Scudo Sports

Bes nedir?

@19tunahan93 o faizden yararlanan kişi ülkeye döviz sokan değil mi? Bildiğim kadarıyla faiz arttırımı ülkeye döviz gelmesi için yapılıyor. Ülkeye gelen para faizsiz olan para. Yanlış biliyorda olabilirim tabi o konulara daha hakim değilim

@19tunahan93 o faizden yararlanan kişi ülkeye döviz sokan değil mi? Bildiğim kadarıyla faiz arttırımı ülkeye döviz gelmesi için yapılıyor. Ülkeye gelen para faizsiz olan para. Yanlış biliyorda olabilirim tabi o konulara daha hakim değilim

Scudo
@Kunget Faiz arttırımı ülke ekonomisine basit tabirle sıcak para girişini yani döviz girdisini sağlamak için alınan bir karar. Piyasada dolaşan döviz miktarı artacağı için doğal olarak kurlarda düşüş görülür fakat merkez bankasının faiz arttırım kararı tüm bankaların borç alma ve verme politikalarındaki faizleri de değiştireceği için aynı zamanda borçlanma maliyeti yükselir. Borçlanma maliyetlerinin yükselmesi doğal olarak piyasadaki hizmet ve ürün fiyatlarını da yükseltir bu da enflasyonda artış olarak bize yansır.

• Beğen
Tepkiler: Kunget
@chanik chang tek bildiğim ülkeye döviz gelmesi ve kurların düşmesi için yapıldığıydı yeni şeyler öğrenmiş oldum

• Beğen
Tepkiler: chanik chang
14.04.2014 tarihinden beri Anadolu Hayat BES'e kayıtlıyım. İlk yılki aylık ödemem 72TL'ydi. Daha sonra 82TL, 90TL, 100TL ve şuanda 110TL ödüyorum. Bes'te geçirdiğim toplam süre 1509 gün. Şuanki birikimim aşağıdaki şekilde:

* Toplam yaptırdığım tutar = 4865TL
* Yaptırdığım tutarın getirisi = 918TL×.85= 780TL
* Hak kazandığım devlet katkısı ve getirisi = 1223TL×.15=183TL
* Kalan giriş aidatı = 535TL

Bugün BES'ten ayrılmak istesem elime geçecek tutar = 4865 + 780 + 183 - 535 = 5293TL

Yani 4 sene 2 ay sonra yatırdığım tutarın sadece %8.8 fazlasını alabiliyorum.

Süre kısaldıkça aidat kesintisi fazla olduğu ve devlet katkısı alınamadığı için verdiğinizden azını alırsınız. Süre uzadıkça fazlasını. Ben tavsiye etmiyorum. Aylık 1 gram altın alın yada 50-100 dolar alın atın bir köşeye istediğiniz zaman bozdurun, harcayın. Üstelik enflasyona da yenilmezsiniz.

Yazılanlara göre ben bes'e hiç girmeyeyim pek bana göre değil.

BES bir yatırım aracı olarak görüyorsanız girmeyin ,bu bir emeklilik sistemi . Tasarruf yapıp (ve bun tasarrufun değerlendirimesi de var tabi) ileride emekli olmak üzerine inşa edilmiş bir sistem. Yani 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını geçmek şartının ikisini birden düşünmüyorsanız paranızı değerlendirmek için iyi bir yöntem değil . Ama imkanınız varsa bugünden az az birikim yapıp ileride büyüyen toplam tutara biraz daha katkı yaparsanız ciddi bir fon oluşacaktır. Biraz kartopu gibi büyüyor başlangıçta ve yatırım tutarlarının düşüklüğünde yine çok karlı değil. Sistemden erken çıktığınızda devlet desteğini kaybediyorsunuz ki bu gayet normal bu destek emekli olmanız için verilen bir destek sizin yatırımınıza destek için değil.
Başlangıçta 65tl ile başladım sanırım 2009 da . Arada dondurma işlemim oldu birkaç defa . Bir kez toplu para yatırdım . Şimdi 120tl ödemesi yeniden başladı. Yatırdığım para 8bin küsür 4bin kazanç sağlamış 2bin civarında da devlet desteği gelmiş kabaca . Yüzde 100 hisse senedinde duruyor ve geçtiğimiz yıllar performansı iyi oldu hep .

Olay tamamen emeklilik üzerine kurulu, burada geleceğinize yatırım yapıyorsunuz. Gerekli ortam oluşunca sisteme kesinlikle kaydolacağım.

Soyle dusunun. Benim paraya ihtiyacım var sana diyorum ki bana her ay 100 tl borc ver ama bu borcu 5 yildan once benden geri isteyeme. İstersen sana bana verdiginden daha azini geri veririm. İstemezsen bende kalan paranin isleyen faizini sana ana parayla birlikte geri veririm.
Bu sistemi yapan devlet olunca biriken paradan gelir vergisini de almayi ihmal etmiyor tabi.
Sonuc olarak attigin tas urkuttugun kusa degmiyor. Bunun yerine birikim yapacaksan her ay bir gram altin al at kenara kardesim.
Bu sistem iyi bir sey olsa bese zorunlu katilim sarti getirilir miydi?
Paranizi yalandan yere harama bulastirmayin derim.

