Scudo Sports

Bisiklet Düşmanlığı Vlog

Videoyu izlemedim ama arada adrenalin lazım şu monoton hayatlarımızda.

Scudo
Bugun saat 00.10 gibi veliefendi bisiklet yolunda parketmis araci hop diye bagirarak uyardım sonra yoluma devam ettim . Arkadaşımla yolda seyir halindeyken önüme kırdı ve 3 kişi birden arabadan indi . Ilk arkadaşıma tokat attılarsonra bana saldırdılar . Yerde baya hırpalandım tokat yumruk tekme yedim . Sonra iki araba gelip şahsı uzaklaştırmaya çalıştı bu sefer üstüme yürüyüp tehdit etti ve kaçtılar.

Polis cagirdik karakola gittik hastaneden darp raporu istediler . Bu saatte alamayacağım için geri dönmek zorunda kaldım . Ne yapmam gerekir yarın darp raporunu alabilirmiyim . Yanlarına kalmasını istemiyorum ..

• Beğen
Tepkiler: Owlknife ve Atasoy
Videonuzu izledim. Bir gidon ve sürekli bir konuşmadan başka bir şey yok videoda. Buda videoyu 11dk boyunca çok monoton yapıyor izlenmesi güçleşiyor. Öncelikle daha farklı açılar ve görüntüler kullanarak videonuzu zenginleştirirseniz monotonluğu azaltıp daha izlenebilir kılabilirsiniz. Videonun her saniyesinde konuşmak ya da ille de bisiklet sürerek konuşmak mecburiyetinde değilsiniz. Arada bırakın müzik aksın biraz ara verin insanlar dinlensin. Ya da bir gün bir manzara karşısında bisiklet sürmeden video çekmeyi deneyin. Yani kısaca zenginleştirin derim. Ayrıca bence vlog çekiyorsanız bir amaç üzerine bunu yapmanız daha uygun olur. Youtube'da benimde severek takip ettiğim bir kaç kanal var ve kendilerine güzel bir konsept kurmuşlar. Örneğin Asla Durma kanalını sıkı şekilde takip ediyorum çünkü kanal sahibi kendisini tamamen triathlon sporuna adamış, amacı bu sporu tanıtmak ve insanları spora teşvik etmek. Bunu da spora adadığı yaşantısını vloglar aracılığı ile paylaşarak sağlamayı hedefliyor. Bu örneği zihnimde tasvir ettiğim amaç kısmını daha iyi belirtmek için kullandım. Arkadaşların küfür ve trafikte hal hareket konusundaki düşüncelerine katılmakla beraber vloga devam edecekseniz umuyorum sizin için işler istediğiniz gibi gider. Başarılar.

@Bugraacik

3 önemli sebep var

Birincisi,
Çevrendeki insanların senin bisikletin ve bisiklet giyimin hakkında söylediklerine çok kızmış ve içerlemişsin. Bunu videoda küfretmenden de anlayabiliyorum. Fakat buna gerek yok. Bisiklete binen herkes iyi birşey yaptığına, doğru birşey yaptığına ve her şeyden öte "naif" birşey yaptığına zaten içten içe emindir. Bunu tüm samimiyetiyle biliyordur. Ve mutludur. Sen değilsin. Çevrene karşı bir savunma, dahası saldırma (küfretme) halindesin. Bunun bisikletle ilgisi yok, bunun seni kendini nasıl hissettiğinle alakası var. "Bu yaşındasın bisiklete mi biniyorsun?" veya "Bu tayt da nesi? Ne ayaksın sen?" şeklindeki soruları kafana çok takıyorsun bunu anlayabiliyorum cümlelerinden. Sakin ol, iyi birşey yaptığına emin ol, ve bisiklet üzerinde lütfen mutlu ol. En azından dene. Sen bu sporu en başta mutlu olmak, iyi hissetmek için yapıyorsun. Birilerine bir şeyler ispatlamak veya birilerine hava atmak için değil. Bisiklete ne için bindiğini bir kağıda yazıp kafandaki soru işaretlerini lütfen gider. Kafan karışık ve huzursuzsun. Fazla kafaya takmışsın daha doğrusu :naslyany:

