Scudo Sports

Bisiklet Sürüşünde Maske Kullanımı

Cotyoran52

An Engineer Cyclist
Tepki
1.517
İsim
Kotyoralı
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Arkadaşlar merhabalar,

Daha önce böyle bir başlık açıldı mı bilmiyorum ama, sizlere danışmak istediğim konu şu şekilde;
Bisiklet sürerken gündelik hayatta kullandığımız maskeler beni çok fazla daraltmaya başladı (Özellikle yazın). Bu sebeple bisikletliler için özellikle kent içi sürüşünde kullanabileceğimiz özel üretim maskeler var mı sporcu maskesi vb. gibi ? Eğer yoksa daha rahat bir nefes alma nasıl sağlanabilir ?

Katkılarınız için teşekkürler...

Scudo
Bisikletlilinin tek enerji kaynağı vücudundaki ya da dışarıdan aldığı besinlerden elde edilen enerjidir. Bu besinleri yakabilmek için oksijen gereklidir. Bu nedenle maske takmak çok ciddi bir risktir. Hem sağlığı çok kısa sürede olumsuz etkiler, hem de kondisyonu düşürüp doku ve organlara temiz kan gitmesini engeller. Kalabalık alanlara girerken anlık olarak takmak üzere normal bir maske dışında birşey kullanmaya gerek yok. Bu güne kadar işe bisikletle gidip geldiğim için hemen hemen her gün maskesiz sürmeme rağmen maske sebebi ile tek bir memur bile çevirmedi beni.

Bisiklet sürerken asla takmayın.

Bisikletlilinin tek enerji kaynağı vücudundaki ya da dışarıdan aldığı besinlerden elde edilen enerjidir. Bu besinleri yakabilmek için oksijen gereklidir. Bu nedenle maske takmak çok ciddi bir risktir. Hem sağlığı çok kısa sürede olumsuz etkiler, hem de kondisyonu düşürüp doku ve organlara temiz kan gitmesini engeller. Kalabalık alanlara girerken anlık olarak takmak üzere normal bir maske dışında birşey kullanmaya gerek yok. Bu güne kadar işe bisikletle gidip geldiğim için hemen hemen her gün maskesiz sürmeme rağmen maske sebebi ile tek bir memur bile çevirmedi beni.

Bisiklet sürerken asla takmayın.

Ben de bisiklet kullanırken çeneme takmak dışında pek bişey yapamıyorum. Ama bazen kalabalık bir yerden geçerken (Özellikle yürüyüş yollarının yanındaki bisiklet yolları gibi) tedirgin oluyorum ister istemez. Belki şeffaf özel üretim bir siperlik biz bisikletliler için üretilebilir.

Anladım. Şimdi durum şöyle; bilim insanlarının açıkladığına göre ancak kapalı mekanda 1 metreden yakın bir mesafede maskesiz ve en az 15 dakika aynı ortamda kalındığı takdirde yüksek bulaş riskinden bahsedebiliyoruz.

Kapalı alanda değiliz, diğer insanlarla mesafemiz 1 metrenin üzerinde ve sadecr saniyelik bir zaman dilimi içerisinde yanından geçiyoruz insanların. Bu durum bulaşa sebep olmaz, korkmayın. Zaten bu kadar kolay bulaşıyorsa nükleer korumalı maske takmamız lazım o zaman 😄

Anladım. Şimdi durum şöyle; bilim insanlarının açıkladığına göre ancak kapalı mekanda 1 metreden yakın bir mesafede maskesiz ve en az 15 dakika aynı ortamda kalındığı takdirde yüksek bulaş riskinden bahsedebiliyoruz.

Kapalı alanda değiliz, diğer insanlarla mesafemiz 1 metrenin üzerinde ve sadecr saniyelik bir zaman dilimi içerisinde yanından geçiyoruz insanların. Bu durum bulaşa sebep olmaz, korkmayın. Zaten bu kadar kolay bulaşıyorsa nükleer korumalı maske takmamız lazım o zaman 😄

Aynı şekilde düşünüyorum ama sanırım biz insanları öyle bir korkuttular ki, yok mutasyonlu versiyon yok bilmem ne versiyon. Maskesiz bisiklet süremez oldum. Sürerken de aşırı yorulduğumu hissediyorum, bisiklet sürmekten soğudum bu süreçte. İnsan olmayan rotaları seçmeye çalışıyorum çoğunlukla bu sebeple.

Katkınız için teşekkürler...

Ben maskesiz sürüyorum bisikleti en iyisi o açık havada öyle kolay kolay bulaşan bir şey değil coronavirüs bulaşmaların %90'dan fazlası kapalı ortamlarda oluyor. İlla da maske takacam diyorsanız ince bir boyun körüğü (buff) bisiklette ki performansınızı minimum ölçüde azaltacak iyi bir maske alternatifidir. Cerrahi tek kullanımlık maskeler nefesi ciddi daraltıyor, ben markete falan giderken bile artık takmıyorum, %100 pamuklu kumaştan yapılmış yıkanabilir maske aldım o da 3 katlı ama nefes alması tek kullanımlık maskeden biraz daha rahat.

Bence güzel ve yerinde bir soru/başlık olmuş başka merak edip ancak çekinerek soramayan arkadaşlar adına da..

