Scudo Sports

Bisikletçi beslenmesi nasıl olmalı?

2 saat civarı süren sürüşler sırasında mola verdiğimizde enerji ihtiyacımızı taze meyvelerden, mineral ve tuz ihtiyacını ise maden suyundan karşılamak mantıklı olur mu?

Scudo
Yakacağınız karbonhidratları almaktan çekinmeyin, karbonhidrat alımında zamanlama önemli, elbette miktar da

1695383439178.jpeg

1695383454324.jpeg

Kendi gözlemime göre genelde 100 kmlik sürüşlerde 40 kmden sonra bir yemek kaşığı kadar kuru üzüm tanesinin yarım saatte bir yenilmesi seri bir şekilde etkisini gösteriyor. Ancak üzüm 60 kmden sonra açlık hissini artırdığından kek tarzı şeyler yemek gerekir. Bu durumda sonlara doğru düşen ortalama hız tekrar artmış oluyor. 30 km ye kadar olan sürüşlerde hiç birşey yemeye gerek yok bence. Hazır enerji gıdaları var onlara 40 km ye kadar olan mesafelerde kullanmaya gerek yok. Açlık hissi başladığında arka cebe koyduğun 2 dilim ekmek bile 15 dakkada etki gösterir. Kişiye göre değişir tabi . Tabi sıvı konusu bu hesaba dahil değil

mineral ve tuz ihtiyacını ise maden suyundan karşılamak mantıklı olur mu?

Akşam hanımla tam da bu senaryoyu yaşadık. Hanım magnezyum almak için bir soda içeyim dedi, ben de magnezyumlu gıda takviyesi al dedim.

Maden suyu tabi ki mineral içeriyor ve tabi ki de iyi gelir, fakat içindeki mineral miktarı sanıldığı kadar da yüksek değil.

Elektrolit olarak adlandırılan sporcu içecekleri daha etkili olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Eray BAYĞAR
Bende ortalama günlük 30-50 arası bisiklete çıkıyorum ve beslenmeyi gram bilmiyorum bilmediğim gibi kilo vermek istiyorum ancak tur bittiğinde yaktığımın belki daha fazlasına saldırıyorum ee nasıl olcak bu iş?

Nabızla ilgili biraz da, 2. bölgeyi aşmaya başladığımda enerji tüketimim ciddi anlamda artıyor.

Beslenme önerileri kiloya göre ciddi anlamda değişiyor. Şu anda 2 sene öncesine göre 16 kilo fazlam var. 2 sene önce aynı beslenmeyle 23 - 24 ortalama ile 80 - 100 kilometre dağ bisikleti sürüyordum. Şimdi 16 kilo fazlam var ve 20 ortalama ile 40 kilometre gitmek zorluyor.

Bisiklet aynı bisiklet, beslenme aynı beslenme fakat arada % 40 a yakın fark var.

Yolda bir yükleme yapmazsam 130 - 140 nabızla 40 kilometreyi görmeden glikojen depolarım kendini belli etmeye başlıyor. Nabız 120 - 125 civarı ise uzun süre dayanabiliyorum.

Beslenme eşittir kilo, uzun yol için verebileceğim en güzel tavsiye fazla kilolardan kurtulmak. Belirli bir kilonuz varsa ve ne yesem uzun süre sürebilirim yerine nasıl kilo verebilirim konusunu düşünmenizi tavsiye ederim.

Karbonhidrat yüklemesi vs gibi şeyleri de denedim, kilo fazlası varsa yine bir yere kadar idare ediyor. 16 kilo farkın nasıl bu kadar enerji tükettiğini anlamayı deniyorum fakat çözemedim.

Standart kilomda 150 nabız ortalasıyla saatlerce sürerdim, değişken tek şey 16 kilo. Şimdi 130 - 135 nabızla ne kadar beslenirsem besleneyim 6 saat süremiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
sıcak havalarda 1 saatlik sürüşlerde bile düzenli aralıklarla su içilmeli bence. daha uzun sürüşlerde ise 2 saat sonrasında düzenli aralıklarla kuruyemiş, kraker, hurma, elektrolit, evde hazırlanan sandviç, vs bunlar düzenli aralıklarla tüketilmeli. yoksa duvara çarpmış gibi oluyorsun. en azından ben öyle oldum birkaç kez. sonrasında uzun sürüşlerde kendi beslenme düzenimi buldum bir şekilde. +3 saat süren sürüşlerde bence mutlaka 20-30 dakikada birşeyler yemek ve içmek gerekli. süre uzadıkça daha farklı besinler de tüketmek gerek.

