Scudo Sports

Bir Bardak Cola'nın 60 dk. da Vücuda Verdiği Zarar

silas

Üye
Tepki
81
Arkadaşlar yeni keşfettiğim bir günlük (blog) sayfasında Cola ile ilgili bir yazı okudum ve sizlerle paylaşmak istedim...

İç ve Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bir bardak Cola’ nın 60 dakikada vücuda verdiği zararları anlattı. İşte felakete götüren kısır döngü:

1. İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bulantınızın olmamasının nedeni içinde bulunan ’fosforik asiddir’.
2. İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. Bunun sonucu pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar.
3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir.
4. 45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar (eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir.)
5. 60 dakika içinde: Ani açlık hissi oluşur.
6. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırısınız.
7. Bu kısır döngü devam ettiği süre karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde LEPTİN ve İNSÜLİN DİRENCİ gelişir.
8. Şişmanlık hastalığını başlatmıştır ve bütün dejeneratif hastalıkların nedenidir.

Alıntı: (link)

Scudo
Cola'yı kim bisikletçilerde "bonking" dedikleri vücudun tükenmesine yakın aşamalarda kullanılmayı tavisye ediyorlar.Yıllar önce Lance'inde böyle bir açıklaması vardı. Sanırım reklam olayının bir parçası

@silas

kolalı içecekleri tasvip ediyor demiyorum,iyide demiyorum ama bu etkilerin de hiçbirini yaşamadım ,tabiki hissedilebilir olanlarını,tabi kişiden kişyede değişir,yanlız şu şeker olayını zamanında araştırmıştım biraz balon gibi çıktı,çünkü şekerin kalorisi ile kolanın kalorisini karşılaştırırsak o oran çıkmıyor,birde şuradan bakın ülkemiz genelde çok çay içilen bir ülke günde hiç içmeyen 10 küçük fincana yakın çay ,1 -fincan normal kahve veya nescafe içiyor, 2kesme şekerden toplamı siz yapın, artı içindeki kafein ve tanende hariç demir emilimini etkiliyor.

@Ali Gelir

lance ın böyle bir açıklama yapması dediğin gibi reklam olabilir,ama büyük turlarda genelde çoğu içiyor,birde şuradan bakın evet rafine şekerin zararları ortada ama onun yerin tercih edilen yapay tatlandırıcıların vereceği zarardan fazla değil.ak yapmaya çalışırken b...k yapmayalım

bende kola içiyorum ama bugüne kadar hiç bu kadar bir etkisini hissetmedim

3 seneye kadar bende aşırı olmayacak şekilde içiyordum. Öyle hissedilir zararını görmedim. Ama doğal olan şeyler dururken limonata gibi maden suyu gibi güvendiğimiz marka meyve suları gibi (tabi bazılarının içinde ne olduğunu bilemeyiz ama) bunlar dururken dünya çapında emperyalizmin simgelerinden bir şeyi türketmeyi kesinlikle bıraktım.

• Beğen
Tepkiler: Erhan_Yılmaz
Cola'nın reklamını yapmak istemiyorum ama özellikle sporcuların "tükenmeye yakın" anlarında kullanması tavsiye edilen bir içecek .Lance'de günde 2 litre için demiyor zaten.

Fakat tavsiye edilen şekli "defizzed" yada "decarbonated " dedikleri tarzda yani gazı kaçmış şekilde.

QuickStep takımının Wewelgem'deki servis alanında sporcular için kolilerce kolalı içecek depolanmış durumda

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=61885

http://i49.tinypic.com/1262rdv.jpg

Uzun turlarda sabah çıkılan rampalar kan şekeri bakımından zorlamıyor genelde. Çünkü sabah kahvaltıda bal, reçel ya da nutella tükettiyseniz, ilk saatlerde tırmanmak sorun yaratmaz. Ancak akşam üstüne doğru, bir de öğlen yemeği geçiştirilmişse, kola bir can simidi gibi geliyor. Rampayı tırmanırken şeker düşüklüğü yaşamanızı engelliyor. Ayrıca, diyelim ki rampayı çıktınız, şekeriniz düştü, iniş de hızlı olacak ve dikkat gerektirecek. Bir kutu kola hızlı bir şekilde bütün sigortaları açıyor.

