Bisiklet ve Testis Kanseri

Birtan Kolburan

Daimi Üye
Kayıt
1 Nisan 2014
Mesaj
366
Tepki
235
Yaş
40
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Arkadaşlar son olarakta Ivan Basso'nun testis kanseri olmasından sonra.Bisiklete binmekle ilgili korkularım iyice arttı.Armstrong dan sonra Basso ya da teşhis konulunca bu işin tesadüf olmadığını düşünmeye başladım.Gerçi bisiklet aşkım ne olursa olsun binmeye engel değil ama endişeli şekilde korkuylada binmek istemiyorum.İnternettede bu konuyla ilgili net bir bilgi bulamadım.Sizler ne düşünüyorsunuz?
 
Scudo

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
Bundan iki sene evvel forumda bununla alakalı detaylı bir inceleme okumuştum. Ancak baktım ama bulamadım hocam. Hatırladığım kadarıyla içerik şuydu. Sürekli erojen bölgede baskı oluşturan bir spor yapıyoruz. Ve bu bizim testislerimize giden kanı durduruyor veya oraya kan gitmemesine sebep oluyor. Testis kanserine yol açmama sebebi var ancak bağlantısını hatırlayamıyorum. Onun haricinde uzun süre kansız kaldığı için işlev bozukluğu, ilerleyen safhalardaysa kısırlığa sebebiyet verebiliyordu. Bu sebeple arada ayakta kullanmak, biraz o belgeye kan gitmesini sağlamak, mümkün mertebe tayt giymek gerektiği söyleniyordu. Ayrıca, bayanlar için ortası boşluklu selenin de erkekler için gayet faydalı olabileceği yönünde tavsiyeler vardı.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bisiklet sürerken asıl testis rahatsızlığı variokseldir, testis kanseri değil.
Yukarıda arkadaşın yazdığı gibi genellikle kirli kanın gittiği damarlar biz oturduğumuz ve pedalladığımız için tıkanır ve kan orda pıhtılaşır.
Hem iyi huylu hemde kötü huylu varioksel var, kötü huylusu kısırlığa yol açıyor ve kısır olan hastaların yarısı variokselden şikayetçi ancak ameliyat olmadan iyi veya kötü huylu olduğu anlaşılamıyor.
Bu arada nasıl anlaşılır onu da kibarca yazayım.
Sol taraftaki damarlar daha uzun olduğundan %85 oranında sol testislerde görülür, testislerinizi elinizle muayene ederseniz ve ikisi arasında damarlarda bir şişkinlik varsa varioksel olabilirsiniz; bir doktora gitmenizde fayda var bu arada ameliyat olmadan önce sperm sayımı yaptırın boşuna ameliyat olmayın.
(İki testiste birden de olabiliyor)
Bu arada vairoksel teşhisi konulursa da korkmayın yanlış hatırlamıyorsam erkeklerin %15ten fazlasında var ve gençlerde ise bu oran daha fazla, ameliyat ise yarım saat ila 1 saat arasında sürüyor.
Variokselin önüne geçmek için ise sürüş sırasında tayt kullanmanız (Gerekli hava akışının sağlanması ve testislerin sıcaklığının korunması için, ayrıca taytlar testisleri sabit ve yukarıda tutar) arada bir mola vermeniz veya ayağa kalkıp kan akışını hızlandırmanız yeterli olur.
Tedavi olan arkadaşlar daha net bilgi verebilir.
 

münferit vagon

Daimi Üye
Kayıt
13 Haziran 2015
Mesaj
395
Tepki
581
Şehir
İstanbul
İsim
Ali
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@Hakan Can Onrat
Doktorun söylediğine göre Varikosel 4 erkekten birinde görülen bir hastalık. Yani oldukça yaygın. Fakat bu kadar yaygın olmasına rağmen pek bilinmiyor gibi. Çünkü öyle aşırı bir ağrısı ya da olumsuzluk arz eden belirtileri yok. Ben profesyonel bisikletçi değilim. Öyle arada az az sürüyorum. Geçen sene hayalarımda oluşan devamlı bir ağrı mevcuttu. Yaya olarak yokuş çıktığımda ya da yürüdüğümde bu hafif sızı başlıyordu. Bundan dolayı doktora gitmiştim. Endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi. Sperm tahlili ve ultrason ile incelemeler yapıldı. Damarların bir taraftaki kısmı gözle görülecek kadar genişlemişti. Fakat bu durum hamd olsun ki görülene göre sperm üretimini etkilememiş.
Doktorun söylediği bir diğer meselede Varikosel'e müdahele edilmesi durumu. İki durumda operasyon yapıldığını söyledi: Ağrıların çok ciddi olması, sperm üretimine olumsuz şekilde tesir etmesi. Tahlilinizi yaptırın, önlemlerinizi alın; şayet ciddi bir durum olursa müdahale edilir. Tevekkülün rahatlığını yaşamaya çalışın :)
 

