Scudo Sports

Uydu destekli 3 tane bisiklet bilgisayarının incelemesi ( bryton rider 15, rider 420, garmin edge explore )

Awacs7n

Forum Bağımlısı
Tepki
1.016
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Selamün Aleyküm arkadaşlar;

Bu cihazlara olan ilgim forumla başlamıştı ki ben de foruma olan borcumu birkaç küçük tecrübeyle ödemek için başlık açtım.

Konuya başlamadan önce performans sürücüsü olmadığım için antrenman programları, güç ölçer vesaire gibi özellikleri deneyimlemediğimi belirtmek isterim.

bryton rider 15:

PRODUCT-15-P3-L-min.e035ccc.png

(link)

Satın aldıktan sonraki birkaç gün içerisinde iade etmek zorunda kaldım ve sebebini birazdan açıklayacağım. Malzeme kalitesi olarak klasik bir bryton olduğu için kaliteli bir yapıya sahip, elinize aldığınızda iyi bir cihaz gibi hissettiriyor. Cihazda 2 inç ekran ve 16 saat pil ömrü var deniyor. Telefonla bağlantı, akıllı notlar, strava ile otomatik veri aktarımı, uygulama üzerinden bilgi ekranı sayfasında yer değişimi yapabilme vesaire birçok özellik var. Diğer özelliklerden bahsedeğim ama önce cihazın arkada olan iki tane tuşuna alışmanın biraz zaman aldığını belirtmeden geçmeyeceğim.

Bu arada ant+ gibi bir bağlantı desteği yok cihazda, sadece bluetooth üzerinden kadans ve hız vb. sensörleri bağlayabiliyorsunuz.

Bu cihazın sevmediğim ilk özelliği yazı tipinin oldukça kalın olması diyebilirim. Sadece kalın olması da değil, cihazın ekranına sayılar o kadar kötü bir biçimde yerleştirilmişki veriler arasında kaybolabiliyorsunuz.

Bunu bilen bryton mühendisleri veriler birbirine karışmasın diye ekranın bazı noktalarına sarı arka planlar koymuşlar. Bence yazılar biraz daha ince olsa bu sorunun önüne geçilebilirdi.

İkinci sevmediğim nokta ise ekrana düzgün bir açıdan bakmayınca neredeyse hiçbir şeyin okuyamıyor oluşunu diyebilirim. Cihazı sırf bu yüzden iade ettim ki çok sinir bozucu bir durumdu. Yandan falan bakmaya kalkınca veriler okunmuyor, okunabilirlik sadece bisiklet üzerindeki açımıza göre ayarlanmış diye tahmin ediyorum. Aslında ayarlamadan değil de ekran panelinin türünden kaynaklanıyor desem daha doğru olabilir.

Biraz olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsetmek istiyorum.

Olumlu yönler:

- Oldukça iyi olan malzeme kalitesi,
- Uygulama desteği,
- Otomatik veri aktarımı,
- Düzenlenebilir ekran,
- Telefonla son derece hızlı bağlantı yapılabiliyor.

Olumsuz yönler:

- Ekrandaki karmaşıklık,
- Başka açılardan okunması zor olan ekran,
- Keşke ant+ desteği olsaydı.

Son söz:

- Ben yarı fiyatına alınabilecek Çin menşeili ürünlerin birkaç özellik hariç aynı işi yapabileceklerini düşünüyorum. Aynı firmanın benzer fiyat bandında başka ürünleri de var, onlara da bakılabilir. Ekrandaki okuma sorunu ciddi bir eksiklik gibi duruyor, tavsiye etmem.

bryton rider 420:

PRODUCT-420-P7-2.5fc0f12.png

(link)

Harita özellikli bir cihaza ihtiyacım olduğundan bu cihazdan sonra garmin aldım ve kısa süreli de olsa kullanmaktan oldukça memnun kaldığım cihazlardandı. 35 saat pil ömrü, elektronik vites sistemi desteği, güç ölçer desteği, antrenman programları desteği ve yanlış bilmiyorsam evdeki antrenman aletleri desteği var.

Aynı cihazın aynı kasa yapısıyla bir de 320 modeli var, ana fark daha önceden hazırlanmış rotaları takip edebilme özelliği diye biliyorum. Bu cihazda 80 özellik varken onda 72 özellik var. Cihazların farkına tekrar baktım ve 420 birkaç tane daha fazla performans modu barındırıyor ki bisiklet radarı desteği de var. Ayrıca 320'de elektronik vites desteği de yokmuş.

