Bir yol bisikleti hikayesi... Giant Defy 3

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Aslen Bursa dogumlu olsam da Yalovaliyim. Cocuklugum buyuk olcude Yalova'da gecti. O donemde de oyle derdik, Yalovaliydik, zaten cogu kisi de Yalova'yi Bursa'nin ilcesi zannederdi, Istanbul'un ilcesi olabilecegi bilmeyenlerin aklina gelmeyecegi icin ve kafalari tam muhallebi haline getirmeyelim diye Yalovaliyiz derdik. Yalova'yi gezenler bilirler. Bisiklet icin bir cennettir. Adi ustunde deniz (yali) kenarindaki bir ova'da kurulmustur sehir, en azindan benim cocuklugumda nufus daha tepelere sirayet etmemisti. Dumduz kentte, bisiklet en yaygin ulasim araclarindan biriydi, hemen her evin bir bisikleti vardi. Tabii benim de.

Kendimi bildigimden beri ilk bisikletim kirmizi ufak bir 3 tekerlekliydi. 1. sinifin sonunda gercek anlamda bir bisiklet aldi babamlar. Bir Bisan Viking. Aslina bakarsaniz, o donem kirmizi Beldesan Pinokyo'larin etrafi kasip kavurdugu yillardi. Ama bana nedendir bilmiyorum, Bisan Viking uygun gormuslerdi. Onceleri arkasinda takili ek tekerlerle kullandim, sonra bir gun dayim "ogrenecekse duse kalka ogrensin" diye soktu o destek tekerlerini ve ben gercek anlamda bisikletle tanistim. Ve ne yalan soyleyim harika bir bisikletti Bisan. Cok kahrimi cekti, ama yillarca bana misin demedi.

Sonra dag bisikleti donemi basladi. Normal bisikleti olup BMX hayali kullanan bizlerin ruyalarina simdi de dag bisikletleri girmeye baslamisti ki, babam sasirtici bir sekilde hadi gidip dag bisikleti alalim sana dedi. Cok oyle herseyden isteyen bir cocuk degildim gerci ama genelde simarmayayim diye herhalde, her istedigim de hemen alinmazdi. Magazaya gittik, heyecandan gordugum ve begendigim ilk dag bisikletini aldim. Bianchi falan da vardi sanirim, ama benim gonlum oradaki baska bir bisiklete kaydi. Bugun tam market bisikleti diyebilecegimiz cinsten, markasina da gulersiniz: Moby Dick. Ama benim icin uzay araci gibiydi, 18 vites, koca koca lastikler, onunde arkasinda kedi gozleri. Cok acayip. Ve o bisikletle neler yapmadim ki. Yalova'nin etrafindaki hemen her yere (Erikli, Sudusen, Termal vs) her yere gittim. DSI'deki tepenin ustunden paldir kuldur downhill'imsi inisler yaptim. Hala duruyor sanirim Yalova'daki evde.

Sonra universite gunleri basladi, yatili okudugum Istanbul'da surekli yasamaya basladim. Bisiklet'ten koptum. Istanbul'da ne bisikletiydi oyle degil mi? Kirk yilin basi adaya gidersek, o da belki. Oyle boyle bisiklete binmedim yillarca...

******

Aradan yillar gecti. En son ne zaman kicim sele gordu, onu bile unutmustum. Yas da otuzu artik gecmisti, tutamiyordum da zamani. Kilomu kontrol etmekte zorlaniyordum artik, bi ara sporla 69 kg'a kadar inmis zama donustugum ceset formuna gelen elestiriler yuzunden diyetimi birakmistim. Tekrar 80 kg ve ustlerine geri donmustum. Ustelik hayatimda sevdigim ve ugrasmak istedigim bir hevesin eksikligini de hissediyordum. Ilham perisi bir Aralik gunu tosladi. IZ Tv'de "Bisiklet Sehri" belgeseline denk geldim. Istanbul'da farkli tur bisikletler kullananlar insanlari gorunce once imrendim, sonra eski gunlerimi hatirladim. Imrenmek? Ben de oyleydim bir zamanlar oysa ki! Iste aradigim sey bu dedim, mutlulugu uzaklarda aramaya gerek yok: Bir bisiklet! Ama nasil bir bisiklet? Konudan uzak kaldigim yillarda, konu konuyu acmis, sonra asmis, fasikuller 12 ciltlik ansiklopediler haline gelmisti.

