Scudo Sports

Bireyselleşmek

Gran fondo Çeşme'de lastiği patlayanın yanında en az bir bisikletçinin durup; yardım etme talebinde bulunduğunu görmüştüm.Herkes birbirine yardım etmeye uğraşıyordu.Tabi biz arka grup olduğumuz için de olabilir

Scudo
@EnginK. Grup sürüşlerinde kimse geride bırakılmaz gruplarda önde bir grubun ortasında bir ve grubun en arkasında bir kişi olmak üzere toplu sürüş yapılır ama grubu tehlikeye atacak şekilde sürüş yapanlar geride bırakılır yada uyarılır ben bir çok kez grup sürüşü yaptım ve hala yapıyorum lastiği patlayan biri olduğunda mutlaka gruptan bir kişi yardım eder sonra grubu yakalaması için çekilir

• Beğen
Tepkiler: Kunget
ben ce en güzeli tek çıkmak yada çok kafa dengiyse iki kişide olabilir.tek olursam kimseye uymak zorunda değilim kafama göre canım nerde isterse orda dururum bir iki kere grupla çıktık 5-6 kisiydik resmen askerlik yaptık..bana göre değil uzun turlarımıda genelde tek yaparım.

2011-2012 bisiklet sporuna başladığım yıllar. 2 sene sürdü. Bırakmamın sebebi o günün şartları ile gruplar çok azdı. Şimdi ise tam tersi. Her mahallenin her ilçenin bir grubu var nerdeyse. O yüzden teziniz yanlış bu konuda.
Bisiklet gruplarının hali başka bir acınası durum. Abuk subuk birbiriyle sidik yarıştıran insanlar mı ararsın, (argo tabir ile soyluyorum) karı-kız düşürmeye çalışan insanları mı ararsın, 30 yaşına gelmiş karekteri oturmamış kendini bir zümreye ait hissetmeye gelen dengesiz adamlar mı ararsın... bulursun :)

O yüzden 2-3 sağlam arkadaş bulana kadar devam.

Hazır konu açılmışken tüm bunlardan uzak 2 bisiklet grubu önerecegim Istanbul için;

Alibeyköy Bisiklet Kulübü
Albatros Bisiklet Kulübü.

belki bisikletin bireysel bir spor olmasından da kaynaklanıyor olabilir. takımla yapılan etkinliklerde oyun esnasında etkileşim çok daha fazla. bisiklette grup halinde sürsen bile genelde bisikletinle başbaşasın. sosyalleşmeye yatkın insan için aslında etkinliğin türü pek farketmese de benim gibi asosyal tipler için bisiklet tam bir can simidi. her gün ev iş arası arkadaşların arabası ile gitme imkanım var ama bisikletle özgürce tek başına takılmak gibisi yok. :D

@Desert Fox

Ben birileri ile arkadaslik edicem , birlikte yola cikacam ama yolda başima bi hal gelecek ve adamlar beni birakip gidecekler. Vay be nasil bir dunyada yasiyoruz. Segmentler , ortalamalar , veriler insanligimiza incir agaci ekmis belli. Bu kafadaki insanlarla birak pedal cevirneyi kuzu bile cevirmem

@Serkan Mıstınoğlu
Ona da benim beceriksizliğim diyelim o zaman :D memlekette 5 günlük tatilde orada bisikletim olmamasına rağmen bir grup bulup davet edildim. İzmir'de bir kişi ile gezebildim ki onunlada sürekli yapamıyoruz çünkü biraz uzağız ve ben öğrenci o da çalışan olunca bazen vakitler denk gelmiyor. Diğer bir fark ise ben mtb o yol. Adamın uçası var ama ben biraz engel oluyo gibiyim :)

Bisiklet kalabalıktan, aşırılıktan, gürültüden ve birçok şeyden kaçış aracı olarak ta kullanıldığından bireyselleşmiş olabilir. Günümüz şartlarında çoğumuzun kaçabileceği tek bir günü olduğundan bunu da bireysel olarak değerlendirmek isteyebilir.

