Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletçilerin bira kültürü...

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.735
Tepki
2.905
"Bisikletçi Birası" hikayesinin kökeni, Almanya ve Avusturya dağlarında dolaşan bisikletçilerin, nemli havalarda, cayır cayır yanan patikalar üzerinde yaptıkları uzun tırmanışların ardından, onları ferahlatacak ve enerji takviyesi sağlayacak bir içeceğe ihtiyaç duymalarına uzanıyor. Bu dağ gezintileri sırasında bisikletçiler, gereksinimlerini karşılayabilecek içeceği bira ile limonlu gazozu karıştırarak elde etmişler.

"Radler" (Almanca bisikletçi anlamına geliyor) adı verilen bu karışım, rivayete göre 1920'li yılların sıcak bir Haziran gününde icat edilmiş. Bavyeralı pansiyon sahibi Franz Xaver Kugler, dağcılardan ve bisikletçilerden oluşan müşterilerine sunabileceği bira stokunun yetmeyeceğini fark etmiş. Elindeki limonlu gazozları biranın içine katıp, stoklarını dengeleyerek hem konuklarını memnun etmiş, hem de Radler içeceğinin mucidi olmuş.

Alplerin ve Bavyera'nın geleneksel içeceği "Radler", bugün Almanya ve Avusturya'da çok yaygın. 300'ü aşkın bira fabrikası, bu aperatif içkiyi kendi yöntemlerince üreterek piyasaya sürüyor. "Bisikletçi Birasının" bu kadar popüler hale gelmesinin kerameti, Almanların birayı su niyetine, ferahlamak amacıyla içmelerinde ve "Radler'in" bu ihtiyaca uygun yapıda, yumuşak içimli ve alkol seviyesi düşük bir içecek olmasında saklı.

Benzer formasyondaki kokteyle İngiltere'de "Shandy", Belçika'da ise "Sneeunwitje" adıyla rastlamak mümkün. Ancak bu ülkelerde, bahsedilen içecekler bisikletçiler ile birlikte anılmıyor.

Söz Belçika'dan açılmışken, Amerika'nın Colorado eyaletindeki bira üreticisi "New Belgium" firmasından bahsetmek istiyorum. Bisikletçi hedef kitlesine yönelik "Fat Tire Amber Ale" birasını üreten kuruluşun yaratıcı yöneticileri, bira-sever bisikletçiler ve aileleri için her sene, Fransa Bisiklet Turuna alternatif bir yarışma düzenliyorlar. Organizasyonun adı da enteresan; "Tour de Fat", yani "Tombullar Turu". Bisiklet ödüllü ilginç yarışmada mücadeleler dört kategoride yapılıyor.

Küçüklere yönelik "Tosuncukların Köşesi" kategorisindeki aktiviteler, çocukların yaratıcılıklarını ve bisiklet sürme yetilerini ortaya çıkaracak şekilde tasarlanmış bir arazide gerçekleştiriliyor. Kask giymenin önemi vurgulanan faaliyetlerde çocuklara, kent çevresinde emniyetli bisiklet sürüşü yapmanın temel kuralları öğretiliyor. "Gazete Dağıtıcısı Karşılaşması", insanların okuma zevkini tatmin etmek uğruna yaşamlarını riske atan bisikletli dağıtıcılar anısına yapılıyor.

"Yarım Fıçı Yarışmasında" bisikletliler, bir ellerinde taşıdıkları bardaktaki birayı dökmeden, varillerden oluşturulmuş yarış pistinin çevresinde sekiz tur atıyorlar. "Fırlat Şunu!" klasmanında katılımcılar, devamlı yükselen yakıt fiyatlarını protesto etmek ve bisikletin alternatif ulaşım aracı olarak gelişmesini desteklemek gayesiyle, benzin depolarını en uzak mesafeye savurma mücadelesine girişiyorlar.

"Beer-Bike" (Bira-Bisiklet) adlı başka bir yarışma, 1957'den beri Teksas sınırlarındaki Rice Üniversitesi kampüsünde, yakın çevredeki kolejlerin katılımıyla düzenleniyor. İştirak eden takımlar, 10 bisiklet sürücüsü ve 10 bira tek-tekçisinden oluşuyor. Bayrak yarışı tarzındaki karşılaşmada, takımdaki tek-tekçiler belirli miktarda birayı içip bitirmeden, ekiplerindeki bisikletçiler piste girip yarışamıyorlar.

Oklahoma'da "Team Beer" (Bira Takımı) unvanlı bir bisiklet kulübü var. Takım üyelerinin hedefi, katıldıkları yarışmalarda kazandıkları ödüllerden oluşturdukları fonu, yardım odaklı, kar amacı gütmeyen organizasyonlara ve sosyal kuruluşlara aktarmak. Tabii zaferlerini, bira şişelerini tokuşturarak kutladıklarını tahmin edersiniz...

Bisiklet-severlerin bira içerikli meraklarının kapsamı yukarıdakilerle kısıtlı değil. Kimileri bisiklet temalı bira şişesi etiketlerini ve kutularını biriktiriyor. Bu fenomenin sınırları Avrupa'nın ötesine taşmış ve dünyanın her köşesindeki koleksiyon düşkünleri, ellerindeki değerli parçaları değiş-tokuş etmek, satmak ve sergilemek gayesiyle dernekler kurmuşlar. Bisikletin tarihsel gelişimini bütün yönleriyle bu etiketlerin üzerindeki figürlerden izlemek olanaklı.

