Scudo Sports

Bisiklet jantından lamba yapımı

altughansinan

Aktif Üye
Tepki
317
İsim
Altuğhan Sinan Aydınoğlu
Bisiklet
Salcano
Herkese iyi akşamlar. Bu lambayı bir süredir bir kafede görüyorum ve çok hoşuma gidiyor. Aslında daha önceden de internette gezinirken denk geldiğim bir şeydi fakat fabrika işi bir üründü. Neyse fazla uzatmak istemiyorum. Elimde eski bir bisiklet mevcut yıllardır bodrumda çürümeye bırakılmış çelik kadro market bisikleti diye tabir ettiğimiz türden. Kullanımıyor yani. Onun jantlarını sökerek bu lambayı yapmaya karar verdim. Henüz bitirmiş değilim fakat en kısa sürede bitmiş halini de konuda paylaşacağım. Dayanamadım hemen paylaşmak istedim. Okuyan herkese teşekkür eder iyi forumlar dilerim.

Malzemelerimiz son derece basit her yerden bulunabilecek malzemeler. Bildiğimiz bahçe hortumu kullanıyoruz maliyeti çok düşük. Metresi 2.5 TL den aldım ben. Yalnız ince hortumlardan değil bi boy kalın olanlarından. Standart çeşmelerle uyumlu olanlar ince kalıyor.
Jantı söktükten sonra rulmanları falan çıkardım. Yılların yağı kiri tozu yüzünden berbat haldeydi. Diş fırçası ve bulaşık detarjanı kullanarak güzelce temizledim. Yağdan kirden arındırıp bu haline getirdim.
(link)

Hortumun uç kısmını düzgünce kesebilmek için bantlıyoruz. Renkli bir bant daha çok işe yarayacaktır ama benim elimde yoktu o yüzden şeffaf bant ile yaptım.
(link)

Banta sıfır şekilde elimizden geldiğince düzgün şekilde kesiyoruz ve uç kısmı getirebildiğimiz en düz hale getiriyoruz.
(link)

Hortumu jantın etrafına sarıyoruz ve fazlalık olan yeri marker kalemle işaretliyoruz. İşaretli yere yine aynı şekilde bant yapıştırıyoruz ki kaymalar olmasın canımız sıkılmasın. Sonra fazlalık parçamızı kesip bir kenara alıyoruz.
(link)

Fazlalık parçadan yaklaşık 8-10 cm lik bir kısım alıp diklemesine tek tarafını keserek parçayı açıyoruz.
(link)

Tek tarafını içe doğru atarak fotoğraftaki gibi rulo yapıyoruz.
(link)

Yaptığımız ruloyu sıkıca bantladıktan sonra hortumun iki ucunu birbirine tutturmak için kullanacağız. Bu yüzden bu parçanın hortuma sığması lazım.
(link)

Jantın etrafına hortumu bir bisiklet lastiği gibi sarıp iki ucunu yaptığımız parça yardımıyla birleştiriyoruz.
(link)

Şimdilik yaptıklarım bu kadar. Yarın içine Led alacağım ve en kısa sürede ışıklandırmasını yapıp lambama kavuşacağım. Hortumun içinden şerit led geçecek. Sonrasında ister duvara ister tavana dilediğim gibi montajını yapacağım. Işıklar saçan bir bisiklet tekerleğim olacak ve odamın en nadide aksesuarlarından olcak. Vakit ayırıp okuyan herkese tekrardan teşekkürler. Bitmiş halini yine buradan sizlerle paylaşacağım.
(link)

Scudo
Beğenmenize sev,ndim. Teşekkür ederim herkese.

Eldeki imkanlarla şunu bitirelim hele de değişik fikirler şekillenir zamanla. Tabii fiyat da önemli :D @Ozan k.

Arkası yarın işini ben de sevmiyorum ama evde uğraşırken aşama aşama fotoğrafladım, fotoğraflara bakarken de dayanamadım paylaşayım dedim. İnşallah en kısa zamanda bitecek. @Kerem Özbayrak

Fikir çok güzel hocam, görüntüsüde çok güzel fakat ortamı aydınlatacağından şüpheliyim çünkü aşağı yansıtacak bir düzenek yok :)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Ellerinize saglik. Son halinide kisa surede gormeyi dileriz . evimi degistirdikten sonra bnde eski janttan bir saat yapmayi planliyorum.

