Scudo Sports

Bisiklet nasıl temizlenir?

Murat Orego

Aktif Üye
Tepki
144
Bisiklet
Corratec
Aylar önce 8000 Euro(€) verip süper-hafif son model bir Scott aldınız. İlk günler her şey mükemmeldi. Bisikletiniz pedala dokunmanızla beraber uçmaya başlıyordu ve sokakta herkes size bakıyordu... Ama artık siz bile bisikletinize bakmak istemiyorsunuz ve daha da kötüsü bacak kaslarınız pedalı gerektiği güçle çevirebilmek için yetersiz kalıyor. Ve sorunu merak ediyorsunuz?

Sorun burada: Bisikletiniz kirlendi. Bisikletinizi temizlemeniz lazım yoksa ondan gerekli verimi alamazsınız. Kir aslında bisikletin en büyük düşmanıdır. Ben size yardımcı olabilmek adına bu yazıyı yazıyorum. Bisikletinizi en ucuz malzemelerle en kolay bir şekilde nasıl temizleyebileceğinizi size anlatacağım. Gerisi sizin işiniz :)

Gerekli Malzemeler

- Fırça
- Derin ve geniş bir küvet (Enlemesine ve boylamasına bisikleti alabilecek kadar derin ve geniş)
- Vileda Temizlik Bezi
- Kosla Leke Çıkarıcı
- Domestos Çamaşır Suyu
- Sanayi tipi Tam-Otomatik Çamaşır Makinesi
- Pril Extra Güçlü Yağ Çözücü
- Ariel Yoğun Formüllü Mavi Tanecikli Ultramatik Deterjan
- Bahar Kokulu Vernel (Opsiyonel)

Öncelikle küveti ağzına kadar Domestos Çamaşır suyuyla doldurun. Bisikleti içine sokun. Bir gece burada kalsın. Çamaşır suyu bisikletiniz üstünde gözle görünmeyen bakteri ve mikropları öldürecek. Hijyen açısından bu ilk adım çok önemli. Bu işlemden sonra sabah bisikletinizi küvetten çıkarıp bol suyla iyice durulayın. Daha sonra Kosla Leke Çıkarıcı'yı fırçanın üstüne dökün ve yavaşça ama kararlıca bisikletinizin kadrosunu temizleyin. Tüm lekelere derinlemesine işleyerek, bisiklet iyice temizlenene kadar bu işleme devam edin.

Tüm çabalarınıza rağmen çıkmayan inatçı lekelere karşı PH oranı yüksek sanayi tipi bir asit kullanabilirsiniz. Benim favorilerim: Tuz ruhu, Sulfürik Asit, Hidroklorik Asit, Karboran Asit, Hidroflorik Asit. Özellikle sonuncusu, eğer dikkatli kullanılmazsa, lekenin yanı sıra bisikletin kadrosunu, tekerlerini, elinizi, vücudunuzun geri kalan kısmını ve hatta bastığınız toprağı bile saniyeler içerisinde haritadan silebilir. Çok dikkatli olun.

Sıra çekiş sistemini, yani zincir ve vites dişlilerini temizlemeye geldi. Çekiş sisteminde biriken çamur, toz, kir vb yabancı maddeler sürtünmeye sebep olacağı için bisikletin performansını büyük oranda düşürecektir. O yüzden bu bölgeyi mutlaka temiz tutmalısınız. Buradaki yağları çözmek için Vileda Temizlik bezinin üstüne bolca Pril Yağ Çözücü dökün ve sıcak suyla beraber iyice silin. Bu bitince zincire tazyikli su sıkarak tüm kirleri tamamen temizleyin.

Son olarak bisikletinizi alın ve birkaç kişinin yardımıyla çamaşır makinesinin içine sokun. 5 yıldızlı otellerde veya büyük sanayi tesislerinde bu tarz makineler bulabilirsiniz. Kapağın kapandığından iyice emin olduktan sonra makinenin deterjan gözüne 4 ölçek Ariel Ultramatik deterjan koyun. Eğer kullanım sırasında sürekli çıt çıt diye sesler duyuyorsanız ya da bisikletinizin güzel kokmasını istiyorsanız biraz da yumuşatıcı (Bahar kokulu Vernel?) kullanabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra makineyi "Yünlüler" programına alıp bisikletinizi 30 derecede 2 saat boyunca yıkayın! Gözlemlerimize göre birçok farklı yıkama programı içinde Yünlüler bisikletiniz için en uygunu. Eğer yanlış programı seçerseniz aynen yıkanan çamaşırlar gibi bisikletiniz de çekebilir ve Large kadrolu bisikletinizi makineden Medium olarak çıkarabilirsiniz.

İşte. Artık tertemiz bir bisikletiniz var. Üstelik bembeyaz. Bana inanın, bu halinizle göz kamaştıracaksınız ve bisikletiniz yeniden doğmuş çekiş sistemiyle size inanılmaz bir performans sunacak...

