Kişisel performansını geliştirmek isteyenlerin , bireyselleşmeyi tercih etmesi fikrine katılmakla birlikte , bence olayın çok daha genel bir boyutuna dikkat çekmek istiyorum.Bence sorunun asıl kaynağı kişisel süper egolarımız.Olay sadece bisiklet platformunda değil , nerdeyse artık hayatımızın her safhasında karşımıza çıkıyor.
2000 li yılların başı. İnternet kullanımı ve chatleşmenin yavaş yavaş hız kazandığı zamanlar. Takma isim ( nickname ) seçerken , süper egoların ortaya çıkışı veya açık açık etkilerinin görünmeye başlaması , insanların olduğu gibi değil hayallerindeki kahraman olarak gördüğü kendisinin yansımasını beyan eden seçmeyle başladı.
Kendisini "Yolların kralı" olarak lanse eden kamyon şöförlerinden , su aygırı kıvamında kütlesiyle , su perisi olduğunu iddia eden ev hanımlarına kadar.
Süreç, Önce saçma sapan içerikli ama iyi niyetle yapılmış blog sayfalarının yaygınlaşması ve dolasıyla bloggerların türemesi ve daha da sonrasında , cep telefonlarının media kullanım yetenekleri geliştikçe ve internetin hızlanmasıyla büyük ebatlarda dosya indirilmesi mesele olmaktan çıkınca , Vloger'lar sayısında patlama yaşanmasıyla devam etti.
Uçan , kaçan , olsada olur olmasada tarzında gereksiz bilgiler verenden , akla hayale gelmedik saçmalıklarla yayın yapıp , her ne anlatıyorsa finalde " Kanalıma abone olun" diye sözü bağlayanlar. Anahtar kelime bu. KANALIM. Benim kanalım. Abone olunacak kadar güzel şeyler paylaştığıma inandığım kanalım. Herşeyinin bizzat kendimin kontrol edebildiği benim KANALIM. Abone olunki paylaştığım her videodan anında haberiniz olsun. İnternet üzerinde ünlü olanlar çoğalınca , bu durumunda böyle olması , nerdeyse kaçınılmazdır.
Rock star edasıyla dolaşıp , 5.000 Abonesi olduğu ile kendine Vİp muamalesi hatta VİP neymiş ki , kendisine Very very very important person mualesi yapılması gerektiğine inanan ve bu şekilde ön plana çıkmaya çalışanmı ararsın , yoksa sultan süleyman sofrası gibi bir sofra paylaşıp , normalde ekmek arası peynir ile geçiştirenler mi ? Yoksa arabasıyla belgrad ormanını gidip , sanki sabah sporu yapmışta, terlemiş gibi "10 km koşmaca" diye sosyal medyada resim paylaşımı yapıp , tekrar arabasıyla her nereye gidecek ise oraya giden mi ?
Nerdeyse hepsinin ortak özelliği , paylaştığı olay her ne ise , kendisin normalde böyle ieyler yapmaması ancak ilgi çekmek maksadıyla yapıyormuş gibi göstermesi ve özellikle viral videolarda , kendisinden başkasının bilmediği veya aradaki gizli detayları göremediği , bir tek bunun bildiği gibi içerikle , kendisin aslında herkezin gıpta edeceği özellikleri , herkezde akıllı , dikkatli , bilgili , olduğu şeklinde manalara gelecek cümleler kurup ,egolarını tatmin etmek. Zamanla ben herşeyi bilenim , herşeyi görenim. Her şeye karar verenim. Kimin ne yapacağını bennnn söylerim. diye süren süreç , ilerledikçe , Krallara taç veren bennnnnn diye devam eder , sonucunda kainatı ben yöneteceemmm ülennnn diye son bulur. Tahmin edeceğiniz üzere bunun tedaviside yok.
Sırf internet üzerinde değil , sosyal ve çalışma hayatımızda da bu tür insanların aslında ne kadar çok olduğu dikkatinizi çekti mi ?
Aslında herşeyi bilen ancak mütevazilikten dolayı bunu belli etmeyenmi ararsınız ? Aslında eleman süpermen ama clark kent takılmasyı tercih nediyor. İstese ooooo ooooooo , neler yapar neler ama istemiyor işte. yerseniz artık. Ayrıca bu tür insanlar işten çıksa , çalıştığı şirketin batar. En azından kişisel fikirleri bu yönde.
Sizi tanımayan birilerine , özellikle sosyal medya , forum , kişisel web alanında , bol miktarda atıp tutabilirsiniz.Ancak iş gerçek hayatta ve toplum içinde ,canlı performansa geldiğinde çarşı karışır. Aslında süpermen olduğu iddia eden kişi bir anda hiç bir meziyeti olmayan normal bir kişiye dönüşüverir. Bu bir duyılursa , masal sona erer.
O zamana kadar kendisini herp süpermen , büyük üstad , veya bilgisi ve kondüsyonuyla kendisini herkesden üstün görmeye alışmış kişi , gerçekten ne olduğunu kabullenmek yerine , yeniden hayallerindeki kendisi gibi olmak istiyorsa , bu tür toplu eylemlere katılmak yerine , bireysel takılmayı her zaman tercih edecektir.
Bu tür düşünce yapısına sahip bir kişinin , toplu sürüş yapmak yerine bireysel takılmanında asıl sebebi , bence düşük performansıyla , gruba rezil olmaktan korkmak ve aslında kişinin söyleye söyleye, zamanla bizzat kendisinde inandığı , kendisinin çok iyi bir bisilete sahip , bisikletle alakalı her konuya oldukça hakim , kişisel kondüsyonunun oldukça iyi bir sürücü olduğu yalanının devam etmesini istemesidir.
Çuvaldızı sapladık. Şimdi iğneyi kendime batırma zamanı. Ben mii ? Ooooooooo istesem formula araçlarıyla yarışım. Kondüsyonum öyle böyle değil yani. Ama gençlere ayıp olmasın diye efendi efendi sürerim. Yoksaaaa , pehhh ki pehhh yani.
Ayrıca ben olmasaydım uzaylılar dünyayı işgal ederdi. Sırf benden tırstıkları için uzaktan ışık yakıp , kaçırdıkları insanların sağına solun chip takıp birakıveriyorlar. Bak bir kızarsam varya , uzaylı muzaylı dinlemem ,alayına çok pis dalarım haaaa.