@Ozan k.
Bitkisel yağların eldesinde çeşitli yöntemler var. Bunlardan birisi soğuk pres, fiziksel bir işlem ile yağ eldesi. Bir tanesi süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu, organik çözücü işin içine girmediği için daha çevreci ama verim düşük hali ile ürün fiyatı yüksek. Başka bir tanesi damıtma. En yaygını ise organik çözgenler ile ekstraksiyon. Yani yağın elde edileceği kaynak (bitki gibi), istenen maddenin çözünebileceği bir sıvı (eter, metanol, vs.) içinde bekletiliyor. Daha sonra bu çözgen uçuruluyor.
Portakal kabuğundaki metodu bilmiyorum. Ama soru şu : portakal kabuğundaki limonene doğaya karıştığında zararsız ise onu elde etmek için kullanılan organik çözücüleri (bu yöntemle ile elde ediliyorsa) ihmal mi etmeliyiz?
Evde kendin yap metotlarına baktım. Zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi maddeler organik çözgen olarak kullanılıyor. Bu genellikle gıda olarak tüketim için verilen reçete. Temizlik malzemesi hazırlama için sirke kullanılan reçeteler de var. Şişelenen ürünlerde kullanılan yöntemi ise dediğim gibi sorgulamak gerekiyor. Yukarıda bahsedildiği gibi güvenilir firmalar çözüm olabilir. Ya da
@Ahmetgitar 'ın yaptığı gibi evde hazırlanabilir.
Her "doğal" çevreci değildir, her "kimyasal" da zararlı değildir.