi zahmet.
 
  • Beğen
Tepkiler: 9magiko

KuzuBoyz

Daimi Üye
Kayıt
4 Ocak 2015
Mesaj
288
Tepki
392
Şehir
İstanbul
İsim
Bülent Kuzu
Bisiklet
Trek
Bu strese gireceğime Avrupa'dan katlanır bisiklet alır, gezer, tozar, tur sonu da bisikleti havaalanında bırakır geri dönerdim. Bisikletin Maliyeti de taş çatlasa 200 euro olurdu.