bisiklet astiklerini parlatma

erhan_

Üye
Kayıt
31 Mart 2007
Mesaj
47
Tepki
7
Şehir
ist
MALZEMELER:
1) Sünger(bulaşık süngeri tavsiyedir) 2 adet
2) Arap sabunu
3) Su

YAPILIŞI:
Önce br süngeri suya batırıp çıkartıp sıkıyoruz hafif nem bırakacak şekilde ve bisikletin lastiklerini çıkartabiliyorsak daha raha olur lastiklerin yanak kısımlarını yani markasının yazdığı kısımları tamamiyle siliyoruz tüm yanağı sonra 5 - 10 dakka bekliyoruz lastikler temizlendi şimdi sıra parlatmada diğer süngeri azcık arap sabununa sürüp lastiğin temizlediğimiz kısmına yani yanak kısmına sürüyoruz jantlara kaçıradan eğer kaçacak olursa bir bezle hemen silin sonra sürdükten sonra 5 dakka bekliyoruz ve tekrar sürüüyoruz ki daha parlak olsun dikkat edin lastiğin yere oturduğu tarafa sürersenizeyvahlar olsun halinize


not: temizlemeden sabunu sürersek kesinlikle lastiğe hasar verecektir

BEN RAHATLIKLA YAPIYORUM YAPMAK İSTEYEN DENESİN ÇOK ŞIK DURUYOR :)
 
Scudo

erhan_

Üye
Kayıt
31 Mart 2007
Mesaj
47
Tepki
7
Şehir
ist
yinede söyliyim sorumluluk size ait ama ben bir lastiği bu yönteme ani fren yapmadan kaydırmadan kullanırsam 1 yıl yetiyo bana bu arada az uz olan çatlaklarıda kapıyo
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Bilgi için teşekkürler, evet araba lastiklerini de bu şekilde parlatıyorlar genelde yıkamacılar...
 

Ergün Gündoğar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Eylül 2004
Mesaj
675
Tepki
206
Şehir
Tuzla - İstanbul
Bisiklet lastiğini parlatmanın en iyi yolu; çamurlu orman arazisinde deli gibi sürmekten geçiyor :D
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Arap sabunu jant yüzüne geldiğinde frenler canavar oluyor. Lastikleri parlatırken keşfetmiştim. Fakat pabuçlar normalden daha kısa sürede bitiyor.
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
merak ettim şimdi... parlak derken iyice ayakkabı gibi parlak mı oluyor yoksa lastiğin kendine özgü mat parlaklığı mı?

hani karda bisiklete binersiniz de lastikler tertemiz çıkar ya ortaya, o hali çok hoşuma gidiyor benim. bunun gibi bir parlaklıksa deneyebilirim.
 

erhan_

Üye
Kayıt
31 Mart 2007
Mesaj
47
Tepki
7
Şehir
ist
arkadşa daha da hoş oluyor bir dene istersen kendi matlığı ilk 0 ken aldığın gibi oluyo
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
zamanımın çoğu arazide geçiyo geri kalan zamandada slick lastik takıyorum ve slick lastikle sağlıklı olmayacağı için ( arkadaşım bu lastik parlatmak olayı yüzünden Suzuki Srad ını parçaladı kazada...) denemyi düşünmüyorum ama güzel fikire benziyo...
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Arkadaşlar belki lastiklerinizi birkaç gün arap sabunu ile temiz ve parlak tutabiliriz.Ancak frenlerin ve lastiğin ömründen çaldığımızı unutmayalım.Zira sabunun içerisinde lastiğe zarar verebilecek kimyevi maddeler vardır.Arap sabunu ile lastikleri temizlerken jant'a teması olursa frenlerin tutma mesafe ve oranını düşünmek bile istemiyorum.Lütfen lastiklerimiz havalı görünecek diye güvenliğimizden ödün vermiyelim.

SABUNUN KİMYASAL YAPISI : Sabunun içinde ne vardır? Neden oluşmuştur? Bir çok soru vardır ki çoğu zaman düşünülmez. Vücut temizliği için her gün bolca kullanılmasına karşın bu konu, sabun için de geçerlidir. Sabunun içeriği genellikle basittir. Bir alkalinin yağlı bir madde üstüne etkisiyle elde edilir. Hayvansal ve bitkisel kökenli asit ve yağ ihtiva edebilir. Asit olarak Oleik veya Stearik asit kullanılabilir (meselâ, zeytinyağı özü, koko yağı, kastor yağı vs.). Genellikle stearatlardan stearin denilen madde kullanılır. Bu durumda asit yerine yağ kullanılır. Asit gliserolile karıştırıldığında yağ oluşur. Bundan sonraki aşamada, sert sabun (Marsilya tipi veya sodyum sabunu) isteniyorsa soda ile karıştırılır, yumuşak sabun veya potasyum sabunu (şampuan veya duş jeli) isteniyorsa potas karıştırılır. Arap sabunu da bu grup sabunlardandır ve ev işleri ile sanayide kullanılır. Tuvalet sabunu ise hemen hemen içinde hiç su bulunmayan son derece homojen bir hamur elde edbilecek biçimdeki en yüksek nitelikli yağlı cisimlerden hareketle hazırlanır. Bu sabuna boyar maddeler, kokular, bakteri öldürücü etkenler ve deriyi yumuşatıcı maddeler (zeytinyağı, süt, lanolin vb) katılır. İstenen sert sabun sodyum klorür banyosu ile işlem görür. Sabun içine konulacak malzemelerden Soda ve Potas'a çok dikkat edilmelidir. Zira bu iki maddenin cilde zararı vardır. Konsantre haldeki soda ve potas, göze önemli derecede kalıcı zarar verir. Bu tür malzemeleri kullanırken koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Ayrıca çeşitli kullanımlar için dermatolojik sabunlar mevcuttur. Bazıları antiseptik, antibakteriyel ve mantara karşı olanlar gibi. Bu sabunlar genellikle tıbbi kullanım içindir. Pek tabii ki bazıları da derinin yumuşatılması için kullanılır (Güzellik sabunları gibi).

Kaynak:(link)

Hepinize sağlıklı ve güvenli pedallamalar...
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Arkadaşlar, parlaklığa meraklı olanlara "badem yağı" nı tavsiye ederim.
Hatta tüm plastik aksamda kullanılabilir. ;)
Ben lastiğe sürdüm güzel oldu. Bisikletin bir kaç hafta tozunu almama gerek kalmadı. Yağ, tozu uzaktan farkedilmez hale getiriyor. Lastik yanaklarını ise neredeyse sabunun parlattığı kadar parlak gösteriyor.

cantın fren yüzeyine yada disklere, veya fren veya vites elciklerine sürmeyin lütfen.

Sayın H. Can Demirel beye de burdan bir ricada bulunmuş olayım. Acaba badem yağının lastiğe ne gibi olumlu/suz etkileri vardır acaba?
Ben olumlu etkisi olabileceği kanaatindeyim.




selam ve sevgiler.