İkincisi,
Sürekli aynı güzergahta sürüyorsun ve kullandığın güzergah inan bana İstanbul'un en riskli rotalarından biri. Sorun şu ki sen trafikte sürmeyi aslında seviyorsun, içten içe. Bundan haz alıyorsun. Belkide bisiklet sürmeyi sevmekten çok, "trafikte bisiklet sürmeyi" seviyorsun :naslyany: Sabah erken çıkmaya çalış, güneşin doğduğu saatte. Ve lütfen bunu videoya çek. Yolda daha fazla bisikletli göreceksin, daha fazla sayıda sahilde koşan insanlar göreceksin, daha az sayıda araba göreceksin. Bunu dene o_O

Üçüncüsü,
Hep tek çıkıyorsun. Seni bir grupla görmedim hiç. Belkide grupla çıktığında video çekmiyorsun bilemiyorum. Şunu bil ki, gerçekten iyi ve tecrübeli bir grupla çıktığında, onların arasına karıştığında, onların (bir veya birkaç) lideri olduğunu göreceksin. Onlar önden giderler grubun güvenliğini sağlarlar. Grupla sürerken kaza yapma ve sorun yaşama riskin çok daha azdır. Bunun temel sebebi grup liderinin tecrübesiyse, yan sebebi de sürücülerin 1 bisikletli gördüğünde gösterdiği reaksiyonla 5-10 bisikletli görünce gösterdiği reaksiyonun farklı oluşudur. Bir şeridi oracıkta size bırakırlar. Sabahın bu saatinde, bisiklete binmek için anlaşıp buluşmuş, gerçek hayatta birbirini hiç ama hiç tanımayan bunca insanın bir araya gelip saatlerce bisiklet sürmesini içten içe kıskanırlar aslında :) Ve size daha saygılı davranırlar. Çünkü amatör olmadığınız daha uzaktan bellidir. Nizamisiniz, 2'şerli ve çok düzgün gidiyorsunuz. Grupla sürmeyi en kısa zamanda dene. Tecrübeli bir gruptan bahsediyorum. :harika: Grup liderinden öğrenecek çok şeyin olacak, çünkü o sadece kendini değil, hamleleriyle tüm grubu koruyor. Ne zaman işaret vereceğini, ne zaman duracağını, ne zaman yavaşlayacağını, ne zaman şerit değiştireceğini ve tüm bunları sürücülerin tepkisini çekmeden nasıl yapması gerektiğini biliyor.

Videonla igili yorum yapmıyorum :acpsnr: Emek vermen iyi bir şey, ama bir şeyler değişmeli. :tskler:

Bonus:
Bisiklete binmeyen diğer tüm insanları bisiklet düşmanı olarak adlandırman çok yanlış. Kafanda böyle sınıflandırman çok kötü. Kimse bisiklet düşmanı değil (ben bile inanmadım ama toparlayacağım dur :)) İnsanların sadece alışmaya ve zamana ihtiyacı var. Bundan 5 yıl öncesine göre çok daha iyi ve saygı gören bir haldeyiz. Sayımız artıyor. 5 yıl sonra çok daha farklı olacak. Belkide sözümüz geçecek. Bu da sabırla mümkün. Ve sempatik olmakla mümkün. El kol yaparak, küfrederek bisiklet sürersek bu iş olmaz. Sempatikliğimizi, naifliğimizi, sportmenliğimizi kaybederiz, kısacası bisiklete binmemizin bir amacı olmaz. Bunu bir düşün, dışarıdan nasıl göründüğünü düşün. Biri senin üzerine hafif kırsa(seni biraz geç farketse) veya (istemeden) yanından biraz yakın geçse de ona atar yapsan diye tetiktesin sürekli... :kötü:

