Scudo Sports

Bisiklet nasıl yıkanır?

bir kova su,sünger ve bulaşık deterjanı...

Scudo
@Mehmet Levent

şaka bir yana, nemli bez yeterlidir. eğer çooook tizlenirseniz, (link)
bu işinizi görür. evet pahalı ama, bir tane alıyorsunuz, epey bir götürüyor sizi.

Önce nemli bezle iyice sil. Sonra kuru bir bezle bu nemlerin olduğu yeri temizle. Sonra tekrar nemli bezle derin ve ulaşılması zor yerleri temizle ve ardından bir kuru bezle bu yerleri kurula.

büyük yapı marketlerde castrol motorsiklet temizleyici var yeşil tombul fısfıslı şişede "mükemmel" temizliyor. hortumla ıslatıyorsunuz bisikleti heryerine sıkıyorsunuz sonra yine hortumla duruluyorsunuz o kadar ne bez ne kurulama ne başka bişey :) hatta ben önce yine castrol zincir temizleyiciyi zincir ruble aynakol vs yerlere sıkıp arkasından bahsettiğim işlemi yapıp zincirimi de yağlıyorum, maşanın da dıştaki kısımlarını yağlıyorum bitiyor. bahsettiğim spreyi mutlaka deneyin o kadar pratik ki her gün bisikletinizi yıkayasınız gelir :)

@Alper Yıldırım

su belli ölçüde tabi ki zararlı, arkadaşların belirttiği gibi, göbekler ve rulmanlı aksamlar çok dert çıkarır

size için güzel bir yazı olacaktır... (link)

• Beğen
Tepkiler: İbrahim Aslanhan
hortumla bile yıkansa, yıkama sonrası mümkünse hava tabancasıyla iyice kurutulmalı

Çok çok amatör ve yeni bir kullanıcıyım.
Bisikletim : Whistle Miwok 1163 D

Dün çamurlu bir parkurda bisikletimi büyük ölçüde kirlettikten sonra, oto yıkamacıya gidip tazyikli suyla bir güzel yıkattım.
Bu işlemden sonra, düz ve temiz bir yolda 4 km kadar daha bindim ve bu şekilde bisikleti kuruttum.
Yağmala işlemini de bugün yaptım. (Yağ olarak ince makine yağı kullandım ve sadece zincirle vites dişlilerini yağladım)
Tazyikli suyun hatta (tazyiksiz suyun bile) zararlı olabileceğini okudum. Bu zararları ne kadar süre sonra yaşarım acaba?

Çok çok amatör ve yeni bir kullanıcıyım.
Bisikletim : Whistle Miwok 1163 D

Dün çamurlu bir parkurda bisikletimi büyük ölçüde kirlettikten sonra, oto yıkamacıya gidip tazyikli suyla bir güzel yıkattım.
Bu işlemden sonra, düz ve temiz bir yolda 4 km kadar daha bindim ve bu şekilde bisikleti kuruttum.
Yağmala işlemini de bugün yaptım. (Yağ olarak ince makine yağı kullandım ve sadece zincirle vites dişlilerini yağladım)
Tazyikli suyun hatta (tazyiksiz suyun bile) zararlı olabileceğini okudum. Bu zararları ne kadar süre sonra yaşarım acaba?

Yıka gitsin arkadaşım hiç bişey olmaz... üzerine mazot döküp yakmayacaksan, zımpara ile silmeyeceksen, çekiçle çamurlarını düşürmeyeceksen sorun yok. o anda imkanlar ne elveriyorsa öyle yıkarsın.
Mekanik parçalar için temel şeyler vardır, bunlara dikkat et yeter.

yeri geldi elimde bez ince ince dikatle temizlediğim oldu. yeri geldi dereye sokup çıkartıp silkelediğim oldu. yer geldi yağmur altında biraz bırakıp yoluma devam ettiğim de oldu.

Tazyikli su önemli, zincir ve dişlilerde ince bir fırça yardımıyla eski mazot ya da tiner disk frenlerde diske mazot değmesin yeter, ben köpüklü su yapıp fırçayla yıkıyorum sonra bi güzel hortumla duruluyorum boncuk gibi oluyor.

@sonEr´´

zincir temizlemesini hiç yapmadım açık söyliyim işe yararmı bilmiyorum ama her kullandıktan sonra bisikletimin tekerlerini söküp ters düz edip en ince ayrıntısına kadar silerim :) fuji nevada 1.0 kullanıyorum forumlarda aradım nevada değilde fuji kullanan kimse yok :)

su çok sağlıklı değil.
ben yağmurda sürünce mutlaka kurularım her parçayı

Şu mesajda yazdığım gibi,prill, su ile yıkayıp,şarjlı pompa ile duruluyorum. En son da hava üfleyici ile iyice kurutuyorum.
Zincir yağı önerileri

Ben kovaya doldurduğum bol köpüklü su ile süngerle siliyorum çok kirlendiğinde. Sonrasında da duruluyorum hortumla. 13 senedir ne rulmanların ne de diğer döner aksamın başına bişey gelmedi yağ gibi akıyor hepsi. Basınçlı yıkayıcılardan uzak durmak lazım ama.

2000 model bisikletimi her fırsatta her şekilde yıkadım. Tazyikli su, sabunlu sabunsuz, fırçalı fırçasız. Bazen turun sonunda bir su akıntısında tatlı suda da yıkamışlığım var. Ne göbeği değişti ne de bir yerinde sıkıntı oldu. Tabi yağlama konularında dikkatli olmak gerek. Biniş öncesi kontrol etmekte fayda var.

Scott usa team racing 2000 model.

Şu an arazide kullandığım scott spark 2011 rc bisikletimi de aynı şekilde yıkıyorum. Yani değişken şekilde.

Çok üzerine düşünülecek bir konu olduğunu sanmıyorum.

Gene de herkes nasıl işi rahat ediyorsa öyle yapmalı bence 🙂

Doğru bir noktaya değindiniz. Önce nasıl yıkanmalı değil, nasıl yıkanmamalı olduğunu öğrenmeliyiz. Zaten yapmamamız gerekenleri öğrenince yaptığımız iş daha düzgün olur :komik:

Ben normalde hep kendim yıkar yağlarım. Babam bisikletçiye götürdü ben gitmemiştim. Adamlar hediye olarak da yıkamış yağlamış sağolsunlar. Rubleden shimano yazısının stickeri çıkmış. Jant stickerları çıkmış ve orta göbekten gıcırtı sesi geliyor. Meğer adamlar tazyikli su ile yıkamış bisikleti. Ben de hiç önermiyorum tazyikli suyu bisiklete değdirmeyi. Bir kova sabunlu suyu süngerle bisiklete yediririm iyice daha sonra da su ile durulayıp yağlayıp devam. Bu şekilde hiçbir zararı olmadı bisiklete fakat tazyikli suyun oldukça fazla zararı var. Hem de temiz de yıkamıyor:snzdglsn:

Sünger bulaşık deterjanı ve bahçe hortumu üçlüsü ile yıkıyorum ben çok da temiz oluyor.

Geri