• Beğen
Tepkiler: Eray BAYĞAR
Jelin bile en az 20-25dk sonra kaslarda kullanıma hazır hale geleceğini unutmayın ki onlar emilime hazır ürünler çoğunlukla. Meyveler liflidir, sindirimi daha uzundur (muz, hurma vs.), minimum 1 saat sonra işe yarar hale gelecektir, keza ekmek, sandviç, pirinç keki vs de öyle....

Jelin bile en az 20-25dk sonra kaslarda kullanıma hazır hale geleceğini unutmayın ki onlar emilime hazır ürünler çoğunlukla. Meyveler liflidir, sindirimi daha uzundur (muz, hurma vs.), minimum 1 saat sonra işe yarar hale gelecektir, keza ekmek, sandviç, pirinç keki vs de öyle....
kesinlikle haklısınız hocam. o yüzden depoları sıfırlanmadan 1 saat önceden beslenmek önemli.

• Beğen
Tepkiler: Ricochet ve lrfan
Doğal otlarla ilgili de makaleler ve duyumlar almıştım. Kenevir otu , doğum yapan kadınlara verilirmiş , nabzı düşürmek adına .. eski sporcuların kullandığını duymuştum. Esas amaç düşük nabızla yüksek güç üretmek sonuçta..Keza, nefes açma ama dopinge düşmemek için de astım ilaçları sağlıklı sporcular için bile raporla (resmi yolla yanlış bir durumu meşrulaştırma) kullanıyorlar..

Doğal otlarla ilgili de makaleler ve duyumlar almıştım. Kenevir otu , doğum yapan kadınlara verilirmiş , nabzı düşürmek adına .. eski sporcuların kullandığını duymuştum. Esas amaç düşük nabızla yüksek güç üretmek sonuçta..Keza, nefes açma ama dopinge düşmemek için de astım ilaçları sağlıklı sporcular için bile raporla (resmi yolla yanlış bir durumu meşrulaştırma) kullanıyorlar..
Nefes açma için kullanılan astım ilacı Ventolin aksine nabızı yükseltiyor. Pro peloton'da bunu fıs fıs Froome kullanıyor bilindik olarak. Vardır illaki başkalarıda ama genelde medikal geçmişi söylemez takımlar medyaya.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Nefes açma için kullanılan astım ilacı Ventolin aksine nabızı yükseltiyor. Pro peloton'da bunu fıs fıs Froome kullanıyor bilindik olarak. Vardır illaki başkalarıda ama genelde medikal geçmişi söylemez takımlar medyaya.
Evet abi , neredeyse çoğu astım hastası raporuna sahipmiş ama lafta 😄 bu iki alternatifi aynı anda kullanıyor olsak , hem nabız stabil kalıp hem de performansımızı arttırabilir miyiz gibi saf bir soru beliriyor hemen aklımda 🤓 ... bu arada alkol de damarların genişlemesine katkı sağladığı için , antrenmandan sonra da öneriyorlar.. ama her şeyin (beslenme açısından) özü, doz.. kime ve neye göre doz ?

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Pirinç keki hazır olarak satılmıyor diye biliyorum? Pro pelotoncuların da mutfak şefleri özel hazırlıyordu sanırım.

kesinlikle haklısınız hocam. o yüzden depoları sıfırlanmadan 1 saat önceden beslenmek önemli.
Çok haklısınız, her seferinde bitene kadar beklemek gerçekten yolda bitmeyi kaçınılmaz hale getiriyor.
A
Aynen, şefler özel hazırlıyor. Ben de bir ara evde yapıyordum

(link)

309702 dosyayı görüntüle

Aha da hatuna postladım, bugün de iş çıkardım. Darısı yarına 😂😂😂

• Hahaha
Tepkiler: lrfan
rice cake recipe yazarak çok şey bulunur, ek olarak içine sevdiğin şeyleri eklersin. Fındık fıstık yulaf ezmesi meyve kuruları hatta whey protein

Uzun tur yapacağım günlerde (min. 100 km 4 saat ve hava sıcaklığına göre min. tek molalı) sabah kalkınca bir kase içine yulaf ezmesini koyup proteinli süt ve siyah kuru üzümle karıştırıp yerim. İki mataramda da elektrolit içecek bulunur. Ek olarak da jel ve Tadım'ın hurma barlarından bulundururum.

