Scudo Sports

Bisiklet kaskı takmak zorunda mıyım?

Bugün saat 18.30 civarında yaptığım kazaya dayanarak söylüyorum
EVET ZORUNDASINIZ!!!!!!
(link)
Bugün antalya kundu-lara istikametinde, tahminimce 20-25 km/h hızla sağda park etmiş arabalardan 60-70 cm açıkta seyir halinde ilerliyordum.
Mosso cavalier bisikletim altımda , Decathlon malı "Van Rysel Roadr 900" UYGUN BEDEN kaskım başımda, Tcihibo 'dan alınma orta-ucuz yollu denebilecek eldivenim ellerimde (indirimde 40 veya 50 tl ye gelmişti), Çin malı 100 tl lik 5 camlı gözlüğüm ise kask kordonlarının dışından geçecek şekilde yüzümde takılıydı.
Şimdi gelelim olaya; yukarıda bilgisini verdiğim şekilde ilerlerken; hiç beklemediğim basit bir anda park etmiş bir arabanın arka teker hizasındayken hızlı ve anlık bir şekilde kapısı açıldı.

Arkamda 10 metre farkla beni takip eden arkadaşım olayı net olarak görmüş ve ondan dinleyelim:
Arkadaşım arabaların solundan uygun mesafede ilerliyordu. Öncesinde 60 km bisiklet sürdük. Bir arabanın yanından geçerken bir anda kapısı açıldı, arkadaşım refleks olarak arkadan araba geliyor mu diye omuzdan arka kontrolü yaptı. Sonrasında hafifçe seleden ağırlığını çekti, yarı dikelir pozisyonda kıvırtma tekniği uygulamaya çalıştı ve kurtulacak sandım ama kapı tamamen açıldığı için gidonu arabanın kapısına girdi, arka tekerleği havalandı ve sol tarafından kafasının ve omzunun üzerine düştü. yerde 3 kez yuvarlandı ve ambulansla hastaneye kontrole götürüldü.

Olayı anlattığı için arkadaşıma teşekkür ederek kazazede olarak anlatmaya devam ediyorum. Çok şükür sağ dizimdeki ağrı, dizlerimde, omuzlarımda ve kalçamdaki asfaltın zımpara etkisinden oluşan geniş sıyrılmalar dışında hiç bir şeyim yok. Gözlüğümü özellikle kordon dışından takılı diye belirtmiştim. kaza anında attığım (benim hatırladığım 2, şahitlerin söylediği 3) taklalar esnasında gözlük gözümden fırladı gitti, o gözlük gözümde duruyor olsa muhtemelen kırılıp bir şekilde bana zarar verirdi. Tıbbi kontrollerden sonra stresimi azaltıp kaskımı kontrol ettiğimde çatlağı olmamasına rağmen kabuk kısmında derin sıyrıklar var. Tam kafamı yere çarptığım anı ve asfaltı öpme anımı çok iyi hatırlıyorum, kaskın yere sürtme sesi, ve kayması... kaskım olmasa aynı etkiler benim kafamda olacaktı, siz kendinizde hayal edin.
:harika: :bsmagryr: :tskler: Eğer o kask bu sabah kafamda olmasa en iyi ihtimal yüzüm veya saç derim geniş yüzeysel soyulmalarla karşı karşıya kalacaktı.
Muhtemel hasarlar ise; boynumda incinmeler, yüzümde derin yaralar, beynimde hasar ve kafamda deri kalkmaları olacaktı. Yani bu hasarları göze alıyorsanız elbette havalılığınızdan ve yiğitliğinizden ödün vermeden kasksız şekilde istediğiniz kadar dolaşabilirsiniz.
Eldiven ise avuçlarımın soyulmasını ve gidonun elimden kaymasını çok güzel şekilde önledi. Yine aynı ekipmanlardan alacağım çok memnunum.
IMG-20210430-WA0031.jpgIMG-20210430-WA0012.jpg Binlerce benim gibi örnek varken, ve bu kaza tamamen benim kontrolüm dışında gerçekleşmişken insanların hala
"kask kaza riskini arttırıyor",
"1 senedir kask takıyorum hiç kaza yaşamadım artık takmıyorum",
"kask takmak rahat hissettirmiyor, terletiyor",
"Ben profesyonelim, takmama gerek yok",
"kask korkaklar için" gibi şeyler söylemesini aklım almıyor. Azcık mantık olsa senelerce pedal çeviren gerçek profesyonellerin bile kask taktığını fark etmeleri gerek.

