Bisiklet temizliği

CROSSCU31

Daimi Üye
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesaj
342
Tepki
31
Şehir
ESKİŞEHİR dağ
mrb bisikleti temizlerken camurlardan arındırmak ıcın taznıklı suya tuttugumuzda bısıklete zararı olurmu cevap yazarsanız sevınırım:rolleyes:
 
Scudo

kaan

Forum Demirbaşı
Kayıt
3 Ekim 2006
Mesaj
561
Tepki
50
@CROSSCU_31
müco olum ne adamsın yaaa bak banlanmışın ben söledim sana cins cins şeyler yazma diye.bu arada konuyu yanlış yere açmışın.diğer bisiklet konuları bölümüne açman gerekirdi.ama yinede cevap vereyim evet veriyor.en iyisi tak hortumu yıka tanzıklı su bisikletteki ne kadar yağlı yer varsa hepsini kurutuyo yağ denen bişey kalmıyo.göbeklere zararı çok diye biliyorum.senin işini hortum sünger ve kuru bir bez görür ve tabi yağ.yıkadıktan sonra yağlama yapmak için
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
kaan, normal yıkadığında da yağlarsan iyi edersin. Ya da yağmurlu bir günde bindikten sonra o haliyle sakın bırakmayın; temizleyip yağlayın. Motosikletçiler arasında özellikle bir söz vardır: Yağ iki tekerin vücudunda dolaşan kanıdır... Aşınmayı minumuma indirir, ömrünü maksimuma çıkartırsın ve bisikletin ekipmanları daha rahat çalışır.
 
  • Beğen
Tepkiler: sare

kaan

Forum Demirbaşı
Kayıt
3 Ekim 2006
Mesaj
561
Tepki
50
@Selim Çam yağlıyorum zati ama tanzikli suyla yıkarsam daha özen gösteriorm
 

ZaRaKi

Daimi Üye
Kayıt
15 Ağustos 2006
Mesaj
288
Tepki
184
Şehir
Aksaray
İsim
SeRHaT
Başlangıç
2006—07
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@orioncu kaan


yahu sıcak banyo suyu varken diğer yöntemlere ne gerek var. birde güzelce sildinmi ne çamur kalıyor ne başka bir şey. yağlarken ise biraz pahalı bir yöntem ama yağlı kontak spreyi çok işe yarıyor. hem temizliyor hem yağlıyor. ortalığıda kirletmiyor...
 
  • Beğen
Tepkiler: sare

cazgır

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Ağustos 2006
Mesaj
424
Tepki
83
Şehir
Kadıköy
Arkadaşlar bence su kullanmayın. Bende bu yöntemi bikaç bişiden öğrendim;) Motorin yani dizel benzinle fırça ve kap alın. Fırçanızı benzine bandıra bandıra ruble, zincir ve aynakolunuzu temizliyebilirsiniz. Zaten fırçayla rubleyi biraz sürdükten sonra yağın nasıl aktığını görürsünüz;) Bu arada bunu yaparkende eğer ev içi gibi bi mekanda yapıyorsanız etrafı gazeteyle donatın:)
 

simplonmurat

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
737
Tepki
336
Şehir
Evka-6 / İZMİR
İsim
Murat ALTINCAN
Bisiklet
Simplon
Temizlik hakkında edinebileceğiniz her türlü bilgi için Sayın Mustafa DİNÇ'ten yardım alabilirsiniz.Kendisi forumumuzda Spokesman nicki ile bulunmaktadır.
 

spokesman

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Şubat 2007
Mesaj
515
Tepki
399
Şehir
izmir-karşıyaka
@simplonmurat

Sağol Murat'cım

Bu konuda hakikaten çok titizim.Çünkü bisikletlerimiz evimizin bir odasında duruyor ve her binişden sonra onları temizleyip seyretmek çok hoşuma gidiyor.
Dolayısıylada her bindiğimde temiz ve bakımlı bisiklete binmiş oluyorum.

Aslında bisikleti yıkamak yerine nemli bir bezle silmek en mantıklısı.Çünkü zaten çok küçük parçalardan oluşuyor ve bir damla dahi su kalsa paslanmalara sebep oluyor.Hoş silme işi benimde içime sinmediği için deterjanlı su ve süngerle yıkıyorum ve basınçsız su ile duruluyorum en kısa süredede en ince detayına kadar çok iyi kurulamak gerekiyor. Tabiki kurulama işlemi bittikten sonrada gerektiği gibi yağlanmalıki bir sonraki binişinize hazır olsun.

Bu aralar daha doğrusu yaklaşık bir yıldır ruble zincir ve aynakolu şu yeni çıkan ve marketlerde satılan yağ çözücülerle temizliyorum oldukça etkili tavsiye ederim.Bu işlem sanırım benim fazla titiz olmamdan dolayı bir ila birbuçuk saatimi alıyor.

