Scudo Sports

Bisiklet üzerinde müzik dinlemenin 5 kuralı (kendinize kaz kafalı dedirtmeden =))

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.910
Bisiklet
Cervélo
Güzel bir bicycling yazısı bulmanın mutluluğuyla yine çevirmeye çalışıyorum eksik-aksak ingilizcemle :D
Orjinal link yazının sonunda olacak.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu 5 ipucuyla, müziğinizi dinlerken de kibar ve nazik olabilirsiniz :)

ride-with-music-headphones.jpg
Müzik dinlemek sürüşünüzü eğlenceli hale getirebilir, fakat başkalarının sinirini de bozabilir... Bu yaygın hatalara düşmeyin.

Pedallarken müzik dinlemekten hoşlanıyorsanız iyi haberimiz var: Araştırmalara göre sürüş esnasında favori müziklerinizi dinlemek sizi daha mutlu, daha motive ve daha hızlı yapıyor! Müzik, sürüş esnasında harcadığımız gücü daha az hissetmemizi sağlıyor. Enerjik hissettiriyor ve dayanıklılığımızı %15 arttırıyor! (Bu, bilimsel olarak kanıtlanmış.)

Brunel Spor ve Eğitim Üniversitesi'nden (Londra) Dr. Costas Karageorghis müziğin sporcular için adeta bir performans artırıcı doğal doping olduğunu söylüyor!

Bu yazıda, bisiklet üzerinde Rock(!) yaparken daha güvenli ve aynı zamanda nazik olmayı yazıyoruz ;)

Tek kulaklık kullanın
Eğer evinizde, trainer veya roller üzerinde değilseniz, sol kulaklığınızı (trafiğin aktığı yön çünkü) çıkarın. Bu sayede araçları, diğer sürücüleri, ve ihtiyacınız olan diğer uyarıcı sesleri duyabilirsiniz. Eğer tam bir müzik bağımlısıysanız ve bası, tizi kaçırmak istemiyorsanız (link) gibi markaların tek kulaklığa tüm bası-tizi vs. verebildiği kulaklıklarından edinebilirsiniz. (İlginç :naslyany:)

Jaybird-Freedom-bluetooth-sports-cyclist.jpg

60/60 kuralını izleyin
Tek kulaklıktan dinlediğiniz için müziğin sesini çok fazla açmak, işitme problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Eğer yanınızdan geçen birisi, kulaklığınızda çalmak olan Müslüm baba(Yazıda Lil Jon demişler tabi :D) şarkısını duyabiliyorsa, bu sesi fazla açtınız demektir. Çoğu kulaklığın maksimum sesi 105 desibeldir. Günlük konuşmada kullandığımız ses yüksekliği 40-60 desibel arasındadır. Kulak sağlığı uzmanları, kulaklık kullanırken sesin en fazla %60'ında(Yani yüksek sesle konuşan birinin ses değerine eşit) kullanmamızı öneriyorlar. Ve günde en fazla 60 dakika kulaklık kullanımı öneriyorlar.

Gidona hoparlör takın (İlginç madde:snzdglsn:)
Piyasada pek çok şarjlı, bluetoothlu hoparlörler bulunuyor. Bunlardan edinip gidona uygun bir şekilde sabitleyebilirsiniz. Bunlar genellikle sizin sürüş esnasında duyabileceğiniz kadar sesi üretebilir, hatta bazıları etrafınızdakileri rahatsız edecek kadar fazla ses bile çıkarabilir. Kalabalık yerlerden geçerken sesi biraz kısmanız ve başlarını rahatsız etmemeniz önerilir.

Kurallara uyun
Pek çok yarış ve organizasyonda, müzik dinlemeye kısıtlama getirilir. Bu talimatlar en başta sizin sağlığınız ve güvenliğiniz içindir, müzik dinleme yasaklarına uyun.

