@Hakan Samet Sönmez
hakan bey madem kendisiyle bu kadar yakınsınız, çözümü de ben en özet haliyle size sunayım ki siz de kendisine iletin:
* bisiklet yolları, bütün ana arterlere veya onların alternatifi olan caddelere yapılsın. bu yollar kaldırıma çekilmiş iki tane uyduruk çizgi değil, hususi olarak yapılmış zemini son derece düzgün yollar olsun. insanlara bu bisiklet yollarında yürümemeleri, otomobil park etmemeleri, mangal yakmamaları için eğitim verilsin ya da alışkanlıklar oturana kadar trafik polisi tarafından konuya hassasiyet gösterilsin.
* belediye otobüsleri, metrolar, banliyö trenleri, vapurlar, tramvaylar... kısacası her türlü toplu ulaşım aracının üzerinde, bisikletleri taşımak için uygun bölmeler bulunsun. bisikletçiler, uzun mesafeleri toplu taşıma araçlarıyla katettikten sonra kalan birkaç kilometrelik yolu bisikletleriyle tamamlayabilsinler.
* kamusal alanlara, insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelere, güvenli bisiklet parkları yapılsın. burada bisikletler, sistemin kendisi tarafından güvence altına alınsın. kolayca kesilebilen ya da kırılabilen kilitlere emanet edilmesin.
* belediyelerin ya da devletin bir hizmeti olarak, düşük bedeller karşılığında kiralık bisiklet hizmeti sunulsun. insanlar bir istasyondan aldıkları bisikleti, başka bir istasyonda teslim edebilsinler. bu sistem için özel bir kart çıkartılsın ve üyelerden kimlik bilgileri, ikamet adresleri gibi bilgiler alınarak bisikletler güvence altına alınsın. bu sistem yurtdışında bir süredir başarıyla uygulanıyor.
* okullardaki trafik ve çevre derslerine, bisikletle ilgili özendirici eklemeler yapılsın. seçmeli derslerde bisiklet takımları kurulabilmesine olanak tanınsın. yetişkinlere yönelik eğitimlerle ve vergi avantajlarıyla da bisiklet kullanımı teşvik edilsin.
ek seçenekler de ayrıca düşünülebilir, detaylar ise tamamen ayrı konu. kendisinin ya da danışmanlarının fikir almaları için her türlü iletişime açığım. sayın bakanımız talep ettiği takdirde bana forumdan özel mesaj atarak telefon ya da mail bilgilerimi alabilirsiniz.