Scudo Sports

Bisikletçi dükkanı açmalı mıyım? (anket de içerir, lütfen)

Yapayım mı, ne dersin?

• Yap

• Yapma

Sonuçlar oy kullandıktan sonra görülebilir.

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Tepki
10.144
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Selam Arkadaşlar,

Bir süredir kafamda olan ve siz sevgili forumdaşlarımla paylaşmak istediğim bir konu bu.
Bisiklet, evet hepimizin sevdası. Ve de bu sevda gün geçtikçe ölmüyor, daha da depreşiyor. Zira her gün aramıza yeni yeni kullanıcılar katılıyor, her türlü zorluk ve sıkıntıya rağmen pedallamaktan asla vazgeçmiyoruz.

Çocukluğum Balıkesir ve Edirne illerinde geçti. Bisiklet sevdası da 8 yaşındayken bir pinokyo ile başladı. Babamın motor ustası olması nedeniyle küçük yaşlardan itibaren hep bir şeyler söktüm, taktım, bozdum, yeniden yaptım. El becerisi sanırım biraz genetik ile de alakalı.
Yaşadığım ilçede bisiklet tamircisi yoktu. En yakın tamirci 90 km uzaklıktaki Edirne'de idi. Bu nedenle yazları ilçede yaşayan ne kadar bisiklet kullanıcısı amcalar abiler varsa hepsi bisikletini bana getirirdi. 15-16 yaşına kadar bu hep böyle devam etti, babamın dükkanında yazları harçlığımı çıkartıyordum.
Derken üniversite hazırlığı, sonrasında üniversite eğitimi, okul, staj, dersler, ardından askerlik, sonrasında evlilik, çoluk çocuk falan derken 40 yaşını da gördüm.

Ancak bu zaman zarfında hep bir şeyler eksik kaldı. Hiçbir şey bisiklet ile ilgili bir sorunu çözmek, bir parçayı yeniden kullanılır hale getirmek, bir şeyi söküp düzeltip yeniden takmak kadar mutlu etmiyordu. Evet, başarılı bir hayatım vardı, hedeflerini tutturan, personelini düzgün bir şekilde yöneterek şirket ve müşteri menfaatlerini ön planda tutan saygılı ve disiplinli bir yöneticiydim. Ancak dedim ya, hep bir sıkıntı vardı, hem kendi işinin sahibi olmak, hem de sevdiğin işi yapmak konusunda. Emir altında çalışmanın da bizler gibi özgür ruhlu insanlar için ne anlama geldiğini bilenler bilir.

Ben 40 yaşındayım, evliyim ve bir oğlum var. Yaklaşık 20 yıldır lider firmalarda satış sektöründe yönetici olarak çalıştım. Son beş yıldır hep kendi işinin sahibi olmak, hobilerini kazanca dönüştürmek konusunda planlarım ve düşüncelerim vardı. Ancak devam eden kariyerim ve de yakın çevremin toplumsal baskıları bu planları geriye itmeme neden oluyordu. Derken, geçtiğimiz mayıs ayında şirketin, tüm yönetim kadrosunu lav ederek yeni bir yönetimle çalışma tercihi nedeniyle haksız bir şekilde işsiz kaldım ve tazminatımı alarak ayrıldım.

Bu durum benim için milat mıydı? Artık planlarımı uygulamak için uygun ortamı yakalamak üzere miydim? Bunları eşimle konuştuğumda "olur mu öyle şey, kariyerin var, devam et işte, sen bulursun iş" şeklinde yanıtlar aldım.

Ancak bu kariyer denen şey, aynı zamanda sonun başlangıcıdır. Sürekli araç üzerinde ve bilgisayar başında olduğundan sağlıksız bir hayatın olur, kilo alırsın, üst yönetimden gelen şiddetli baskıyı sürekli absorbe ederek dağıtmaya çalışırsın, onlarca insanın sorumluluğu senin üzerindedir, evet fena da para kazanmazsın aslında ama bu işleri yaptığın sürece bir sefer bile kazandığım parayı mutlu bir şekilde harcayamazsın. Bu sektörde çalışan benden daha küçük yaştaki insanların bizim meslek hastalığımız olan şeker ve tansiyon belalarıyla uğraştığını görüyorum, çok şükür bendeki bisiklet sevdası ve kondisyon nedeniyle bunların hiçbiri yok.

Neyse, bisiklet tamiri ve montajı ile ilgili, karbon tamiri haricindeki her konuda üst düzey tecrübe ve pratik sahibiyim ki karbon tamirini de öğrenmek istiyorum. İstanbul'da ikamet ediyorum, evime de yakın olması ve de ilgili bölgedeki boşluk nedeniyle Balat tarafında bir dükkan açma planım var. Birkaç dükkan buldum, kiraları 700-1100 tl arasında değişiyor. Aslı bisiklet başta olmak üzere bir kaç toptancı firma ile de görüştüm, uzun vadeli ürün de temin edebileceğim. Ayrıca bu proje için 10bin tl sermaye ayırabilirim. Aynı zamanda bisikletçi dükkanı işleten bir arkadaşımın yanında 1-2 ay kadar ısınma amacıyla yardımcı da olacağım.
Sektörde insanların ustalardan esnaflardan memnun kalmadığını, ustaların beceriksiz olduklarını görüyorum. Ben çoğundan daha fazla olaya hakimim.
Sizce ne yapayım, yardım lütfen, görüşleriniz benim için çok önemli.
Saygı ve sevgilerimle...

