Scudo Sports

Bisikletçi beslenmesi nasıl olmalı?

Meseleyi basit tutanlardanım ben de. Sağlıklı şeyler zaten genel olarak her bakımdan bir fayda sağlıyor, çok seçici olmak gerekli olmuyor. En azından ben böyle düşünüyorum. Konuya dönersek; sürüş sırasında 2 suluk boşalırsa, 3. Suluk içine Powerade alır daima. Su gittikçe vücuttan başka şeyler de gider ki en büyüğü de tuz. Su bir sürü sonra yetemeyeceği için Powerade burada devreye giriyor. Powerade ile aynı işi yapmasa da bazen, Powerade yerine kutu kola tüketirim. 2 tane de tadımca tüketirim ayrıca. Sürüş öncesi, 3 tatlı kaşığı pekmez tüketirim. Sabahı'nda, bir adet yumurta kesin yerim. Ekmek az tüketirim, filtre kahve hem sürüş öncesinde (sütsüz) hem de sürüş sonrasında tüketirim. Sürüş sırasında mola verirsem eğer, bir fincan cappuccino ile bir dilim havuçlu kek tüketirim. Kahvaltı'da hindi füme dışında salam, sucuk gibi leş şeyleri tüketmem asla. Haribo nadiren tüketirim, dondurmayı tükettiğim gibi sürüş sırasında. İyi geliyor gibiler ki zaten öyle iddia ediliyor. Powerade hep dediğim ve dendiği gibi, Red Bull ya da diğer sözde enerji içecekleri ile hiçbir alakaya sahip değil. Powerade'nin tüketilmesi bana iyi fayda sağlıyor ki zaten gerçek bir sporcu içeceği. Suluk konusunda şu da var her saat bir suluk bitirmeye özen gösteririm. Bunları tamamen kendi tecrübelerime göre söylüyorum. Yarış tecrübem yok. Şimdiye kadar beyaz bir ışık görüyor gibi de olmadım, bahsettiğim beslenme şekliyle ancak. Magnezyum hapları gibi şeylere ya da jel gibi 'ciddi' şeylere, yarış koşmadığım sürece pek olumlu bakmıyorum. Bu arada sürüş sonrasında 500ml çikolatalı süt iyi olur diye görmüştüm. Fazla bulduğum için bu miktarı, ben bir adet kutu çikolatalı süt tüketirim.

Scudo
paketli gıdalardan uzak durmak lazım derim.

• Beğen
Tepkiler: Doğanay07
yağ yakmak ve kondisyonda kalmak için bisiklet sürüyorum. -elbette aldığım zevk bambaşka...- genelde saatte 15-20km seyir ile kartal-maltepe arası sahil yolunu kullanıyorum. bisikletim kron xc150 ve bildiğiniz gibi bir dağ bisikleti...

beslenme hakkında sorum ise;akşam öğünüm olan ton balıklı salata ve iki dilim tam tahıllı ekmek ve sütsüz şekersiz filtre kahveyi tükettikten sonra bisiklet sürmek için yine sahile indim, ve yanılmıyorsam 15km kadar yol yaptım. eve geldiğimde açlığın başladığını hissediyordum. bir adet limonlu ve bir adette sade sodayı karıştırıp içtim. hala açlığım devam etmekte. bu sıklıkla yaşadığım bir durum. bu gibi durumda hangi besinleri tüketerek hem kaloriden kaçınırım, hem de kaybettiğim enerjiyi alabilirim?

yemek yedikten hemen sonra dışarı çıkıp 1 saat içinde acıkıyorsanız (15km için 1 saat verdim) durum çok normal değil. eğer sürüş esnasında bir ara veriyorsanız o arada kahveyi için ve kahve ile beraber 1 avuc kuruyemiş tüketin. benim tercihim tuzsuz fıstık olurdu. @takvor uncuyan

@takvor uncuyan Bisiklet sürüşünüz 1 saati geçmiyorsa ana yemeğinizi (ton balıklı salata +) biniş sonrasına saklayın. Bisiklete binmeden önce 1 adet meyve yiyerek yola çıkabilirsiniz. Amacınız zaten performans değilse çok fazla üstünde durmanıza gerek yok sadece sağlıklı ve sizi 1 saat idare edebilecek bir şey bulun. "Beni 1 saat idare etmez" diye peşin hükümlü olmayın küçük bir ayran içseniz bile aslında sizi tutar. Biniş sonrası eve gelince asıl yemeğinizi yiyebilirsiniz böylece daha tok kalmış olursunuz, hemde spor sonrası protein ihtiyacınızı karşılarsınız.