Kolay gelsin
 
  • Beğen
Tepkiler: kerem E

bikernomad

Daimi Üye
Kayıt
16 Kasım 2006
Mesaj
269
Tepki
234
Şehir
Dağlar
@CROSSCU_31

meraba,
Bisiklet yıkamanın en zararlı yönü,çamurlu,tozlu vs.bir turdan sonra görenler o yaptığın yola inanmazlar.:)
Temizliğine gelince;en fazla batan yeri biraz da kullanılan yağın vasfından arka vites(aktarıcıdır).Her iki makarada kirle birleşerek katılaşmış yağları bir plastik parçayla temizleriz.Vites teli kablolarını sökmeden(arkayı en üst dişliye al+sonra pedal çevirmeden en son vitese kadar attır.+telin boşa çıktığını göreceksin.+vitesin hemen arkasındaki kabloyu yerinden çıkar+vites telinin orasında pas varsa çok ince bir zımpara ile temizle+wd 40 ile yağla azıcık+bezle sil ve tekrar tak yerine.Zincir nasıl temizlenir yeşil bisikletin sitesinde gayet güzel açıklanıyor.Onu da yap.ön attırıcı ayarı zordur.bilmiyorsan oynama pek.Jant fren yüzeylerinde fren pabucun kalıntıları varsa,tekerleri ve de lastikleri söküüp,mazotlu bezle filan temizle.yerine tak+lastiklerini şişir.(Bunlar V Frenler için tabii ki)Ön ve arka viteslerin alt ve üst limit ayarlarını kontrol et.Fren ayarlarına bak.:D Tamam işte.
Kalanları da zamanla öğrenirsin.
 

BicycleLover

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Temmuz 2015
Mesaj
429
Tepki
363
Şehir
Bursa
İsim
lazım değil
Bisiklet
Salcano
Bisikletimi temizlemek istiyorum. Direk ıslak bezle temizliyeyim mi? Püf noktalar felan var mı? Yapıp ,yapmamam gerekenler var mı?

Güvenli midir?
 

Tolga Günsezer

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2011
Mesaj
1.206
Tepki
1.060
Yaş
50
Şehir
Manisa / Sarıgöl
Bisiklet
Whistle
@Edip Dinçer ,

Yazmayayım diyordum ama dayanamadım. Konu sahibi arkadaş her yeni bisiklet alan arkadaşlar gibi önce bisiklet seçimi ile ilgili konu (ki bunu açmamış ilginç geldi) sonra popo acısı, sonra standart aksesuar sorusu ( bu örnekte telefon tutucu) sonra internetten alışveriş ile ilgili sorular sonra satın aldığı bisiklet/servis ile ilgili şikayet (haklı yada haksız oluşu konu dışı) tekrar aksesuar ve şimdi bisiklet temizleme konusu, sıradaki konular ise muhtemelen ne kadar hız yapıyorsunuz, bisikletimi yükseltmek için hangi parçayı değiştireyim(arka vites değişimi ile bisiklet üst düzey olur mu) gibi olacaktır.

Sevgili kardeşim @Jokurx hemen kızıp sinirlenme. Sen ve senin durumundaki 100 üyeden 90'ı bunu yapıyor. Konu aratmadan hemen sorayım cevaplar gelsin. Bu forum yaklaşık 10 senedir var. 10 senedir senin gibi benim gibi kaç kişi bu foruma sordu yazdı cevap aldı. Kendinizi tek sanmayın. Bir tek sizin başınıza gelmedi bunlar. Haaa daha google araması var onu hesaba bile almıyorum.

Foruma konu açıp cevap beklerken biraz da yazılanları okusaydık başımıza birçok talihsiz olay gelmezdi. Mesela senin başına gelen tam ayarlanmamış vites nedeni ile zincir atmasıki bu sadece vites ayarsızlığı değil çok büyük ihtimalle senin de hatalı vites kullanımın da katkısı var zincirin atmasında. Yazdıklarından vites kullanımına tam hakim olmadığın açık. Hiç değilse zincir attığında pedala yüklenmiyor olsaydın zincir ciddi bir şekilde sıkışmazdı. Belli ki eğim tırmanırken vites değiştirmek istemişsin, pedala yüklenmeye devam ederken yapılan değişiklik işini düzgün yapmayan servisin kötü ayarıyla birlikte zincir atmış. Daha önce genel bisiklet kontrolü, vites ayarı nasıl yapılır, patlak lastik nasıl tamir edilir(çok pedaldaş elinde bisiklet kmlerce yürüdü), vites kullanımı vb konularda biraz okuyup araştırma yapsaydın daha en baştan vitesin ayarının bozuk olduğunu anlayabilirdin.

