Sürekli yazmak istediğim bir hususdu. Biz bu tarz cinayetleri yada teşebbüsleri ayırt etmeden başkalarının etmesinide beklemiyorum. Benim gibi düşünen arkadaşlar varsa fikirlerini beyan etsinler lütfen.
Trafik ile ateşli silahları karşılaştırmak istiyorum. Yasalarımızdaki veya bu yasaların uygulanışındaki saçmalığın daha net görülmesini sağlayacağını umarak...
Türkiye'de trafiğe tescil edilmiş yaklaşık 24 milyon araç var, Umut Vakfı'nın (bireysel silahlanma karşıtı bir STK) iddiasına göre ruhsatsızlar da dahil Türkiye'de 25 milyon ateşli silah mevcut.
Ateşli silahlar ile yılda yaklaşık 3000 kişi öldürülüyor. Trafik "kazalarında" ise ölen sayısı senede 5 ile 6 bin arası (geçen seneki sayı pandemi kısıtlamaları yüzünden düşük).
Silah ruhsatı almak için gerekenler: para, sağlık raporu ve sabıka kaydı. Ehliyet almak için bunlara ek olarak 15 günlük kurs tamamlamanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekiyor.
Kısacası, ülkemizde bir taşıtın bir insanı öldürmesi; bir ateşli silahın bir insanı öldürmesinden daha olası. Üstelik, silahlar insan öldürsün diye tasarlanıyor, taşıtlar ise daha güvenli olsun diye mühendisler senelerce araştırma geliştirme yapıyor; ayrıca araç kullanacak olan eğitim alıyor, silah alacak alana bu zorunlu değil.
Hız sınırının 2-3 katı süratle giden, telefona baktığı için önünü görmeyen, kırmızı ışıkta veya yaya geçidinde hız kesmeden devam eden katiller; birine çarptığında sanki bu hiç beklenmemiş bir olaymış gibi "taksirle ölüme neden olma" suçundan hüküm giyip açık cezaevinde birkaç ay kaldıktan sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar (Bilmeyenler için söyleyeyim; filmlerde gördükleriniz kapalı cezaevidir. Açık cezaevi şartları, bildiğiniz hapishaneden daha çok yatılı okula benzer). Biraz daha fazla cezası olan "bilinçli taksir" hükmü bile alkol veya uyuşturucu madde kullanımı dışında uygulanmıyor.
Öte yandan, havaya ateş açan maganda kurşunu birine isabet ederse; "olası kastla adam öldürme" olarak değerlendiriliyor ve katil hak ettiği şekilde senelerce hapishanede yatıyor, çünkü rastgele ateş açmanın başkalarının can güvenliğine yönelik umursamazlık olduğu kabul ediliyor.