Turizm sektörünün uyanık girişimcileri, "Bisiklet-Bira" konseptindeki büyük potansiyeli fark etmekte geç kalmamışlar. Amerika'daki bir tur şirketi, 200'den fazla bira üreticisi ile 300'den fazla bira çeşidinin bulunduğu Belçika'daki ve ilk organik biranın üretildiği Hollanda'daki bira kültürünü keşfetmek isteyen tiryakiler için bisiklet gezileri düzenliyor. 7 vitesli bisikletler üzerinde 8 gün süren bira seferi, Amsterdam'dan başlayarak Bruges kentinde sona eriyor. Ben, bisiklet sürüşü sırasında bira gibi alkol içeren içeceklerin tüketilmesine kesinlikle karşıyım. Bisikletçinin matarasında taşıdığı suyun, vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum. Su, başlı başına bir yazı konusu yapılabilecek derinlikte. Yine de suyun önemine kısaca değinmek istiyorum.

Özellikle uzun sürüşler sırasında karşılaşılabilecek dehidrasyon (susuz kalma) sıkıntısı, yeterli miktarda sıvı alınmamasından kaynaklanır. Sıcak, kuru veya nemli havalar ve yakıcı güneş vücutta ani sıvı kaybına neden olur. Dehidrasyonun semptomları; susamak, baş dönmesi ve halsizliktir. Ancak susuzluk bazen hissedilmeyebilir. Düşünsenize; saatlerce pedal çevirmişsiniz, evinizden kilometrelerce uzaktasınız ve aniden başınız dönmeye başlıyor, bisikletin dengesini zor bela sağlayabiliyorsunuz...

Böyle ürkütücü bir tablo ile karşılaşmamak için sürüş boyunca bolca sıvı almak-özellikle su tüketmek-şarttır. Bisiklete binerken su içmek için boğazınızın kurumasını, içinizin yanmasını veya idrara çıkmayı beklemeyin. Bu işi alışkanlık haline getirerek belirli aralıklarla mataranızdan su yudumlayın ve bir şeyler içmek için mola verin. Uzun ve zevkli bir bisiklet gezintisinin ardından içilen keyif birasına diyebileceğim pek bir şey yok. Ancak pedal çevirirken bira içmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Kilometreleri rahatça kat etmek, ortalama hızınızı yükseltmek ve neşeli bisiklet gezileri geçirmek için "Çifteteker Guru'larının" altın öğütlerine kulak verin; "Acıkmadan atıştır, susamadan boğazını ıslat, üşümeden örtün ve uyuklamadan önce dinlen".

Şimdilik hoşçakalın...

Kaynakça:
"Ways of Being Tired", Ken Kifer
"Beer Cruise Belgium & Holland", 4windstours
"Team Beer Web Site"
"The Radler (The Bicyclist), The Radler (The Beer)", Pa Rayner
"Bicycle Beer Labels Web Site"
"Beer-Bike History", Rice University
"New Trend For Beer Mixed Drinks In Germany", APV Limited
"Tour De Fat", realbeer.com News
Beer Bike 1998, Jeff Fitlow
"Tour De Fat Realm", New Belgium Brewing Company, Inc.
 
Scudo
Güzel konuymuş. Bira araması yaparken buna rastladım. Teşekkür ederiz. :) Bilgi eskimez forumun sayfalarındaki tarih eskir sadece :)

Not: az önce "Evde bira yapan var mı?" diye başlığı olan konuya mesaj yazdım. ana sayafda tık yok. konu ana sayfaya taşınmadı. demek ki o konu bir şekilde sansürlenmiş olabilir. bilemedim. bu konuya mesaj yazınca ana sayfada şak diye çıktı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
2007 konusu iyiymiş...
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
Vay be denemek lazım aslında bu bira bildiğimiz bira dimi yani alman birası ile bizde ki tekel birası arasında içerik açısından fark varmı bilmiyorum ama deneyeceğim :D
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
@Ömer Ş. konu dışı olunca ana sayfda çıkmadığını bilmiyordum da. admin lerden biri o konuyu doğru konu başlğına taşısa keşke :) önceden ana sayfada görünüyordu oraya yazdığımızda ama ...

@chgtrk ben başlayacağım. hatta evinde bira üretimi için kullanılan malzemelerden fazla olan varsa yada artık üretmiyorum ama elimde kaldı kova falan diyen varsa alabilirim. ikinci el piyasasına can verelim, >>Tüm forumdaşlar >>elinizdeki bira üretim malzemelerine talibim.<< ( bu mesajı "Evde bira yapan var mı" başlğına da yazmıştım oysa :)

@Serkan Mıstınoğlu bira göbek yapar diyerek gençleri korkutmayalım. biradan uzaklaştırmayalım. :)

@zaferalm hatta 2004 konusu :) "eskiden ne kadar ilerdeymişiz şimdi antalyada evinin dışında alkol almak yasaklandı nereden nereye" dedirten cinsten bir konu :)
 
Dünyada akla değer veren yok madem,
Aklı az olanın parası çok madem,
Getir şu şarabı, alsın aklımızı:
Belki böyle beğenir bizi el alem.
 
@rknsycck
Bu cümleyi çok kötü buldum, gözüme çarptı. Sağlığa zararlı olduğu yadsınamayacak, genel çoğunluğun inanancına göre haram olan, topluma da zararı olan, hatta kendi üstünde bile ''alkol dostunuz değildir'' yazan bir madde için nasıl ''Bira göbek yapar diyerek gençleri korkutmayalım. biradan uzaklaştırmayalım'' cümlesi kurulur (ki gerçekten göbek yapıyor), bana ilginç geldi.
 
Benim bildiğim zaten set olarak satılıyor onlar parça parça satılmıyor. Ayrıca düzenli içiciyseniz seti direkt almak çokta koymayacaktır :)
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
Sizi de begendim gucenmeyin :) bazen begen tusunu tiye almak icin de kullaniyorum haberiniz olsun
 
Back