Bonusun da bonusu:
Duygularını, küfretmeden de ifade edebilmeyi acilen öğrenmen gerekiyor :snzdglsn:

Son bonus (söz):
Kasksız birini gördüğünde elinle (işaret parmağınla) kendi kafanı işaret et, o seni anlar :hhhhhh:

Herkes her şeyi yazmış. Geç kaldık :D

O değil de şu Midyeci Ahmet her saatte mi kalabalık arkadaş bu ne ya (8:09-8:11 arası önünden geçiyorsun). Araçların gölge boyundan anladığım kadarıyla saat 11:00 ya da 13:00 falan. O saatte midye yiyen mi var, OMG :hasta:

Bu arada göğüs açısı gerçekten güzel olmuş. Fark hissediliyor.

Bunları izledikçe benim de çıkıp üç beş dakikalık vloglar çekesim geliyor. Kısa kısa. Sonra diyorum ki ben ne anlatıcam :)

Not: Havuza atlayan eleman hakkında söylediklerine katılıyorum. Bu hızla giderse çok yaşamaz, yakında ölür. Geçen ay feci bir kaza geçirdi, hastanelik oldu. Hala akıllanmadı. Bir gün gazeteye manşet olacak "Avrasya Tüneli'ni bisikletle geçen ... feci şekilde can verdi" diye. Bir-iki kez videolarına yorum yazdım, dikkat et öleceksin diye. Ama anladığım kadarıyla o ne yazık ki 7-13 yaş grubu izleyicilerini coşturmak için canını tehlikeye atmayı seçiyor.

Abi videoda 'ayrımcılık yapılmasın, otobüsler tıra nasıl davranıyosa bana öyle davransın, beni sıkıştırmayıp banada aynı saygıyı ve sabrı göstersin' demişsin. Lakin sen selamını almayan yahut kask takmayanlara karşı ayrımcılık yapıyorsun. Bana ironik geldi bu durum..

Trafikte ki yahut toplumda ki yadırgamaların çoğunu ben ukte yahut toplum baskısından dolayı yapamamak yüzünden olduğunu düşünüyorum. Yani insanlar belli bi yaşa gelip. Örneğin 30-35 yaş olsun kendileri bisiklete binemiyor. İnsanların kendilerini yadırgamasından, küçümsemesinden çekiniyor yahut sadece utanıyor. Kendileri binemeyince de bu tarz laf atmalar, yadırgamalar oluyor. O laf söyleyen kişilerin çoğuyla samimi bi sohbet edin iştahla kendi bisikletini yahut bisiklete bindiği zamanları anlatmaya başlıyorlar:) Sadece bi kere cesaret edip başlasalar çok güzel şeyler yapacaklar:) 40-50 yaş üzeri olup gençleri tabiri caizse tokatlayan bisikletçi abilerimiz var ki bunlar en güzel örnek.

Son olarak da bi arabanın bana çarpmasından daha çok uyuz olduğum şey bi arabanın benden önce gördüğü bisikletliden yediği küfür yahut lafdan sonra bana çarpması olurdu(elbette ilk olayda araç sürücüsünün haklı olduğunu varsayarsak..)

Türkiye'de herhangi bir şekilde ne trafiğin, ne de başka bir toplumsal yapının değiştirilebileceğine inancımı uzun zaman önce kaybettim :)

Mesela bisiklet yolundan yürüyenlere, piknik yapanlara, araç park edenlere kızıyordum. İnsan şunu düşünüyor, "bu insanlar bunu anlayabilir, ama kasten anlamayıp bunu yapıyorlar". Aslında öyle bir durum yok.
tumblr_oowwbeBErl1ujmvy2o1_500.jpg

Kar kış demeden her gün çalıştığım yere bisikletle gidip geliyorum. Bir gün iş yerimde bi arkadaş yanaştı, "Kenara biraz para koy da sana bir araba alalım" dedi. "Zaten arabam da var ehliyetim de" dedim, olaya anlam veremedi. "Arabayla gelsene o zaman" dedi. Ben buna üzülmedim, sinirlenmedim, bilakis gülerek anlatıyorum her konu açıldığında. Bu zihniyet 40 senedir işlenmiş, siz bunu istediğiniz kadar uğraşın değiştiremezsiniz.