Sistem biraz değişmiş ,zaman bağlı olarak devlet katkısının tamamını kaybetmiyorsunuz

(devlet katkısı hakediş süreleri başlığı altında)

(link)

Devletin sıcak para bulmak için örnek aldığı bir yol BES, hiç girmeyin, neden derseniz:
kanunun çıkartılması ile beraber katılımcılar sayesinde bankalarda yüklü bir miktar para bu fon sayesinde birikti, aradan 10 yıl geçti bütün katılımcılara vaat edilen vade doldu herkes parasını çekmek için bankaya üşüştü, bankada para yok, devlet zaten borçlu, faizler feci, nerden çıkacak bu para, çıkamayacak, yeni bir kanun gelecek, siz bu parayı ancak ev alırken, bir borca girerken ya da bir borca karşılık kullanabileceksiniz, yani yalan olacak, tam hatırlamıyorum ama bu sistem tartışılırken bir ülkede yaşanmış benzer bir olay, okumuştum durum bu.

• Beğen
@thieft3000 Çok slogan gibi oluyor konuya böyle yaklaşmanız . Bes te biriken para Hazineye gitmiyor aracı kurumlarda türüne görene yatırım araçlarında değerlendiriliyor . Aracı kurumunuz sizi dolandırmadığı sürece paranızın üzerine konacak biri yok . Peki niye devlet BES i teşvik ettiği halde yetmedi de otomatik zorunlu giriş yaptırdı . Çünkü her aklı başında devlet gibi tasarruf etmeni tüm gelirini harcamamanı ve dahası borçlanmamanı istiyor. Tasarruf ,yatırım bunlar neredeyse temel iktisat konuları

(link)

Yalan olacak dediğiniz sistem 72bin kişiyi emekli etmiş bile

(link)

Evet kamu ve özel sektörü toplayınca hepimizi buluyoruz ama devletin borcu o kadar çok değil 450milyar doların yüzde 30 u kamu borcu

(link)

Ben şunu düşünüyorum her seferinde " Devlet neden bana iyilik yapsın ? ".. Bes in de altında vardır bir bit yeniği.

@waafy slogan değil devletin para arayışının sonucu açık bir şekilde

@Kunget bahsettiğiniz gibi küçük tutarlar için yatırım aracı değil bence. Daha önce söylendiği gibi kumbara olarak düşünmek lazım. Türk toplumu birikim yapamıyor her ay kenara 50-100 yada 300 her neyse isteseniz koyamazsınız ama bu sistem sayesinde biriktirebiliyorsunuz. Rakamlar yükseldikçe yatırım aracına dönüşüyor bence. Diğer türlü devlet katkısını alabilmeniz için 10 sene sisteme üye olmanız ve 60 yaşını doldurmanız gerekiyor. Vadeli hesap belki daha mantıklı olabilir ama onunda alt limiti var sanırım 1000TL, yani 50 liraya vadeli hesap açılmıyor.

• Beğen
@Ercn 50 liraya zaten vadeli açmakta pek mantıklı değil ama 1 lirayada açılıyor :)

@10urr getiriniz çok düşük. Öncelikle bes'te getiri için fonlar ne nedir öğrenilmeli. geçmiş yılların performansı incelenmeli hangi fonda tutuluyor bunun bilinmesi bilincinde olunması gerekli. Tüm bunlar öğrenilmeden gelişi güzel bir fon seçiliyorsa sizin gibi getirisi çok düşük olacaktır tabiki. Her ay gr altın veya dolar almak daha iyi demişsin. Bes'tede altın ve döviz fonu var o da aynı şey... Altın Döviz ne ise Bes'te o miktarda yükselir düşer artısı ise devletin %25 + fon getirisidir eklediğiniz zaman o ayda gr altın, dolar alırım dediğin yöntemden uzun vadede çok daha iyi kazanç sağlayacağından kuşkun olmasın... Her ay gr altın dolar almanın faydası acil para ihtiyacında istenildiği zaman kullanılabilmesidir. Her ay düzenli şekilde gr altın, dolar alınabilirmi bu da var...
Altın yılbaşından bu yana %19 değer kazandı. Keza dövizde altın gibi. Enflasyona yenilmiyim kafam rahat olsun dersen fonunu birinci öncelik altın ikinci ise dövizde tutacaksın. Ben avivasadayım. Altından çok daha getiri sağlayan "b.r.i.c." (brezilya, rusya, hindistan, çin) fonu var onu seçeneklere koysalar onu seçeceğim ama yok.
Şunuda ekliyim ziraat emeklilik halkemeklilik şirketinde altın fonu yok. Diğerlerini bilmiyorum. Ve şirketinizin büyüklüğüde önemli. Avivasa ve Anadolu hayat sigorta ilk ikidedir...

