2 gündür bu konuyu araştırıyorum, Yılan ısırığı ve akrep sokması epidemiyolojisi, yine makaleler ve sunumlar. Türkiyedeki vaka sayisina bakiyorum yılda 1-2 belki, o vakalardada genelde çocuk ve yaşlılar var. Ayrica kronik hastalikları yada Alerjik bir durumları varmı belirtilmemiş. Yine mortaliteyle sonuclanan vakalarin neredeyse hepsi onceki mesajlarimda belirttigim gibi dogu ve guneydogu anadolu, dogu akdeniz, karadeniz gibi bolgelerden.
Zehirli yılan soktu denen vakalarin çoğu yüzeyel şişlik, ağrı, odem,parestazi gibi belirtiler veriyor, zaten Total yılan sokma vakalarınında çoğu kuru ısırık denen ve hiç bir belirtiye neden olmayan ısırıklar.
Akrep sokmalarında ise mortalite dahada dusuk.
Yani kabaca bir risk degerlendirmesi yaparsak, Nüfus, karsilasma orani, karsilastigimiz vakalarda ise mortalite oranina bakarak, kabul edilebilir risk seviyesinin bile cok cok altinda bu durum 😅
Size yolda giderken yildirim dusmesiyle benzer bir olasiligi mevcut😅, inanin bana bisikletle, her zamanki rutin cadde gezinizi yaparken çok çok daha yuksek olasikli ve şiddete sahip riskler ile karsilasiyorsunuz. 😏 Sehirde yolda yuruyus yapmaniz bile size daha yuksek olasikli ve siddetli riskler getiririyor.
İstatistik yanilmaz o nedenle bu konuyu konusmamiz tartismamiz bile vakit kaybidir.
Rahmetli dedemin bir hikayesi vardı, anlatirdi hep boyle bir olay oldugunda. Yedi deliler varmış karı koca, bir gun yeni bir nacak almışlar, evlerinin başkosesine asmislar. Sonra dusunmeye baslamislar, ya bir gun cocugumuz olursa, cocugu evin en guzel kosesi olan o kosenin altina yatirirsak, nacakta dusup cocugumuzun basina saplanirsa diye 😅
Keyifli pedallamalar