Mesela siz istediğiniz kadar uğraşın, belirli bir kesimin tek eğlencesi piknik tüpünü ve mangalını kapıp sahillere, yeşil alanlara inmek olacak. Bu adamlar "eğlence" anlayışını bu şekilde oluşturmuş. Bunu kırmak, harbiden atomu parçalamaktan daha zor :) Bunlar bisiklet düşmanı değil, kendi yapmadıkları her yeri yapan herkesin düşmanıdır.

Mesela ben çocukken internete giriyorduk, bir avuç uyuşturucu bağımlısı olarak falan görüyorlardı :) Şimdi herkesin elinde cep telefonu var. 98 Dünya kupasında mahallenin abilerinden, kırmızı şort giydim diye temiz bir dayak yedim. Şimdi hepsi pembe tişörtleriyle arz-ı endam ediyorlar. Olay, bu insanların her şeyi "korumaya" çalışan insanlar olması, herkes yapmaya başladıkça da "sahip çıkması". Anlatan tam bir terim de var, onu söylememeye özen gösterdim, siz anlamışsınızdır :)

Konuyu bağlıyorum: Mesela karşısınıza bir ren geyiği çıktı, yolun ortasında duruyor diye kızar mısın? Köpek havladı diye sinirleniyor musun? Trafikteki sığırlara da aynı açıyla yaklaşınca kendini yormuyorsun. Mesela bisiklet yolunda piknik mi yapıyor? Bu adama sen laf anlatamazsın, 50 senedir şehrin içinde piknik yapılmayacağını duymamış mı sanıyorsun zaten? Bas frene, geç kenardan. Bunu oraya taş koymuşlar gibi düşün. Geyik çıkmış gibi düşün.

Mesela adam yere tükürüyor, içleniyoruz. Dert etme, tabi ki 12 yıllık (hadi en kötü 5 olsun) zorunlu eğitim hepimize yere tükürülmemesi gerektiğini anlattı. Bazıları tükürüyor, bu "insanlar" için kendimizi tüketmek boşa. Sen kurallara uyacaksın, bunları görünce "adaleti sağlamaya" çalışmayacaksın, sakin sakin bırakacaksın kendi yoluna gitsin. Mesela "E5'te dağ bisikletiyle 90 km/s yapıyorum, tünellerden son hız geçiyorum" diyen tayfa. Bir kere uyarılırsın, ötekisinde "bırakayım benden uzak bir yerde sakatlasın kendini" derler. Sen kendini sağlama al, ölmek isteyen, kural ihlali yapmak isteyen yapsın.

Neden alt gidonu tutuyorsun? Bu sporu 3 Yıldır yapıyorum MTB ve Yol Yarışlarında yarışıyorum aynı anda da uzun yol turları yapıyorum kendi yol bisikletim de şehir içinde giderken senin gibi sprint çekecemiş gibi 20 25'km hızda o alt gidonu tutmuyorum amatörce ha antrenman yolu olur boş yol olur 45 50KM atak çekilecek yol olur rüzgarlı yol olur aerodinamiklik için abanırsın gidona bacakta ne varsa basarsın ama şehir turunda o alt gidona abananları hep amatör bulmuşumdur. Bel ağrısıda çekiyorsundur bu yüzden kusura bakma arkadaşım ama dost acı söyler ;) Trafikte de umarım başına birşey gelmez motosiklet sürücüleri tarzında birşey olmuş motosiklet sürücüleri de kaska kamerayı takıp sağdan soldan sağlıyorlar solluyorlar sonra araç sürücüleri şöyle neden sinyal vermedin cartmış curtmuş. :D Ne kadar dikkatlisin ki dikkat bekliyorsunuz ilk kendimizi geliştirelim güzel insanlar.

