Genel olarak birkaç şey yazmak istiyorum.
Burada bazı arkadaşlar konuyu çok önemsemiyor olabilir ama ben son 1 haftadır her gün bisiklet sürdüm. Gerek bisikleti tanımak, gerek yaya ve sürücüleri tanımak ve gerekse yavaş yavaş kondisyon kazanmak için ve belki MTB ve şehir bisikleti kullananlar bu fikrime katılmayabilirler, anlarım ama yol bisikleti kullananlar için durum çok tehlikeli. Ben kısa mesafeli eğimi düşük bir yokuşta dahi pedalsız 30 yaptım ve yemin ediyorum vites en küçükte idi yani hiç pedala dokunmadım ve birkaç defa insanların bisikletlileri hiç takmadığına şahit oldum. Bugün Atatürk gibi bir caddede az kalsın birine çarpıyordum ki ben kırmızı ışıklarda dahi duran (örnek) bir sürücüyüm.
Şayet büyük viteste uzun soluklu bir performansta (sanki 70-80km/s olur gibi) olası bir talihsizlik hayati derecede önemli gibi geliyor bana. Herşeyi geçtim, hep duyardım: senin dikkatli ve iyi bir sürücü olman bir yerde önemli değil; karşıdaki kişilerin ne olduğu önemli.
Adam bugün yaya geçidi olmadığı halde yolu elini kolunu sallayarak sağa sola bakmadan karşıya geçti ve ben 25 civarı hızım vardı ki bisiklet için iyi bir hız, zor savuşturdum. Araçlar zaten genel anlamda takmıyorlar; beklemek falan yok direk dalıyorlar yola. Yani yol bisikleti için risk çok fazla...
Bence yol bisikleti için kesinlikle olmazsa olmazlar: korna, kask, eldiven, gözlük, çakar benzeri ikaz, uyarı ya da aydınlatma+künye (isim, yakına ait telefon ve kan grubu).