Amaç ortamı aydınlatmak değil zaten şık bi görüntüye sahip olmak. Tamamen dekoratif. İşlevsel yönü geri planda. Tek derdim görüntüsü yani. :D @mehmet.ali

O zaman on numara beş yıldız :D

• Beğen
Tepkiler: altughansinan
Konuyu görünce direk göbekten duy sarkacak falan sandım ama buda yaratıcıymış :)

• Beğen
Tepkiler: altughansinan
Evet arkadaşlar. Dün gece itibariyle lambanın yapımını bitirdim. Takipte olan ilgi gösteren arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım. Lafı uzatmadan kaldığım yerden devam ediyorum ve finali sizlerle paylaşıyorum. Herkese iyi forumlar.

Yaklaşık olarak 1.85 mt. civarında şerit led kullandım. İç mekan silikonsuz kullandım çünkü elektrikçi bir arkadaşımdan temin ettim malzemeyi o da sağolsun elinde olan parçadan kesti. Yapacak olursanız silikonlu da kullanabilirsiniz.

Ledi hortumun içinden geçiriyoruz. En uç kısmı sıcak silikon yardımıyla hortumun içine yapıştırıyoruz. Ledin dış tarafa bakması çok önemli. O yüzden birinden yardım alırsanız daha sağlıklı sonuç elde edersiniz. Hortumu içi ucundan gerip şerit ledi aynı yöne ayarlıyoruz.
(link)

Elektrik bağlantısının olduğu yerden maket bıçağı yardımıyla küçük bir delik açıyoruz ve kabloyu buradan çıkarıyoruz. Alt kısımda kalacağı için deliğin muntazamlığı çok da mühim değil.
(link)

Kablo bağlanıtısının olduğu ucu da aynı şekilde küçük bir damla sıcak silikon yardımıyla hortuma sabitliyoruz. İç kısıma biraz silikon uyguluyoruz çünkü daha önceden yaptığımız ekleme parçasını buraya sabitlememiz gerekiyor.
(link)

Hem içindeki ledden hem de silikondan biraz zorlanarak da olsa parçamızı yerleştiriyoruz.
(link)

Elektrik bağlantımızı jantın sibop deliğinden geçiriyoruz. Kenarlara silikon uygulayarak hortumu janta sabitliyoruz.
(link)

Jant boyunca hortumun temasının olacağı kısımlara silikon uygulayarak hortumu janta yapıştırarak ilerliyoruz.
(link)

Birleşme noktamıza geldiğimiz zaman ek parçamıza silikon uygulayarak iki ucu bir araya getiriyoruz. Aradaki ufak boşluğu da elimizden geldiğince temiz bir şekilde silikonla kapatıyoruz. Silikon saydam olduğu için ışığı geçirmede sıkıntı çıkarmayacak zaten.
(link)

Led için aldığımız trafo bağlantılarını yaptıktan sonra lambamız çalışır bir durumda kullanıma hazır hale geldi. İster duvara ister tavana bağlantı yapabiliriz. Benim tahminimden daha çok ışık saçıyor. Tavanda olsa loş bir ortam sağlanabilir odada. Ben duvara monte edeceğim muhtemelen. Umarım beğenirsiniz. Tekrardan teşekkür eder tüm üyelere iyi forumlar dilerim.

(link)

Net çıkmamış kurusa bakmayın. Ama karanlıkta yaydığı ışık anlaşılabiliyor.
(link)
(link)

Not: Maliyet olarak toplamda 20 TL harcadım ben. Jant halihazırda vardı. Hortuma 5 TL, trafoya 15 TL verdim. Ledi aldığım arkadaşım çok yakın bir arkadaşımdı ve elinde parça led vardı, işine yaramayacak bir parçaydı. Bi kaç metre kablo ve fişten de para almadı sağolsun. Trafoyu aldığım elektrikçi metresine 8 TL dedi ledin ve sadece 5 metrelik top olarak satabileceğini söyledi.Ama büyük şehirlerde yaşayan arkadaşlar fazla alternatife sahip olduklarından daha uygun fiyatlara bulabilirler.

Geri