Grup sürüşlerinde müzik dinlemek iyi bir fikir değildir
Grup sürüşleri ve sosyal sürüşler dediğimiz, kendimizi yanında iyi hissettiğimiz eş-dost-arkadaş vb insanların yanında -tek kulaklıkla da olsa- müzik dinlemek bize asosyal ve itici bir görünüm verebilir. Kulaklığınızı evde bırakın ve sohbetin, seslerin, arkadaşların tadını çıkarın. ;):harika:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bisiklete çok yeni başlayanlar ve "bisiklet kurallarını" pek bilmeyenler için faydalı olabilecek bir yazı oldu :)

Link:
(link)

Scudo
@Serkan Mıstınoğlu hakıkaten oyle serkan bey:)bi gün turdan dönerken artık enerjımın bıttıgını hıssettıgım vakıttte sevdiğim bi şarkıya sıra geldı bende o ara gaza gelıp bısıkletın onunu bes cm yukseklıge cıkartacak kadar pedala basmısım:)ve sonuç 40-48 km arası bı hız(20-30 sanıye kadarlık bı sure tabıkı) :) yani paylaştıgınız konudakı gıbı muzık hakıkaten artı dopıng gıbı(yasal olanlardan hemde)

Çeviri iyi,emeğinize sağlık.Yalnızca son başlık altındaki " Antisosyal" yerine "Asosyal" demeliyiz.Çünkü "Antisosyal" toplum karşıtı-düşmanı (ki bir patolojidir) anlamı taşır, örnekte betimlenmeye çalışılan ise "Asosyal" yani sosyalleşememiş,sosyal becerileri yetersiz kişidir ki rastlama olasılığımız çok yüksektir:acpsnr:

Çevremizde her yaş grubundan kulaklıklı insanlar görüyoruz.Özellikle bir yerden başka bir yere giderken ya da spor yaparken kulaklarının içine ilerde işitme kaybı yapabilecek o kablolu mikro hoparlörleri sokuyorlar.Başka bir konu içinde yazdığımı anımsıyorum:45 dakika kulaklıkla müzik dinleyen kişi bir hafta kulaklıktan uzaklaşsın... Motivasyona,enerjiye,dayanıklılığa,imgesel canlandırma yada hayal gücüne olumlu etkisi olduğuna katılıyor olsam da kulaklığa temkinli yaklaşılması gerektiği kanısındayım.

Yeri gelmişken;sakın ola o kulak temizleme çubuklarını da kulağınıza sokmayın.Kulağın içindekileri daha derine iterek kulağı tıkayabilir...

Esen kalın,pedalllamadan geri kalmayın:hhhhhh:...

Not: "Asosyal" yerini bulmuş,teşekkür..

Bisiklet uzerinde muzik dinlemeyin.

Kulaklik takmak, disaridan gelen sesleri algilamayi onemli olcude azaltiyor. Tek kulaginiz acikta bile olsa, cevre algisindaki bir parca azalma kaza yapmakla yapmamak arasindaki cizgi olabilir. Yukarida yazilanlar Ingiltere'de bisiklet kullananlar icin gecerli olabilir. Adamlarin memleketinde her yer bisiklet yolu. Bisiklet yolu olmayan yerlerde de arac suruculerinin bisikletlere karsi davranisi bizdekinden cok farkli. Ingiltere'nin trafik sartlarina gore yazilmis bir yaziyi, bisiklete binmenin kelleyi koltuga almak oldugu bir ulkede uygulamak kaza riskini arttirmaktan baska ise yaramaz.

@Serkan Mıstınoğlu
Çeviriniz ve paylaşımınız için teşekkürler

Türkiyeye gelen telefon kulaklıklarının mikrofonu solda trafik yönü ile alakalı olsa gerek.
Bende bisiklet üzerinde sağ kulaklık ile müzik dinlerken telefonun çalması üzere gidonu sol elimle bırakıp mikrofonu tutacağım diye kaza yapmaktan son anda kurtarmıştım
Bilginize...