Ozan Yavuz

Üye
Kayıt
23 Haziran 2015
Mesaj
66
Tepki
26
Şehir
İstanbul
İsim
Ozan Yavuz
Bisiklet
Merida
Bu aralar benimde içimi kemiren bir konu. İnternetten araştırdım fakat çok aydınlatıcı bilgiler bulamadım bende
 

Eren D.

Daimi Üye
Kayıt
3 Aralık 2014
Mesaj
308
Tepki
153
Yaş
27
Şehir
Kocaeli
İsim
Eren Demirbaş
Bisiklet
b'Twin
Kanser hücrelerin başıboş bir şekilde bölünmesidir. Vücudun bir bölgesine sürekli baskı uygulamak kansere yol açmaz. Öyle olsaydı hepimiz totomuzdan kanser olurduk mantıken, tesadüf yani :D Ayrıca sele üstüne oturduğumuzda baskı perineum denilen bölgede oluşuyor, testislerde değil.

Lance Armstrong yüzünden doping konusuna değinirsek eğer, bisikletçilerin kullandığı doping etkili ilaçlar kandaki kırmızı kan hücrelerini arttırmay yönelik, hormonları düzenlemeye yönelik değil. Ordan da bir alaka yok yani kanserle


Totomuzdan sonrası yabancı siteden alıntıdır :D
 

maviox

Aktif Üye
Kayıt
23 Ocak 2015
Mesaj
127
Tepki
107
Yaş
49
Şehir
İstanbul
İsim
Mehmet Yılmaz
Bisiklet
Giant
Kansere yol açtığını düşünmüyorum. Ancak selenin Prostatta Baskısı sonucu prostatit olma riskiniz yüksek. Ayrıca 40 yaş üstü erkeklerde Prostat büyümesi ve idrarda çatallanma varsa sıkıntı yaratabilir.
 

barayda

Daimi Üye
Kayıt
11 Temmuz 2015
Mesaj
254
Tepki
173
Yaş
27
Şehir
çanakkale-istanbul
İsim
barayda tunca
Bisiklet
b'Twin
Arkadaşlar spor zaten sağlığı korumanın en önemli etkenlerinden biridir. Yani hep böyle öğretildi bu bence bu olaylar tesadüfidir. Böyle şeylere kafanızı takmayın derim çünkü hayattan aldığınız zevki düşürecektir böyle düşünceler.
 

Matiz

Daimi Üye
Kayıt
25 Mart 2015
Mesaj
241
Tepki
307
Yaş
34
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Mosso
Kanseri bilmiyorum ama varikosel demiş bir arkadaş.yazdıklarında eksikler var.varikosel ameliyatı olmuş biri olarak isteyene detaylı bilgi verebilirim.ancak bisikletle varikoselin bir alakası olduğunu da bugüne kadar hiç duymadım
 

suat akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Mayıs 2013
Mesaj
2.384
Tepki
4.877
Yaş
50
Şehir
Muğla - Bodrum
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Cevremizde heryastan, her cinsten her tur isle ugrasan ve degisik sekillerde beslenen insanlar arasinda, pek cok kanser hastasi ve farkli turlerden kanser hastaliklari mevcut...
Hepsine sifalar diliyorum!
Ancak tum dunyada onbinlerce profesyonel bisikletci ve milyonlarca bisiklet surucusu varken, bunlardan onde gelen 2 tanesinin testis kanseri olmasi sadece ve sadece tesaduf olmalidir :)
Istatiksel olarak bisiklet dunyasindan ciddi bir yuzdelik pay ile bu veya benzeri hastaliklara rastlansa "bisiklet yuzunden" denilebilir.
Ancak kisirlik, prostat, testis kanseri, varis (bir arada birkac varsili bisikletli ornek gosterilmisti) vb. gibi rahatsizliklarin bisiklete baglantilanmasi biraz gunah kecisi durumu doguruyor gibi.
Sonucta bu rahatsizliklar, genetik, yasam kosullarindaki farkliliklar, beslenme bozuklugu ve illa bisiklete baglanacaksa hatali kullanim (diz eklemlerinde dejenerasyon vb.) sonucu olabilir ancak. Bisiklet ise, bu riskleri tasiyan kisilerde sadece tetikleyicilerden birisi olabilir.