Bilgisayari acip isin icine girmeye basladikca hem aradigim seyin bisiklet oldugundan emin oluyor, hem de cahilligime uzuluyordum. Bu arada bu forumla tanistim. Hakkini teslim etmem gerek, hem maddi hem manevi olarak cok sey katti bisikletforum bana. Maddi derken parasal demiyorum ama elle tutulur, ne istedigime karar vermemi kolaylastiracak cok ama cok bilgi edindim. Vites setleri, markalar, kadrolar, masalar, aksesuarlar.. Merak ettikce daha cok ogrendim. Daha cok ogrendikce daha cok arastirdim. Arastirdikca daha cok merak ettim. Boyle bir devirdaim aldi yurudu. Sonra baktim, yeterli kaynak yok. Is icin gittigim yurtdisi seyahatlerimde yabanci kaynakli dergiler aldim, daha da cok icine girdim. Hatta bazilarini bu forumda da cevirdim, paylastim. Bu aralarda ne istedigime karar vermeye calistim..

Once tur bisikletciligi yaparim diyordum. Uzun turlar yapayim, dunyayi dolasayim. Sonra farkettim ki istedigim sey tam olarak bu degil. Ben surdurulebilir birsey istiyorum. Bunu yapmaya ise su anki isim ve mesleki yogunlugumda imkan yok. 80 gun icerde izni olan, sirketin izinlerini kullan diye basinda boza pisirdigi ben, nasil uzun turlara cikayim? Zordu. Sonra sehir bisikleti olur dedim. Sehir icinde dort donerim diyordum. Hem ustum basim da cok kirlenmez, surerim yumusak yumusak. Ancak bir yandan da endiselenmeye basladim. Sanki aradigim hazzi alamazmisim gibi gelmeye baslamisti. Oysa ben zevku sefadan biraz daha sarilacagim birsey istiyordum. Neyse en kotu denerim diyordum ki... Bir sekilde Gokhan Kutluer ile tanistim. Onu ilk, beni bu yola sokan IZTv'deki belgeselde izlemistim. Bir sekilde internetteki yazilarini okuyor buldum.

dengetekeri.blogspot.com.tr blogundaki bisikletle ilgili tum yazilarini nerdeyse hatmettim. Sadece bisiklet ile ilgili yazilari degil, kisisel blogundaki denemeleri de zevkle okutuyordu kendini. Benzerdi bisiklet sevdasina giden yolda hikayeler. Hosuma gitti. Once yorumlarla basladik, sonra Giant'in acisilinda gidip bizzat tanistim. Tam o arada, "acaba yol bisikleti olur mu ki?" diye dusunuyordum ki, "icinde yol bisikleti hevesi varsa, niye erteleyesin ki" (tam olarak bu degildir belki ama buna benzer birseydir) dedi Gokhan Kutluer, Giant'a yaptigim ziyaretlerden birinde Giant Defy'lerin basinda bakinirken. Neden olmasin dedim? Iste aradigim motivasyon bu! Bir yol bisikleti!

******

SIkIldiniz belki de farkettim. Buraya kadar okumaniz bile takdire deger. Neyse, merak etmeyin, en guzel kisma geldik. Yol bisikleti ama hangisiydi? Neyse ki, aylardir arastirmalarimin kafamda yarattigi bazi kriterler coktan vardi:

- En basindan beri once kadro diyordum. Bu yuzden de dunyaca bilinen markalardan birisinin kadrosunu almaya kafama koymustum.
- Buna uygun fiyat performans oraninin iyi olmasini arzuluyordum. Ilk yol bisikletimin butcem olmasina ragmen muhtemelen kahrimi bir miktar cekecek supersonik bir makine olmasina gerek yoktu.
- Yol bisikletiyle sirf performans surusu yapayim istemiyordum, yeri gelince keyif turlari da yapabilecegim bir bisiklet olmaliydi. (Hatta yeri gelince arkasina bagaj takabilir miydim? Neden olmasin?)
- Dolayisiyla kadro geometrisi baslangic seviyede birsey iyi olurdu.
- Komponentleri ne en alt seviyede olmaliydi, ne de baslangic seviyesinde biri icin pozitif farki farkedemeyecegim kadar gereksiz ust seviyede.
- Disli oranlari da ayni sekilde baslangic icin uygun olmaliydi ki, en ufak egimde yerlerde surunmeyeyim.