Scudo
İlk cevap benden olsun dostum.

Mutlu olmak istiyorsan bisikletçi acmalısın. Zengin olabilirsin,kariyer sahibide olabilirsin ama mutlu olmak başka bir şey.

Bence salcanonun bayisi olup iyi bir bisikletçi olursan eminim iyi müsteri portföyü yakalarsın. İyi bir marka olmayabilir ama çok satıyor. Servisleri rezalet. Eğer sen iyi olursan kısa zamanda isim yaparsın

Kesinlikle açın dükkanı, teknik bilginiz var, satış tecrübeniz de var anladığım kadari ile. Ticaret hernekadar bir riskse de sizin için alınmaya değer bir risk gibi görünüyor.
Güzel bir söz var; hayallerinizi gerçekleştirin, ya da başkaları kendi hayallerini gerçekleştirmek için sizi kiralar. Bu benim gibi maaşla çalışan herkes için geçerli malesef:)
Güzel haberlerinizi burdan bekliyorum, ben de benzer bişi düşünüyorum bambaşka bir sektörde

yazının hepsini okumadım ama müsait olunca okucam. başlığa cevap verecek olursam.
ben aç derim. hem hobi hem iş ile uğraşmış olursun.
ben bile düşünüyorum. ama ben anca paraya çok ihtiyacım olmadığı zaman açmayı düşünüyorum.

Merhaba dostum. Seni anliyorum ve ust yonetimin baskisindan daha buyuk ansorbe edemeyecegin 'yenge ' baskisi olucagini tahmin ediyorum. Bu bosluk donemini degerlendiriyorum tarzi bi yaklasim gosterip yengeyi sakinlestirerek ufaktan baslaman iyi gibi sanki
Mutlu oldugun isin insanlar icin malesef bi onemi yok.cogunlugu kariyer ve maasa deger veriyor . bence biraz zamana ihtiyacin olucak isleri yola koymak icin bu arada aileyide memnun etmen gerekiyor stresli bi durum ama 'en fazla ne kaybederin' mantigyla bi dene bence abi
Allah yardimcin olsun

ben yapma işaretledim. benm düşüncem bisikletçilerin çoğunluğu bisikletseverleri yolma amacı taşıması. çevremde ve anlatılanlardan hep bunu gördüm. hiçbir bisiklet dükkanı sahibiyle ne arkadaş oldum, ne sohbet ettim. sevemedim bi türlü onları. fiyatları gerçekten çok uçuk, ve ben bu işi sevdikleri için yaptıklarına inanmıyorum. daha dükkana girerken yolunacak kaz gibi baktıkları kesin. bir bisikletçi hariç. zaten tüm alışverişimide o amcalardan yapıyorum. dükkanlarla haşır neşir olanlar az çok tahmin etmiştir ;) bu yüzden yapma olarak işaretledim. bu işi yaparsanızda umarım çok çok severek isteyerek insanlara yardımcı olmak için, kâr amacını ikinci plan olarak görüp yaparsınız. bol şans

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Hocam gercekten bisiklete hakimseniz kis sezonunu atlattiktan sonra acabilirsiniz. Taninma doneminde ayakta durabilecekseniz mantikli tabiki. İsi bilen bisikletci bilmek cok zor

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Öncelikle hangi işi yapacak olursanız olun hayırlı olsun; Allah bereketiyle kazançlar nasip etsin inşallah.

Gerçekten de tecrübeli ve deneyimli bir usta bu sektörde çok çabuk bir şekilde dilden dile yayılabilir. Zira kullancıların çoğu mecburiyetten gidiyor bazı ustalara ve çözüm/sonuç noktasında çoğu kişi memnuniyetsizlik yaşıyor.

Mesajınızı okuyunca toptan parçalar haricinde bisiklet bayiliği de alınabilir diye düşürken Sn. @oktayakgoz Salcano bayiliği konusunda fikirlerini beyan etmiş zaten. Bu markaya sahip çoğu kullanıcı servislerden şikayetçi ve siz bu durumu başta güleryüz ve dürüstlük, ardından da tecrübe ve birikim ile lehinize çevirebilirsiniz.

Bunların haricinde 9 yıl İstanbul'da yaşadım 2 ay öncesine kadar. Balat bölgesi lokasyon olarak bisiklete binenlerin gelip gitmesinde sıkıntı olabilecek bir bölge mi bilmiyorum ama optimum bir lokasyonda bu iş gayet güzel olur.

Bence geç bile kalmışsınız. Ben 27 yaşında 5 yıllık başka hukuk bürolarında çalışmanın ardından kendi hukuk büromu açtım.

Sevdiğiniz işi ertelemeyin.

Allah hakkınızda hayırlısını nasip etsin. Kazancınız bol ve bereketli olsun inşallah.

