Scudo Sports

Beyin kanamasının pratik teşhisi

jerry_f

Daimi Üye
Tepki
77
yapılan profosyenel yarışlarda filan saglık mensupları vardır belki ama, amatör geziler sırasında da ufak tefek kazalar yaşanabilir...bisiklet sürerken yaşanabilicek enbüyük problem ise kafa yaralanmalarıdır..(bkz. kask takma mecburiyeti...ben kafama bere bile takamıyom,bunalıyom,bisiklet aldıgımda naapcaaz bakalım:(
neyse,ilk önce profosyonel müdahel diyorum we bu yazıyı sizinle paylaşıyorum...

Bir Noroloji Uzmani soyle der: Onemli olan Beyin kanamasi teshisini koymak
ve 3 saat icerisinde bunu tedavi ettirmek, ki bu hic de kolay degil.

Beyin kanamasi oldugunu anlamak icin asagidaki dort adimi uygulamak
gerekir:

Beyin kanamasi semptonlarini anlamak cok zor olabilir. Fakat bu konuda
bilgisiz olup beyin kanamasi geciren kisiye mudahale edilmezse, beyini cok
ciddi zararlar gorebilir.
Doktorlar, artik herkesin asagidaki 4 adimi uygulamakla, bunu kolayca
anlayabilecegini soylemektedir.

1. Kisinin gulumsemesini istemek (eger yapamazsa = Felc demektir)
2. Kisinin cok basit bir cumle soylemesini istemek ("Bugun cok guzel bir
gun") gibi.
3. Kisiden her iki kolunu birden kaldirmasini istemek.
4. Kisiden dilini disari cikartmasini istemek. Eger yamulmussa bu da felc

gecirdigine isarettir.
Eger kisi bu dort adimdan birini yerine getiremiyorsa - "lutfen" derhal acil

Servise haber veriniz ve Doktora telefonda durumu izah ediniz.

Scudo
eşim COBIKE geçen yıl bir beyin kanaması geçirdi... söyleyeyimde o bişeyler yazsın bu konuda ... nede olsa tecrübeli....çok dikkat edilmesi gereken ve önemli bir mesele kafa travmaları ne yapılması gerektiğini çok iyi bilmek gerek...

değerli arkadaşlar, ve konunun sahibi jerry-f,

şimdi benim temmuz ayında yaşamak zorunda kaldığım bu olay, klasik bir beyin kanaması olmadığından_ki beyin damarlarından yumağa bağlı bir ani tıkanma idi_ anlaşılmaması imkansız bir durum. olayı yaşayan kişi anında dayanılmaz br acı ile çığlık çığlığa bir hale bürünerek olayı zaten ortaya koyuyor. Kanama sırasında büyüklüğünü tarif edemeyeceğim acı, görüntü kaybı, etrafın flulaşması ile kendini göstermişti.Ancak 2 dakikalık mesafeye dr a ötürdüklerinde bu ani kafa kopma hissinin migren başlangıcı bile olacağı söylenmişti. O bakımdan MR vs yapılması çok önemli. eğer bir risk varsa bu masraftan kaçınılmamasını öneririm. keza sağlığımız yerinde değilse, hiçbirşeyin önemi yok maalesef.
aynı haftada bir akrabamızda da aynı deneyiimi yaşadığımız olay biraz daha bu kazalara benzer bir durum. Bir kavgaya karışıp, başından darbe alan eniştem, tam 10 gün boyunca beyin kanması başlangıcı olan sızıntıyı farketmemiş.
10. gün kahvaltı ederken tutuğunu zannetiği bardak elinden düşünce durumu kavramış ve durum artık ondan sonra acil konumuna geçmiş ve ameliyata alınmış.

aslında bunca şey yazdım ki bu noktaya gelmek için. Tıpkı kafa bölgemizde olduğu gibi, bazı konularda birşey yoktur vb çok büyük cabbar davranışlar bize çok şey kaybettirebilir.

ameliyata gimeden bana da muayeneler sırasında;
- düz çizgide yürüme testi
-ellerini hareket testi
- söylenen bir kelimeyi 5 dakika sonra hatırlayıp hatırlamayacağına dair kısa süreli bir test

çok kez yapıldı. Beyin kanaması ardında 1 gece boyunca hastanede iken_yani ameliyata bile girmeden önce bunlar yapılmasına rapmen_ hepsinden geçmiştim :( ancak asla bunlar faydasızdır diyemem. elbette hepsi hasta olma ihtimali olan kişide sırasıyla uygulanmalı.jerry_f de bu konuda zaten gerekn acil estleri belirtmiş.

ürkütücü yazmak istemiyorum aslında ama yaşanmış şeyleri de şahane bir kılıfa sokamıyorum. Çok üzgünüm bunun için.:(:(:(

bu sebeple kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. bazı kol, kas ağrıları bile önemli iken beklenebilir desek bile, bazı bölgelerimizi ihmale bırakmayalım...

hepinize sağlıklı günler diliyorum...

• Beğen
Tepkiler: kurbaga
son bir not;

benim o güne kadar baş ağrısı vb şikayetlerim hiç diğer insanlardan farklı olmadığı için durduğum yerde bir MR bile çektirmemiştim. İhtiyaç duymamıştım.
Bu nedenle, aslında çeşitli ışın tedavileri ile, hiç ameliyat olmaksınız 1,5-2 yıllık tedavi ile sonuçlanacak bir konu, böylesi 2 büyük ameliyat ve cerrahi müdehale ile noktalanmak zorunda kaldı. bunun bağlantısı ile gelen çeşitli felç durumlarını daha atlattım.

bu nedenle bazı check-up programları içermese bile, MR çektirip kendinize bir kez olsun kontrol ettirmenizi öneririm..

sevgiler,

• Beğen
Tepkiler: Bulunmaz
@muratevgin

çok çok teşekkür ederim.

sağlıklı günler hepimize...

cobike geçmiş olsun... pekiyi şuanda nasılsın? herhangi bir sıkıntı bırakıyor mu?