Dunyanin en buyuk bisiklet ureticisi Giant dogru bir adres olabilirdi. Boylece magazasina daha sik ugramaya basladim. Giant'a gide gele zaten Defy 3 kanima girmeye baslamisti. Kadrosu baslangic icin tasarlanmis bir geometrideydi, Sora sete sahipti, goruntusu guzeldi, cok pahali degildi, hatta bagaj icin delikleri bile mevcuttu. Sonrasinda su degerlendirmeyi de gorunce kesin kararimi verdim: Giant Defy 3, bicycling.com editorleri tarafindan 2014'un en iyi giris seviyesi bisikleti secilmisti:

(link)

Bugun gidip nihayet bisikleti ayirttim. Umarim yarin veya Cuma gunu (Persembe 1 Mayis sebebiyle kapalilarmis) bisikletimi teslim alacagim. Bu arada kiz arkadasima da onun zevkine uygun bir Escape 3W ayirttik. Tabii hikaye bununla bitmiyor hatta belki asil hikaye simdi basliyor. Muhtemelen sizlere daha danisacagim, paylasacagim cok sey olacak. Simdilik sadece temsili olarak paylasiyorum. Elime gectiginde tum fotograflarini da bu konuya asarim. Herkese buraya kadar okurkenki sabri ve iyi dilekleri icin simdiden tesekkurler...

COMPONENTS
Handlebar Giant Sport Alloy
Stem Giant Sport Alloy
Seatpost Giant Sport Alloy, 30.9mm
Saddle Giant Defy Saddle
Pedals Caged w/ toe clip and strap
DRIVETRAIN
Shifters Shimano Sora STI 18sp
Front Derailleur Shimano Sora 9sp
Rear Derailleur Shimano Sora 9sp
Brakes Tektro TK-R312 dual pivot
Brake Levers Shimano Sora w/reach adjust
Cassette SRAM PG950 11-32T, 9sp
Chain KMC X9 9sp
Crankset Shimano Sora, Compact 34x50T
Bottom Bracket Shimano Sora Integrated outboard
WHEELS
Rims Giant S-R2 Alloy, double wall 32h
Hubs Giant Alloy
Spokes Stainless Steel, 14g
Tires Giant S-R4, 700x25c
 
Scudo

Oktay Erkan

Daimi Üye
Kayıt
26 Kasım 2013
Mesaj
332
Tepki
829
Şehir
Kadıköy İstanbul
Bisiklet
Trek
Şimdiden hayırlı olsun Mert. Çok güzel görünüyor. Kazasız, belasız, sağlıkla kullan.

Hikayeni güzel anlatmışsın. Sıkılmadan okudum :) Umarım seçiminle aradığını bulmuşsundur.

Ben de arayıştayım. Forum ve diğer kaynaklar çok zengin. Durmadan okuyorum. Mağazaları geziyorum. O mağazaya ben de girdim ve Escape 1 için 'tamam, aradığım bu' diyerek çıktım. Ama senin de yaptığın gibi 'istediğim tam nedir?'in cevabını arıyorum hala.

Bu arada bahsettiğin (link) bir Aralık günü youtube'a yüklemiştim. İlgilenenler için tekrar vermiş olayım...
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Cok tesekkurler Oktay bey, iyi dilekleriniz icin. Umarim siz de cevabinizi bulabilirsiniz (Paulo Coelho'nun Simyaci romanindaki kisisel menkibesini arayan coban gibi hissediyordum bir ara)

Bu arada tv'de izleyince o kadar begenmistim ki youtube'dan tekrarini izlemistim. Demek ki sizin videonuz imis. Bu hikayede sizin de katkiniz var dersem yanlis olmaz.
 

M.A.Y.

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Kasım 2010
Mesaj
606
Tepki
508
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
İlk bisikletim 20 jant gri BMX'ten sonra babamın aldığı, abimle ortak kullandığımız bisikletim, çocukluğumda bisiklet diyince ayrı bir yeri olan, arkadaşlarım Bianchi'lerle, akrep gidonlu Castello'larla gezerken sessiz sessiz arkalarından onlara yetişmeye çalıştığım arkadaşım; 26 jant MOBY DİCK!! Lacivert renkli o ağır bisikletin en azından benzeri bir görüntüsünü internette o kadar aradım ki... Herhalde günümüzde marketlerde satılan çift amortisörlülerin 1990's versiyonu idi... Ama manevi değeri çok idi... Sizdeki halen duruyorsa fotoğrafını paylaşabilirmisiniz?
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Şaka yapıyorsunuz! Bir başkasında da aynı bisikletin olduğunu duyunca inanın tüylerim diken diken oldu :)

İnternette ben de çok aradım, ne yazık ki hiç bir bilgiye erişemedim.

Atmadılarsa yalova'daki depomuzda duruyor olması lazım. İlk fırsatta gidip fotoğrafını çekmeye çalışacağım.

