mcanerg
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 4.763
- İsim
- Caner G
- Başlangıç
- 2006—07
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Biz Türkler yelek diyoruzTürkçesi yok mu Türkçe tercih ederim
Biz Türkler yelek diyoruzTürkçesi yok mu Türkçe tercih ederim
Biz Türkler yelek diyoruz![]()
Kendi kültüründen ziyade aslında bu uluslararası kültüre sahip çıkmak, tebrik ederim. Ben de bu gibi konularda kökenin doğru tespit ve takip edilmesinden yanayım ve çok sever, ilgilenirim. Yelek nerden gelmiş, kalpak nerden gelmiş, gocuk nerden gelmiş, Türk kökenli olsun olmasın hiç bişeyi mesnetsiz şekilde sahiplenmek veya başıboş bırakmak hoş değil. Keşke herşeyin nerden geldiğini bilebilsem.Aslında jile kelimesinin kökeni de ispanyolca üzerinden Fransızcaya geçen yelekYAni kelimenin orijinali bizde, zira bizim kültürümüz at üzerinde yelek giymeye uygundu, Avrupa 17. yyda doğudan esinlenerek ancak yaygınlaştı. Çok muhafazakar bir insan olmasam da kendi kültürümüzü de mümkün olduğunca sahiplenmekten yanayım
![]()
Tam olarak aynı güzergahta aynı saatlerde hafta içleri 1,5-2 sene kadar ortalama 2 saatlik sürüşler yaptım, Decathlon'un en ucuz kışlık eldivenleri, en ucuz uzun kollu içliği, en ucuz uzun kollu fermuarlı üstü, en ucuz uzun taytı, 1 tane kafama 1 tane de boynuma dandik ve ince 2 tane buff, yine Decathlon'un kayak çorapları ve Merlin'in en ucuz cırt cırtlı ayakkabılarıyla karda da yağmurda da sürdüm üşümedim. Daha önce de bi konuda yazmıştım, çorapları ve eldivenleri sürüş öncesinde ısıtabilme şansınız varsa ayaklar da eller de üşümeden sürüşe başlayıp vücut ısınana kadar rahat ediyorsunuz. Ayrıca genel manada da üşüme hali ilk 5 dakika çenenin tıkırdaması şeklinde başlasa da 5. dakikadan sonra vücudun yavaş yavaş ısınmasıyla gevşiyor ve normale göre çok daha hızlı bi şekilde yüksek performans göstermeye başlıyorsunuz, en azından bende öyle oluyordu. Şu anda da kot pantolon, iş ayakkabısı, içime standart atlet, üstüne gömlek, üstüne yine Decathlon'un en ucuz fermuarlı üstüyle Eskişehir'de sabahları 5-6 derecelerde işe gidiyorum (iş çıkışı nispeten ılık oluyor havalar hala), üşümüyorum.Haftaiçi sürüşlerimi genelde Beşiktaş-Sarıyer arası sabah 4.30-7.00 arasında yapıyorum ve kasımdan sonra sabah saatlerinde hava 1-5 derececelerde oluyor ve uzun kol polarlı forma, içlik ve rüzgarlık kombinasyonu kesmiyor. Bu havalarda üşütmeyecek f/p olarak mutlu edecek bir ürün tavsiyeniz var mı ?.
Kışlik giyimde olay şudur. Nekadar az terlerseniz okadar iyi. Para varsa castellinin goretex ürünleri gercekten iyi kışin. Yok ise decathlonun kişlik ceketleri gayet f/p. Kislik giyimde çok fazla secenek var ve kafa karisir.Haftaiçi sürüşlerimi genelde Beşiktaş-Sarıyer arası sabah 4.30-7.00 arasında yapıyorum ve kasımdan sonra sabah saatlerinde hava 1-5 derececelerde oluyor ve uzun kol polarlı forma, içlik ve rüzgarlık kombinasyonu kesmiyor. Bu havalarda üşütmeyecek f/p olarak mutlu edecek bir ürün tavsiyeniz var mı ?.
Çorapları ve eldivenleri ısıtma fikri çok mantıklıymış yatmadan peteğin üstüne koyup sabah giydiğimde ilk km’ler çok işimi görür.Tam olarak aynı güzergahta aynı saatlerde hafta içleri 1,5-2 sene kadar ortalama 2 saatlik sürüşler yaptım, Decathlon'un en ucuz kışlık eldivenleri, en ucuz uzun kollu içliği, en ucuz uzun kollu fermuarlı üstü, en ucuz uzun taytı, 1 tane kafama 1 tane de boynuma dandik ve ince 2 tane buff, yine Decathlon'un kayak çorapları ve Merlin'in en ucuz cırt cırtlı ayakkabılarıyla karda da yağmurda da sürdüm üşümedim. Daha önce de bi konuda yazmıştım, çorapları ve eldivenleri sürüş öncesinde ısıtabilme şansınız varsa ayaklar da eller de üşümeden sürüşe başlayıp vücut ısınana kadar rahat ediyorsunuz. Ayrıca genel manada da üşüme hali ilk 5 dakika çenenin tıkırdaması şeklinde başlasa da 5. dakikadan sonra vücudun yavaş yavaş ısınmasıyla gevşiyor ve normale göre çok daha hızlı bi şekilde yüksek performans göstermeye başlıyorsunuz, en azından bende öyle oluyordu. Şu anda da kot pantolon, iş ayakkabısı, içime standart atlet, üstüne gömlek, üstüne yine Decathlon'un en ucuz fermuarlı üstüyle Eskişehir'de sabahları 5-6 derecelerde işe gidiyorum (iş çıkışı nispeten ılık oluyor havalar hala), üşümüyorum.
İnancım odur ki; insan 'aman üşürüm' psikolojisindeyken üşüyor. Ama bahsettiğiniz saatlerde ve mevsimde sürüş yapma niyetine giren insan zaten bu psikolojik duvarı ciddi anlamda kırmış olduğu için dediğim gibi bu üşüme hali çok kısa sürede geçip yerini keyfe, zevke bırakıyor. Çok defa saat 5 buçukta yataktan zorla kalkıp "ulan bugün sürmeyim direkt işe gideyim" diye düşünüp gidip zorla sürüş yaptım, istisnasız her seferinde "ulan iyi ki kalkıp gelmişim sürüyorum" dedim.
Profesyonel olmasa da tchibonun da uygun fiyatlı ter atabilen bisiklet kıyafetleri oluyor, bende bir windstopper var fena değil.Çorapları ve eldivenleri ısıtma fikri çok mantıklıymış yatmadan peteğin üstüne koyup sabah giydiğimde ilk km’ler çok işimi görür.
Ben yapı olarak üst vucütta biraz fazla üşüyorum ve muhtemelen sebebi çok terlemem o yüzden anladığım kadarıyla hava çıkışı başarılı ter atabilen ürünlere yönelmem gerekiyor tabi Castelli bütçemi aşar ama daha uygun seçenek decathlonun kaliteli ürünleri olacak gibi.