Scudo Sports

Bir musibet bin nasihatten hayirlidir

@Halil EROĞLU

Oldukca yüksek rakimli bir yerde oturuyorum. 2,5 km mesafede 300 metre yükseklikten 0'a. Dolayisiyla ana yoldan direk gidip sabah ayazini yemektense (saat 6:20'de evden ciktim), ara yollardan asagiya iniyordum. Haliyle o vakitte ve yerde kaza gecirdigime dair herhangi bir sahit yok. En son hatirladigim hiz tümseklerinin birinin üzerinden gectigim. Yolda pek iyi degildi. Bir de ön lastigin saga döndügüne dair bir görüntü var aklimda ama sag yanima düstügüm göz önüne alindiginda pek ihtimal vermiyorum. Henüz düstügüm yeri gidip incelemedim. Ama baska bir unsurun olaya karistigini düsünmüyorum. Tümsegin hemen ardindan bir cukura girmis yada bir kayaya filan takilmis olabilirim. Düstügüm yeri inceledikten sonra tahmin etmek daha kolay olur.

@Soner Közen

Beni aldatan da bu oldu diyebilirim. Lokal halkin büyük kismi kaski cok gereksiz bir tedbir olarak görüyor. Bundan önceki iki kazami da (ki siyrik bile almamistim dogru dürüst) diger bisikletlilerle carpisarak yapmistim. Trafikteki risk faktörleri Türkiye ile kiyas kabul etmez derecede düsük, bunu kabul etmek lazim. Ama kisisel hatalar her zaman olabiliyormus demek ki. Bundan sonra bunun icin tedbiri de maksimum düzeyde alacagiz insallah.

• Beğen
Tepkiler: Milbert Hofen
Scudo
Keşke başlık 1 Musibettense 1 Nasihat yetti olsaydı. Ne bu fotoğrafı paylaşırdın, ne de bunlar başına gelirdi. Çok geçmiş olsun. Bu şekilde bisiklet süren arkadaşlarımızda varsa böyle 1.000 fotoğraf görmeden bir zahmet kasklarını taksın, yollarda araba aralarında tehlikeli aksiyonlara girmesin. Lütfen.

Büyük geçmiş olsun. Tanrı seni korumuş..

Geçmiş olsun. Acil şifalar dilerim...

@Soner Közen

Ders aldım almasına da , demek ki olunca oluyor yani , korunmasız olmak yani... :)

• Beğen
Tepkiler: Milbert Hofen
@osmankitay

Haklisiniz. Tabi ki testi kirilmadan önlem almak sart ama bosvermisligimize yenik düstük biraz. Zaten bir nasihat yetti diyen adamin böyle basliklar acmasina gerek kalmiyor. Benim gibiler de ancak testiyi kirdiktan sonra ögüt verebiliyor. :)

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
Geçmiş olsun benimde en kısa zamanda bir kask almam gerekiyor..

Çok büyük geçmiş olsun. Kaskın önemi tekrar ortaya çıkmış oldu böylece. Hep Hollanda'yı gösteriyorlar kasksız kullanıma örnek olarak ama videolardan gördüğüm kadarıyla hem yolları çok güvenli hem de bisikletlilerin hızları düşük gibi.

Bence bu başlık, sizin de izniniz olursa tabi, sabitlenen konular arasında yer almalı.

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
Murat arkadaşıma geçmiş olsun.
Ben de kask takanlardanım. Ben daha çok trafikte farkedilir olmak ve saygı görmek için takıyorum.
Eğer bilimsel verilere güveniyorsak kask takmanın bizi bu (Murat'ın) durumundan korumak için önemli bir etken olmadığını bilmemiz gerek. almamız gereken daha önemli önlemler var; kontrolsüz hızlardan kaçınmak, güvenli sürüş teknikleri gibi.
Konunun motosiklet kaskları ile benzerliği yok. Motosiklette kullanılan kask, içindeki yastıkla iş görür. Jöle kıvamındaki beynimizin kafatasımıza çarparak hasar görmesini engeller. Boksörlerin kaskı gibi. Bisiklet kasklarını bu özelliği olmadığını biliyoruz .
Forumda yeniyim. Bu konu eminim tartışılmış ve şu rapordan herkesin haberi olmuştur:
ECF
EUROPEAN CYCLISTS' FEDERATION
EUROPÄISCHER RADFAHRER VERBAND · FÉDÉRATION EUROPEENNE DES CYCLISTES asbl
IMPROVING BICYCLE SAFETY
without making helmet-use compulsory
Official position of the European Cyclists' Federatio

@Ahmet Ayaz

Kaza haberleri bölümü görebildigim kadariyla pek hareketli bir bölüm degil. Dolayisiyla konunun sabitlenmesinin cok da gerekli oldugunu düsünmüyorum ama eger ileri zamanlardaki kullanicilara faydasi dokunacaksa tabiki sabitlenebilir.