Bugun gidip bisikleti teslim aldim. Benimkiyle birlikte kiz arkadasima da bir Giant Escape 3W aldik. Bir yigin da aksesuar..

Yol bisikleti deneyimime gelince. Yillardir bisiklet kullanmayan birisi icin yol bisikletine alismam kolay olmadi. Hala cok alistim diyemem. Surusu sert, bir de ustune benim gibi tedirgin guvercin modunda oldugunuz zaman kendinizi kastiginizda, iyice konforsuz bir hal aliyor. Hal boyleyken Giant'lara atlayip Goztepe'den Bayar caddesine olan yolculgumuz basladi.

Trafige bisiklet ile ciktiginiz zaman farkediyorsunuz ki Istanbul'da trafik rezalet. Ne kadar fazla araba varmis oyle! Tum sokak aralari tercihlerime ragmen araba trafiginden kurtulamadim. Bir de arkanizdan sizi takip eden bir kiz arkadasiniz olunca akliniz da onda kaliyor. Trafige bak, yola bak, kiz arkadasa bak. Isvicre cakisi modunda gitmek gerekiyor. Ilk yol bisikleti deneyimine paldir kuldur kilitli pedal ile baslamayayim dedim. Ama ustundeki kalpiye pedallar dahi beni zorlamaya yetti.

Sahrayicedit'in orda bir kavsaktan gecerken sagolsun kavsakta oldugum halde baska bir arac bana yol vermedi. Onun gecmesini bekleyip gectim, ama aklim gene arkada kaldi. Yavaslayip arkama bakayim derken, yol kenarindaki babalara basayim dedim, iskaladim, kalpiyeden ayagimi cikartip destek alana kadar ayagim bosluga denk geldi ve gum! Yerde degilim ama bisiklet yerde. Hasar tespiti: Zor gorunse de hafif cizikler. Daha dur, 20. dakikada olmasi biraz canimi sikmadi degil. Iyi tarafindan bakalim, cok da yavas olmayan bir dususe gore kadronun boya kalitesi iyi. Daha derin cizikler ve zedelenmeler bekliyordum.

Neyse, hem bu daha ne ki? Kimbilir kac kere dusecegiz, muhtemelen de daha sert. Hem daha bu isin SPD pedal tarafi var. Isin o kisminin basinda dusmek esyanin tabiati zaten.

Dustugumden midir nedir, sonrasinda guvenim yerime geldi. Daha rahat kullanmaya basladim, kendimi kasmayi birakip. Erenkoy'un arka sokaklarinda vizir vizir ilerledik. Insanlarin gulumseyerek bakmalari cok guzel bir duygu. Trafik de her ne kadar yogun olsa da, arabalarin yanimizdan dikkatli sekilde geciyor olmalarina da sasirmadim degil. Hatta bir isikta beklerken baska bir araba yanimiza girebilecegi halde arkamizda bekledi isigi. Aferin sana araba. Sanirim bu tip davranislarda hem cok dikkatli kullaniyor olmamiz, hem de her ikimizde de eldiven, kask, forma gibi kiyafetlerin var olmasi da etken.

Velhasil, bisiklet maceram boylece baslamis oldu. Pedal cevirmeyi, ruzgarin suratima vurmasini, yerin titresimini hissetmeyi ozlemisim.

Fotograflari en kisa zamanda koyacagim bakalim.
 

Umut Tekin

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Ağustos 2013
Mesaj
417
Tepki
284
Yaş
29
Şehir
Kayseri- Mersin
İsim
Umut Tekin.
Bisiklet
Carraro
Gerçekten çok hızlı bir kaza olmuş. Alır almaz neredeyse (
Ben özellikle kask takınca trafiktekilerin bana karşı olan seyri değişiyor. Kırmızıda geçmiştim yan yoldan gelen arabayla aramızda 1 metre falan kaldı. Adam gülerek dikkat et canım dedi. Bende özür dilerim benim hatam falan. Bağırıp çağıracağını sanıyordum hiç öyle olmadı )
Genel itibari ile otobüs ve minibüs şoförleri hariç insanlar saygılı.
Bende tüm her şeyden vazgeçip yol bisikletinde karar kıldım. Şimdi birde yol bisikletleri ile uğraş dur. Ama bu sefer Mersin'de ki tek bayii'ye gidip biraz da oradakilerin başını şişireceğim ) Aklımda var bir kaç model. Belki sizin gibi arkasına bagaj takılan modeller bakarım. Belli olmaz. Belki de turumuzu salcano ng 650 ile yaparız ) Zaten 1500 km dir patlamayan bir lastiğe sahip kendileri )
 
  • Beğen
Tepkiler: Mert E.