Cihaz telefonla çok hızlı şekilde bağlantı kuruyor ve bilgisayara ihtiyaç duymadan hemen hemen her şeyi halledebiliyorsunuz. Veri sayfaları çok rahat bir şekilde özelleştirilebiliyor. Yazı tipi belki biraz daha kaliteli yapılsa iyi olurmuş ama çok da sorun değil diye düşünüyorum. Ekran çok iyi bir şekilde ve her açıdan rahatlıkla okunabiliyor.

Malzeme kalitesi olarak kesinlikle üst seviye bir cihaz, bu arada 15'te bahsettiğim gibi 420'de de cihazın arkasında iki tane tuş var ve o tuşları kullanmaya alışmak biraz zaman alabiliyor.

Şimdi biraz da önceden hazırlanmış rota takibi özelliği hakkında konuşmak istiyorum. Bu özellik hakkında çok bir beklentiye girmemenizi tavsiye ederim ki yoldan çıktığınızda rotadan da çıkmış görünüyorsunuz ve cihaz sizi alternatif yollardan tekrar rotaya sokmuyor. Cihazda hangi yol çizgisi varsa onu kullanabiliyorsunuz, herhangi bir rota düzeltme vesaire gibi herhangi bir özellik yok. Bina vesaire gibi şeyleri zaten göremiyorsunuz. Cihaza uygulama üzerinden rota yüklüyorsunuz ve sadece beyaz bir ekrandaki çizgileri takip ediyorsunuz. Son olarak uydudan veri alırken ekrandaki hız tepkileri bir tık daha erken olsa benim için çok daha iyi bir cihaz olabilirdi. Hadi şimdi olumlu ve olumsuz yönlere geçelim.

Olumlu yönler:

- Malzeme kalitesi,
- Uygulama desteği,
- Rota takip edebilme,
- Çok iyi batarya süresi,
- Performanslı kullanım için de çok iyi bir cihaz olması,
- Elektronik vites desteği,
- Antrenör desteği,
- Ne işe yaradığını tam olarak bilmediğim bisiklet radarı desteği,
- Ciddi anlamda başarılı ekran,
- Yazılım desteği iyi diyebilirim.

Olumsuz yönler:

- Arkadaki tuşlara alışmak biraz zaman alıyor,
- Ünlü üreticilerin cihazlarının aksine daha sade bir tasarımı var. ( Bence olumlu bir özellik bu. ),
- Tırmanışla ilgili herhangi bir uygulama desteği bulunmuyor.

Son söz:

- Kişisel görüşüm olarak kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir cihaz diye düşünüyorum. Cihazda hemen hemen çoğu performans uygulamasına destek var ve çok iyi batarya süresine sahip bir bisiklet bilgisayarı, fiyat bandında daha iyisinin olup olmadığını bilmiyorum ki güncel de bir cihaz. Gösterişli cihazlarla işiniz yoksa kullanmaktan çok memnun kalacağınızı düşünüyorum. Birkaç özelliği kısılmış olsun 320 modelini de alabilirsiniz, gösterişten uzak ve çok kullanışlı bir cihaz olduğunu tekrar söylemek istiyorum. Tırmanışla ilgili de bir uygulama desteklese idi renksiz ekranlı olup ta özellik olarak en dolu olan bisiklet bilgisayarlarından bir tanesi olabilirdi.

garmin edge explore:

Cihazından garantisine kadar rezalet bir ürün, aklım sıra bryton 420'den sonra model yükseltmesi yapmak isteyip bunu almıştım.

Cihazın kutusunda 12 saate kadar pil desteği yazmasına rağmen batarya süresi 4 saate bile yaklaşmıyor , garanti zaten ilgilenmiyor. İlk aldığım günden beri bu sorun devam ediyor ve garanti sorunu bulamadığını söylüyor. Güç tasarruf modu açık, parlaklık en düşükte ve çoğu şeyde kapalı ama ben daha 4 saat batarya süresini göremedim.

Garanti işini yapmayınca internetten alternatifler önelerilere baktım ama onlar da cihazın hemen hemen bütün özelliklerini kapatmayı tavsiye ediyorlar. Özelliğini kullanamadığım cihazı ne yapayım ben yahu?

