(Bisiklet yolu)..Mega kente Çin modeli çözüm...

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.166
İstanbul bisiklet yollarına kavuşuyor. Zemini düz olan Kadıköy, Levent, Fatih, Bakırköy, Bağcılar ve Güngören’de etütler yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) Daire Başkanlığı, ulaşım sorununun çözülebilmesi için bisiklet kullanımını teşvik edici çalışmalara başladı. Çin modelinin örnek alındığı projede öncelikle sahil şeritlerindeki yolların yıl sonuna kadar düzenlenmesi hedefleniyor.

Henüz proje aşamasında

APK Daire Başkanı Doç. Dr. Rafet Bozdoğan, İstanbul’u yoğun trafikten kurtarabilmek için bir süredir çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekerek, özellikle ‘Bisiklet Yolu’ projesinde somut adımlar atılmaya başlandığını söyledi. Çalışmalarının henüz proje aşamasında bulunduğunu belirten Bozdoğan, “Trafiği rahatlatmak için zemini müsait yerlerde bisiklet kullanımını artırabilmenin yollarını arıyoruz. İlk etüd çalışmalarımız tamamlandı ve bu çerçevede Haliç çevresi de dahil tüm sahil yollarını kapsayan 100 kilometreyi aşkın bir mesafede bisiklet yolu oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

APK mühendislerinin fiziki çalışmalara başladığını ve yolların eğimi, genişliği, projelendirilmesi gibi özelliklerinin incelendiğine dikkat çeken Bozdoğan şunları söyledi:
“Bu olay yalnızca bisiklet olayı değil. Vatandaşlarımızın kullanımına uygun ve dikkat çekici olabilmesi için bisiklet yolunun zeminini, rengini, asfalta göre durumunu tesbit edebilmek için fiziki çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Bozdoğan, sahillerin dışında uygun düz zemine sahip Kadıköy, Levent, Fatih, Bakırköy, Bağcılar, Güngören gibi lokal yerlerde de etüd çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Şenlik için geri sayım

Bu arada, spor yapmak isteyen ve sağlığına önem veren bisikletseverler, Küçükçekmece’de 3’üncü kez düzenlenen ‘İstanbul Bisiklet Şenliği’ne katılacaklar.
Binlerce kişi, 7 Mayıs’ta “Yılın 365 günü güvenle kullanabileceğimiz güvenli bisiklet yolu" sloganıyla pedal çevirecek.

Hadii bakalımm çalışmalar başlıyor..
herkese hayırlı uğurlu olsun..
 
Scudo

ergün yurt

Daimi Üye
Kayıt
17 Temmuz 2009
Mesaj
224
Tepki
358
Şehir
İst/avrupa yakası
@Önder Özdoğan


ne bitmez projeymiş ama

4 yıldır bitmeyen proje adamlar baraj yapıyor bukadar zamanda

tipik siyasi saçmalamasından örnek bu olsa gerek

sigara paketinin üzerine siyasetçilerin not alıp paket bitince atmaları bu işte.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cycleone

nuhcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Nisan 2007
Mesaj
2.036
Tepki
812
Şehir
istanbul / kadıköy
İsim
nuh can
Acaba bu çalışmaları yapanlar bisiklet kullanıyor mu?

Veya kullanan birilerinden danışmanlık hizmeti alıyorlar mı?

Kullanmayan adamlar bisiklet yolu yaparsa hiçbir şeye benzemez...
 

lamba

Aktif Üye
Kayıt
26 Mayıs 2010
Mesaj
142
Tepki
81
Şehir
İstanbul
4 sene önce açılan konu hortlamış. Ama iyi de olmuş açıkçası. Yerel yönetim seçimi gerçekleşmesine rağmen ol(a)mayan vaatlerden birini de görmüş olduk. Ama umudumuzu kaybetmeyelim. Günün birinde elbet olacak.
 
  • Beğen
Tepkiler: bisikletcanavari

sadana

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Ağustos 2006
Mesaj
2.243
Tepki
2.319
Şehir
Adana
Yapılan yerlerde var. Ama belediyeler ya yapamıyor ya da bazı nedenlerden dolayı yapmıyordur. Ama şu da bir gerçek ki, menfaatlerin olmadığı yerde işler hep gecikir ve zamanın da yapılmaz.

Adana metrosu gibi.13 yılda bitti. :)
 

Berk_D

Daimi Üye
Kayıt
16 Ekim 2010
Mesaj
217
Tepki
131
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Geotech
Sıkıldım artık belediyenin şu sahilde bisiklet yolu projelerinden yahu hem bisiklet kullanımını arttırıp trafiği azaltmayı hedefliyoruz diyorlar hem sahile bisiklet yolu yapıyorlar işine sahil turuyla 5 saatte mi gidecek insanlar? Evimden çıkıp sahildeki bisiklet yolundan eminönü 40 dk. normal araç yolunda 25 dk. hangisini kullanayım? Önce yollara yapılsın da kullanım artsın sahil keyfine sonra bakarız.
 

engin güner

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Aralık 2010
Mesaj
715
Tepki
709
Şehir
kartal
d 100 karayoluna paralel bir hat yapacak yer var ama iş icraat yok ben gidip ta .... dolanacam da ohooo ölme eşeğim ölme nerde yol varsa oradan giderim suçlu ben değilim çünkü ben vergimi veriyorum hizmet alıyorum isterse trafik tıkansın
 

yolcu...

Aktif Üye
Kayıt
16 Ekim 2010
Mesaj
111
Tepki
46
Şehir
İZMİR
Bisiklet
Trek
@Önder Özdoğan

hani bisiklet yolları, rantı az mı, neden bir türlü başlamaz ulaşım soronono gerçekten çözecek projeler.
 

yolcu...