• Beğen
Tepkiler: Cyanide
Aktiveteniz zaten kısa. Beslenmeniz için ekstra birşey gerekli denemez. Ama uzun tur yapmadan bir gece önce özellikle makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenirsen yorulman biraz daha gecikir. Açlık Duygunu elma ile giderebilirsin.

Bilgiler iyi güzel ama ben kendi adıma konuşayım. Profesyonel filan değilim. Gün içinde şehirde ara ara bisiklet sürüyorum. Son bir haftadır. Ve fark ettim ki eskisinden daha çok acıkıyorum iştahım arttı. Sürüş sonrasında da haliyle deli gibi yemek yiyorum. Bu şekilde devam ederek zayıflayabilir miyim sizce? Zayıfladıktan sonra Fit kalabilmek amacım. Ne yapmalı, nasıl beslenmeli?

Profesyonel sürücüler yarış bitiminde ton balığı pilav haşlanmış patates yiyor yazılmış. Ama biz Prof. değiliz ki her sürüş Sonrasında tavuklu pilavı gömersek nasıl fit olacağız? Aktivite esnasında belki 300-500 gram kaybedeceğiz ve hemen sonrasında yemeğe abanarak bu kaybettiğimiz kiloları geri mi koyacağız?

Karbonhidratı tamamen mi kesmek gerekir?

• Beğen
Tepkiler: gezerfen
@burakncn

Hamur işini, yağı ve şekeri azaltın. Bisiklet sonrasi aşırı acıkmanızın sebebi karbonhidrat depolarınızın boşalması. Bu yuzden karbonhidratı bırakmamalısınız :snzdglsn: Karbonhidratı bırakmak söz konusu degil bisikletçi beslenmesinde :snzdglsn:
Profesyoneller yagsiz-tuzsuz-sekersiz besleniyor bildigim kadariyla. Sandigimiz kadar guzel ve lezzetli şeyler yemiyorlar :eek:
Etlerini mutlaka haşlanmiş yiyorlar ki yag az olsun. Yedikleri pilavlar da bizimkiler gibi yagli olmuyor :snzdglsn:

Profesyonellerin ne yediklerine çok da fazla takilmadan, hayatinizdan yagi, tuzu,sekeri, hamur işini çikarirsaniz vucudunuz zaten kendine gelir :hhhhhh:

Ben sürüş öncesi sebzeli omlet ve 2 dilim kızarmış tam buğday ekmeği yiyorum. Yanıma da 2 adet granola bar (bazen bunun yerine Snickers de aldığım oluyor), 1 muz ve tam buğday ekmeğiyle yapılmış kaşar lorlu sandviç alıyorum.

Bu karbonhidrat meselesi bende farklı,şöyleki,idman şekli 30 veya 50 km pedal kesmeden yapılan bir durum ise benim burda uyguladığım beslenme şekli farklı olmuştur,bir kere idman öncesi yüzde 70 yağ yüklenirim.aşırı karbonhidrat benim performansımı etkilemiştir,keza şeker,hamuru bırakalı yıllar oldu,dört beyaz bana yasak,un,tuz,katı yağ,şeker,53 km yarısında 2017 yılının eylül ayında ortalama 33.4 bana yetmiştir,şu anda türkiye genelinde 30 ve üstü yapanlar sadece 6 kişidir, [60 mastırda]
Rınat ahkmetbekov , mustafa sevinçel,ersan kaçan,yüksel kılıç,recep tatlicilar,bu dostlar ne yer ne içer bilemem ama,kendi namıma beslenmem yüzde 70 yağ,yüzde 10 protein yüzde 20 karbonhidrattır bu ölçü bana yarışlarda artı ile döndüğünden hiç bir sorun yaşamadim,50 km yarışları benim metabolizmamda sorun yaratmamistir,2009 senesinden beri bu anlayış idmanlar nezdinde devam etmiştir yani 50 km durmadan basılmıştır uzun eğimli etaplarda ve gene eğimli etaplarda 33 km durmadan basılmıştır,ilk yarış 2016 yılında 43 km 'de olmuştur ikinciliği alarak,2017 senesinde 60 mastırda 1 'inciligi almış bulunarak, yola devam edeceğiz,
Beslenme şekli aynı şekilde devam edecektir.

