Bisiklet üzerine takılabilen "Drag (sürtünme) ölçer" geliştirildi!

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Yılın belki de en heyecanlandırıcı konusuyla karşı karşıyayız arkadaşlar, benim tüylerim diken diken. Birazdan okuyacaklarınızı eminim ilk fırsatta tüm bisikletçi arkadaşlarınıza anlatmak için can atacaksınız :D:D : Çünkü vaad edilenler gerçekten rüya gibiler!

Yeni geliştirilen ve bisikletin önüne takılabilen bir cihaz sayesinde sürtünmenizin anlık olarak ne durumda olduğunu gösteren bir cihazdan bahsedeceğiz bu yazıda arkadaşlar!
Ve eğer bu cihaz başarılı olur, yaygınlaşırsa,
-Aero pozisyonunuzu daha iyi ayarlayıp en performanslı hale getirebilecek,
-Yeni aldığınız ekipmanların (veya bisikletin!) size ne derece katkı sağladığını net bir şekilde görebileceksiniz!

Notio Konect firması, eş zamanlı sürtünme bilgisi verebilen (cdA diye geçiyor sürtünme birimi, (link) tam olarak ne işe yaradığı daha iyi anlaşılabilir) bir cihaz geliştirdi! Bu heyecan verici ve bisiklette devrim yaratabilecek cihaz, sporcuları kendi "ideal" pozisyonlarını daha iyi ayarlayarak mümkün olabilecek en verimli pozisyonu almalarını sağlamalarına yardım edecek ve aynı zamanda da hangi ekipmanın (jant, mayo,kask,ayakkabı ve aklınıza gelen diğer tüm ekipmanlar!) daha "hızlı" olduğunu net olarak gösterecek!

Notio Konect firması, Argon 18 firmasının bünyesinde bir firma ve bu cihazın geliştirilmesinde, testlerinde Astana Pro takımı yardım etti.

argon-18-concept-bike-37-e1472643343692.jpg
Geçtiğimiz yıl konsept amaçlı üretilen Argon 18 akıllı bisikletin rüzgar sensörü

Geçen yıl Eurobike fuarında Argon 18'in konsept bisikletinde gördüğümüz rüzgar sensörü adlı yeni ekipman, bize bu tip bir sensörün kadroya / alın borusuna monte edilebileceğinin mesajını vermişti. Fakat bunun da ötesinde her bisiklete monte edilebilen, küçük ebatta bir sensörün üretilebileceği fikri bile harikaydı.

Notio Konect'in ürettiği bu cihaz, rüzgar hızını, nemi, hava yoğunluğunu ve sıcaklığı ölçerek, buradan elde ettiği verileri GPS, powermetre ve hız ile birleştirerek yorumlayıp, sürtünme katsayısını (cdA) hesaplıyor.
Bu sonuç kayıt altına alınarak daha sonra da görüntülenebilecek, fakat en önemlisi Garmin (tarzı) cihazlardan eş zamanlı, anlık olarak görüntülenebilecek.

IMG_0830.jpg
Notio Konect sensörünün yan profilden görünüşü

Bu ekipmanın heyecan yaratmasının asıl sebebi, özellikle kol (omuz) ve kafa duruşunun ayarlanmasında çok ama çok etkili olacağı ve performansı arttıracağı. (Bisiklet üzerindeki sürtünmemizin %80'den fazlasını bedenimizin oluşturduğunu göz önüne alırsak, bu cihaz bir harika dostum :krktm:) Cihazın hem zamana karşı bisikletler, hem de yol bisikletleri için geliştirilmesi planlanıyor.

Notio Konect sensörü, diğer sensörler ile çakışmayacak ve aynı anda kullanılabilecek (hız/kadans, güç, nabız sensörleri ve daha fazlası)

IMG_0836.jpg
Notio Conect sensörü aynı zamanda biyomekanik sensörler ile birlikte kullanılarak daha detaylı bilgi ve analize de ulaşılabiliyor

Biyomekanik sensörleri, tahmin edebileceğiniz gibi vücudun üzerine yerleştirilerek vücut hareketlerini ölçen sensörler (Bike fit yaptırırken eklem bölgelerinize takılan cihazlar olarak düşünün) Eğer sporcu kalçasını fazla sıkıyor veya vücudunu gereğinden fazla oynatıyorsa, bu tip problemler tespit de edilebilecek.

Bu sensör sayesinde elde edilen veriler, bike fit yapanların da işine fazlasıyla yarayacak ve sporcuları hem biyomekanik, hem de aerodinamik olarak daha iyi ayarlayabilecekler!

Bitmedi, Notio Conect nabız ölçümünün yanı sıra (diğer yardımcı sensörlerin de yardımıyla), nabız değişikliklerini, vücut sıcaklığını, laktik asidi ve kandaki oksijen miktarını da (yok artık :ssrtcbya:) ölçebilecek.

IMG_0834.jpg

Görsellerdeki Notio Conect cihazı, çalışan bir prototiptir. Argon 18 firmasının cihazı Mart 2018'de seri üretime sokması bekleniyor.
Power metrelerin fiyatları da göz önünde bulundurulursa, cihazın satış fiyatının 1000 sterlin (kabaca 5000 TL diyelim) olması bekleniyor :eek:

Notio Conect sensörünün getirileri ve vaad ettikleri gerçekten müthiş ve tüyleri diken diken ediyor... Her sporcunun kendi aerodinami testini yapabilmesine olanak tanıyacağı gibi, ekipman tercihlerinde çok doğru tespitlerde bulunulabilecek :krnz:

Orjinal link:
(link)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu cihaz bana bisiklet sporunun, hatta amatör bisikletçilik ekipmanlarının gelecek 5 yıl içinde gerçekten çok değişeceği izlenimini verdi arkadaşlar :naslyany:

Sürüş sırasında, şuan aklımıza bile gelemeyecek kadar detaylı bilgiye sahip olacağız görünüşe göre.

Belki de, "bisiklet icat edileli olmuş kaç yüz yıl, hala pedal çeviriyoruz birader, arabalarda çok büyük değişimler olduğu halde, bisiklette neden böyle ilerlemeler olmadı" diyenler biraz sevinir :D :D

Fakat neresinden bakarsam bakayım tüylerim diken diken oldu. Hava sürtünmesi katsayısını bileceğiz arkadaşlar... Garmin cihazımızda anlık cdA değerini göreceğiz inanabiliyor musunuz... Sporun ne kadar hızlanacağını, profesyonellerin biz amatörlerle arayı ne kadar açacağını düşünemiyorum bile...

Yanılmıyorsam Quintana, "Powermetreler bence yasaklanmalı, sporculara çok şey söylüyor" demişti. Herhalde bu cihaz çıkarsa oturur ağlar :D

Ben çok ama çok heyecanlandım! :ssrtcbya::ssrtcbya::krktm::krktm:
 
Scudo

inziva

Aktif Üye
Kayıt
23 Temmuz 2016
Mesaj
175
Tepki
175
Yaş
36
Şehir
Osmaniye
İsim
ökkeş
Bisiklet
Trek
Yeni yol bisikleti alabilseydim ıyi idi :eek:. Biz zamlara yetişemiyorken bisiklet dünyası nerelere gidiyor :agla:
 

mariokaldato

En yeniden bir önce kayit olan adam
Kayıt
1 Ağustos 2015
Mesaj
10.978
Tepki
34.466
Şehir
Bursa
İsim
Raşit Cumhur Çakın
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Şehir - Tur
@ysnakblt
Olmaz bilader :D