Aktif Üye
Kayıt
16 Ekim 2010
Mesaj
111
Tepki
46
Şehir
İZMİR
Bisiklet
Trek
bu yöneticiler her konuda avrupayı örnek gösteriyorlar, baksınlar avrupadaki bisiklet yollarına da utansınlar biraz..
 
  • Beğen
Tepkiler: can ayan

can ayan

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Temmuz 2010
Mesaj
747
Tepki
1.791
Şehir
Bakırköy / İstanbul
utanmak mı? ne utanması, öyle pişkindir ki bunlar.
zeytinyağ genetiğinden gelirler. herşekilde üste çıkma çabasındadırlar.
zekaları yetmez, komik duruma düşerler ama asla vazgeçmezler.
aklı evvellerde bunlara oy verir. getiriler yönetici diye.
bizde burdan söylenip dururuz.
 

yolcu...

Aktif Üye
Kayıt
16 Ekim 2010
Mesaj
111
Tepki
46
Şehir
İZMİR
Bisiklet
Trek
esas sorun, yönetim erkini elinde bulunduranların bisikletin de, tıpkı otomobil gibi, otobüs gibi, motor gibi bir ulaşım aracı olduğunu kabul etmelerinde düğümleniyor..
bize düşen görev nepahasına olurs aolsun bu gerçeği kabul ettirmek.
 

aslan asker

Aktif Üye
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
133
Tepki
64
Şehir
istanbul
Anadolu yakası sahilde bisiklet yolu var yolun üçte biri bisiklete diğer tarafı yayalara ait gelgörki yayaların tamamı kendilerine ait yolda değil bize ait yolda gitmekte israr ediyorlar uyarıldığında resmen dayılanıyorlar.Birde yaya kaldırımlarının otomobiller tarafından işkalini düşünürseniz bu işlerin ne derece olacağını tahmin edersiniz. Aklın ve mantığın bizde devrede olmadığını artık anlayın lütfen.Bizde herşey ters orantılıdır isterseniz araştırın.
 

Onurleo

Üye
Kayıt
18 Mart 2006
Mesaj
45
Tepki
19
Şehir
istanbul
Bisiklet
Amoeba
Bu işler bizi yönetenlerin zihniyetiyle ve insanımızın kendini geliştirmesiyle alakalı. Bu tip insanlar yeterli bir kültür seviyesinde olmadıkları için bisikleti çocuk oyuncağı olarak görüyorlar ve yaygınlaşması kullanımı için çaba sarfetmiyorlar, yaptıkları iş sadece göz boyamak. Bu düşüncedeki insanlarda bisiklet yolunu kırmızı halı zannedip üzerinde yürüyorlar bisiklet kornalarına aldırış etmeden. Yola yakın olan diğer bisiklet yolunada arabalarından indirdikleri sandalyeleriyle oturup sahili mangal dumanından geçilmez hale getirdikleri yetmiyormuş gibi bütün çöplerini bebek bezine varıncaya kadar orada bırakıp gidiyorlar. Eskiden bisikletli polisler (yayalara çobanlık etsin diye) vardı.Onların sayesinde bisiklet yolundan yayalar yürüyemiyordu biraz hizaya gelmişlerdi. Ama şimdi durum yine aynı zil çalsanız üzerinize atlıyorlar küfür etmiş gibi. Ne zaman adam olurlar bilinmez ben ümitsizim. İnsanlarda saygı sıfır olmuş. İnsanlar böyle oldukça bisiklet yolu olmuş olmamış ne fark eder.
 
Kayıt
27 Mayıs 2010
Mesaj
93
Tepki
46
Şehir
Kocaeli
Eskiden bisikletli polisler (yayalara çobanlık etsin diye) vardı.Onların sayesinde bisiklet yolundan yayalar yürüyemiyordu biraz hizaya gelmişlerdi. Ama şimdi durum yine aynı zil çalsanız üzerinize atlıyorlar küfür etmiş gibi. Ne zaman adam olurlar bilinmez ben ümitsizim. İnsanlarda saygı sıfır olmuş. İnsanlar böyle oldukça bisiklet yolu olmuş olmamış ne fark eder.

Demek ki yollar hatalı yapılmış, her ülkenin dinamikleri aynı değil maalesef.. İnsanlar saygısız evet, ama bu işin çözüm yolu mevcut.

Bisiklet yolu denilince, iki şerit çizerek yol belirtmek var, o şeritleri yerden yükselterek sınır elemanı yaparak insanlara hissettirmek var, şeritlerin içini yerden farklı boyayarak insanlara hissettirmek var, döşeme elemanlarını farklılaştırarak hissettirmek var..

Gerekirse maliyeti yükselterek, şeritlerde her 10 metrede 1 plastik dubalar kullanılarak insanları o yoldan uzaklaştırmak var..

Bu işi yapıcak olan peyzaj mimarıdır, bakıcaksınız, bir bölgede insan davranışlarını şekillendireceksiniz, yaptığınız şeyi uygulatamıyorsanız o mimarın hatası oluyor o zaman.

Ayrıca talep de lazım, İBB nin bisiklet parklarında doluluk oranı herhalde bugün %10ları geçmiyordur, %90ı boş ise neden belediye parkı yapsın ki?

Bence bu işe başlamanın en iyi yolu, bisikleti halka vermek.. Belediye bisiklet kiralamalı.. Sonra yol da olur, park da olur, her şey olur.
 

Onur Berberci

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Nisan 2008
Mesaj
1.306
Tepki
1.183
Şehir
İstanbul / Küçükçekmece
Yahu konu 2006 da açılmış. Nereye yaptılar şu yolları bilen gören var mı? :)