Öncelikli olarak turun mesafesinden çok süresini göz önüne alıp buna yönelik beslenerek sabah evden çıkıyorum. Tur boyunca kandaki besin öğelerinin dengeli ve uzun süreli olması için glisemik indeksi düşük gıdalardan bir kase yiyeceği yarım saat öncesinden yedikten sonra pedala basıyorum. 4-5 saatlik bir aktiviteyse araya menemen, mercimek çorbası, tambuğday ekmeğine kavurmalı tost gibi protein + karbonhidrat takviyeli gıdalar koyuyorum.
Sabah reeçetesi şöyle: yulaf ezmesi, süt, yoğurt, kefir, portakal suyu, ceviz, muz.
Şunu hatırlatmak isterim: enerji jeli, cola gibi gıdaların yerine hurma, kuru incir/kayısı gibi bu sefer glisemik indeksi yüksek yiyecekler ile hızlı enerji takviyesi tur içerisinde sağlanabilir.

Kudret abinin bahsettiği %70 yağ yüklemesi nasıl oluyor?

• Beğen
@Şayzeettin NeumannEhe :d

• Beğen
@Şeffaf
Ketojenik diyet olarak adlandırılan yağ odaklı bir beslenme yöntemi. 4 farklı türü var. Doktor ve beslenme uzmanı kontrolünde yapılması gerekiyor. @Şayzeettin Neumann dediği gibi sıkıntılı bir diyet. Kontrollü yapılmaz ise sağlık sorunlarına yol açabilir.

@Şeffaf

Yüzde 70 yağ yüklenmesi demek şu demek,balık yağı kapsülde,hindistan cevizi yağı,artı kuyruk yağı,omlette olacak şekilde,tereyağın hası,zeytinyağlı Yemekler tabi has zeytinyağı şunu asla unutmayın,tarzınız benim gıbı ise 50 km durmadan basıyor iseniz gerek yarışlarda gerek ise idmanlarda aşırı protein ve karbonhidratı unutun,artık tüm avrupadaki pro yarışçılar yağlı beslenmeye önem göstermektedirler
Etlerden ise kesin olarak kuzu eti yenecek ,dana ve tavuk eti ile işim olmaz

@gezerfen

Herkesin metabolizmasi farklıdır,benim 10 yıllık beslenme periyodunda değişiklik olmuştur şöyleki ,aşırı karbonhidrat hafta içi yüklendiğimde ,hafta sonu 100 artilarda yorulma oluyor idi,bunun nedeni aşırı karbonhidratta idi,normale çekince kazın ayağı değişti,ve proteinde aşırı alınmayınca yağ yüklenilince süratim arttı,yorulma az olmaya başladi,şimdi tabiki doktor kontrolünde fayda vardır ,ama kişi kendisininde doktoru pekala olabilir,

@Kudret Kurtcebe

Normal günlük yaşantı esnasında uyulacak bir diyet değilmiş gerçekten. Teşekkürler abi, tebrikler...

• Beğen
@Şeffaf

Idman anlayışınız sele üstünde 30-50 km durmadan basmak ise kesin olarak yüzde 70 yağ yüzde 10 protein yüzde 20 karbonhidrat olunca bende sorun olmamıştır,hafta içinden aşırı protein yüklenen ve de karbonhidrat yüklenen 50 km zor basar

Geri