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Gürkan ÇELİK

Cok tesekkurler. Uzun zamandir pasif bir bisiklet kullanicisi olarak adlediyordum kendimi. Simdi aktif olmanin zamani geldi.

@Umut Tekin

Tesekkurler Umut bey,

Valla cok dert edinmiyorum ufak cizikleri. Bisiklet bu, elbet sagina soluna birsey olacakti. Belki de iyi olmustur :) Nazarlik diyelim.

Bisikletten genel itibariyla memnunum simdilik. Inanilmaz afilli, parlak renkli, cafcafli degil. Ama gerek kadrosu, gerek donanimi dogru bir karari verdigime inaniyorum.

Kullandikca daha cok bilgi aktaririm.
 
  • Beğen
Tepkiler: Umut Tekin

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Mert bey üç aşağı beş yukarı çoğumuzun ortak hikayelerinden bir versiyonu çok güzel kaleme almışsınız. Moby Dick ile başlayan serüven yakışıklı bir yol bisikleti ile son bulmuş. Siz zaten aramızdaydınız, bu yüzden hoş geldiniz demiyeceğim.:)
***
Bisikleti almak Simyacı'daki genç hevesliliği ile yapılırsa bisiklet seçimi için başlık açmaya bile gerek duyulmuyor. Yola çıkıp izleri takip ediyorsunuz, varacağınız yere de gidiyorsunuz zaten. Beş tane bisiklet koyup ''yol bisikleti mi alayım, dağ bisikleti mi'' diyenlere hayret ediyorum bazen. Ben de bütün bisikletlerimi araştırarak, görerek (başlık açmadan) aldım. Bisikletforum'u çok önceden bilirdim. Lakin üye değildim.
Hayırlı olsun. Güle güle kullanın
(Fotoğraflarını da beklerim ha)
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Resimleri gonderelim o zaman.. Burada yeni balkonlarina park edilmis halde duruyorlar. Soylememe gerek yok, soldaki benim, sagdaki kiz arkadasiminki.

Ustundeki uyari etiketlerini bile henuz sokmedim.
Bu daha panaromik bir goruntusu :)
Onden.. Balkonun malumunuz hali yuzunden biraz maymunluk yaparak cektim bu fotografi
Top Tube'de ne kullandigimizi unutursak diye Defy diye yazmislar..
Asfalttan..
Arka aktarici ve arka masa kismi. Defy yazisina dikkatli bakarsaniz E harfinin ustunde kucuk kazanin etkilerini gorebilirsiniz :) Kaldirim tam oraya geldi zaten. Chainstay uzerinde de sticker koruyucu var.
Gene iki kafadar ilk gunun yorgunlugunu atiyor.
Bu da malumunuz bayan Giant. Liv deniyor bayan uretimlerine. Kiz arkadasim da yillardir bisiklet kullanmamasina ragmen oldukca hesapli olan bu modelle sorunsuz bir sekilde geldi (ustundeki aktaricilar vs. simdilik vasat Tourney'ler, ileride degistireririz onlari da artik)
Boyle iste :) Tekrar herkese iyi dilekleri icin simdiden tesekkurler.

Bugun nihayet vakit bulup, hemen hemen tum aksesuarlari tamamlanmis bisikletimle anadolu yakasi sahilie attim kendimi. Buyrun sicak sicak.

Sahil bugun inanilmazdi. Civil civil, onlarca bisikletli. Motorlu paragliding yapanlar.

Fenerbahceye gidip bari taktiramadigim km saatimi takayim dedim. Once Yesil Bisiklete gittim. Heralde baska musterileri var diye oncesinde pek sallamadilar, sonra plastik kelepce ne yazik ki yok dediler. Hemen yanindaki Bike and Outdoor da sansimi deneyim dedim. Satici arkadas ki kim bilmiyorum, o sirada musteri olmasina ragmen derdimi dinleyip "tamam ayarlariz biseyler ama biraz bekler misiniz?" diyerek gonulleri fethetti. Bi 10 dakika sonra plastik kelepceleri getirdi, takabilir misiniz, ben keski de getiririm birazdan dedi; tabii ki dedim, roket bilimi degil ya. Bekledigim kadar kolay olmadi ama sonunda basardim ve bilgisayarimi taktim. (Gun boyunca performansindan cok mutlu oldugumu da belirteyim. Hic sapma yapmadi, sapitmadi, okunurlugu ve kullamindan simdilik cok memnunum)

Bu iyi niyetli bisiklet dukkanindan bisey almadan cikmak olmazdi, kizarkadasimin bisikleti icin de termal matara aldim, yer yoklugundan yanima alamadim tabii; bi ara gidip alacagim.