Unutmayın, atletle gezmek çıplak gezmekten daha iyidir. Ucuz da olsa bir kask alın (gerekirse bisikletinizi alt model alın kaskınız iyi olsun) Daha doğrusu "kask ölümle aranıza girebilecek tek şey, canınızın değeri kadar kaliteli ve uygun beden bir kask alın"
Neyse yine uzun ve ne yazdığı anlaşılmayan, karışık bir yazıyla kafanızı şişirdiğime göre rahatça uyuyabilirim.

Hayırlı ramazanlar, yasaklardan sonra bol ve neşeli pedallar dilerim.

Son düzenleme:
Scudo
@Ekones1 Öncelikle büyük geçmiş olsun. Bu Kaza ve paylaşım son noktayı koymuş bence. Ben 2-3 gün şehir içi 10 km civarı gezi için takmadım ama insanda hep "şuan düşsem kafamın geleceği yer belli değil" düşüncesi oluyor...
Çektiğiniz ızdıraba rağmen olayı ti ye alarak anlattığınız için ayrıca teşekkürler...Daha etkili olmuş..
asfaltı öpme anımı
Bunu yazmayaydınız iyiydi, okuyan da öpmüş kadar oluyor..."cıızzzz"...😖

"Motorlu taşıtlar bisiklet kaskı kullanan bisikletçilerin yanından daha süratli geçerken, kasksız bisikletlinin yanından daha yavaş geçiyor çünkü onun korumasız olduğunu düşünüyor. Kask takan bisikletli kendini fazlasıyla güvende hissettiği için sürüş sırasında daha fazla risk alıyor ve kaza ihtimalini arttırıyor."

Bu konuya katılmıyor musunuz arkadaşlar?
Şehirler arası epey uzun turlar yaptım bisikletle ve bu turlarda yanımda kask olmasına rağmen takmadım kask.
Şehir içinde de hala zar zor kask takan biri olarak bu konuya katılmıyor hatta tam tersi oluyor İstanbul'da gözlemlediğim.

Eğer yola kasksız öylesine bakkala gider gibi çıkarsanız araç kullananlar sizi mahalle arasında bisiklete binen çocuk veya amca diye nitelendirip hiç saygı duymuyorlar hiç dikkat etmiyorlar. Kask takıp daha ciddi gözükürseniz sizi belirli bir seviyede bisikletçi olarak görürseler daha çok saygı duyup yol veriyorlar ve geçiş mesafesine dikkat ediyorlar. Benim gözlemlerim bu şekilde.

Kask takmayı hiç sevmeyen komik duruyor çok terletiyor sıkıyor falan filan diye birçok tribe giren birisi olarak kask takılmalı diyorum.
Ben de son zamanlarda şehir içinde takmaya başladım.Uzun tur nasip olursa yazın da takacağım kaskı.
Herkese kazasız keyifli sürüşler.

@undefined "ne artislik yapıyon bak kafanda kask var" hocam ah keşke yerinizde ben olsaydım...
Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde elbette kask takmak hamallıktan farksızdır. Ama Türkiye gibi 3. dünya ülkelerinde markete giderken dahi kask takılmalı. Aşırı bilinçsiz özgüveni yüksek trafik canavarları sokaklarda geziyor. Burada kural yok. Kim kime dum duma.

Son düzenleme:
Ekones1
Geçmiş olsun,boşuna demiyoruz ekmek almaya giderken bile kask takın diye! Kaskı komik görenlerin sebepleri sanırım şu,kafataslarının içinde pek kıymet vermedikleri pek işlerine yarayan beyinleri olmadığı için haliyle kaskı fuzuli görebilirler haklılar :acpsnr: Kaskım takılı olduğu için sadece dirseğimin kırıldığı bir kaza geçirmiştim 3 yıl önce,kafam kıymetli arkadaş tabiki takıcam.

@Ekones1
Geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.
Kask takmazsam kendimi motive edip seleye oturamıyorum..
Yıllar önce kask kullanmaya başladığımda uzaylı muamelesi görüyorduk..Çok kaza yaptık ve fakat kask hep başımızın tacıydı...

Araç sürücüler genel olaraki kask takan bisikletçiyi ciddiye alıp daha çok dikkat ediyor, kask takmayanı tabiri caizse hiç adamdan saymıyor. Ne alaka kask kullanan dadaha zor durumda kalıyor hiç anlamadım. Tuhaf.

@Ekones1 çok geçmiş olsun. Rabbim beterinden korusun. Acı bir tecrübe yaşamışsın. İnsan nerede, ne zaman ve nasıl kaza yapacağını bilemez. Fakat güvenlik ekipmanlarıyla yapılan bir kaza diğerlerine göre can güvenliğimizi koruyor.