beni yanlış anlamayın ama bende bireysel antrenman yapmak dan hoşlanıyorum tabi etkinlikler (yeşilay haftası vs ) güzel oluyor ama antrenman varsa işin içinde kimseyi istemiyorum yanım da

Yahu ne gömdünüz be. Grup kendi içinde lastiği patlayanı beklememeyi kararlaştırdıysa sorun bunun neresinde? Diğerleri yavaş yavaş gider, lastiği patlayan işini halledince ayetişir. Bu bir tercihtir.

Lastiği patlayanı beklemek üstüne anlaşmak da bir tercihtir. Ve sizi beklemediler diye daha az arkadaşınız olmazlar. 3-5 kişi hadi beklersiniz de sayı 5 i geçince zaten beklemek işini halletmeye çalışanı baskı altına sokar. Düşünsene lastik değiştiriyorsun, başında 10 kişi bekliyor. Kendim "siz gidin ben yetişirim" derim.

Konu genel anlamda ve hayatın her safhasında bireyselleşmeyi ve duyarsızlaşmayı vurgulamak için açılmış ama "Lastik patlayan beklenmeli mi beklenmemeli mi ?" çizgisine evrilmiş.

Universite yillarimda ev arkadaslarimla turlardık. 3 kisiydik. Bir ev arkadasimin bisikleti yoktu digeriyle benim vardi. İlk defa soyle bisikletle bir tur atalim dedigimde bir bisiklet eksik olunca nasil olur diye cok dusunmustuk. Sagolsun cok comert iyi bir komsumuz vardi. Universite bitene kadar bunu kullanabilirsiniz diye oglunun kullanmadigi bisikletini verdi. Ben ona bir guzel bakim yaptim. Sonra ucumuz her hafta bir iki kere bazen sabah bazen aksamustu cikar gezerdik. Yavas yavas ama tadini cikara cikara. Bir arkadasim cok guclu bacaklara sahipti. 21 viteslik 20 kiloluk mtb si ile 30 km hiza cikip 10-15 dakika surebiliyordu o hizda, duz yoldu. Ona ragmen sabirli ve anlayisliydi o da zaten keyfini cikarirdi. Yavas yavas turlardik. Hatta bir keresinde sirtina mangali baglayip ben de sirt cantama komuru vs. Alip 20 km otede guzel bir mesire alanina surup mangal yapmistik. Sonra alistik o kadar guzel geldi ki tasima yontemini degistirip rahatlatip baska yerlere de gitmistik. O zamanlar maddi imkan yoktu bisiklete aparat takma vs bizim icin maliyetliydi.
Elbette hersey pahalilasti ama onemli olan para degil. İnsanlar sabretmeyi anlayis gostermeyi ve eglenmeyi unuttu. Biz o bisikletlerle o yuklerle ve yavaslikla o kadar egleniyorduk mutlu oluyorduk ki. Ve en sonunda arkadas grubumuzdan bazilari fotograflari gorunce iclerinden yerli olan dedesinin bisan bisikletiyle katildi. Arkadasinda olan odunc aldi ve o da eglendi. 7-8 kisiyi buluyorduk bazen. Eglenmeyi unutuyoruz bence ve insanlara karsi sabrimizi anlayisimizi da kaybediyoruz. Benim dedigim olsun seklinde cikarci ve bencilce bir dusunce olusuyor sanirim. Suraya gitmem yavas gitmem vs vs. Turun amaci katilan kisilere onlarin durumuna gore olmali. Hep birlikte plan yapilsa azicik da kafa dengi olunca cok zevk alinabilecek bir tur olacagi gorusundeyim.

(link)

Bireyselleşmeye ve daha da kötüsü duyarsızlaşmaya taze bir örnek

@cenkpasha ego tavan bir sürü kadın erkekle sürmektense yalnız sürmek candır.