@Serkan Mıstınoğlu 'na ithafen.

1. Evet kıyafet mevzusuna çok takıldım. Bunun nedeni halen beni 2 yıldır bisiklet kıyafetiyle gören kişilerin bile gereksiz laflar etmesi. Zaten bu lafları eden arkadaşların bir kısmı da kanalımda bildirimleri açtığı için izlediklerine eminim, bi açıdan onlara gönderme yapmış gibi düşünüyorum aslında. Onun dışında evet haklısınız, konuyu içerledim fazlasıyla. Lakin çevremde bu gibi baskılar altında kalan çok insan var. MTB veya diğer bisikletleri kullanan arkadaşlar eşofmanla bile rahat sürebilirken yol bisikleti selelerinin rahatsızlığını bilmiyor olabilirler.

2. Küçük yaşımdan beri denize yakın olmaya çalışıyorum ve evet çoğunlukla aynı rotada bisiklet sürüyorum. Farklı rotaları denerken en az 2-3 kişi olmaya özen gösteriyorum. Ve 2-3 kişi olduğumuz zamanlarda kaydı sadece eğlencesine açıyorum. Konumumdan kaynaklı bisiklete uygun yollara varabilmek için sabah namazına mütakiben kalkmam gerekiyor. Bazı çalışma saatlerim açısından da erken saatte yola çıkmak biraz zor oluyor, ama deneyeceğim.

3. Her çarşamba grubumla sürüşe çıkıyorum, sadece 1-2 ay kadar sürede çıkamamak için nedenim oldu onun dışında her zaman onlarlayımdır ve onlarlayken de kayıtlarım mevcut önceki videolarda da. Tabii biraz da keyfi sürüşler yaptığım için yanıma 2. kişiyi veya gruba dahil olmayı pek fazla sevmiyorum. Bunun nedeni bazen gözüme hoş gelen bi manzara da veya kaçırdığım bi cafe de oturup çay içmek için laaps diye durup orada molamı veriyorum. Birçok arkadaş turun ortasında böyle molaları pek mantıklı veya doğru bulmazlar. Ama beni daha dinç ve mutlu ettiğinden ötürü böyle bi davranış sergiliyorum.

Video konusunda evet edit yapan arkadaşlar bilir fakat edite dayalı hiçbir yorum gelmemiş. Uğraştırıcı bazı kısımlar oluyor fakat insanlar sadece o an olumsuz şeylere takılınca yalnız eleştirme pozisyonuna bürünüyorlar. Ayrıca doğru, değişen şeyler olacak :)

Bonuslara; bisiklet kullanmayan herkese değil, bisiklet kullananlara "garip, değişik, gereksiz ve boş" olarak adlandırdıkları için düşman diyorum. Yoksa benim bisiklet kullanmayan bir sürü tanıdığım var ve gayet destekleyen kişiler. Düşmanlığı yapanlar ise "bırak oluuum şu bisikleti" diyen kişiler. Kask kullanımı için çok kişiye dil döktüm, bir kısmı başladı takmaya. Yalnız kasksız gezen arkadaşlar dışarıdan bu konuyu önemsemiyormuş gibi göründüğü için bu sözleri sarfettim. Gelip de bana bi 10km hızla giden otobüsü solundan geçtiğim için hakaret eden insanlar kask takmamayı savunuyor :)

@Birhan K. ithafen

Bazı yorum ve önerileri değerlendiriyorum tabii, özellikle kamera açısı önemli bi konuydu benim için. Anlatacak şey bulamayınca insan bazen saçmalıyor şekil A ben gibi :D

@lealtad

Bisikletimi kullanamadığım bazı yollarda toplu taşıma araçlarına koyuyorum. Bu esnada gerek şoförler olsun gerekse yolcular olsun bisiklet hakkında güzel sorular soruyorlar. Hele ki Çanakkale'ye gidecekken beni otobüse almayan şoförü tehdit eden amcaları hatırladıkça sanki biraz mutlu oluyorum :)

@Buğra C

Bebek tarafındaki bisiklet yolunda giderken gözüme oltanın kancasının takılmak üzere olduğundan bahsetmiş miydim? Ucuna balık yemi takmak yerine gözümü takıyordu resmen dayılardan biri. Allahtan gözlüksüz çıkmamaya çalışıyorum ki gözlük sayesinde böyle bi şeyden yırtmıştım.