Neden bu kadar yazdım ya da sana özel bir gıcığım mı var hayır. Sadece son 2 gündür sen denk geldin başkası olsa ona da aynılarını yazacaktım. Sıcaklar bir yandan huysuz ihtiyarlık bir yandan Jokurx sana dedim forumdaşlar siz anlayın.

Sürç-ü lisan ettiysek affola...
 

BicycleLover

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Temmuz 2015
Mesaj
429
Tepki
363
Şehir
Bursa
İsim
lazım değil
Bisiklet
Salcano
@Tolga Günsezer

Evet haklı olabilirsiniz. Ama bende şunları söylemek istiyorum. Popo acısı konum ilk konum ve forumları ilk defa kullanıyorum bilmiyorum nerden neye bakmayı , aramayı öğreniyorum yavaş yavaş. Telefon tutucuları gün geçtikçe değişiyor ilanlarda değişiyor. 2010 da açılan konular işe yaramıyor. Belki kullanan vardır ve alabileceğim linki paylaşır diye açtım konuyu. Decathlon dan alışveriş yapmayada baktım forumda ve benim sorduğum u soran bulamadım. Anlamadığım için sorayım dedim. Başıma gelen olayı paylaşmam en doğal hakkım diye düşünüyorum. Tekrar aksesuar konusu paylaşmam 25 tl olduğuna şaşırmamdır. Bu kadar fazla olduğunu düşünmemiştim. Ve temizleme konusuna gelince haklısınız araştırmadan açtım konuyu kabul. Ama forum konu açmak soru sormak için vardır. Kuralları da tam bilmiyorum açıkçası ilk defa kullanıyorum. Ama fikrimce ben hata yaparsam bunu yönetici abilerim zaten cezalandıracaktır uyaracaktır. Ve açacağım konularıda yazmışsınız. Nereden biliyorsunuz anlamadım. Yani konu açılmıcaksa ne üyelik alalım ne bir şey yapalım. Yöneticiler her şeyle ilgili tek konu bıraksın forumda her konu silinsin. Her bölümde bir konu herkes onun altında konuşsun karışsın konuşmalar. Neyse rahatsızlık verdiysem özür dilerim. Engelleme gibi bir sistem varsa engellleyin beni lütfen aktivitelerimi görmeyin. Teşekkürler yazınız için..
 
  • Beğen
Tepkiler: ATALAY16

Yusuf G.

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Ocak 2013
Mesaj
558
Tepki
716
Şehir
Ankara
Bisiklet
Cube
@Jokurx Engellenmeni gerektirecek bir durum yok arkadaşım, @Tolga Günsezer beyefendinin yapmış olduğu uyarı yalnızca senin için değil foruma yeni katılıp arama yapmadan konu açan herkes için. Ayrıca çok seviyeli ve güzel bir uslup ile yazmış keşke ben de hatalı olduğumda böyle uyaranlar olsa.

Senin de bahsettiğin gibi bazı konular oldukça eski olduğundan yeni konu açma gereği duyabiliyor insan ama bence gerek yok eski de olsa ilgili başlığın altına meramını anlatan bir mesaj yazdığında o konu tekrar üst sıralara çıkacak ve bilgisi olan kişiler tarfından cevaplanacaktır, bir konu hakkında birden fazla konu açıldığı zaman doğru bilgiye ulaşmak da zorlaşıyor, mesala bir konu ile ilgili herkes tecrübesini paylaşıyor, araya araya, tartışa tartışa en uygun cevaplar bulunuyor, daha sonra birisi o konudaki cevaplardan tam olarak tatmin olmadığından veya konunun eski olmasından dolayı yeni konu açıp yeni bir tartışma (iyi anlamda) başlatıyor. Bazı geyik (kusura bakmasınlar ama öyleler) arkadaşlar da forum çöplüğe dönmesin diye yeni konu açmayıp eski bir konuya mesaj yazanlara "konuyu hortlattı" diye dalga geçtiklerini sanıyorlar onları da anlamak mümkün değil.

Özetle sen alınganlık gösterme bence, senin gibi genç ve sporsever arkadaşları buralarda görmek bize de enerji veriyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
@Jokurx benzinci abiye 2 lira ver oda sana bisikleti sıfır gibi versin
 
  • Beğen
Tepkiler: hsnbykkls

cagatay34

Üye
Kayıt
21 Mart 2015
Mesaj
16
Tepki
2
Şehir
İstanbul
İsim
Çağatay
Bisiklet
Kron
zincire fazla girme vitese de dikkat geriye nolcak be abii
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.786
Tepki
19.416
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
@cagatay34
geriye bir sey olmuyorsa vites ile zincire ne olabilir?
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer

cagatay34

Üye
Kayıt
21 Mart 2015
Mesaj
16
Tepki
2
Şehir
İstanbul
İsim
Çağatay
Bisiklet
Kron
Boyası çıkar felan şimdi belli mi olur üstad fren teli felan...