Hiç bir turuma müziksiz çıkmadım şu ana kadar gerçekten verdiği performans gözle görülür biçimde.Hep 2 kulaklık kullanırım zaten arabaların kornaları sonuna kadar açtıgım halde sesi rahatlıkla duyuluyor.Bence işini bilenler için sorun değil şu ana kadar ben yaşamadım yani sorun. :koptum: Bir keresinde mp3 çalarımı şarj etmeyi unutmuşum turun ilk 10 15 dakikasında bitince eve gittim direk o kadar sıkıcı geliyor.:koptum:

Özellikle şehirde bisiklet üzerinde nasıl müzik dinlenir?
Dinlenmez.
Kulak içi kulaklıkların tamamına yakını artık silikonlu tıkaçvari yapıda olduğundan dışarıdan gelen sesleri duymak neredeyse imkansız hale geliyor. Bırakın bisikleti yürürken bile tehlikeli olabiliyor. Lütfen, şimdiye kadar sorun olmadı diyerek hayatınızı tehlikeye atmayın. Şehir dışına yapılan sürüşlerde bile dikkat etmek gerek diye düşünüyorum.
Sakat kaldığımızla/öldüğümüzle kalıyoruz bu memlekette...

@Serkan Mıstınoğlu Cok guzel konu eline sagkik.
Ben de kendi kullanim tarzima gore 4 madde yazayim :mzkdnlmk::mzkdnlmk::mzkdnlmk:
1-) Bluetooth kulaklik, sag kulak ile olmali (Gunluk hayatta Bl. kulaklik tercih etmem ama bisiklet uzerinde pratik ve konforlu oluyor).
2-) Sehir icinde konusma ses seviyelerini duyabilecek yukseklikte olmali.
3-) Yerlesim yeri disinda genelde sessizligi, varsa dogayi, denizi dinlerim. Muzik dinleyeceksemde ozellikle arkadan gelen araclarin sesini duyup mesafe tayini yapabilecek seviyede olmali.
4-) Metal muzik olmali :harika:

Müzik mühim konu, ben dinlerken genelde bazen ritim tuttuğum oluyor, bağırarak söylediğim oluyor çok kez yanımdaki arabadan deli lan bu şekilli mimikler hissedebiliyorum.

4/4 lük bir sonuç aramıyorsanız dandik bluetooth hoparlör kullanabilirsiniz. Kaliteli olanlarda sadece bluetooth fonksiyonu varken, dandiklerinde (25-30 tl arası) sd kart girişi de oluyor. Bunu kablo bağı gibi birşey ile gidona tutturduğunuzda ortalama kalitede birşey elde edebiliyorsunuz.

İllaki bisiklette müzik bisiklette müzik dinlemek isteyen olursa benim de kullandığım Koss SportaPro'yu tavsiye ederim. Kulak üstü kulaklık olduğu için hem çevre seslerini duyabiliyorsunuz hem de ses kalitesi oldukça iyi. Kafa bandının enseye alınabilmesi sayesinde kask varken dahi kullanabiliyorsunuz.

(link)

Başka bir konuda daha yazmıştım, Bluetooth hoparlörler olayın en iyi çözümü.

- Kolaylıkla gidona sabitleyebilir, matara kısmına takabilir veya formanın cebine sokabilirsiniz.
- Kulağınıza gelen diğer sesleri engellemez. Bisiklette bazen en ufak sesi dahi duymanız gerekir.
- Ses çıkararak gittiğiniz için dikkat çekersiniz. Normalde trafikte yayalar motor sesine odaklı oldukları için bize dikkat etmiyor. Müzik çalarak gidiyorsanız, üzerlerine doğru yükselerek gelen ses dikkatlerini çeker.
- Sürekli hareket ettiğiniz için makul seviyede açtığınız bir ses kimseyi rahatsız etmez.
- Gidon üzerine sabitlenmiş bir hoparlörle, yoldayken telefonla konuşabilirsiniz.
- Telefondan kulaklıkla müzik dinlemeye kıyasla çok daha az şarjınızı harcar.

• Beğen
Tepkiler: hasanben
en güzeli arkadaşın dediği gibi bluetooth hoparlör, yada benim yaptığım gibi eski bir telefonu hoparlör modunda çaldırmak :) kulaklık kullanmayın :

Bu kadar kafa yormayın ya, sony dışardaki sesleride içeri alan, su geçirmez mp3 çalar yaptı. Son ses müzik ve güvenli sürüş bir arada.

Tek kötü yanı sürekli mp3 şarkı download edip yüklemeniz lazım. Spotify bağlantısı yok.

Dosyalar

• image.jpg
    image.jpg
    99,7 KB · Okunma: 61
  • Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Geri