Neyse, cihazı uydu bağlantısını kapatıp kullanıyorum şarjı uzun gitsin diye ki yine de 10 saati göremedim. En son garantiye mail attım şu cihazın sorununu çözün diye, onlar da cihazı sıfırlayın dediler. Ben de cihazı sıfırlamak işe yaramıyor, başka bir öneriniz var mı diye cevap yazdım. Sabah cihazı sıfırlama adımlarını tarif eden bir cevap göndermişler, şaka gibi.

Gelelim cihazın sorunlarına:

- Uydu üzerinden hız verisi alırken saçmalıyor, zaten düzgün hız verisi göstermiyor cihaz,
- Eğimi gösterirken acayip sapıtıyor,
- Şarj sorunu sadece benim başıma gelen bir şey değilmiş onu anladım.

Tur bisikletçisi olduğum için haritalı bir navigasyon cihazına ihtiyacım vardı ve bu cihazı satın aldım. Normal sürüşlerdeki harita detayı gayet iyi ama cihazda adres aramak işkence oluyor. Hala belirli bir adrese gitme özelliğini bulamadım, genellikle kasaba ismi girip devam ediyorum. Adres girme özelliği var ama düzgün çalışmıyor ya da hiç bulmuyor.

Ekran olarak güneşte çok iyi okunabilen bir ekrana sahip, parlaklığı en düşükte kullanmazsanı cihazı 2 saat içerisinde şarja takmaya koşacağınızı düşünüyorum. Ekran demişken en ufak şeyde kılcal çiziklerle tanışıyorsunuz, cihazı ekran koruyucu ve kılıf olmadan kullanmanızı tavsiye etmem. Detaylar konusunda zayıf olsa da ekranın kaliteli olduğunu söyleyebilirim, dokunmatik kalitesi de fena değil. Galiba söylemeyi unuttum, ekran 3 inç ve alternatif cihazlar içerisinde iyi bir boyut sayılabilir. Bence cihazın sayacı yavaş, çok fazla bir şey beklememek gerekiyor diye düşünüyorum.

Elektronik olarak garmin'in çoğu donanımını destekliyor, elektronik vites desteği de var diye biliyorum. Destek demişken cihazda tırmanmaya yönelik herhangi bir performans odaklı uygulama bulunmuyor, zaten performans sürücüleri için iyi bir cihaz olmadığını baştan söylemem gerekirdi. Olumlu ve olumsuz yönlere geçmek istiyorum.

Olumsuz yönler:

- Rezalet garanti,
- Rezalet pil ömrü,
- Kronik sorunlar,
- Cihazda çok kısıtlı uydu desteğinin bulunması,
- Eğim vesaire gibi bilgilerdeki tutarsızlık,
- Uydudan alınan hız verisindeki tutarsızlık,
- Hemen hemen hiçbir performans uygulamasına destek sunmaması,
- Bu bilginin doğruluğundan emin değilim ama batarya tamirinin mümkün olmadığı söyleniyor.

Olumlu yönler:

- Büyük ekran,
- Güneşte okunabilirlik,
- Kullanım kolaylığı,
- Şarj etme süresinin pek de uzun olmamas8 diyebilirim.

Son Söz:

Bildirimler, ekrandaki verilerin yerini değiştirebilme vesaire gibi klasik özellikleri belirtme ihtiyacı duymadım çünkü bu tarz özellikleri kullanmak düşük olan batarya süresini daha da düşürdüğü için genellikle kullanmaya korkuyorum. Rezalet servisiyle ve rezalet batarya süresiyle kesinlikle almayın, antrenman için zaten uzak durun. Hiçbir şekilde bu cihazı kimseye tavsiye etmiyorum. Özellikle garmin alma sebebim sağda solda duyduğum uluslararası garanti safsatası idi, kesinlikle yalan arkadaşlar. Benim başıma gelen bunlar, bir daha garmin denen rezalet firmadan herhangi bir ürün almayı düşünmüyorum. Cihazı iade alsalardı muhtemelen 830 falan alacaktım ama sıfır cihazda onu bile yapmadılar.

Büyük beklentilerle almıştım, keşke bataryası uzun süre dayanıyor olsaydı. Cihazı hala kullanıyorum ve tek kullanma sebebim bisikletin üzerinde yaptığım kilometreyi kaydetmem istememden başka bir sebep değil. Bu tarz bir cihazım yokken mi fit üzerinden veri alıyordum, biraz zor olsa da neredeyse aynı işi yapıyordu. Kolay gelsin.

Scudo
Geri