Scudo Sports

Bike fit nedir? Neden yapılmalıdır? Shimano bikefitting / House of bike'ta detaylı fit yaptırdım

Özcan güler

Daimi Üye
Tepki
2.766
İsim
özcan güler
Bisiklet
Diğer
Herkese Selam;

Sizlerlede paylaşmak istedim.

Yıllardır sürüyorum; ama ne kadar doğru ne kadar verimli? Bunların cevabını öğrenmek benim için çok önemliydi. Uzun sürüşlerde kaç defa fit ayarlarımı tutturmaya çalıştım sayısını bilmiyorum. Fit sonrası ortaya çıkanlar: - Kal ayarı iyi olmasına rağmen, sol ayağımın dışına güç uyguladığım ortaya çıktı. Bu (link).com teknolojisinin size sunduğu pedal çevirme tekniğinizi analiz etmesi sayesinde ortaya çıkıyor. Ekrana bakarak basış açımı değiştirdiğim an, ekranda ki verilerin nasıl doğru olmaya başladığını tecrübe ettim. Bence bu fit konusunda en önemli kısımlardan birisi! - Doğru pedal çevirme tekniği: Bir ayağınız ile basarken diğer ayağınızla çekmeniz gerekir. Bu doğru pedal çevirme tekniğidir. Peki biz bunu biliyor muyuz; ya da ne kadar doğru yapabiliyoruz? Bu sistem sayesinde bunu da görebiliyoruz. Eğer kendinizi geliştirmek ve gücünüzü verimli kullanmak istiyorsanız bunu doğru yapmalısınız, yapmalıyım! Bu konuda kendimi çok geliştirmeliyim. Pedal çevirme tekniğim baya kötü çıktı... - Sol ayağım daha güçlü bastığından dolayı, selenin tam ortasına oturmadığım ve devamlı kendimi sola attığım ortaya çıktı. Sol ayak sağ ayağa göre daha kaslı olması bunu teyit ediyor. Sürüşlerimde bunu neden yaptığımın cevabını aldım. ( Bunu düzeltme zamanı ) Bu sizin popo kemiklerinizin uzun saatler sonucunda ağrımasına sebep olabilir. - Sele seçerken: Popo kemiklerinize bakılması ve ölçülerin doğru şekilde tespit edilmesi sizi tahrişlerin, ağrıların ve sakatlanmaların önüne geçirecektir. Unutmamak gerekir ki: “ Sizin esnekliğiniz ve sürmek istediğiniz sürüş pozisyonuna doğru karar vermelisiniz! Bunların hepsi daha verimli pedal çevirmemizi sağlar. Bu yüzden (link) fit teknolojisini sizlere gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Ayrıca (link) bulunan bu sistemi kullanan ve sizi yönlendiren Emrah bey bilgili ve ilgili bir kişi. Bence bu çok önemli! Bisikleti bilmeyen bir kişi sistemi kullanıp sizi doğru yönlendiremez...

House of bike bilgileri: Adres: Namık Kemal, Babymall Avm, Zafer Mahallesi Adilenasit Bulvarı, Alt Girisi No:62/D, 34513 Beylikdüzü Osb/Esenyurt/İstanbul Saatler: Açık ⋅ Kapanış saati: 20:00 Telefon: (0212) 690 21 03 Randevular: (link)

Yapılanlar veya yapılacaklar: - Sağ ayağımın biraz dışa bastığı ve ona göre kal ayarı yapılması gerektiği. - Düz taban olduğumdan dolayı özel tabanlık yaptırmam gerektiği. - Sti açı ayarları düzelmesi gerektiği. - Gidonum değişti. - Gidon boğazım 100mm’den 80’mm inmesi gerektiği. ( Şu anda değişti ) - Özel tabanlık yaptırıp kal ayarı için tekrar gitmem gerektiği. ( Yaptıracağım ) - Ayna kol ve bisiklet bedeni doğru. Kadro seçimi performanstan ödün verip daha konfor sağlamak üzerine seçilmiştir. Bu bilgilerde sizin için doğru karar verilmesini sağlıyor. Yarış, uzun sürüş ( konfor ) veya hobi amaçlı. Toparlamak gerekirse 300km sürdükten sonra sizlerden geri dönüş yapmanızı istiyorlar. Bunun doğrultusunda tekrar bir değerlendirme yapılıyor. Unutmamak gerekir ki %100 kesin sonuç almak imkansız! bikefitting teknolojisi ve sizin hissiyatınız doğrultusunda ortaya en iyi sonuç çıkacaktır.