Geçen haftalarda takımdaki bir arkadaşımız kaza yaptı taklalar attı. Kask parçalandı. Kafa sağlam çok şükür. Artık gerisini siz bilirsiniz.
İsmail abinin de bahsettiği gibi antrenmanda bir kaza atlattım ve kaskın onemini bir daha anlamış oldum ilk yere düşüş anında kafamı yere vurmamla birlikte kaskın sağ tarafı paramparça hale geldi ustumdekı forma ve tayt da epey bi yırtıldı hatta formadan neredeyse geriye cok az şey kaldı :) Kaskın olmadığı bir senaryoyu hayal bile edemiyorum. Artık bakkala bile kaskla gidiyorum bu olaydan sonra. Canına değer veren herkes bisiklet surerken kaskını 1 sn bile yanından ayırmamalı.

Maalesef ülkemiz yolları ve motorlu araç kullanıcıları biz bisikletliler için halen dikkatli değiller. Dolayısıyla kask hayatınızı kurtaracaktır.

• Beğen
Tepkiler: Ekones1
İsmail abinin de bahsettiği gibi antrenmanda bir kaza atlattım ve kaskın onemini bir daha anlamış oldum ilk yere düşüş anında kafamı yere vurmamla birlikte kaskın sağ tarafı paramparça hale geldi ustumdekı forma ve tayt da epey bi yırtıldı hatta formadan neredeyse geriye cok az şey kaldı :) Kaskın olmadığı bir senaryoyu hayal bile edemiyorum. Artık bakkala bile kaskla gidiyorum bu olaydan sonra. Canına değer veren herkes bisiklet surerken kaskını 1 sn bile yanından ayırmamalı.
Sizede çok geçmiş olsun.

Geçmiş olsun kasksız olmaz enson kendime yakkay marka kask satın aldım bin liraya yakın bir fiyatı var ama estetik hem klasik hem spor cinsinden gel gelelim trafikte saygı insanların bakış açısı ciddiyet bu olguları arttıran bir element kask mutlaka takılmalı ancak maalesef çeneyi korumadığından sıkıntı sahilde tramvay yoluna uçtuğumda çenemi parçaladım sola doğru uçsam körfeze uçucaktım 7 dikiş yedim geçen sene kalkıp kanlar akarken bisiklete binip acile gitmiştim çenem kırılsa bitmiştim özetle kask hayat kurtarır çene bölgesi tek problem fullfacede takılmaz ağır ve kaynatır

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@undefined "ne artislik yapıyon bak kafanda kask var" hocam ah keşke yerinizde ben olsaydım...
Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde elbette kask takmak hamallıktan farksızdır. Ama Türkiye gibi 3. dünya ülkelerinde markete giderken dahi kask takılmalı. Aşırı bilinçsiz özgüveni yüksek trafik canavarları sokaklarda geziyor. Burada kural yok. Kim kime dum duma.
Nasıl yani? Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde kaza yapan bir insan kafasını herhangi bir yere vurmuyor mu? Demek ki Allah Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde bisiklet süren insanları koruyup kollarken bizi kendi halimize bırakıyor herhalde.

Ayrıca kask takmayı gereksiz veya komik bulan güzel insanlar, haklısınız. Siz kask falan takmasanız da olur. Doğal seleksiyon denen kavramın boş yere üretilmediğini geride kalanlara kanıtlamış olursunuz.

@CeRKeZ Ya şimdi polemiğe gireceğim de neyse. Hollanda'da da takarsın. Tamam haklısın.

• Beğen
Tepkiler: Kadir İLBAY
Nasıl yani? Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde kaza yapan bir insan kafasını herhangi bir yere vurmuyor mu? Demek ki Allah Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde bisiklet süren insanları koruyup kollarken bizi kendi halimize bırakıyor herhalde.

Ayrıca kask takmayı gereksiz veya komik bulan güzel insanlar, haklısınız. Siz kask falan takmasanız da olur. Doğal seleksiyon denen kavramın boş yere üretilmediğini geride kalanlara kanıtlamış olursunuz.

Merhaba,

Google'da bununla ilgili dunya kadar cevap, video hatta akademik (link) dahi var vs. var ama ben bildigim, tecrube ettigim kadariyla ozetlemeye calisayim.

