Scudo Sports

Bir insan ne zaman doyar?

Merhaba,

Herkese teşekkürler güzel bir konuda birçok şey yazıldı. Konu sonradan çok yeme ve kilo alıp almamaya doğru döndü sanki. Benim uzun yıllar dikkatimi çeken, kendimden de denediğim bir durum da yeme-içme ile kilo alıp almama durumu. Tam nedeni belki derinlemesine bilinmese de halk arasında "bünyesi öyle" diye bilinen, kişinin vücudunun kendine has özelliğinden dolayı istediği kadar yesin kilosunu muhafaza edebildiğini görüyorum. Oysa bazı kişiler ne kadar rejim yaparlarsa yapsınlar spor da yapsalar kilolarıyla başları hep dertte oluyor.

Demekki bünyesi "yediğini yakan" kişilerden olanlar şanslı kişiler oluyor bu bir gerçek :)

Peki şimdi şu soru akla geliyor. İki farklı kiloda kişi aynı yemeği yese ve aynı hareketleri yapsa biri kilo almaya devam edebilirken diğeri almayabilir. İşte burada yine bünyelerin gizli özelliklerinde iş bitiyor olsa gerek.

Yine de pedal basanlar avantajlıdır kardeşim kim ne derse desin :D

• Beğen
Tepkiler: sprint
Scudo
@basri

Burada bir çok etken giriyor işin içine, bazal metabolizma, hormonal dengeler, tiroit kapasitesi, pankreas kapasitesi, yağ depolayabilme kapasitesi vs vs, yine görüşüme göre damarlarında tıkanıklık olmadıysa kilo almaya eğilimli kişiler kilo almayan kişilerden daha sağlıklı olmaktadır, çünkü vücut alınan toksikleri yağlanarak (ve kolestrol üreterek) tamponlamaya çalışmaktadır, aslında alınan fazla kilolar genelde yağların zararlı maddelerle tamponlanmasından oluşmaktadır (bu yüzden de kilo vermeye başlandığında yağlar erirken bu zehirler de kana karışıp yakılmaya atılmaya başlandığından diyet yapan insan kendini kötü ve hasta hisseder), kilo almayan insanlar ise bu toksiklerle yağlar vasıtasıyla tamponlayamadığından daha değişik sorunlar (astım, alerji, kanser vs) ortaya çıkabiliyor, benim gözlemlediğim kişiler arasında bolca çikolata tatlı ve herşeyi yiyipte kilo almayan insanlar (fazla çöp yiyecek tüketenler) genelde en çok astım ve alerji sorunu yaşıyorlar... Elbette pedal çeviren insan herzaman sedanter yaşayanlardan daha sağlıklı olacaktır sizin dediğiniz gibi

• Beğen
Tepkiler: basri
@Hakan Yazman

fazla kilolu insanlarda, fazla ağırlıktan ötürü orta yaşlarda başlayan ayak, diz, kalça ve bel bölgesinde oluşan sorunları da düşünmeniz gerekli.

spor yapmak tabii ki en iyisi. "fazla kiloları olup spor yapan bir insan, normal kiloya sahip ama spor yapmayan bir insandan daha sağlamdır" deyip pedallara basmak gerekir.

Doymak için;

mutfaktan uzak yaşayın,
yaşadığınız odaya yiyecek sokmayın (resimleri dahil),
ağzınıza ve aklınıza yiyecek lafı sokmayın,
boş kalmayın hep birşeylerle uğraşın (okuyun, uyuyun, spor yapın ama boş durmayın)

spor insanı tok tutar
(yapıldığı esnada tok tutar ama spor bittikten sonra mutfağa girersen seni orada zor çıkartırlar :))

• Beğen
Tepkiler: basri
@ernesta

Haklısınız fazla kilolar herzaman problem, zaten dikkat ederseniz ben de kilolu insanlar demedim, kilo almaya eğilimli kişiler dedim ;)

