Scudo Sports

Bisiklet firmalarının dövizle savaşı

Önümüzdeki sezon ekipmanlarını tedarik etmek için sizce doğru vakit ne zaman?

• Toplam katılım
    19

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
316
İlk rauntta, artan dövize anı tepki veren satış tarafı fiyatları hızlıca güncellemiş, panik havası geçince de, fiyatları yükselttikleri yerden indirmeye nazlanır olmuşlardır.
Bir kısmı, fiyatlarım dolar olarak budur demiş, günlük kura göre değiştirip, satışa devam etmiştir. Ancak dolar aşağı doğru epey sarkmasına rağmen, ürünleri aldıkları dolar kuru her neyse, bir türlü fiyatlar bunun altına inmemektedir.

İnternet satışı olan bazıları, fiyatları tamamen kaldırmış, vitrinde oyuncak beğendiğim ama fiyatını içeri giripte soramadığım muğladaki 80li yıllarda esmiş oyuncakçı osman amca tadını bana yaşatmışlardır.

Bir diğer güzel insan ise, internet satışı olsa bile, mağarasındaki ürünlerin tamamını sitelerinde satmamakta, mağazaya uğrayan kişilere satış yapmaktadır. Bu grup ise ıkiye ayrılmakta, üzerindeki fiyat etiketlileri o fiyattan satmakta, etiket olmayanları toptanci listelerinden cımbızlamakla ve ordan bir fiyat ile danışanı ekarte edip künde ye getirmekte, diğer grup ise etiket yenilemekten yılmış ve benim gibi kurt aha bu ürün tsunami öncesi 50 lira idi, ilk dalgada 70, ikincide 90, üçüncüde 110, dördüncüye 115 olmuştu. Burda 110 ben buna çökeyim derken, mağaza sahibi laptop ekranına derin dalmakta ve yepisyeni dalga fiyatını o hengamede 150 lira olarak yüzünüze ilan etmekte.

Serbest piyasa epey serbest. Rastgele hepimize.

Scudo
Zaten lüks bir spor olan bisiklet, dövizin yükselişiyle son yıllarda yakaladığı hızlı yükselişe biraz ara verecek gibi görünüyor. Eskiden çoğumuz mesela Ultegra set hayali kurabilirdik, paramızı bir süre biriktirip, 1500 lira civarına bu seti alıp kullanabilirdik. Ama artık bu set, 7000 liraya yaklaşan fiyatıyla hayal oldu... Üst seviye GPS, üst seviye ithal forma, üst seviye ve daha hafif kask, üst seviye SPD ayakkabı, hepsi (teker teker) 2000 liranın üzerinde. Şu an orta seviye bir bisiklet ve orta seviye ekipman satın almaya kalksak 5.000 TL bütçe feci şekilde yetersiz kalıyor. Giriş seviyesi bir bisikleti ve zorunlu bisiklet ekipmanlarını edinmek için gereken bütçe ise 2500 lira civarında...

Sanıyorum ki çoğumuz şu an elindekileri daha uzun süre, sorunsuz ve kazasız kullanabilmenin hesabını yapıyor benim gibi. Artık elimizdekilere dört elle sarılıp, "Zamanında bunu 3'e almıştım, şimdi 10'a satılıyor" diyoruz...

Fakat bisiklet hevesine yeni kapılmış ve heyecanlanmış, bu sporda yeni olan pedaldaşlar için durum çok vahim :( İkinci ele yönelmekten başka yapılabilecek bir şey yok.

@Pawcraft ıslak durumda Vfrenlerin farklı pabuçları daha efektif ol(m)uyor mu ? Mesela Brakco gibi daha şekilli renkli ve farklı şartlar için üretilmiş pabuçlar ?

• Beğen
Tepkiler: Upper Architect
@TatanQa_tr
Kool Stop kırmızı renkler iyi dediler, ısmarladık. Burnumu cama yapıştırdım bekliyorum postacı amcayı.
Umarım randıman alırım çünkü v-fren seviyorum işin açığı. Disk çok mekanik teknolojik eksantrik metafizik kendim kurcalayamıyorum.

koolstop-durasa_lg.jpg

ben isim vererek yazayım istanbul trek kadar fırsat düşkünü mağaza görmedim

En güzel bindirim lastiklere geldi sanırım.

Aniden lastiğim patlayınca normalde Wiggle'dan aldığım teki 23 dolar (130 tl) civarına satılan lastiği en uygun 160 tl'ye buldum ve hemen mağazadan gidip aldım. Dolar zamları sonrasında kontrol ettiğimde aynı lastiğin teki şu an 260 tl'den satılıyor. Dolar 5.5 lira civarında geziniyor şu ara, Türkiye'den alacağım tek lastik fiyatına bir çift yedek lastik alacağım.

Continental GP4000SII'ler ise şahin takaslı satılıyor gördüğüm kadarıyla, Allah sonumuzu hayretsin.

Corelli kr 100 ilk çıktığında 1650 tl idi şimdilerde 2060 tl . Fabrika tavsiye fiyatları bu kadar değişmiş

Bu şark kurnazları kendi ayağina sıktığının farkinda değil. Millet almayı bırakip kemer sıkmaya başlayinca iyot gibi ortada kalacaklar haberleri yok. Haksız kazanan batsın gitsin inşallah.

@mertgulkokan
yani bir de bakınca trek fiyatları en azından avrupa fiyatlarıyla kafa kafaya ve özel ısmarlasanız bile dükkandaki bisikletmiş gibi taksit vs yapıyorlar.
aktifpedal hem hakikaten pahalıya satıyor hem de bir modeli getirir misiniz derseniz para peşin diyor.

