Scudo Sports

Bisiklet vs Otomobil - Ortalama Hız Karşılaştırması

Kaan.Özçelik

Forum Bağımlısı
Tepki
1.961
Bisiklet
b'Twin
Başka başlıklarda konuşulmuş ve tartışılmış olduğuna eminim ama arama sekmesinde doğrudan ilgili bir başlık bulamadım.

Aşağıda 2 görsel var. İlki 2020 yılı Strava kaydım. 2.032,8Km sürmüşüm, 84h 32dk sele üstündeymişim. Yani ortalama hızım 24,05Km/h
İkinci görseli bugün arabamdan aldım. Tamamı İstanbul içinde yapılmış 2.032Km yolda ortalama hızım 32Km/h

Yani arabam bisikletimden 8Km/h ya da başka bir deyişle %33 daha hızlı ancak.

Özellikle 15-20Km'ye kadar olan mesafelerde günlük olarak bisiklet kullanma alışkanlığı edinmemiz şart. Aksi halde daha nice 5.9Lt petrol için yurtdışına kaynak aktarmaya devam edeceğiz ne yazık ki.

Bisiklet 2020.jpg

Araba.jpg

Scudo
Yıllar önce ben de bunun farkına varmıştım.
İşim gereği ticari bir şirket aracı kullanıyordum ve istanbul içinde günlük ortalama 100 km kullanımım oluyordu.
Ortalama hız 25 km'yi geçmiyordu. Bisiklette de yaptığım ortalamalar bu civarda.
Bu nedenle bisiklete kimse destek vermez, veremez, vergi ve ötv anlamında devletin, araç satışı anlamında otomotiv firmalarının, bakım anlamında tamirci ve servislerin, ve yakıt anlamında petrol sektörünün kucağındayız.
Tam bir sömürü modeli işte.

Güzel konu ve farkındalık.

Hele de toplu taşımayla (otobüsle, mibibüsle) kıyasladığınızda hızınız neredeyse birebir oluyor.

Samsun'da bunun sağlamasını yapmak çok kolay çünkü bisikletle en çok kullanılan ve denize paralel olun yolun 20 kilometresini toplu taşıma araçları da kullanıyor.

Orada antrenmana çıktığınızda ve 30 ortalama ile gittiğinizde işin içine ışıklar ve yolcu indirip bindirmeler girince, neredeyse 20 kilometre boyunca bir siz onu, bir o sizi geçiyor.

Bu araçların egzos dumanını solumayı hiç sevmem ve denk gelince ya hızımı artırıp kurtulmaya ya da bir benzinliğe vs girip vakit öldürerek aynı anda gitmemeye çalışırım fakat otobüsü tıklım tıklım gördüğümde de belki içlerinden birisinin kafasına dank eder diye özellikle peşlerini bırakmıyorum :)

@sccetin Güzel tespit, Ekim ayında İstanbul Anadolu yakası sahilde yaptığım bir sürüşü hatırlattı bana. "Çiftkatlı ile atışma" koymuştum sürüşün adını, sonra kavga falan sanılmasın diye açıklama eklemiştim: "Ama aşık atışması gibi. Bir o söyledi, bir ben :)"

1210.jpg

@BerkEvren @Kuzey Ege Benim çok uzun dönem ortalamam da 25Km/h ama 2032Km'yi bir karşılaştırma yapabilmek için kullanmak zorundaydım.

12 yıl önce TopGear programı Londra'da hız teknesi, otomobil, toplu taşıma ve bisikletin dahil edildiği kendi içinde bir yarış organize etmişti. Belirlenen noktaya ilk varan bisiklet süren kişi olmuştu :)

Konuyu tekrar canlandırayım.
Bazı günler işe bisikletle gitmeye başladım. Akşam dönüşüm birkaç seferdir 64dk civarı. Dün aynı 2 nokta arasını arabayla 56 dakikada geldim. Aynı güzergah demiyorum zira arabayla olunca mutlaka Google'a soruyorum ve en hızlı yolu seçiyorum. Hiçbir akşam bana bisikletle geldiğim yolu önermiyor.

Screenshot_20210611_212311_com.strava.jpg

Konuyu tekrar canlandırayım.
Bazı günler işe bisikletle gitmeye başladım. Akşam dönüşüm birkaç seferdir 64dk civarı. Dün aynı 2 nokta arasını arabayla 56 dakikada geldim. Aynı güzergah demiyorum zira arabayla olunca mutlaka Google'a soruyorum ve en hızlı yolu seçiyorum. Hiçbir akşam bana bisikletle geldiğim yolu önermiyor.

266699 dosyayı görüntüle
Abi çok iyi ortalama tutturmuşsun. 8 dakikanın hiç lafı bile olamaz. Peki bisiklet için oluşturulan rotan , araç trafiği yoğunluğu olarak nasıl?

Abi çok iyi ortalama tutturmuşsun. 8 dakikanın hiç lafı bile olamaz. Peki bisiklet için oluşturulan rotan , araç trafiği yoğunluğu olarak nasıl?
Pendik içlerinde sanayiden çıkıyorum. Şehiriçi denilebilecek yollardan sahile iniyorum. Işık trafiği dışında akıcı. Pendik-Bostancı arasını sahilden geliyorum. Pendik sahile iniş araçlar açısından kilit, sahilde ışık trafiği oluyor. Maltepe sonrası yer yer dur kalka dönüyor. Bostancı'dan içeri girip Kozyatağı'na geliyorum, şehiriçi trafiği. Hiç denemedim ama aynı güzergahı arabayla gelmeye kalksam 90dk sürer sanki. Zaten Google hiçbir zaman bu yolu önermiyor. Şunu da söyleyeyim, geçen günlerin birinde sahilde aynı belediye otobüsü beni 5 kez, aynı Mustang 3 kez geçtiler ;) Dün Cuma'ydı, denk gelsek muhtemelen bana yetişemezlerdi.

Geri