Ama tek cevap ve net diğer arkadaşların bahsettiği çok önemli detaylı bilgiler ışığında; bisiklet sürerken maske takılmaz.

Tek takacağınız yer ; kalabalık bir ortama , örneğin su-yiyecek almak için markete/benzinliğin marketine giriyorsanız eğer..

Sakin sürüş yaptığım ve 3-30km arası kısa duraklamalarla mesafe katettiğim için maske tak çıkar ile uğraşmamak adına maskem hep takılı. Kullandığım maske de N95, sağlık ya da günlük yaşantıma olumsuz hiç bir etkisini görmedim.

Geçen cumartesi maske ile kısa bir tur yaptım, ertesi gün hayatımda yaşamadığım bir göğüs ağrısı ile uyandım yaşım henüz oldukça genç ama uykumda kalp krizi geçirdiğimi düşündüm ve doktora danıştım solunum kaslarımı aşırı yorduğumu dinlenince geçeceğini söyledi nitekim öyle de oldu maskeden kaynaklı olup olmadığını bilmiyorum ama burayı okuyunca mantıklı geldi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün şöyle de bir videosu var;

Kısaca egzersiz sırasında maske takmanın, terlemeden kaynaklı olarak ıslanıp nefes alıp verme konforunu düşürebileceğini ve bakteri çoğalmasına neden olabileceğini, diğer insanlar ile fiziksel mesafenin korunmasının daha doğru bir yaklaşım olacağını belirtmişler.

Son düzenleme:
Sakin sürüş yaptığım ve 3-30km arası kısa duraklamalarla mesafe katettiğim için maske tak çıkar ile uğraşmamak adına maskem hep takılı. Kullandığım maske de N95, sağlık ya da günlük yaşantıma olumsuz hiç bir etkisini görmedim.
Açık havada bulaş riski çok düşük. Kullanmamanızda fayda var. Kısa vadede yavaş yavaş oluşan zararı fark etmeyebilirsiniz ama uzun vadede canınızı sıkan problemlerle karşılaşmanız muhtemel. Allah muhafaza. Dikkat etmekte fayda var. Normal cerrahi maskeler bile tehlikeliyken n95 maske çok çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Kafam rahat olsun diyorsanız en azından n95 yerine normal maske bulundurun çenenizde. İhtiyaç hissederseniz de çekiverin hemen gitsin. Virüsten korunayım derken başka hastalıkları garantilemeyin.

Bisiklet surerken kesinlikle maske takmam. Spor yaparken normalden daha fazla oksijene ihtiyacımız oluyor ve biz maske takarak bu bol oksijenin cigerlerimize ulaşmasıni engellemiş oluyoruz.

Yalnizca yol üzeri mola yerlerindeki market, wc girişlerinde maske takıyorum.

• Beğen
Tepkiler: ugurus ve Ali Eren
Kim ne der orasını bilmem, ben spor yaparken kesinlikle maske takmam ve takılmasını da onaylamam. Polisler bir kez olsun bana sorun çıkartmadılar.

• Beğen
Tepkiler: Cotyoran52
Spor yaparken maske takılmaz. Yeterli miktarda oksijen sağlamazsanız vücudunuza, bugün değil yarın kesinlikle bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalırsınız.

tırmanışçı olupta maske takan bisikletçilerin ALLAH yardımcısı olsun düşünemiyorum bile

Bende sürüş esnasında buf takıyordum ama şimdi söylenenleri okuyunca tereddütte kaldım en azından yol boşken indirip karşıdan insan vesaire gelirken yukarı çekmek sanırım en ideali olacak. Bir de işin ceza boyutu var ki gündelik hayatta hastalığa karşı üst düzey dikkat eden birisiyim bu sebeple ceza almak da hiç istemem açıkçası. :(

Ben hiç takmıyorum açık havada . Kimse benim hava alma özgürlüğümü kısıtlayamaz. Kısıtlamak mı istiyor sağlam delillerle meclise sunmalı ki kanun kabul edilsin . Savcı vardı bu tip keyfi ıygulamalara tepki göstermişti.

Maske cezası yerseniz , uygun bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz. Anayasanın özgürlük kısmına aykırı bir yaptırım söz konusu.

Sağlık açısından uzun süreli maske takmak zararlıdır. Nem bakterilerin yaşacağı ortam oluşturur. Düşünsenize bakteri çekiyorsunuz içinize. Fizyolojik olarak insan vücudu tamemen karbidoksiti at ve oksijen al şeklinde tasarlanmıştır. Sen oksjien dışında her şeyi alıp lendini mahvetmememlisin

Kimse zaten spor yaparken veya bisiklet binerken maske takmayı istemiyor. Lakin kalabalık yerlerden geçerken ve her hangi bir polis görüldüğünde ceza yeme durumlarından dolayı insanlar takıp takmama konusunda çekimser kalıyor. Ben sürüşlerimde maskemi çeneme doğru çekiyorum, eğer şehir içinde kalabalık bir alanda geçiyorsam burnum açık olacak şekilde oluyor. Dağlarda, çevre yollarında ve köy yollarında zaten bizden başka birisi olmadığı için takmaya gerek yok diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Geri