• Beğen
Tepkiler: Banu B.
offf baya kötü seyler atlatmıssın su an nasılsın yanı tekarlama durumu vb durumlar nasıl tekrar gecmıs olsun

• Beğen
Tepkiler: Banu B.
murat, penelope, selim ve bora_jb

hepinize tekrar tekrar teşekkür. :)
merakınız üzerine söyleyyeyim.
genetik bir damar yumağı yüzünden bu işler olmuş. ne yazık ki 2 ameliyatla alabildiler. ama şu an hiçbir sorun yok. şu an diyorum çünkü yaklaşık 5 ay süresinde sesim ksıık kaldı. sağ ses teli felci.:(

yine ameliyat çözüm dediler ama ben korkudan ve dr ların taviyesi ile bekleyeyim dedim. 6 ay dolmadan sesim eski haline döndü.

şu an tek arızam korkularım_kaza vs geçirip tekrar hastane yollarına düşmekten korkmaktayım_ ve kafatasımın para şeklinde bir kısmının yok olması :):):): hani senin tahtan eksik derler ya geyikten, bende sahici bu durum:):):)

işte böyle. şu an gayet sağlıklı bir halde size laf yetiştiriyorsam allahın bir lütfü ve dr lar sayesidedir.:)

hepinize tekrar teşekkür dilekleriniz için:):):)

cobike.. özellikle senin çok çok iyi bir kask kullanman şart.. trafik içinde olabildiğince sürmemeye özen göster derim, ben 2 ay önce düşük bir hızla giderken önüme atlayan ve birden u dönüşü yapan taksinin altını görmüş biri olarak söyleyebilirim ki kaskım olmasaydı epey kötü olurdu.. ki ona rağmen elim zarar gördü epey bir.. gürsel abinin eski bir yazısı vardı düşüşlerle ilgili oradaki teknikleri de okursan epey işine yarar..

@Selim Çam

çok mersi. tavsiyelere uyacağım. sanırım korkularım biraz daha netleşmiştir sizin cephenizde:)

gürsel abinin yazsını da okuyacağım. çok teşekkür...

jerry_r konu için teşekkürler...

cobike çok geçmiş olsun allah tekrarını göstertmesin...

Eğer tehlikeli bir kaza olduğunu düşünüyorsanız DİREK ACİLE GİDİN/GÖTÜRÜN. Yukardaki testleri yaparak bir sonuca varmaya çalışmak belki de -uzmanı olmadığınız- başka bir konudaki tehlikeyi görmeyerek durumu hafife almanızı sağlayabilir.

UZMANI OLMADIĞINIZ KONULARDA KARAR VERME YETKİSİNİ MUTLAKA UZMANINA BIRAKINIZ.

Arkadaşlar bu -sağlık- çok önemli bir konu. Bu tip basit testlerden çıkacak sonuç herşey yolunda anlamına gelmeyebilir. Tekrarlıyorum tehlikeli bir kaza yaptıysanız mutlaka acile gidin ve bırakın neyiniz olduğuna uzmanı karar versin.

çok haklısn..ama bu yazıyı şu sebepten paylaştım....
halen onları bi şekilde şaşırtmadıgınız takdirde doktora gitmeyi redden bi sürü insan war...bakınız babam..belki inanmıycaksınız ama ona onun yaşadıklarını sırasıyla anlatmasaydık,kalp krzi geçirmiş olduugna we hastanye gitmemiz gerktigine inandıramıycaktık,..bunu yapmamaız 6 saatimizi al sa da başardık...ona kalırsa basit bi yorgunluktu... sonuc, by-pass ameliyatı... umarım nedemek istedigimi ifade edebilmişmimdir...bi çok insan işin ciddiyetine ancak bu şekilde warabiliyor:)

jerry_f, kendi açından bakınca haklısındır. Ancak mühim olan bizim anlattıklarımızın içeriği değil, karşıdakinin bundan ne anladığıdır. Yani...

Yani, birileri senin yazdıklarını okuyup, şunu yaşayabilir.

"Ben kafamı çarptım, kollarımı kaldırıp, gülümseyip, basit cümleler söyleyebiliyorum... demekki beyin kanaması geçirmiyorum" der, düşünür, diyebilir. Tutar yukardaki yazıya güvenip hastaneye gitmez.

Burada benim görüşüm ikiye ayrılıyor.

Birincisi, beyin kanaması olabileceğini gösteren başka semptomlar da var. Mesela kusmak gibi. Her beyin kanamasının felçli bir sonuca ulaşması gerekmez. Dolayısı ile bir teşhis gerekiyorsa mutlaka uzmanı tarafından yapılması gerekir.

İkincisi, kazanın arızası illa beyin kanaması olmayabilir. Bu yüzden önemli bir kaza varsa mutlaka hastaneye gidilmeli.

İnanın bisikletle başlayan yolculuklarımızın kaçının hastaneye uğrayarak bittiğini sayamam bile. Yıllar içinde bir kısmı kendim için olmak üzere çokça acile hatta çoğunluğu bisiklet üstünde gittik. Bir kısmında farketmediğimiz kırıklar bile çıktı. Ancak röntgen ile belirlenen kırıklar. Çok iyi öğrendiğim bir şey varsa, eğer eğitimini almadıysanız kendiniz karar vermeyin, şüphelenin gidin uzmanı karar versin.

• Beğen
Tepkiler: kurbaga
Geri