Scudo Sports

Bisiklete binmenin en zor tarafı

Decsan

Forum Bağımlısı
Tepki
897
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Değerli Arkadaşlar,
Bisiklete binmek zor zenaat malum..
Ama en zor tarafı kafalardaki ön yargılarla mücadele etmek..
Bir kaç anektod ile durumu tartışmaya açmak isterim..

Olay1:
Yer: izmir Alsancak Vosmer VW servisi:
On on beş gün önce bakım zamanı gelen arabamı servise götürdüm. Ütülü gömlek pantolon, gravat, boyalı ayakkabılar ve fena olmayan bir araba ile..
Kapıdaki güvenlik görevlisi her cümlesinin sonunda "efendim" ekleyerek arabayı uygun bir yere park etmemi sağladı. Son derce saygılı ve ilgili idi.
Sonrasında bakımdan almak için ertesi gün bisikletim ile aynı yerdeyim.
Üstümde forma, kask, şort ve spor ayakkabı var..
Aynı güvenlik görevlisi oturduğu kabinden dahi çıkmadı. Ben gidip eğilince camı açtı ve lütfen buyrun dedi.
-Bisikleti buraya bırakacağın size emanet
- Yalnız bisikleti emanet alamıyoruz
- Gözünüzün önünde dursun bakar oluverin.
- Biz bakamayız da. Şurada (Gözden ırak bir duvar ve kolon arası) dursun bişey olmaz.
- Öyle mi anlaşıldı. Ben içeriye gidiyorum bisikletle.
- Bisikletle içeri olmaz..
- Gidiyorum hadi engel olun..
- Engel olurum demedim olmaz şimdi..

Servis idaresinin cam duvarına yaslanmış bisiklet ve sorgulayan bakışlar. Sonrası şikayet bölge müdürünün araması ve alınan sözler vs..

Olay2:
Yer: izmir Konak Çankaya bit pazarında bir telefon tamircisi, Macrotech.
Öğleyin telefonu tamire götürdüm. Takım elbise, gravat, boyalı ayakkabılar var üstümde. Bisiklet yok. Selam kelam gayet saygılı ilgili güler yüzlü bir işlem ve cihazı atölyeye aldılar, haber gelince gideceğim almaya.. Akşam haber geldi, forma, sarı bir windstopper, eşofman, spor ayakkabı ve elbette bisikletle gittim.
Bisikleti (specialized allez yol bisikleti dayamak için ayak yok) duvara dayadım ve kaskı çıkartıp içeri giremeden bir adam çıktı kapıya
- Bisikleti şu tarafa (yolun ortasını gösteriyor) alır mısın?
- Orada durmaz, ayak yok.
- O zaman yere yatır.
- Neden ?
- Ordan kayar vitrini kırar.
- Merak etme bu bisiklet senin vitrinden pahalı ben zaten düşmesine izin vermem.
- Bisikleti alır mısın?
- İçeride telefonum var o zaman bisikletle gireyim.
- Yohh olmaz içerde bisiklet.

İçeriden biri daha çıktı. Yaşı da benden bayağı büyük.
- Bisikleti alır mısın?
Normal şartlar altında eyvallah der giderim de içeride telefon var almam lazım.
- Peki al parayı sen getir telefonumu alıp gideyim.
- Olmaz bisikleti yere yatır gir al telefonu..
Bu arada içeriden telefonu teslim ettiğim arkadaş geldi. Bisikleti duvara dayadı ve gelir misin abi içeri, tamam dedi.
İçeri de kusura bakma dedi ben de konuşmadan telefonu alıp çıktım..

Şimdi bu iki olayı ardı ardına hemde sosyal sınıfları cidden kontrast iki mekanda yaşayınca sizlere aktarmak istedim.

Ben mi bir yerlerde hata yaptım acaba diye düşünüyorum.

Scudo
Bence hiç takmamak lazım önyargıları değiştirmek atomu parcalamaktan zor

Bir haftalık bisiklet kullanıcısı olarak sizlerden fikir almak istiyorum
Kullanmaya başladığımdan beri en büyük sorunum ellerimde tutulan bolgedeki agri ,bayagi rahatsiz ediyor.ne yapilabilir acaba

Valla ben de kitapciya gitmistim, bisikleti camekana dayadim, baska yer yoktu. Adam apar topar kosarak geldi camekanı mı kiracaksin diye. Dedim sakin ol ne kirilmasi sacmalama. Salak sacma konustu ben de baska yerden aldim gidip :D

Ben bisikletin en çok bu itibarsızlik özelliğini seviyorum.
Altında 10 binlik bisiklet bile olsa sana gariban muamelisi yapılıyor. Bunun olumlu yanlarından biride esnaf fazla fiyat çekmiyor.:)
Eski Evimin altında cafe vardı. Bisikletle eve geldiğimde kimse bakmazdi, a
raçla geldiğim zaman ":ssrtcbya: bu kim " diye millet kafasinı çevirip bakardı.
images (1).jpg
Mühim olan nasil karşılandığınız değil, nasil uğurlandığinız.