Tavsiyem sizlere bisiklet almadan bilgilerinizi öğrenmeniz ve bu doğrultuda bisiklet almanızdır. Yarış koşacaksanız ona göre bir kadro. Uzun sürecekseniz ona göre bir kadro seçmek doğru olacaktır. Çoğu yaralanma ve sakatlanmaların önüne geçecektir. Düşünün bir açınız yanlış ve siz oraya saatlerce yaşatmamanız gereken bir stres uyguluyorsunuz. İşte bu size kalıcı bir sorun olarak geri dönebilir.
Umarım faydalı olur.
Sevgilerle...

Scudo
Untitled.jpg

Oldu o zaman, biz kalkalım...

Kırk ayağa sormuşlar. "Ya sen bu 40 ayağını nasıl aynı anda koordine edip de ahenkli bir şekilde yürüyebiliyorsun"
Kırk ayak da düşününce hakikaten ben bunu nasıl beceriyorum da yürüyebiliyorum diye şaşırmış kalmış ve yürümeye çalışınca da ayakları birbirine dolanıp yere düşmüş.
Ey 10 dakika dinlenip 500-600 km gidebilen, Marmara'nın etrafını tavaf eden,Everest'e bisikletle tırmanan, şühedayı yad etmek için ülkenin bir ucundan bir ucuna 4-5 günde giden sevgili, saygı değer @Özcan güler bikefit diyerek ahengini bozuyor olmasınlar?

Acılardan zevk almayı öğrenmek gerek

• Beğen
Tepkiler: osmancan71
Bunun sonrasını da çek Özcan. Çok beğendim videoyu. Devamı mutlaka gelmeli. Hani tek video da olmaz. Fit sonrası şunu değiştirdim, bunu yaptım diye birden fazla böyle uzun ve ayrıntılı video çekmelisin.

• Beğen
Tepkiler: Özcan ve Fota
Bunun sonrasını da çek Özcan. Çok beğendim videoyu. Devamı mutlaka gelmeli. Hani tek video da olmaz. Fit sonrası şunu değiştirdim, bunu yaptım diye birden fazla böyle uzun ve ayrıntılı video çekmelisin.
Kesinlikle böyle bilgiler olmalı. Kaldı ki gidon boğazım değişti. 100mm 80mm geçtim. Gidon değişti. Böyle video çekilecek bir durum yok. Instagram hesabımında sonrası ile ilgili bilgiler paylaşacağım. Sonrası kesinlikle olacak. Birde tabanlık yaptıracağım. Düz tabana göre olacak.

Kırk ayağa sormuşlar. "Ya sen bu 40 ayağını nasıl aynı anda koordine edip de ahenkli bir şekilde yürüyebiliyorsun"
Kırk ayak da düşününce hakikaten ben bunu nasıl beceriyorum da yürüyebiliyorum diye şaşırmış kalmış ve yürümeye çalışınca da ayakları birbirine dolanıp yere düşmüş.
Ey 10 dakika dinlenip 500-600 km gidebilen, Marmara'nın etrafını tavaf eden,Everest'e bisikletle tırmanan, şühedayı yad etmek için ülkenin bir ucundan bir ucuna 4-5 günde giden sevgili, saygı değer @Özcan güler bikefit diyerek ahengini bozuyor olmasınlar?

Sarıkamış sürüşünden sonrada fit yaptırmıştım. Çünkü ağrılarım olmuştu. 4 günde 1358km cepte. Sonuç başardım; ama yine fit yaptırdım. Şimdi aynı durum söz konusu. Antalya'ya 24 saatte 575km gittim; ama dizimin önünde ağrı oldu. Kaç kere fitimle oynadım sayısı belirsiz. Durum böyle olunca neden daha fazlası ve ağrısız olanı olmasın? Bu sebeple tekrar fit yaptırmak istedim. Mesela son sürüş İzmir İstanbul. Çok az durarak tamamladım. Sürüş esnasında sağ ayağımın içinde bir şey hissettim ve hemen tempomu düşürdüm. Ben bu kayıpları giderebileceksem harika olacak. Kaldı ki şimdiden bir çok hatamı öğrendim ve üzerine gidiyorum. Pedal çevirme tekniği vb... Diğer bir konu reklam yapmak kötü bir şey değil bu bir iş. Artık bunları aşalım lütfen :) Ahengimi bozacak bir durum içinde değilim. Lütfen kelimelerinizi doğru seçin