Bu arada ben Bike&Outdoor'dayken 3 tane Dahon satildi, bir kiz bi tane kendine, bir cift de iki tane aldi. Peynir ekmek gibi katlanir bisiklet satiliyor. Sahildeki yolda da cok sayida Dahon gordum. Ayrica musteri de surekli var. Cok mutluluk verici.

Tekrar sahile dondum.

Hersey harikaydi, insanlar cok medeniydi, cok cok az kisiye bisiklet yolu uyarisi yaptim, hepsi de ozur dileyerek cekildi.

Sahalarimizda gormek istedigimiz hareketler bunlar... Diyecektim ki Bostancidan sonrasina devam edeyim dedim. Demez olaydim. Bisiklet yolunda kuruyemis satan mi dersin, mangalini koyan mi, kirik cam parcalari mi, aval aval yuruyen mi.. Demografik yapinin bu kadar kisa mesafede bu denli degismesi hakikaten sosyoloji bolumlerinde tez olur. Sinirlerimin ve bisikletimin selameti icin Kucukyalidan doneyim dedim, o sirada da ayakkabimin altina sakiz yapisti. Artik hangi hayvanoglu hayvan attiysa o sakizi. Cok kulaklari cinlamistir.

Tekrar fenerbahce tarafina dogru bir tur attim.

En son martilara da selam cakip dondum.

Bisikleti aldığımdan beri özel mesajla sorulan bir kaç soru var. Aslında bahsettim sanıyordum ama sanırım yazılar biraz uzun olduğu için arada kaynıyor. Dolayısıyla bir Sık Sorulan Sorular şeklinde buraya yazayım ki, kısa yoldan cevaplarına ulaşsınlar:

1. Hibrit/Şehir bisikletinden niye vazgeçtin?

Çünkü bisikletin benim için bir araçtan ziyade amaç olması gerektiğine karar verdim. Hibrit de denen şehir bisikletleri daha konforlu ve kullanımı kolaydı belki ama ben beni konforlu şekilde bir yerden başka bir yere götürecek konforlu bir araç yerine, alışması ve kullanımı daha zor da olsa binmek için sabırsızlanacağım, ruhumu biraz daha yansıtacak, tepesinde olmaktan en çok keyif alacağım tipin yol bisikleti olduğuna karar verdiğim için tercihimi bu yönde kullandım.

2. Neden Giant aldın?

Giant forumda popüler bir marka olmasa da, bütçem ve önceliklerim açısından en optimum tercihin bu olduğuna karar verdim. Mutlaka dünyaca kendini kanıtlamış, hatta mümkünse World Tour'da yarışan takımlardan birine bisiklet tedarik eden, kadrosundan hiç bir zaman şüpheye düşmeyeceğim, twitter'daki resmi hesaplarına bisikletle ilgili birşey sorduğumda kısa sürede cevap alabileceğim, yabancı forumlarda hakkında bolca bilgi bulabileceğim, komponentleri başlangıç için yeterli olabilecek bir markanın giriş seviyesi modelini araştırdım ve Giant Defy 3 bu -kimilerine saçma gelebilecek- kriterlerdeki en uygun çözüm gibi göründü. Bicycling.com tarafından 2014 Best Entry Level Road Bike seçilince de tercihim bu yönde oldu: (link)

3. Nereden aldın?

Giant'ın kendi mağazasından. Sahrayıcedit minibüs durağının orda, Kadıköy'den Bostancı'ya giderken sağda.

4. Kaça aldın?

Liste nakit fiyatı olan 1100 USD'dan tek çekim olarak aldım. Ancak beraberinde bir tane daha bisiklet ve bir sürü ekipman (kask, forma vs) de aldığımız için toplam fiyat üzerinden hatırı sayılır bir miktar indirim yaptılar.