@SerhatAtan ben salcano kullaniyorum. Bisikletimden memnunum ama servislerin durumunu bildigim icin garatiyi baslatmak icinbile gitmedim servise. Forumda a firmasi iyi denseydi gider garantiyi baslatirdim en azindan. Uygun fiyatli yedek malzemeleride alirdim.
Neden salcano kismina gelince. Gecen yaz maltepeye gittigimde ciddi oranda salcano gordum. acikcasi bende sasirdim bu kadar cok olmasina. Balat neresi bilmiyorum ama bisikletin yogun olarak kullanildigi yerlerde bu is yapilirsa iyi olur sanirim

@ERDİNÇ DURAN
Bence de öğrenmeli ancak bisikletçi dükkanlarında öyle insanlar görüyorum ki, koskoca adam bir vidayı gevşeyip sıkmaktan aciz.
Ha baksan mesleğinde başarılıdır ama adam yapamıyor işte, biraz da yetenek meselesi. Herkesi kendimiz gibi göremeyiz.
Tabii ki biraz daha farklılaşma yoluna gideceğim, Balat tarafına her gün binlerce turist geliyor ve renk a bike konusunda İstanbul'da genel bir sıkıntı da var. Turist rehberlerinin birkaç kiralayandan günler öncesinden randevu aldığını da biliyorum.
Parça var, forma var, çanta var, bisiklet satışı var, sadece tamir değil yani.

@Kuzey Ege
abi oda bişey mi. ben fotoğrafçıdayken müşteri geldi kameram çalışmıyor dedi tamir edebilirmisiniz dedi
açtım bataryayı çevirip geri taktım. buyrun tamir ettim dedim :D

Tüm girişimlerde bir yıl zarar edebileceğinizi göze almanız gerekir . İlk yatırım sermayesi tahminden çok olur ve görünmeyen masraf kalemleri oldukça engelli koşu yaşatabilir . Diğer yandan insanla uğraşmak çok zor ,sen kendi bisikletin gibi özene bezene iş yaparsın adam çirkeflik yapar içindeki tüm mutlu enerjini batırır gider amma velakin sevdiğin işi yapması gibi var mıdır? Sonuçta herdaim girişimi yap derim ama bir yıl iki yıl geçim derdin olmayacak durumda olmalısın .

@SerhatAtan
Hocam Haklısınız biraz geç kaldım ancak askerden geldikten sonra vaktin nasıl geçtiği hiç anlaşılmıyor. Bir bakmışım ki çocuk sahibi evli barklı bir adam oluvermişim :)

Eğer en az 12-18 aylık işletme sermayeniz yoksa, ( geçiminiz ve şirketinizi işletmeniz için gereken para ) kesinlikle açmayın.
Bu dediğim bisiklet dükkanı için değil her türlü serbest girişim için geçerli..

@waafy
Dostum bir yıl sadece giderlere çalışmayı Göze aldım diyebilirim. Ha pis müşteriler, Hayatımızın her Alanında oldu ve olmaya da devam edecek :)
Ticarette bir kural var, ne iş yaparsan yap, 4 mevsimi görmeden ayağa kalkamıyorsun.

Açın, ama Balıkesir'de :)

Kendi işini yapmak hele ki sevdiğin kendi işini yapmak çok güzel bir şeydir. Konfüçyüs'un çok güzel bir sözü vardır " sevdiği işi yapan çalışıyor sayılmaz " diye.
Seni canı gönülden destekleriz lakin ön araştırma kısmını ciddi tutmanı öneririm bahsettiğin sermaye ile ancak bir dükkan açar alet edevatını toplarsın, bayilik konusuna gelince umduğunu bulamayabilirsin :( müşteri toplaman vakit alabilir, en az bir sezon hiç para kazanmayacakmışsın gibi hesap kitap yapmanı tavsiye ederim. Evde çocuk var !!!

Sonuç: Yap tabi ki AMA planını ve hesabını da iyi yap.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Hocam satış sektöreünde yönetici olarak çalıştı isen bu işin öz sermaye ve finansman gerektirdiğini üretici firmaların müşterilerine bayilik verirken teminatlandırma yaptıklarını ve bu işin sezonluk olduğunu biliyorsundur sanırım.
Öte taraftan bazı arkadaşlarımızında belirttiği gibi 40 yaşında üniversite mezunu bir yöneticinin bisikletçi açmasından doğacak (ilk önce kendi ailenden sonrada yakın çevrenden) gelecek baskılar yapıcı sonuçlar oluşturmayacaktır. Bu detayların yanında 10.000 tl bu işe için kesinlikle yeterli değil kaldıki her 10.000 tl si olan bu işe girse ortalık bisikletçiden geçilmezdi.
Dükkana ilk girdiğinde içene harçayacağın para alet edevat açılış giderleri vs derken 10.000 tl seni 2 ay bile götürmez kaldıki ölü sezona giriyoruz. Bence 10.000 tl cebinde kalsın ve geceleri buraya senet verdik şuraya borçlandık vs gibi soruları düşünmeden rahat rahat uyu. Kaldıki bu tecrübe ile daha önceki işine paralel bir iş bulman mümkün

Geri