@Decsan uslubunuzda bir sikinti yok ise gayet kibar davrandi iseniz insanlarin malesef goruntuye verilen saygidan veya saygisizliktan baska bir sey degil..insan her sartlarda insandir diyemiyoruz, bu dunyanin her yerinde boyle malesef..gecenlerde anlattiklariniza benzer bir sosyal deneyi londra otobusunde yapmislardi..kiravatli ciks bir beyefendi otobuse binmek istiyorum ama param kalmadi izin verirseniz otobusu kullanabilirmiyim diyor, soforde tabiki beyefendi buyurun diye kabul ediyor.
Ayni kisi baska bir gun dilenci kiliginda ayni otobuse binmek istiyor param yok diyor, sofor olmaz deyip kapiyi kapatiyor.
Kilik kiyafet cakadan once insanliga saygi duyabilmek, anlayabilmek ve ona gore davranabilmek umuduyla.

İşleri ve maddi durumu çok iyi olan olan bir arkadaşım sağa sola gitmeye işine de uygun fiorino model bir araç aldı. Çok geçmeden de hemen sattı :) Sebebi ise nereye gitse ''Dayı arabayı buraya çekme'' diyen sığırlar....

Yapacak bir şey yok, algı böyle maalasef...

@Çağdaş78 bunu anlayacak düşünce yapısı yokki adamda . Altındaki bisikletin bisikletler arasında bmw , ferrari vs . Olduğunu anlayacak adama denk gelirsen haber ver . Bizde tanışalım . Bisiklet tamircileri ve satıcıları hariç.

plan b uygulanacak, önce bisiklet ile ürûn birakilacak sonra takim elbise ve lüks araba ile ürün alınacak.

@MAERKEK
Hırsızları unutma, bence bisiklet sürmenin en zor tarafı...

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Ne deve bağırtan bayırları çıkmak ne kuş sekmez bayırkarı çıkmak yeni başlayan için en büyük sorun sıkıntılı servisler.

Bu konular halledilmez be üstad insanına bağlı

Bisikleti vücuduna, vücudunu bisiklete uygun hale getirmek. (parçaların açıları, uzunlukları, pedli tayt, nefes alan kıyafetler vs) bunlar olduktan sonra gerisi pedalı döndürmek :)

bu 2 olayın da tek açıklaması bence ; bisikletin ve bisiklet sürücüsünün milletimizin gözündeki itibari ve ötekileştirme sevdası...bende bir zamanlar en yakınım tarafından bisiklete biniyorum diye küçük görülüyordum yazık...

Toplumsal ön yargı..en yukardan başliyor .Mahkeme salonunda hakim bile ilk önce kılık kıyafete bakıyor. Sonra iyi hal indirimi gerisini siz düşünün:harika:

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@Decsan Önyargılar negatif düşüncelerden kaynaklanır takım elbiseliysen iş güç sahibisin önemli birisin. Bisikletliysen ve tayt giymişsen tayt giydiğin için mahallenin delisisin bisiklete bindiğin için de durumun yok araba alamıyorsun. Önyargılar sosyalleşme sürecinde oluşur bizim ülkemizde bisiklet, tayt, kast kültürü olmadığından bu kültüre sahip insanların eleştirilmesi ve önyargılı yaklaşılması cehaletin doğası gereğidir.

• Beğen
Tepkiler: Decsan
Mahallede 10 yaşında çocuk bile sana karşı saygısız oluyor doğrudur. Hepsinin bisikletinin tamirini 5 kuruş istemeden yapsan da tek bir tanesini 2 dakika bakkala yollayamıyorsun :)
Mahallede torba tutan, abart egzoz ile milletin kulağını parçalaya parçalaya arabayla dağıtıma çıkan çok sevgili ağabeylerine daha çok saygı gösterirler. Çünkü onlar önemli insandır.

Benim de altımda araba var ama birileri sırf bu yüzden saygı duyacaksa duymasın abi. Zaten akıllanıyor insan bir süre sonra, sert davranmaya başlıyorsun etrafına karşı.
İyilik yaramıyor kimseye, kötü davranacaksın mecburen, o zaman saygı gösteriyorlar.

Geri