• Beğen
Tepkiler: Kunget
Bireysellik ve bireysel basari surekli pompalanir bir olgudur gunumuzde. Bakınız strava tarzi kom avciliklari. Aractan cok amaca donusunce bunlar tadi kacar.
Cevrenizde gercek insanlar olmasindansa, sanal ortamlarin yardimi ile izole edilmis balon hayatlar kurmanizi tesvik eden sistemde tuzu biberidir bu isin.
''daha cok insana ve mecraya ulasiyoruz bu sayede'' bahanesi uretilse de cevrenizdekilerden ziyade, hic gormediginiz kisilerle internet agi uzerinden gruplasmadir sosyal aglar cogu durumda.
Apartmaninizda oturani tanimazsiniz, isyerindeki arkadaslarinizin isyeri haricinde ne yaptigini merak etmezsiniz, cevrenizde ayni hobiyi zevkleri aliskanliklari olan kisiler yerine bilmem kacyuz kilometre otedeki sanal ortak paydacilara hayatinizda yer vermeyi tercih edersiniz.
Butun bunlar sabirsiz ve ego koruklemeli, sosyal oldugunu zanneden yalniz insanlari cogaltmaktan oteye gecmez olur.
Duyarsizlasir ve cevrenizde ters giden birsey oldugunda, yardima ihtiyac duyan zorda kalan birini gordugunuzde, televizyonda zap yapar gibi kısa bir sure bakarak umursamadan kanal degistirircesine gecer gider yeni bir kadraja odaklanirsiniz...
Butun bunlar hayatinizin her asamasinda yer alan aliskanliklara donusur. Uzerine son donemlerin ekonomik sorunlari, nakitin yanısıra vakitin de sorun olmasi, kimsenin kimseyle eslesememesi durumu eklenince daha ne olsun :(
Spor amacli cok kasmayan mini turlar (20-50 km civari) yapmak, sosyallesmek, paylasip keyif almak icin grup denemeleri yaptim defalarca. O zamanlar en kondisyonlu, kucuk arizalara karsi en deneyimli ve malzeme olarak en donanimli ben olmama ragmen tutamadim hicbir grubu bir arada. Biraz kendini toparlayan begenmez oluyordu oteki uyeleri veya yeni katilanlari. Kimisi 15 dk. da bir ''duralim fotograf cekelim'' bahanesinde, kimisi tum uyarilara ragmen inatla sulugunu sirt cantasina atip ''su molasi verelim'' diyerek sıkıstıgı performansi dustugu noktada 5 dk. durma egiliminde, kimisi ''agir agir gidelim zamanla gelisir tempo basariz''demesine ragmen 5. tura geldiginde yine ayni cizgide, lastigi patlayana benden baska tahammulu olan yok, gelisecegini iddia edene 2 turdan sonra benden baska inanan ve onun temposuna uymaya cabalayan yok!
3 tur yapinca 2 donanım yukseltip herkese yukardan bakanlar ayri, sıkılıp gruptan kopan mola yerine gelindiginde ''ben cayimi ictim anca geliyorsunuz'' diyerek biz girerken basip gidenler tuzu biberi...
Velhasil 2-3 kisiden sonra grup olmuyor. Hatta bazen 2. bile olmuyor. Ego sahibi, ukala ve ''lider'' heveslisiyseniz olmuyor. Grup katilimcilari arasinda bu tip ego sahibi, ukala ve ''lider'' heveslileri, karakterini bulamamis kişiler olunca hic olmuyor!
Ben de sıkıldım zaten. Vakitsizlikten gece binmesem ve guvenli olmasi icin geceleri bisiklet hevesimi tatmin ederken yanimda birilerinin olmasi zorunlulugu hissetmesem hic ugrasmayacagim grup isiyle :/
Durum maalesef genelde herkes icin boyle gibi gordugum kadariyla...
Gittikce ''iletisim'' caginda yalnizlasan guruhlar...

Geri