Scudo
benim bisiklet temizliğim şöyle(bu işlemi çok kirliyse 2 haftada bir değilse ayda bir yaparım).ilk önce zincir ruble aynakol gibi parçaları benzin ile yıkarım fırçalarım.sonra bisikleti sabunlu su ile yıkarım.sonra en ince ayrıntısına kadar kurularım.ve zincirimide bi güzel yağlarım.al sana süper bi temizlik.öyle bahar kokulu vernele felan gerek yok. ;)

ya arkadaslar adam resmen mizah yazisi yazmis sizlerde ciddiye aliyorsunuz... boyle bir temizlik sekli olabilir mi? bu yaziyi okuduktan sonra ciddi ciddi boyle birsey dusunduyseniz yorum yapmiyorum sizlere... boyle seyler yazildimi gulup gecelim lutfen gercekmis gibi bide yorum yazmayalim... bu yaziyi yazan arkadasa sesleniyorum lutfen boyle gereksiz birsey birdaha yazma olur mu? zaten bisikletleri almak icin canimiz cikiyor bilen var bilmeyen var... birde yaparlar falan yazik olur bisikletlere...

Haklısın, bu yazıyı ciddiye alabilecek insanlar varsa, yapacak insanlar da bir o kadar vardır :)

• Beğen
Tepkiler: reyhan garip
biraz abartıya kaçmış arkadaş :))

oldu olacak türk hamamına götür bari. şöyle bir ter atsın. ver tellağın eline bir de kese. çıkışta bir de gazoz ısmarlarsın bisiklete,
elveda ve veda töreninden önce yolcu etmek lazım. ikinci el satılık bisiklet ilanı ile takas düşünmüyorum notu ile yaz ver siteye, kesin takas teklifleri gelecektir veya seleyi satarmısın, elcikleri satarmısın? maşa satılık mı? orta göbeği satarmısın? toplamda kaç kere bindiniz? kaç gram? vs..... parçalayın biskleti olsun bitsin. şimdi oldu tertemiz.

• Beğen
Tepkiler: halil fatih akbaş
betterBeDead arkadaşın imzasını okuyunuz.

Kardeş şakamısın sen ya :) çamaşır suyuna sokulurmu bisiklet..Birde sülfürik asit diyorsun :D oldu arsenik içine koyalım yok olsun :D sanayi tipi çamaşır makinasının içine sokunca o bisiklet sağlam çıkacakmı :D cem yılmaza rakip olur bu adam :D

@YARGISIZ_INFAZ

Acaba ortada bisiklet olacak mı?:D

domestos felan de dök bari:Dveya renkliler için çamaşır tozuyla felan yap:Diyi çitilede leke kalmasn:D:D:D

@HASAN KURU

abartı mı??? bu sözcük az kalır bence...o kadar tuz ruhu küveti ve bisikleti ne hale getirir ayrıca o küvet muhtemelen banyoda olur listeye gaz maskesi de katılmalı çünkü banyoya maskesiz giren ciğersiz çıkar... lütfen bu arkadaşa 8000euro luk bi bisiklet temin edelim de temizlerken izleyelim biz de öğrenmiş oluruz bu ender bulunur temizlik stilini...saygılar...

Ben bu yazıyı baştan sona okudum ve bir sürü vaktim gitti. Arkadaşın ne demek istediğini anlamaya çalıştım. Konuyu bisiklet püfleri bölümüne yazmış, forum cafe olsa espiri yapıyor derdim. Sanırım dalga geçmek istemiş, onuda becerememiş.

ben bu kadar sama bir yazı duymamıstım :D:D ama boyle dusuunen arkadaslarımızda varmıs ne diyim

Step by step fotolu anlatım!
Malzemeler:
Küvet
Ilık su
Pril
Sünger
Kurulama bezi
Fön makinesi
Bisiklet

1-Anne , baba , abi , kardeş evden gitmeleri beklenir. (tımarhaneden ekip çağırmasınlar diye) yalnız yaşıyorsanız sorun yok
2- Bisiklet güzelce küvete sokulur.
3-Ilık suyla tozu kiri pası atılır.
4-sonra köpüklü sünger ile bi güzel silinmeye başlanır.
5-Hatıra fotosu çekilir. Delilik ölümsüzleştirilir.
6-sonra ılık suyla iyice durulanır. Şarkılar söyleyerek mutlu mesut banyonun tadı çıkarılır.
7-iyicee durulandıktan sonra suyun süzülmesi beklenir.
8-Sonra çocuğumuz dışarı alınır.Bir güzel kurulanır. Ceyranda kalmamasına özen gösterilir. üşütmesin.üstü hemen örtülür.
9-Bezin girmediği yerler için fön makinesinden yardım alınır
10-OHHHHHHHHHHHHH MİS MİS. Çıkıncada nemlendirici krem sürülür (yok yok bunu yapmayın)

mis gibi oldu çocuğum.İlk günkü gibi sıhatler olsun yavruma....

Geri