Elbette kan şekerini kuru üzüm, muz ve türevi doğal yiyeceklerle toparlayabilirsiniz. Ancak kolanın pratikliği ve içerdiği kafein kalan son enerjinizi adam gibi kullanmanız için bire bir. Soğuk içiniz :).

@Komando_Turk

Aslında çoğu içecek firması zaten Coca Cola Company bünyesinde üretiliyor. Cola olmasına gerek yok içeceğin, meyva suları, soda herşey var.

Bu arada kolada yaklaşık bir kutuda 150 kcal civarı bir enerji var, ama herhangi yenilen bir tatlı veya herhangi birşeyde genelde en az 250-300+ kcal var. Yani kola tek günah keçisi değil, günde 1 lt içen kesinlikle dikkat etmeli o ayrı bir konu.

• Beğen
Tepkiler: silas ve Cem Unden
silas isimli arkadaşımız bize kolanın zararını anlatmış isteyen içer isteyen içmez ama arkadaşıma katılıyorum çok doğru söylemiş... sizin dediğiniz bisikletciler içiyo heralde içer okadar km yarışı sende koş ciğerlerin azına nasıl geliyo tamam içilir ama adam elinde 2.50 litre kola taşımıyoki farkındaysanız 330m bi kola bundan eminimki bişek olmaz....

• Beğen
Tepkiler: kolbe
herşeyin fazlası zarar diye boş yere demiyorlar, az bir tüketimle pek birşey olmayabilir ama abartıp günde 1lt, 2.5lt bitirenler bu sorunları yaşayabilir bende çok nadir içiyorum kolayı ayda 1 belki 2 kutu cuk :)

ben çok kola içerim maalesef:) Bisiklete binmeye başlayıncada susadıkça kola içmeyi denedim. Fakat kola içtikten sonra bisiklete binince acayip mide bulantısı ve agzımda kuruluk yaptı. Şeker hastası degilim, şeker toleransımda yüksek.
Sonuç olarak bence başta anlatılanların doğruluk payı yüksek gibi görünüyor

Okuduğum bir makalenin ardından çok az tüketmeye başladım.Ayda bir bardak kadar.Kesinlikle zararlı

• Beğen
Tepkiler: Ozan Kapancı
pizzanın yanında da gidiyor ama meret..

• Beğen
Tepkiler: nightkobe ve mcanb
Normal koşullarda zararlıdır. Ancak gerektiğinde mükemmel bir ultra performans içeceğine dönüştürülebilir. Vücudun aşırı tükendiğinde çok iyi bir kurtarıcıdır. Çok zor bir antrenmanda aşırı rüzgara yağmura yakalandınız tükendiniz, biraz soda ve tuzla karıştıracağınız kola (gerçek adam gibi coca cola, diyet ya da taklitleri değil) günü tamamlamanıza, hasta olmaktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır hatta içtikten sonra böyle bir günün sonunda atak çekme isteği bile duyabilirsiniz. Veyahut çok zor bir yarışın son evrelerinde çok yardımcı olacaktır. Bu faydalarının neden olduğunu tam bilmiyorum, ancak tahminlerim, içerdiği kafein ve glikozun dışında söylenen meyan kökü içeriğinin çok iyi bir kortizon uyaranı olduğunu duymuştum bunun da büyük bir etken olduğunu düşünüyorum ultraperformansa etkisine. Normal zamanlarda kesinlikle içilmemelidir, asitli, kan şekeri dengesini bozan dişlere ve vücuda zararlı bir içecektir.

@Goflet

:)

Aynı zamanda isal ilacı, o durumlarda tüketilebilir.

@Hakan Yazman

didimden bodruma giderken gölü geçtikten sonra bir dağa tırmanılıp zirvedeki tünelden devam ediliyor. biz tırmanışın başında bittik sonra bakkaldan 1 kilo kuru incir ile 2,5 litrelik kola aldık 4 kişi paylaştık. sonra ivan basso gibi tırmandık. acaiptti hakketen.

güzel bir yazı ancak ben vazgeçemiyorum.çok güzel bir tadı var.

Geri