Bilimsel olarak bakarsak, linkte verdigim makaleye gore yillik ( 2012 ) 6611 adet tramvatik beyin hasari ( tbh diyelim ) olan kaza gerceklesmis. Nufus 16.7 milyon bu durumda yil basinda tbh ihtimali %0.0396. Bunu yasam suresine vurursak ( 5-85 yas arasi bisiklet kullaniyor diyelim ) o zaman ihtimal %3.1

Yine yapilan bir suru bilimsel arastirmaya gore kask kaza aninda tbh oranini %50-52 civarinda azaltiyor. Bu durumda herhangi bir dutch omru boyunda kask takmadan bisiklet surerse tbh olacagi kazaya karisma orani %3.1, kask takarsa %1.6

Bu rakamlar Hollanda icin gecerli. Tbh saysi/orani dusuklugu bisiklet altyapisinin buna gore duzenlenmesi, ( Bisiklet altyapisi tasarim prensipleri ) 3 yasindan itibaren bisiklet kullanan insanlarin hem motor yeteneklerinin gelismesi, herkes bisiklet kullanicisi oldugu icin arac suruculerinin bisikletlilere empati yapabilmesi/kultur haline gelmesi ve dogal olarak kanunlarin da bisikletli yasama gore duzenlenmesi ile alakali. Baska bir ulkede bu oranlar cok daha yuksek cikacaktir mutlaka, her yere uygulanmasi makul bir hesaplama yontemi degil.

Isin gunluk hayat kismina gelirsek, kask buyuk kulfet. Bakkala, arkadaslariniz ile bulusmaya, spor yapmaya, sinemaya vs. her yere bisikletle giderken kaskinizi da tasimaniz ve gittiginiz yerde saklamaniz gerekecek. Dutch'lar metodik, muhendis insanlar. Bunun icin gerekli altyapi yatirim hesabini dahi yapip fizibil olmadigina karar vermisler. Ozetle "%3.1 olan ihtimali %1.6'ya indirmek icin kaski zorunlu yaparsak bisiklet kullanimi duser ve maliyetler artar" diyerek kaski zorunlu tutmuyorlar. Bisiklet kullanim oraninin dusmesi de en buyuk kabuslari bu arada. Orani ve kullanim mesafesini arttirmak icin hem altyapiya yatirim hem de elektrikli bisiklet icin tesviklere basvuruyorlar.

Gunluk kullanim disinda kilitli pedal ile bisiklet kullanan kimi gorduysem kask takiyor. Hizi limitlendirilmemis elektrikli bisiklet var, bunlar motorsiklet gibi sari plaka sahibi bildigim kadariyla bunlari kullanirken kask takmak da zorunlu.

Sorunuza bu aciklamdan sonra cevap vermek gerekirse, Dutchlar tbh olan kaza yapma ihtimalini ve kazar yapar da kafasini yeere vurusa hasar ihtimalini mumkun oldugunca azaltilmis durumda. Allah bisiklet surenleri koruyup kollamiyor ama yukarida yazdigim erken yastan itibaren hayatin parcasi oldugu icin ortalama bir Dutch dunya ortalamasinin cok daha uzerinde kalifiye bisiklet surucusu bu da tbh kaza oranini azaltiyor. Turkiye'de bisiklet kullanicilarini kendi haline birakan ise bisikletlilerin haklarini koruyacak kanunlari cikartmayan iktidar malesef.

Bu yazdiklarimdan "kask takmak gereksiz" anlami cikartmayin lutfen. Turkiye'de kasksiz bisiklet kullanmak Rus ruleti oynamak gibi. Hollanda'da ise Rus ruleti yerine normal rulet var ve onlar da bu ihtimali goze aliyor diyelim.

@umutcelik Hocam polemiğe girmişsin :acpsnr:

1.si Hollanda'da bisiklet süren insanları allah korumuyor, insanın kendi zekasıyla aştığı problemler sayesinde Hollanda bisikletçileri korunuyor.
2.si evet Hollanda'da kimse yere düşmüyor.
3.sü evet Hollanda'da bisikletten düşme olasılığı gibi bisikletle ölme olasılığı da SIFIR
4.sü 80km/h yapan biniciler ZATEN kask takmak zorunda, sadece güvenlik için değil.

Son düzenleme:
@umutcelik Hocam polemiğe girmişsin :acpsnr:

1.si Hollanda'da bisiklet süren insanları allah korumuyor, insanın kendi zekasıyla aştığı problemler sayesinde Hollanda bisikletçileri korunuyor.
2.si evet Hollanda'da kimse yere düşmüyor.
3.sü evet Hollanda'da bisikletten düşme olasılığı gibi bisikletle ölme olasılığı da SIFIR
4.sü 80km/h yapan biniciler ZATEN kask takmak zorunda, sadece güvenlik için değil.

Merhaba,

Bildigim, elimden geldigi kadariyla acikladim sadece.

Biliyorum ciddi degilsiniz ama yine de not duselim. Herkes patir patir dusuyor fakat kazalarin cok azi olumcul ya da kalici hasar birakiyor. Bisikletli olumleri de yilda 200 civari. Bununla ilgili resmi rakamlar ise burada

(link)

En İyi Bisiklet Kaskı, Bisiklete Bindiğiniz Her Yerde Sizi Güvende Tutar...
(link)

Geri