Scudo Sports

Bir türlü ayarlanamayan orta vites

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
316
Selam. Yeni aldığım bisikletin vites sitemini 3X10 dan 2x10 a çevirdim. İkili aynakol, ikili orta kaydırıcı, vites kolu vs..

Fakat yaklaşık 4 saat boyunca uğraşmama rağmen orta vitesi bir türlü ayarlayamadım. Zaten resimdeki vites telinin haline baktığınızda ne kadsr uğraştığımı anlarsınız.

Vitesi en büyük aynakol dislisine alınca zincir, vites bacağının bize bakan bacağına sürüyor, diyeceksinizki limit ayari var; hayır, h limit ayarını zaten en gevşeğe aldim. Sıkıca vites bacağını ters istikamete ittirip daha çok sürtünme meydana getiriyor.

Şöyle birşey denedim, limit ayarını, zinciri aynakolun en büyük dislisine, rublenin en küçük dislisine alip h limit vidasi yeribe L limit vidasini sıktım. Sürtünme gitti fakat bu kez orta vites kolu işlevsiz kaldı. Yani zinciri alt disliye düşürmedi.

Aynakol üst dişlisi ile vites bacağını arasında olması gereken 2 mm boşluğu bıraktım, tel gerginliğini olması gereken gibi ayarladım ama gene yok gene yok, deli etti beni.

Bu konuda sizin fikirlerinize ve yardiminiza ihtiyacim var arkadaşlar. Ben aklıma gelen her yolu denedim ama istediğim sonucu alamadim. Sizce Atladigim yada yanlış yaptığım birşeyler mi var, yoksa donanımda mı şaibe var ? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Not: Aynakol slx fc-675 24/38, orta vites slx fd-m677H, vites kolu sl-m670

IMG_20171225_220751.jpg IMG_20171225_220722.jpg IMG_20171225_220703.jpg IMG_20171225_220654.jpg

Sabahdan beridir uğraşıyorum, uğraşmaktan vites telinin sarımı dağılıp koptu, vida yalama yapmak üzere ama hala o gıcık sürtünme gitmedi.:mad: Yok bu şekil idare edeyim dicem ama surtmeden dolayi zincir dönmüyor. Bu işte başka birşey var ya:mad::mad:

Scudo
Orta aktaricinin açısıyla biraz oynayabilirsin. Kadroya tamamen paralel olmasi şart degil. Cok hafif içeri doğru bük, düzelir.

Gecmis olsun yegenim.
Gercekten bu iste bi is var.
Aktarici kanadi sanki zincire paralel degil gibime geldi

@Kuzey Ege Mesaj için teşekkürler

Dediğinizi bana yazmadan önce denedim ama malesef bir çözüme ulaşamadım. Kaydırıcı paralel kobumdan çıkarıp dediğiniz eğimi verdiğimde bu kez çapraz taraftan sürtme yapıyor

Aktarıcıların kendi içinde bazı açıları var bu açılar kadro markalarına göre değişiyor satın aldığınız aktarıcı bisikletinizin kadrosuna veya aynakola uyumlumu?

@Fırat Ç.

Sahip olduğum kadro sadece yandan çektirmeli vites destekliyor. Benim aldığım kaydırıcı da aynı özellikte. 24/38 aynakol arasında 14 diş fark var ve aldığım kaydırıcı bu eşiği destekliyor. Yani kadro, orta vites ve aynakol birbirleri ile tam kombineli.

Bir ihtimal, orta mil eğer üçlü aynakol için kısa ya da tersi uzun yapılı ise bu tür bir ayarsızlık mümkün. Orta vites ayarı, attırıcının paralelliği + zincirin en küçük viteste iken zincire mesafesi + orta mil uzunluğu gibi faktörlere bağlı.

@mümtaz öztürk

Orta göbek bb70. Bunların standart uzunlukta olduğunu tahmin ediyordum. Acaba yaniliyor muyum? Gerçi göbek özelliklerine baktim. 2 li veya 3 lü olduğu yazmıyor. Galiba standart ölçülerde.

@Hüseyin Odabaş vitesi ayarlarken ne gibi zorlukla karşılaştığınız önemli. Attırıcı aynakol dişlilerine paralel olacak + en küçük viteste iken ( küçük ayna küçük ruble ) zincire 1 mm mesafede olacak + vites teli normal gerginlikte ayarlanıp sabitlenecek. Bütün bu yapılanlardan sonra büyük aynakol dişlisine geçirince veya büyük dişliden küçüğe geçirince ne yanıt veriyor bunları iyi gözlemleyin. Bu cevaplara göre bir sonuç çıkar.

@mümtaz öztürk :agla: ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Dediğiniz ayarlarin tümünü yaptim. Rubleyi en büyük, aynakolu en küçük disliye getirdim. Limit aylarından 1 mm lik boşluğu bıraktım. Sonuç yine aynı. Aslinda zinciri aynakol yaprağının en büyüğüne almasan hiçbir sorun yok, herşey çalışıyor ama aldı mı orta vites zincire çok sürüyor. Deli olacagim ya. Yepyeni bisikleti mahvettik :agla:

IMG_20171226_185921.jpg IMG_20171226_185903.jpg

@Hüseyin Odabaş mahvedilmiş bir şey yok, öncelikle sakin olun. Büyük dişliden küçük dişliye indiğinde mi vitese sürtüyor, ya da çok zor mu iniyor...? ve neresi sürtüyor..? size yakın yere mi..kadroya yakın yere mi...

@Hüseyin Odabaş o kadar saatte olmadıysa bir bisikletçiye hallettirin bence. Tel öldüyse 5 lira tel parası, 10 lira vites ayarına verirsiniz. Strese girmeye değmez.

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
@Hüseyin OdabaşZinciri büyük dişliye aldığınızda orta vitese sürtüyorsa " H " vidasını biraz gevşetin. Bu vida zincirin büyük dişli üzerindeki pozisyonu için kullanılır.

bence de sorun aktarıcının açısında. açı kötü olduğu için kolay atmıyor, atsın diye zorlama ayar yapınca da sürtüyor. aktarıcıyı daha yakına getirmeyi, daha öne getirmeyi denedin mi? çapraz oturtma zincire paralel olsun ama öne arkaya yukarı aşağı kaydırıp farklı pozisyonları dene.

@mümtaz öztürk Hocam büyük disliden küçüğe, küçük dişli den büyüğe geçerken sıkıntı yok, olması gerektiği gibi geçiyor. Ama aynakol üzerinde en büyük disliye aldigim zaman orta vitesin aynakola bakan yanağı zincire baskı yapıyor. Şöyle birşey de denedim;

Orta vitesin telini gevsetip vitesi elim ile kaldirdim. Sonrasinda teli gerdirip siktirdim. Bu kez büyük dislide sorun kalmadi fakat bu kez düşük dislide surtmeye basladi. Bu arada zinciri capraz konuma getirmiyorum şüphe olmasin.

Neredeyse iki gündür uğraşıyorum hocam. odanin haline bak ya. Valideylede papaz olduk çöpe atacagim sonundaIMG_20171226_191951.jpg :mad::mad:

@efeozata hocam farkli pozisyonlarida denedim. Verdiğim pozisyonlar surten kismi kurtariyor fakat bu kez capraza aldığım için arka tarafı surtuyor.

@mümtaz öztürk

Vida doğru hocam. Zaten üzerinde h yaziyor. Zincir dışarı düşmüyor. Gelebildigi en aon noktada bile zincir orta vitesin bacağına sürüyor

Geri