Diğer bir konu reklam yapmak kötü bir şey değil bu bir iş. Artık bunları aşalım lütfen :)

Biraz kafanızda reklam ile ilgili önyargı oluşturmuş gibisiniz. Ben size niye reklam alıyorsunuz gibi bir şey demek istemedim de demedim de.Vergisini veriyorsanız en doğal hakkınız, kimseyi ilgilendirmez. Ama siz "reklam almamı eleştirecekler" diye önyargı oluşturduğunuz için bana cevap yazmışsınız.
Burada asıl anlatmak istediğim anaduygu şuydu:Normal bisikletçiler için çok zor olan birçok şeyi defalarca başarmış birisi için bu kadar olumsuzluk bu kadar değişim çok garip geldi. Bu kadar hatalı idiyseniz bu kadar zor şeyi nasıl başarabildiniz.Burada bir garipliğin olabileceği yönündeydi. Sanki bu kadar ayar felan değişince ahenginizi bozabiliyor olabileceğiniz yönündeydi. Benim anlattıklarımlarından şunları çıkarabilirdiniz:Bikefitin gerekli olup olmadığı. (Ki bu da sizin gibi başarılı birisi için gerekli mi)

Bike fitinizi yapan, reklam veren firmaya da çok bişey demedim aslında. Şu mantıkla yaklaşmıştım kazanan at niye değiştirilir ki mantığıyla yaklaşmıştım. Bu benim düz mantığım çok doğru olmayabilir, muhtemelen doğru da değildir.
Ama mesajımdan en çıkarılamayacak şey "Reklam almanıza karşı çıktığımdır"

Lütfen kelimelerinizi doğru seçin
Ayrıca bu ifadenin şık olduğuna inanmıyorum, bunu yazmanızı da gerektirecek birşey olduğuna da inanmıyorum. Ben size en ufak saygısızlık ettiğimi düşünmüyorum.Ben sizi eleştirmedim bile sadece kendimce kaygımı belirttim.

Peki bu ağrıların bisiklet ölçümlemeden değil de kat edilen yüzlerce km'lik mesafeye bağlı olarak kas iskelet sisteminin verdiği doğal bir tepki olabileceği ihtimali üzerinde neden durmuyoruz?

Bir de uzun süre, süre derken 20-25 yıldan bahsediyorum, yer etmiş bir hafif yna basma ya da duruş değişikliğinin üzerine gidilmesini ters tepeceğini düşünüyorum. Misal, spd Pedal ve ayakkabı ayarı yaptırırken sağ ayağı burnu hafif dışa topuk hafif içe basıyor olduğumu söyledi. Yeni mi bu dedi. Dedim 22 yıllık bisikletimde de aynı spd var hiç ayar değişmedim.
O zaman şimdi olması gereken açıya ayarlıyorum ama yer etmişse alıştığınız şekilde sürmek daha iyi olacaktır. Siz bir deneyin eğer ağrı yaparsa gelin düzelteyim dedi.
Çıktım sahile Göztepeden başladım, Küçükyalıya gelmiştim ki bilekten dize doğru sanki ayağım buruluyor gibi bir ağrı var. İster istemez pedalı zorluyorum hatta çıkıyor bazen çat diye. O denli yani.

3 çıkış zorladım kendimi. Ama yok. 3 sat biniyorum ertesi gün boyunca ağrıyor.

Düzelttim eski haline getirdim. Hâlâ o şekilde hafif burun dışa doğru biniyorum. Zaten 25 yıldır böyleydi.

Lafın özü ağaç yaşken eğilir sözü burada da etkili olabilir. Elbet denenebilir ama baktınız ağrı sancı var eski hale dönmek lazım bence.

Yeni bisiklete başlayacaklar için ya da gençler için iyi bir icat ama. Doğru başlangıç her zaman iyidir.

Geri