Iyi günler. hocam bana bir soru verdi ve bu türkiye zeka vakfının bir sorusu bunu çöz sana 100 vereceğim dedi benim ilgi duyduğumu bildiği için.
Soruyu paylasaym
25 basamaklı bir merdiven, bir adımda birer ikişer veya üçer basamak çıkarak, kaç farklı çıkılabilir?
Kaçar kaçar gruplandırabileceğini hesapla. Örnek: 25 merdiveni 4 lü olarak kaçar kaçar gruplandırabilirsin? Merdiven çıkmaktan bahsettiğine göre 4lü grupta birinci merdiven ile 25. merdiven hiç bir zaman aynı grupta olamaz.
kardeşim bu soru acayip şeyler istiyo yani sadece permütasyon kombinasyonda yetmez çünkğ bi basamağı adam 2 çıksa başka merdiven sayısı kalacak 3 çıksa başka
Ebubekir hatan var, permütasyon kombinasyon şeklinde bakacak olursan, 25 tane kutucuk çiz, her kutucuğun içine ihtimalleri yaz. Ama son 3 kutucuğa dikkat et, çünkü o son 3 basamağa önceki basamaklardan nasıl geldiği ile ilgili olarak basacak.
Cevabı işlem hatası yapmadıysam 2.516.731 olarak buldum. Fibonacci dizisinde ilk elemanı bulunca f(4)=f(3)+f(2)+f(1), f(5)=f(4)+f(3)+f(2)... şeklinde gidiyor. 25. elemana kadar biraz toplama işlemi yapılıyor o kadar, belki daha kısa yolu vardır.
yardımcı olan herkese çok teşekkürler. ali ve edip abinin çözüm yollarını anlamaya çalışıyorum. Edip abi henüz bir şey göndermedi mesaisi dolayısıyla. Ali abi biz bu fibonacciyi ilkokulda görmüştük. Biraz kurcaladım ama mantığı tam anlayamadım.2nizin de cevapları farklı ama o aralıkta olduğunu biliyorum. Çözümlerinizi görünce hocamı arayıp doğru cevabı soracağım. Sonucu bildiririm.
Esenlikle kalın vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
ben daha çözebilen çıkacağına inanıyorum. Her hafta olmasa bile 2 haftada bir böyle orjinal sorular bulup sizinle paylaşmak istiyorum. Çok zevkli bir uğraş bence.