Sosyal güvenlik sisteminin popülist politikalar (Erken emeklilik gibi) nedeniyle önceki iktidarlar tarafından yanlış yönetilmesi sonucu sistem çökme noktasına geldi ve insanların emeklilikte alacağı emekli maaşları çok düştü. Bu nedenle devlet insanlara emekli olduklarında 2. bir emekli maaşı olsun diye bu sistemi sundu, çok da iyi yaptı. Yalnız dikkat edilmesi gereken şeyler var.

1- Amaç emeklilik olduğu için emekli olmadan (56 yaş) sistemden çıkmak pek mantıklı değil, yada en azından 10 yıl beklenmeli ki devlet katkısının bir kısmını alabilesin.
2- Sistem otomatik olarak risksiz bir fon sepeti oluşturur. Sisteme girince ilk önce fon karmanızı orta- yüksek riskli bir fona çevirmeniz gerekmekte, aksi halde getiriniz çok az olur.
3- Tatminkar bir birikim için gelirinizin aylık en az %10'unu ödemelisiniz, öyle 100 TL- 200 TL ile birikim olmaz. Eğer çalışmıyorsanız çok da mantıklı değil çünkü işveren katkısından yararlanamazsınız.

Sonuç olarak önce işe girin, ardından %10 katkı ile sisteme girin, fon karmanızı riskliye çevirin. Bu şekilde minimum 10, maksimum 56 yaşınıza kadar ciddi oranda (En az %30'u bulur) bir getiri sağlarsınız. Ama ne yaparsanız yapın BES fırsatını kaçırmayın. Sonuç itibariyle devlet ve işveren sizin için para yatırıyor buraya, yani havadan gelen bir para, yemeyin içmeyin bes'te birikim yapın. En kötü 10 yıl sonra bir ev alırsınız.

BES'te "Riskli Yatırım" seçmek her zaman kârlı olmuyor, onu söyleyeyim. Şu anda benim BES'teki kazancım yaklaşık -60TL (yazıyla eksi altmış TL) (%20 Az Riskli, %30 Orta Riskli, %50 Yüksek Riskli portföye sahibim) :D.
Kendiniz biriktiremiyorsanız BES tercih edilebilir ama "benim iradem iyidir, biriktirir, yatırımın da dibine vururum" diyebiliyorsanız kesinlikle tercih edilebilecek bir şey değil.

Bu arada işverenin yatırdığı para "havadan gelen paradan" ziyade "maaştan kesilen para", onu da belirtmek lazım. Ben "Zorunlu BES" ile girdim sisteme, maaştan kesilen kısım çok olmadığı için "hadi çıkmayayım" dedim. Yoksa işim olmazdı :).

• Beğen
Tepkiler: iskender şerit
@Engin Vural İşveren para yatırmıyor oraya, ayrıca vatandaşta birikim yapabilecek güç yok, birikim yapabilecek olan zaten bes ten öncede yapıyordu. Bu bir fırsat değil bir dayatma, maaşlı çalışan herkes için zorunlu giriş yapılıyor, insanların maaşlarından kesintiler yapılyor, sonra çıkmak isteyenler 2 ay içinde çıkıyor, o sırada da bankaya sıcak para geliyor banka onu kullanıyor.

Yüksek riskli derken Orta risklinin yükseğini demek istedim. %50'sini direk yüksek riskli yapmayı kastetmemiştim. Ama emin olun uzun vadede sizin zararınız söz konusu olmaz. İşverenin yatırdığı para ile ilgili ise maaştan kesme gibi bir durum söz konusu olamaz. Maaşınız harici %2- %5 arası katkı yapmak zorundadır işveren. Devlet ise tam tamına %25 katkı yapıyor. Bu da çok ciddi bir rakam. Kabaca 1.000 TL siz yatırsanız 1.300 TL birikiyor. Şaka gibi. Tabiki kendiniz de biriktirebilirsiniz ama yatırdığınız 1.000 TL, 1.000 TL olarak birikir, o ilave 300 TL'yi alamazsınız. Ben kendim 10 yıl BES'te kalıp g.menkul almak için sistemden çıktım. Bu süre zarfında 65.000 TL para koymuşum BES'e, çıkarken aldığım para 93.000 TL idi. Yani erken ayrılmama rağmen %43 getirim olmuş. Bu 10 yılın ilk 4-5 yılı da fonum düşük risklideydi.

Bu arada finans sektöründe çalışıyorum. Yazdığım bilgiler kulaktan duyma bilgiler değildir. Emin olabilirsiniz. Çalışansanız ve uzun vadeli birikim yapma gücünüz varsa kesinlikle BES'te birikim yapın.

Geri