@M.DURUR27

2 yıldır yol bisikleti kullanıyorum, kendim için birçok tutuş pozisyonu denedim ve hangisinde ağrı çekip çekmeyeceğimi, hangisinde daha rahat sprinte daha rahat çıkacağımı, hangisinde daha güvenli sürüş yapacağımı kendimce çözdüm. Ve bu zamana kadar hiç bel, boyun veya kol ağrısı yaşamadım. Belki de boyuma göre bi beden büyük olan kadro sayesinde bunu ekarte etmiş olabilirim. Size de tekrar söyleme gereği duydum, 10 km hızla giden otobüsün leş gibi egzoz dumanının arkasında kalmaktansa solumu kontrol edip sollamak bana daha mantıklı geldi :)

Yorumlarınız için bir bir teşekkürler

Mesela siz istediğiniz kadar uğraşın, belirli bir kesimin tek eğlencesi piknik tüpünü ve mangalını kapıp sahillere, yeşil alanlara inmek olacak. Bu adamlar "eğlence" anlayışını bu şekilde oluşturmuş. Bunu kırmak, harbiden atomu parçalamaktan daha zor :) Bunlar bisiklet düşmanı değil, kendi yapmadıkları her yeri yapan herkesin düşmanıdır.

Bak bunun altına imzamı atarım işte.

@miyamoto musashi çok doğru bi açıklama hocam, yapamadıkları veya yapamadıkları her spor veya her etkinlik için düşmanlık besliyorlar.

En çok boğulma vakaları- "ben iyi yüzerim"- diyenlerde görülüyor.Trafik te deniz gibidir,şakaya gelmez.Üstelik ciddiyetsiz isen su testisinin akıbeti seni bekler.Kendin ve sevdiklerin için bu tür ergen popülistliğinden ve gösterişinden çıkmanı öneririm..

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@cazci hocam biraz yanlış anlaşılma var sanırım. Ergen kişisine yönelik paylaşımlar da bulunmak isteseydim bisikletle havuza atlar milleti troller veya yasak şekilde yollardan geçerdim. Videoda da bunlardan bahsettim zaten.

@Bugraacik Dostum yazıyı alıntıladım bana ait değil ' buğra c' nickli üyenin yazısı ama tam alıntı yapamadım.yazısı hoşuma gitti altına imzamı atarım dedim.

@Erdal Yılmaz
Araba kullandığım zamanlarda bu videoyu çekenle karşılaşmamayı umuyorum

Kask takan biri olarak, kask takmayana selam veririm, fakat sürekli hele hele ki bu şekilde sürekli zevk için küfür edene selam vermem.

Bu konuda "Hızlı ve Çılgın" mahlaslı şahıs bol bol olumsuz eleştiriye maruz kalmış. Ürettiği içeriklerin bazılarının eğlenceli yönleri var, boş zamanlarda can sıkıntısı gidermek amaçlı gayet güzel iş görüyor. Kişilik olarak da eğlenceli bir insan. Evet, tehlikeli hareketlerde bulunduğu konusunda ben de sizinle hemfikirim ama sonuçta tehlikeli bir durumda kendisi zarar görecek sonuçta ve zarar görmeyi göze alarak bu hareketlerde bulunuyor, o kişinin kendi tercihidir. Başka kimseye zararı olmadıktan sonra üretilen içerik amacına ulaşıyor mu ona bakmak lazım. İçerikleri eğlendirmek amaçlı ve bence bu amaca ulaşıyor.

Geri