@Atalay Mete

Evet, benim durumumda belki kask pek bir koruma saglamayabilirdi, cünkü hasarin büyük kismi yerde sürtmeden ötürü yüzümde olustu. Ancak burada benim düsüs sansim da önemli bir faktör. Cok daha ters sekilde düsebilir ve asil darbeyi kaskin korumasi gereken kafa tasimda alabilirdim. Bahsedilen raporlari düsmeden bir önceki gece incelemistim. Kask kullaniminin cok düsük oldugu Hollanda ve Danimarka, ayni zamanda bisikletli ölümlerinin de yüzdesel olarak en düsük seviyede oldugu iki ülke. Cok yüksek kask kullanim orani olan Ingiltere ise Avrupa'da en fazla bisikletli ölümünün yasandigi ülkelerin basinda geliyor. Ancak ayni raporlarda belirtilmeyen bazi detaylarda mevcut. O da kask kullaniminin artisi ile ayni ülkelerde görülen ölümlerdeki azalis. Tabi ki bisikletli oraninin artisi ile bisikletli ölümü orani düsecektir, cünkü trafik ve sehir ona göre dizayn edilmeye baslaniyor. Istanbul'da herkesin kaskli, Amsterdam'da herkesin kasksiz sürdügünü farz etsek bile Istanbul'da daha fazla ölüm olmasi kask kullaniminin islevsel olmadigi sonucunu dogurmuyor. Sanirim Federasyon'un buradaki cekincesi bisikletin oldugundan daha tehlikeli bir arac olarak gösterilemeye calisilmasi. Bunun da kullanim oranlarinda düsüse sebep olacagini öngörüyorlar. Ancak burada kaskin zorunlu tutulmasina karsi cikmak yerine bisiklet kullanimini tehlikeli hale getiren dis etkenlerle mücadele etmeleri daha saglikli olur kanaatindeyim. Herhalde yapiyorlardir bunu.

Bisiklet kazaları ile ilgili en çarpıcı bilgi, ölümcül kazaların bisiklete göre yayaların başına gelme oranı on misli yüksek!

Yani bisikletin güvenliği konusunda çok ciddi bir sıkıntıları yok.

Bisiklet kazalarında kasklı ve kasksız gruptaki ölümcül yaralanmalar da şöyle (birazz eski bir istatistik):
Lethal injuries in % Cyclists Control group
Head (baş) 82 86
Spine (omurga) 29 29
Thorax (göğüs) 39 71
Abdomen (karın) 14 29
Fatal injuries found in autopsies of cyclists and in a control

Federasyonun temel hedefi bisikletin güvenli, çevreci ve sağlıklı bir şehircilik çözüm aracı olduğu kabul ettirmek, buna karşılık yerel yönetimlerin kaza riskini azaltacak önlemler almasını sağlamak.

arkadaşımıza büyük geçmiş olsun ,2009 dan beri bisiklet forumda düzenlediğim bir çok turda kask kullanmayan arkadaşlar çok az nadir olmuştur onlar ise grubun en arkasında ve arka takım kaptanı olarak kontrolümde oldular ,
evet performans turlar yoğunlaşınca açıkça kask takmayanları ekibe almadım
zati buradan kuralları topiğimden açıkladım
50 km pedal kesmeden yapılan sürat antremanlarında kafayı gözü asla koruyamazsınız bizim yaptığımız antremanın yarışlardan farkı yoktur,
ve en son çizgimiz 100 km de asla mola vermeden sürate geldi ,euro sportta bisiklet yarışlarında kurallar vardır kaskınız yok ise istediğiniz kadar iyi bisikletçi olun almazlar sizi yarışa.

Kask kullanımı konusunda ECF sporcuları ve çocukları ayrı tutuyor. Nedenleri ise hobi kullanımından farklı.

büyük geçmiş olsun önce can güvenliği

Geçmiş olsun. Olacağı varmış olmuş demekten başka şey şu durum için geçerli değil ama genel için geçerli bir söz var: eşeğini önce sağlam kazığa bağlayıp sonra Allah'a emanet edeceksin. Yani önce kask!
(Kendi kendime "diyene bak" diyorum, çaktırmayın :) Ama gerçek bu.)

Büyük geçmiş olsun Murat bey...

Yeni bisiklet alan arkadaşlar "bisikletime hangi aksesuarları almalıyım?" diye soruyorlar sık sık; cevabımız ise değişmiyor: Kask, eldiven, gözlük. Bu üçü, bir bisiklet sürücüsünün olmazsa olmazıdır. Bisiklet üzerindeyken tamamen korumasızız ve hayati organlarımızı bir şekilde emniyete almamız gerekiyor. Bunun en kestirme yolu da kask kullanmak. Gözlük ve eldiven de, bisiklet üzerindeyken emniyetli bir görüş ve sürüş için mutlaka takılmalı.

En tehlikeli sürüş türü. Yokuş aşağı kontrolsüz bisiklet sürmek. Kışın tehlike 5 kat daha artıyor. Geçen market önünde (andazit türü bir taş döşemişler) frene basar basmaz bisiklet bir yana ben bir yana. Yerdeki en ufak bir nem buza dönüşmüş. kask takmak kadar bisikleti kontrolsüz sürmemek, iklim koşullarını gözönünde bulundurmak ve şehiriçi trafikte hız yapmamakta kazaların önüne geçilmesi açısından önemli.

• Beğen
Tepkiler: Atalay Mete
Geri