Scudo Sports

Bisiklet ve Testis Kanseri

Scudo
@Emre Yönlüer

Katılıyorum, markete bile araba ile gidenler üzerinde araştırmalar yapsalar, neler çıkardı ortaya :)

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
Kanserin mantığına aykırı ki bisiklete binerek hastalanmak. Yani aslında %90 genetik %10 çevresel etmenler (Radyasyon, kanserojen maddeler içeren yiyecekler vs.) desek yanlış olmaz.

Siz de doping yapmak icin armstrong kadar testosteron alirsaniz, testis degil komple kanser olursunuz.

Kanseri bilmem ama prostata dikkat :))
Bisiklete bindikten sonra işemekte güçlük çekiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
konu hortlamış ve içime yine bir korku, panik geldi. 18 yaşımda gencim daha :D bisikletten soğuyorum nerdeyse ama pedere söylemek lazım. Ya 200-300 liralık iyi bir pedli tayt yada torun yok babaaa.

Yaklaşık 10 gün önce 2. evre testis kanseri teşhisi kondu, bu konuya da rastlamışken yazayım :)

Orşiektomi ameliyatımı yapan Prof. Dr. Tibet Erdoğru özellikle testis kanserinin bisikletle bir alakası olmadığını söyledi. Sadece varikosel vs. gibi rahatsızlıklara yol açabiliyormuş. Kanseri tetikleyen etken olarak genetik yatkınlık, uzun süre kimyasal maddelere maruz kalacak bir işle uğraşma vs. olabilirmiş.

Bizim bisikletçilerde de karşılaşmamızın sebebi muhtemelen 20-33 yaş arası erkeklerde çok rastlanması. Büyük kısmı elle kendiniz muayene ederseniz bile zor tespit ediliyormuş. 6 ayda bir ultrasonla muayene öneriyorlar. 1. evrede farkına varırsanız kemoterapi vs. almadan atlatabiliyorsunuz.

@Buğra C 'nin hatırlatması önemli, belki ultrason işine yanaşmayabilirsiniz veya sıcak gelmeyebilir ama düzenli olarak testislerinizi elle muayene ediniz, en ufak bir değişkenlik fark ettiğinizde lütfen geciktirmeden doktora başvurunuz.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
Ben bazen sürerken sol testisim ağrıyor tırsmıyor değilim valla

Geri