• Beğen
Tepkiler: lrfan
Beslenme düzeninizi korumanızı öneririm. Sağlıklı kilo almak diye birşey ne yazık ki yok. Kalori zengini makro besinler ki bunlar yağ şeker protein, besin fakiri. Yeşil sebzelerin kalorisi yok denecek kadar az ama mikro besin - koenzim, vitamin, mineral - değeri çok yüksek.
Sporcuların domatesli makarna gibi yiyecekler tüketip yağlı yiyecekleri tüketememelerinin sebebi, aburcubur sınıfı bisküvi(2300kcal/0.45kg) tarzı besinlerin sporcularda bile şişmanlamaya neden olmasında.
Normal insanlar makarnadan, baklagilden daha yoğun kalorili besinleri şişmanlamadan tüketemiyor. Bunun yeşillik, yeşil sebze, sebze ve meyve tarafı güvenli, et-balık-tahıl-yağ tarafı şişmanlatıcı besin fakiri gıdalar.
Kalp krizi açısından homosistein aminoasitinin kandaki fazlalığı, bir risk faktörü. Homosistein, metionin aminoasitinden dönüşüyor. Metionin aminoasiti de hayvansal gıdalarda bulunuyor, kısıtlandığı hayvan deney çalışmalarında ömrü uzattığı söyleniyor(Dr. Fuhrman söylüyor). Özetle, hayvansal protein almayıp bitkisel protein aldığınız takdirde, fazla metionin(dolayısıyla homosistein) almamış oluyorsunuz diyor Dr. Fuhrman. Dr. Jeff Novick de tok durmak istiyorsan benim gibi yap diyor, makarna yap, sebze haşla, domates sosu hazırla hepsini birbirine kat bir de sebze çorbası pişir diyor. Bu denilenlerin kalorisi düşük. Ancak meyvesuyu yok: meyvesuyu gibi sıvı şeker besin fakiri gıdaların tersine açlığı körüklediğini söylüyor.
Dr Fuhrman diğer her konuda iyi ama refeeding hastalığını, yani uzamış açlığı, sebzelerle çözemezsiniz.
Not: son yirmi yılda mcdougall dinleyen bir izleyici.
Yakacağınız karbonhidratları almaktan çekinmeyin, karbonhidrat alımında zamanlama önemli, elbette miktar da

309588 dosyayı görüntüle

309589 dosyayı görüntüle
Bu tabloların hepsi laf salatası. Daha önceden Robert Lustig'den alıntı yapmıştım, o da biyokimyager John Yudkin'den alıntı yapmıştı. Ergo-log'dan okuduklarımla uyuşuyor, insan karaciğeri %30 fruktoz:glukoz dengesinin üzerinde atp stoklarını eritiyor, anlık enerji üretemez oluyor. Krebs döngüsünden anlıyorsanız, fruktoz yakmak için 1 atp gerekiyor. Karaciğer hücresi de akordeon değil, bir anda stoklarını arttıramıyor. İnsan bedeninde protein sentezi 20 saat civarında sürüyor diye hatırımda kalmış. Buna nazaran fruktoz anında karaciğere hücum ediyor - katı gıdalar midede 90 dakikada sindirilirken sıvı gıdalar sadece 20 dakikada sindirildiği için böyle...
Özetle: şekerli gıdalarınıza nişasta katın, en kolayı maltodekstrin, yoksa karaciğerinizi yağlandırırsınız. Elit atletler için 3:10 nişasta ile şekerli gıdalarınızı seyreltin, %10'luk normal insan ölçüsüyse 1:10. Yani her 100 karbonhidrat kalorisi için, atletler sadece 30 kaloriyi rafine şekerden alabilirler, siz 10. Durum çok ciddi, hemen o kolayı yere bırakın bence...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
  • Beğen
Tepkiler: Scott_Bisikletli
Geri