Bisiklet üzerine aldığım ekipmanlara,siparişlerden şöyle bir baktımda hemen hemen hepsi pahallanmış.Bu sadece bisiklet ekipmanlarında değil her şeyde durum aynı.Kimisi biraz artmış kimisini ise tutabilene aşk olsun.:) Bunların bir çoğu ithal ürün,yerlilerde Türkiye'de yaşıyoruz,bu fiyatlar bizide etkiliyor diyip onlarda zamı vermişler.
Bundan sonra dolardaki düşüş uzun vadede anca yansır,adamlar dolar yüksekken aldığımız ürünleri neden düşünce zararına düşük fiyatlı satalım diyeceklerdir.Eee haklılarda tabi.Ama bu durumu kullanıp,arada bizde kaynarız diyen çakallarda yok değil.2.dünya savaşı zamanındaki durumun biraz yumuşatılmasını yaşıyoruz...

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe ve Atasoy
Sonuç olarak bisiklette en yerlisi bile %10u yerli olabilir. Bu değer zaten en fazlası dolar demek bisikletin kendisi demek sonuç olarak. Ben para biriktirip fırsat bulup alacaklarımı alacağım, yıl sonunda başlarım mayıs ayına kadar artık dolar düşerse ne güzel aralık ayına kadar 5e düşse mesela tadından yenmeyecek :D dolar 4 euro 5 olursa eski özlediğimiz fiyatların yakınında olacağı için piyasalar düzelecektir. Ama bunu görür müyüz bilmem...

2.el pazarına yönelelim diyoruz orası daha serbest yeni kurun 0'ından daha fazla fiyat çeken var firmalar etiket fiyatı paylaşmadığı için uçan çok çakal var sanıyorum ki alan enayi de çok ki bunlar hiç azalmıyor
0 pazarı zaten bindirirken dolardan daha hızlılar indirirken mi indirme gibi huyları yok sayemizde(çünkü gelişini, firmanın iskonto oranını sormuyoruz, sorgulamıyoruz)

• Beğen
Tepkiler: Upper Architect
"Kendi çıkarımlarımdır."
Artan döviz kurları her sektörde olduğu gibi bisiklet sektörüne de yansımakta. Önümüzdeki günlerde kur düşse dahi yansımaya devam edecektir. Şuan satışta olan ürünler genellikle kurun üst seviyeye ulaştığı zamanlarda ödemesi yapılarak Türkiye'ye getirilmiştir. Bu günlerde yavaş yavaş fiyatlar artmaktadır. Artmaya yada sabit kalmaya devam edecektir. İndirim beklemek biraz zor. İndirim olursa da farkedilemeyecek kadar uzun vadeli olarak tüm sektörlerle birlikte yansıması beklenebilir. Satıcılar verdiğinin altında ürünü satamaz. Kar etmesi, kirasını, vergisini, çalışanının sigortasını, çalışanın maaşını (ortalama yaşam maliyetinin artmasını hesaba katarak buna paralel artması gereken) ödemesi gerekmektedir. Aynı zamanda satıcıların sadece ürün alıp satma gibi durumu yoktur. Bunun yanında yan maliyetleri de dikkate almak zorundadır. Bu maliyetlerin de günden güne arttığını görmekteyiz. Aynı zamanda kendi yaşam maliyetlerini çıkarmak, şirketin devamını sağlamak amaçlı kar etmeleri gerekmektedir. Bu faktörlerin maliyetleri de günden güne satıcılara fiyata zam yapmaktan başka çare bırakmamaktadır. Sorun sadece bisiklet sektörüyle bitmiyor. En basitinden satıcının yaşam maliyetini ele alırsak; geçen sene alınabilen bir şampuan 8-9 lira bandıyken bugün 24 liraya kadar çıkmıştır. Bu durumda dönen paranın az olduğu ve dışa bağımlı olan bir sektördeki işletmelerin ayakta kalabilmesi bir mucizedir. Satıcılara haksızlık edildiğini düşünüyorum. Sorun satıcılarda değil döviz kurunun ve yaşam maliyetinin artmasıdır.

@Eray Gündoğdu

Kalın olarak işaretlediğim yer doğru değil. Bisikletçiler, ürünlerini genelde Mart ve Nisan aylarında ithal ederler. O zaman Dolar 4, Euro 5 Lira civarındaydı. Son bir ayda %15 gerilemiş olan kur bile bu değerlerin %30-40 üzerinde.

Türk Lirası üzerinden satış yapan bisiklet firmaları, tüm diğer sektörler gibi talebin daralması sorununu yaşıyorlar. Bunlar asıl sorunu 2019 model bisikletleri stoklarına koyarken yaşayacaklar diye tahmin ediyorum. Bu yıl muhtemelen fazla para kazanamadılar ve önümüzdeki yıl satacakları bisikletler için yaklaşık %50 daha fazla harcama yapmak zorunda kalacaklar.

Döviz üzerinden satış yapanların ise; talebin daraldığı, sezonun bittiği dönemde fiyatları Türk Lirası cinsinden arttırarak kimlere satış yapmayı planladıklarını bilemiyorum. Herhalde bu durumun geçici olduğunu, ekonominin kısa sürede düzeleceğini ve 2012'deymiş (€'nun 2,30 seviyelerinde olduğu dönem) gibi bisiklet satabileceklerini umuyorlar. "Depomda geçen sene 2 milyonluk bisiklet vardı, şimdi 3 milyonluk bisiklet var" diye seviniyor bile olabilirler.

@Murat B.
Yanlışımı düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Bu ilerleyen dönemlerde şuan oluşturulan fiyatları mumla arayacağımız anlamına geliyor sanırım.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Geri