Kanserden korkuyorsaniz bisikletten once GDO lu gidalardan, sagliksiz ve katkili fast foodlardan, plastik kaplarda yiyip icmekten, cebimizden cikarmadigimiz telefonlardan, heryerde icimize isleyen wireles sinyallerden (wi-fi, GSM yansiticilari, telefonlar, gerilim hatlari, radyo - tv yayin dalgalari, kilitlendigimiz ekranlar, isyerlerimizdeki statik elektrik yuku tasiyan ve yayan pek cok cihaz vb.), icki, sigara, maruz kaldigimiz dokundfugumuz soludugumuz agir kimyasallar vb. insan dogasina aykiri pek cok seyden uzak kalmaniz en dogrusu olacaktir.
Tum bunlara aldirmazken bisikletten kacmak yapilacak en mantiksiz eylem olur bence :)
 

Kefter

Daimi Üye
Kayıt
25 Mayıs 2014
Mesaj
206
Tepki
202
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Giant
bir ürolog dostum tavsiyede bulunmuştu... kask kadar tayt da önemli diye... kısırlık ve daha ileri evreler olmaması için mutlaka giymemi ve sele rahatlığının önemini vurgulamıştı... o dönem tayta bayağı önyargılıydım fakat şimdi olmazsa olmazım...
 

Talha Ateş

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
643
Tepki
605
Yaş
54
Şehir
Isparta
Bisiklet
Bianchi
Arkadaşlar ben 45 yaşındayım 2 çocuk babasıyım. Kaç yıldır bisiklet ve motorsiklet kullandığımı inanın hatırlamıyorum. Fakat liseli yıllarımdan bu güne kadar rahat bisiklet üstündeyim. Korkmayın!

Size tek tavsiyem şu; Hayalarınızın sıkıştığını farkedince uygun bir şekilde durumu düzeltin.:) (Ulu orta değil tabiki :))
Güzel bir tayt veya astarlı sıkı saran bir şort hem rahat etmenizi sağlar hemde tavuğun yumurtalarının üstüne sıkıca yatıp koruduğu gibi yumurtalarınızı korur.:)

Geçmişte böyle bir başlık vardı...:)
(link)
 

Taner James

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
1.180
Yaş
45
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bu konu ne kadar doğru bilemiyorum ama buradaki örnekler uç örnekler gibi, hangimiz örneğin Armstrong kadar bisiklete biniyoruz ki? adamların zaten mesleği bu, ayrıca öyle bir şey varsa bisikletçilerde bu sayının daha fazla olması gerekmez mi?

Etki yapmasının kişiye göre değişken olacağını düşünüyorum, eski yıllarda insanlar ata biniyordu, ata binerken oluşan etki bisikletten daha fazla, o zaman onlarından kanser olması gerekmez mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: Birtan Kolburan

ilker21

Daimi Üye
Kayıt
25 Temmuz 2013
Mesaj
343
Tepki
118
Şehir
Adana
Bisiklet
Fuji
bana göre saçmalık. hiç alakası bile yok. seleye kalçanızın kaba etlerini koyacaksınız bütün yükü ortaya vermeyeceksiniz. ben tayt bile giymiyorum
bu arada saçmalık lafını konuyu yazan arakadaşa ya da sizlere demiyorum. çok konuşuluyor nette bunkonular o yüzden dedim
 
  • Beğen
Tepkiler: Birtan Kolburan

Fatih Anıl

Aktif Üye
Kayıt
12 Kasım 2013
Mesaj
123
Tepki
110
Şehir
ankara
Bisiklet
Cannondale
Kanser ile uğraşmış biri olarak genetik yatkınlık önemli bir konu. Aile geçmişinizde varsa sizde olma olasılığı da yüksek. Bunun yanında çevresel faktörlerde önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: gmfaruk