Scudo Sports

Beton ve bisiklet.

Tolga..

Üye
Tepki
21
Arkadaşlar merhaba bende covonni bisiklet bulunmakta.Etrafımdaki eş dost bisikletini sakın betonda bekletme havası falan iner dio sizce bu doğrumu? Mesela ben bisikleti apartmanın içinde kilitli bırakıcam sabaha kadar lastikler inermi?

Scudo
Zamanla herkesin iner :D Normaldir. Arasıra havasını kontrol etmekte yarar vardır ;)

Burda yanlış bilinen bazı hususlar var. Öncelikle bisikletin içinde hava molekülleri olduğundan ve bu moleküller genleşebilir nitelikli olduğundan lastik hava basıncında oynamalar meydana gelebilir. Bu moleküller soğuk ortamda küçülür, sıcak ortamda ise büyür. Yani hangi betona koyarsak koyalım eğer beton sıcaksa lastiğin havası inmez!. Lastiğin iniş sebebi soğuk ortamdır. Artık bu konunun bu şekilde anlaşılmasına önem gösterelim.(Eğer inmesini istemiyorsak saoğuk ortamdan kaçınalım)

İç lastiklerin mikro gözeneklerinden sürekli hava kaçar. Kısa vadede bu hava kaçışı fark edilmez ama yeteri kadar uzun süre bekleyen bir lastiğin havası mutlaka iner.

@andac
Hayır kesinlikle yanlış. Lastikte mikro gözenek yoktur. Lastiği oluşturan naylon moleküller birbiriyele gayet yakındır. İç lastiğin 2-3 mm olduğunu sayarsak o moleküllerin o kadar küçük yerden geçme imkanı yoktur. Fizik deneylerindede soğuk ortamın hava moleküllerini genleştirdiği kanıtlanmıştır:) ;)

@M:T:B

lastiklere 40 psi hava basalım, normal şartlarda. soğuk ortamda (beton) bisikleti 2 hafta bekletelim. daha sonra normal şartlarda bisikleti 2 hafta bekletelim. sonra hava basıncını ölçelim. 40 psi hava basıncı ölçebilir miyiz?
ne dersin?

Eğer dediğiniz gibi olsaydı, inmiş bir lastiği sıcak ortama çıkarırdık ve tekrar eskisi gibi olurdu, pompaya falan da gerek kalmazdı.
Lastik betonda inmez. Bekletilirse iner, ama bunun sebebi beton üzerinde olması değildir. Lastik üzerindeki mikro gözenekler + subap bağlantılarından + subabın kendisinden hava sürekli kaçar, çok az miktarda da olsa. Latex lastiklerde bu kaçış o kadar büyüktür ki, latex lastikleri her gün şişirmelisiniz (kullanıyorum, oradan biliyorum, latexin avantajı zor patlaması).

• Beğen
Tepkiler: Ali Hekimoğlu

yanlış değil
lastik homojen yapıda olmadığından micro düzeyde delikler olabilir ve moleküler düzeyde kaçma olur yine bu kaçma siboptanda moleküler düzeyde olur. soğuktan olsaydı eski ısısına dönünce eski haline dönmesi gerekirdi. ben daha döneni görmedim.

Geri