Yol ve MTB arasındaki fark kullanıcısına mesafenin uzunluğuna ve sözkonusu bisikletlerin kalite durumuna göre %10 ila %30 arasında avantaj getirebilir. Örneğin MTB ile 2.20 saatte gittiğim bol rampalı Bakırköy-Silivri Maxi güzergahını yol ile 1.50 civarı gidebiliyorum...Yani aşağı yukarı 140 dakikaya karşılık 110 dakika...havanın yolun ve rüzgarın durumuna göre her seferinde küsüratlar iki bisikletin lehinede + veya - olarak değişebilir tabi. Ancak bahsettiğin 1 pedala 10 pedal kadar uçuk bir fark ütopyadan bile öte bişey artık
Unutma, bisiklet sporunda önce insan gelir. Yani önce vücudun sonra ona yardımcı olarak ekipmanın. Eğer altımda 11 kg bir dağ bisikleti yada 8 kiloluk bir yol bisikleti değil 15 kg lık basit bir dağ bisikleti olsa ben o yolu yine giderim. ama 3 saat ama 3.30 saat sürer ama yine de giderim.
Hatta işin içine biraz espri karışık örnek katalım

...Farzedelimki bana 6kg lık bir yol bisikleti verdiler...Karşımada çıkardılar Denis Menchov u, altındada çift yaylı 16 kg luk bir beldeyama

Güzergah 190km dağ etabı... bu adamla yarışacaksın dediler..! Altıma onbinlerce avroluk bisiklet verseler kaç yazar? Adam beni yine ezer yine ezer
Uzun lafın kısası iş herzaman önce sende bitiyor.
Bence forum için örnek alınası bir anlatım. Çok guzel bir cevap. Gerçektende markalar ve bisiklet kalitesi hepsi bir yere kadar.Bunu farketmem uzun sürmedi benimde. 1000 km lik 1. ay bisiklet performansımdan sonra bacak kaslarımdaki o ufak gelişmeyi hissettiğimde. Bunu anlamıstım. Sonuçta sizinde söylediğiniz gibi malzeme kalitesi önemli bile olsa, bu mesajını sovyetler birliğinde vucut geliştirmenin yasaklandığı yılları getirdi aklıma. Paslı küflü yer alt larında çalışan bir ekibi getirdi aklıma.
Kişiler gereğinden çok malzeme kalitesi peşinde.
Bencede bahsettiğiniz şey tam anlamıyla antremanlı olan bir sürücünün ve profosyonel anlamda bu işi yapan bir şahısın altındaki bisikletin öneminin sıfır olduğu.
Kesinlikle bisiklet bir araçtır amaç insanın azim sınırlarını zorlaması.