Bisiklet fren balatası ve sağlık

massaget

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Kasım 2013
Mesaj
986
Tepki
424
Şehir
Ankara
Bisiklet
Dahon
Merhabalar,

Belki biraz ilginç bir konu oldu ama, merak ettiğim bir şey var. Hepimizin bildiği üzere otomobillerde kullanılan fren balataları insan sağlığına zararlıydı. Özellikle yıllar öncesinde içerisinde bulunan bazı maddeler yüzünden. Sonrasında insan sağlığına zararlı olduğu için bileşenleri değiştirildi.

Peki bisiklet balataları için durum nedir? Hiç düşündünüz mü? Otomobilden farklı olarak açıkta bulunan, direk teneffüs edilen, arza yaptığında elle kullanıcının bizzat kendisinin değiştirdiği, hatta bisikletle birlikte evin içinde bulunan bu balataların bileşenleri nelerdir?

Bu konu hiç konuşulmamış kimsenin aklına gelmemiş, sadece hangi fren sistemi konuşulmuş, insan sağlığı söz konusu olunca bence bu da konuşulmalı, şimdi İngilizcesi iyi olan ve sık kullanılan bir balatanın bileşenlerini okuyup paylaşacak olan varsa bisiklet gibi sağlıklı bir uğraşın, kullanılan içerik maddeler yönünden zararlı ya da zararsız olduğunu söyleyebilirse biz kullanıcılar için güzel bir bilgi olacağını düşünüyorum.
 
Scudo

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Kayıt
10 Ağustos 2008
Mesaj
2.033
Tepki
7.305
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Scott
Otomobillerde kullanılan fren balatalarının sağlığa zararlı olmasının sebebi içerdiği asbestos maddesiydi. Asbestos kanserojen bir maddedir, solunması veya deriyle teması halinde kansere yol açabiliyor. Uzun bir süre önce fren balatalarında asbestos kullanılması yasaklanmıştı.

Bisikletlerde kullanılan fren balatalarında da asbestos kullanıldığını sanmıyorum.
 

massaget

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Kasım 2013
Mesaj
986
Tepki
424
Şehir
Ankara
Bisiklet
Dahon
@Mehmet Altuğ İçeriğini, bileşenlerini iyi bilmek lazım, üreticilerin bunu belirtmesi lazım, sanırım hepsi ithal Türkiye'de üretilen bisiklet fren balatası var mı bilmiyorum...