@Mesut Girgiç

Televizyon seyretmeyin veyahut reklam seyretmeyin :) reklamlar büyük oranda birşeyler yemenizi hatırlatan (ve bunlar pek salata domates vs değiller genelde kilo aldırıcı aburcuburlar) telkinlerle dolup taşıyor

@bisikletseven

Bu ileti bana ait arkadaşlar. Doyduğumu hissetmesem de karar vermiştim. Bu 1ay içinde kuzu kavurmasından, tavuk mangalına, kekik çayından, keçi boynuzuna, greyfut, çilek,fındık,cezerye, pekmez suyu ne varsa içtim yedim herşey yedim. Ama dikkatli yedim. Şu an 76 kg'yim. 1 ay sonraki hedefim 68-70 arası olacak.
Doyduğuma karar veremiyorum ama aç kaldığımı da hissetmiyorum. Bu mutlu durumu sizlerle paylaşmak istedim.

Konu başlığı altında çok güzel öneri ve fikirler geçmiş, arkadaşlara teşekkürler.
Artık ilk önce büyük bir kase dolusu bol zeytinyağlı bir salata yiyiroum. Bu normalde beni hayatta doyurmaz ama zeytinyağının bir mucizesi mi yoksa salatayı yemek için geçen süre mi bilmiyorum bende ciddi tokluk hissi uyandırıyor ve bazen üstüne hiçbişey yemediğim de oluyor. Tabi kaliteli beslenme için iyi bişey değil bu.

Çok fazla kalori alıp kilo almayan normal insanlar "spor yapmayanlar" Hakan Yazman'ın da dediği gibi bazı hastalıklara gebe oluyorlar. Bunu ben de gözlemledim. Astım haricinde ilerleyen yaşlarda tansiyon hastalığı mesela. Bazal metabolizmanın gerek troid salgısı olsun, gerek uyarıcı başka maddelerin alımı olsun değişik nedenlerle olması gerektiğinden hızlı çalışmasının bir neticesi olarak görüyorum bunları.

Spor yapan insanlarda ise durum o kadar farklı ki inanamazsınız. Bundan tam 5 yıl önce, tartıda 120kg gelirken yağ oranım sadece %8 di. Ağırlık antronörümün baskıları ile hergün 1kg prinç "pişmemiş kuru ağırlığı :D", 1kg kadar et, 15-20 yumurta ve sponsorlarımın gönderdiği protein tozları, amino asitler ne varsa kullandığımı hatırlıyorum. Gözlerimden yaşlar gelene kadar kendimi yeme konusunda zorlardım. :( Ama yüksek intensivite ile yaptığım tek bir bacak antremanım sonrasında bu yeme alışlanlığıma rağmen ayna önünde gözle görülür bir derecede inceldiğimi bilirim. Bu denli hızlı kalori yakımının aerobik bir sporla olabileceğini zennetmediğim gibi ben başaramadım. Defalarca bisikletle türkiye turu, komando olarak yapılan askerlik, hergün evden işe gitmek için çevirdiğim 60km bu kadar etkili olmuyor :( Bezen şeytan dürtüyor git ağırlık salonuna gir 200kg altına yap squat diye... Birkaç antreman sonrasıda evet istediğimi alıyorum ama bu sefer de pantolonlarımın içine giremiyorum.

Kas miktarını artırmaya yönelik ağırlık antremanları düzenli yapıldığı müddetçe yağ yakımı konusunda çok etkili oluyor. Zaten son zamanlarda özellikle ABD'de hızlı kilo vermek isteyenlere doktorlar tarafından önerilen de budur. Dikkat edin zayıflama demiyorum, kilonuz aynı kalırken daha fit oluyorsunuz gibi. Bu arada yağ yakımı aerobik sporlar esnasında olur ancak gibisinden ders kitaplarından alıntı yapmayınız :D, benim yazdıklarım etki tepki değil, neden/sonuç ilişkisidir.

Geri