5. Memnun musun?

Şimdilik evet. Çok uzun süredir kullanmasam da, genel olarak performansından çok memnunum. Özellikle yokuşlarda çift aynakola rağmen çok rahat ettim diyebilirim, ki bu beklemediğim birşeydi. Sanırım bunda düşük dişli oranlarının etkisi büyük. Bağdat Caddesinin başındaki (Bostancı) dik yokuşun orda Soma - 19 Mayıs Anma Turu'nda bir çok bisikletli grup halinde olmamız nedeniyle yokuşa düşük hızla girildiğinden zorlanırken ben çok rahat çıkabildim. Bisikletin çok sevdiğim bir yönü de yol alırken hemen hemen hiç ses çıkarmaması. (Başkaları için olumsuz olabilir ama ben lastik sesi duymayı sevmiyorum)

6. Sora setten memnun musun?

Daha önce kıyaslayabilecek bir vites sistemi kullanmadığım için bilemiyorum. STI vites kollarına alışmam zor oldu diyebilirim. Hala bazı geçişleri "yumuşak" şekilde yapamıyormuşum gibi geliyor. Bu benim kullanım eksikliğimden mi, alışık olmadığım için mi, beklentim farklı olduğu için mi, yoksa henüz daha ilk bakımına girmediği ve ayarsız viteslerim olduğu için mi bilemiyorum. Tabii bir diğer ihtimal, Sora'nın aşırı vasat kalması da olabilir :) Giriş seviyesinde çok da dert etmemeye çalışıyorum "şimdilik".

7. Yol bisikleti konforlu mu?

Hayır. Kesinlikle "hayır". Evet, daha çok tutmak için yeri var, evet oturuş pozisyonunuz alışınca rahatsızlık vermez. Ama 25 cm tekerlekli ve rijit bir yapıda olan kadronun en azından şehir bisikletleri kadar konforlu olduğunu söylemek, yalan söylemek olur. Yolu altınızda direkt hissetmenizi sağlıyor bisiklet. Bunun iyi olduğu anlar da yok değil, ancak bozuk bir yola girildiğinde bedeniniz o yolun tüm kusurlarını her hücresinde hissediyor. Düz zeminde ise altınızdan kayıp giden yolu hissetmek, inanılmaz bir zevk. Yine de bozuk satıhlarda bir miktar bisikletinizi kullanmayı öğrenmek gerekiyor, ben yeni yeni popomu tümseklerden geçerken kaldırmaya başladım.

8. Kıçın acıyor mu?

Evet ve hayır. Açıkçası ilk bindiğim zamanlar, bir miktar acıtıyor sele ancak sonra alışıyorum ve geçiyor, veya hissetmiyorum. Bisiklet sonrasında da, herhangi bir ağrı veya sızı hissetmiyorum. Örneğin dün 5 saate yakın bisiklet kullandım ancak bugün herhangi bir acı veya sızı hissetmiyorum. Yalnız, bu konuda pimpirikli olduğum için bisikleti alır almaz pedli tayt (Nakamura marka) aldığımı da belirteyim. Bence büyük etkisi var.

9. Aksesuarları nereden aldın?

Muhtelif. Farlar merlincycles'tan sipariş edildi, hız göstergesi, matara ve çanta Almanya'dan alındı. Farlar hariç hepsi daha ucuza Türkiye'den de alınabilirdi, salaklığıma ve heyecanıma geldi.

10. Pedalların ne öyle? SPD pedal taksana.

Kayışlı kalpiye denen türden. Bisikleti alırken yol bisikletine alışana kadar bu pedallarla idare etmem daha sağlıklı olur dendi, ki bunun mantıklı bir karar olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Bisikletimi yeni yeni tanıyorum ve alışıyorum, spd pedallarla bu biraz daha zor olurdu. Tamamen alıştığım zaman ilk işim spd ayakkabı ve pedal olacak.

Şimdilik bu kadar. Verdiğim cevaplar benim şahsi düşüncelerim, genel geçer bir kaideyi temsil etmiyor tabii ki.

Arada sırada aklıma gelirse veya geneli ilgilendiren sorular olursa buraya yazmaya devam edeceğim.
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Daha iyileri sizin olsun İlker bey. Gerçekten bisiklet müthiş bir keyif.
 
Kayıt
23 Temmuz 2011
Mesaj
95
Tepki
69
Şehir
Kadıköy, İstanbul
Selam,
Ben de 1/4 yalovalıyım, 3/4 kadıköy göztepeliyim. Yazlıkçıyım yani. Dolayısıyla 5-30 yaşımın 1/4'ü bisiklet tepesinde geçti. İstanbulda bisiklete binilmez yargısını ancak iki sene önce kırıp öerida crossway 100 aldım. Çok az bindim.
Neyse bayram için yalovaya bisikletle gittik hanımla. Onda da zamanında milliyetin verdiği pejo mtb var :)

Şunu farkettim; benim bisiklet ağır :) ve donanımı çok sert.
Şimdilik ya merida speeder ya da defy3 düşünüyorum.
Neden giant derseniz, kittel yüzünden :) (biliyorum çok sığ bir sebep) bir de yalovalı falan deyince kanım ısındı.
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Merhaba,

Çocukluğu Yalova'nın düz yollarında bisikletle geçmiş birisi, bisiklet mikrobunu bir daha bünyesinden atamıyor :)

Aslında Crossway 100 güzel bir bisiklettir, ben lastik ebatlarıyla ve donanımı upgrade ederek de biraz daha denerdim. O kadar ağırlık farkı olduğunu bilmiyordum zira.

Yol bisikletleri elbetteki hibritlerin çoğuna göre daha hafifler. Ancak daha konforsuz olduklarını bir kez daha söylemekte fayda var. Ne amaçla kullanıyorsunuz?

Bisiklet alırken sebebine hiç takılmayın. Hep söylediğim şey, en güzel bisiklet içinize en sinen bisiklettir.

Hem soruyu sormuş, hem de cevabı almış kadar oldum. Elinize sağlık :D

Yusuf, senin leziz tur yazılarından sonra keçi boynuzu gibi benim yazılar :)
 

secere

Üye
Kayıt
4 Ağustos 2012
Mesaj
15
Tepki
19
Şehir
antalya
Bisiklet
Giant
Merhaba arkadaşlar. Güzel paylaşımlar yapmışınız, ben de kendi adıma birşeyler yazayım dedim
Daha yeni Erdoğanlar bisikletten giant defy 3 yol bisikleti aldım. Piyasa değerinin hemen hemen yarısına yakın olunca siparişi verdim. Gerçi sonradan öğrendim ki 2011 model olduğu içinmiş. Dağıtım firmasının satış fazlasıymış.
İkinci el bisikletlerin de fiyatlarının pek ucuz olmadığını da görünce almakta tereddüt etmedim. Sonuçta kullanılmamış bisiklet.
Ağırlığı umduğumdan fazla çıktı. Tam 11 kg. Ayrıca profesyonel olarak bisiklet sürüşü yapan birisiyle tanıştım. Keşke daha önce tanışsaydık 2000 tl ye iyi bir ikinci el bulabilirdik dedi ve kısa zamanda da bisikletimi değiştirmek isteyeceğimi söyledi.
Bu diyalog pek moralimi bozdu diyemem. Çünkü bisikletle ilk sürüş deneyimim çok harika oldu. Çok seri ve akıcı geldi ve o heyecanla Antalya konyaaltından kemere gidip geldim. Sonra kesmedi konyaaltında gezintiye devam ettim. Ertesi gün işten dönünce akşam üzeri demeden gene kendimi yollara vurdum fakat eve dönerken lastik patladı hemen ikinci gün.
Karbon daha hafif bisikletler nasıl bilmem ama benimki bana göre uçuyor sanki
Bu arada fotosunu da paylaşayım

WP_20160218_13_03_53_Pro.jpg
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@secere Oncelikle hayirli olsun. Guzel bir markanin guzel bir bisikletini almissiniz.

2011 ile 2014 arasinda sanirim cok fark var. Benimki 9 kilonun biraz ustundeydi. Geometri olarak da farkli 2014 model.

Gerci ben cok asiri kullanmadim ama 2014'ten beri bisikletimin lastigi patlamadi. Bunda en onemli sebep sanirim dogru lastik basinci. Benim bisikletin lastiklerini hep yuksek basincli kullandim. En ufak parca bile mermi gibi firliyordu lastigin altindan.

Tabii bunun dezavataji konforun cok cok azalmasi. Sehir ici puturlu yolda bile en ufak cakil tanesini selede hissettiriyor yol bisikletleri (bu genel bir durum)
 

secere

Üye
Kayıt
4 Ağustos 2012
Mesaj
15
Tepki
19
Şehir
antalya
Bisiklet
Giant
@Mert E. Teşekkürler. Bisikleti satın aldığım yer kadrosunun değişmediğini söylemişti ama bence de geometride değişiklik vardır. Bisikleti montaj yaptırdığım yer basıncın 110 olması ve haftada 1 kez kontrol etmemim gerektiğini söylemişti. Ben de daha hatası dolmadığından lastikle ilgilenmemiştim. Belki de her sürüşe çıkışımda kontrol etmem gerekiyordur. Konforsuzluk benim için hiç sıkıntı olmaz yeterki bisiklet sürüşüne engel bir durum olmasın

@Kaan T. Çok teşekkürler