Scudo Sports

Benzincide lastik şişirmek

zeynep eki

Üye
Tepki
10
saçmalılyor olabılırım.benzıncıdekı lastık pompalarında 50 psı hava bassam tekerlere patlarmı..benzıncıdekı adam 35 den fazla bastrtmadı,bende korktum.patlar dedı...sonucta psı her yerde aynı degılmıdır.tekerın ustundekı alt deger 50 psı..sımdıden tesekkurler...

Scudo
Merhaba,

Psı heryerde aynıdır evet. Altdeğer 50 iken siz 35 psı hava bastıysanız zaten lastiğinizin inik olduğunu hissetmişsinizdir. Alt değer 50 psı ise patlamaz.

@zeynep eki

Normal olarak her hangi bir benzin istasyonunda hava ayarını siz yapacaksınız Sizden önce kullanan yüksek ayarda bırakmış olabilir 32 e Ayarlayıp lastiklerinizi şişirebilirsiniz.Bisikletinizdeki dış lastiğiniz Kaliteli bir dış lastik ise lastiğin dışında min.max hava basılacağı yazar.Ona göre Hava makinasına ayar yapıp lastiğinizi şişireceksiniz Yanlız iç lastiğiniz ince sibop ise benzincilerde şişiremezsiniz aparat almanız gerekir.Fakat genelde kalın siboplu lastikler kullanılıyor yol bisikleti haricinde:)

ben 7200 kullanıyorum. lastik basınc max 60 psi. 58 bastığımda yeterli oluyor. ve her sürüşten önce mutlaka 58 psi ile lastiklerimi şişiririm. Dağ bisikletlerinde bu değer sanırım max 50 psi yani sizin 48 veya 49 psi basmanız yeterli olur. bu değerler butun benzincilerde aynıdır, değişmez. herhangi bir benzincide pompayı, basmak istediğiniz psi a getirip gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..

• Beğen
Tepkiler: erkan yurttas
kapaca bi tabir vardır elleyerek karar vermek arka lastik elle sıkılır ve ayarlanır eskiden öyleydi ama şimdi bu makinelere nazik davranmak lazım yoksa küser :Do yüzden en doğru olanı yapın ancak inik bi tekerde sizi çok yorar siz kendinize göre en doğru ayarı belirlemelisiniz ...

• Beğen
Tepkiler: Uğur Recep AKGÜL
Pompacılar psi yi lastikteki hava miktarı olarak algılıyor.Onun içinde "arabaya 30 basıyoruz buna 10-15 yeter"falan diyorlar.
Siz lastiğin üstündeki min değerin altına inmeyin bence.Yanakları çatlatırsınız

Lastik üzerinde max psi değeri yazar. Max 50 psi yazıyorsa bu degeri görene kadar basmanız gerekmiyor. Max değeri aşmadan kendi konforunuzu bozmayacak bir degerde basın.

• Beğen
Tepkiler: misli1
O benzinciye fikrini sorduysanız cevap vermesi normal. Aksi takdirde, "tipik yurdum insanı" kavramı gündeme gelir. Ayrıca bir patlama olacaksa, patlayan sizin lastiğiniz olacaktır, onların kompresörü, hortumu, hava saati, vs. değil. Kaldı ki, patlama falan olmayacaktır.

lastiğin cinsine göre psi değeri değişir. optimum değer genelde lastik yanaklarında yazar. şişirme yapılırken hiç bir bilgisi olmadıgı halde kendini her şeyi bilen biri sanan yurdum insanına değil, lastiğe danışmak gerekir ;) pompacının 35 demesi araçlara genelde o miktarda hava basılır ondandır. zira araca bu kadar basılırsa bisiklete 35 fazla bile diye düşünmüştür. ben lastiklerime 110psi basıyorum. cinse göre değişir dediğim gibi.

• Beğen
Tepkiler: pancama
Amma saçmalamışsınız,benzincideki pompalar yeterli olan havayı basınca hava vermeyi kesiyor...

@can akıncılar

bana mı dedin bilmiyorum ama ben yinede kendi açımdam cevaplayayım. ben benzincide hava basmıyorum kendi pompam var onu kullanıyorum. lastiğimdeki hava miktarını sadece örnek olarak verdim. yol bisikleti kullanıyorum zaten ben , o kadar havayı mtb lastiğine basarsan patlar.

Benim tekerde en fazla 60 yazıyor ben benzinciye de gitsem pompaylada şişirsem 55 basıyorum. Bir de lastiğin yere değdiği alan genişledikçe lastiğin içine basılan hava basıncı azalır. Teker inceldikçe basınç artar. Bundan dolayı araba tekerlerindeki basınç bisiklettekilerden azdır.

Adamın biri yeni bir traktör almış Benzinciye girmiş mazot almak için O arada traktörün sağını solunu kurcalayayım demiş.Lastiğe ilişmiş gözü.Benzinciye sormuş "bunun lastiğine kaç hava basacağım"Benzincide cevap vermiş "Valla abi arabalara 35 falan basılıyo Sen buna bi 100-150 falan bas"Ve sonunda ne olmuş...GÜÜÜÜÜMMMM:D :D :D aklıma gelmişken anlatayım dedim.

arkadaşlar lastiğin yanagında yazan max değerin %10 altında kalmanızı tavsiye ederim mtbler için yani max 60 yazıyorsa 55 iyi olacaktır hem virajlarda yol tutusunun dusmemesi hemde sarsıntılarda vibrasyon saglaması acısından

Maksimum değerin de hikaye olduğunu düşünüyorum bazen. İnsanlar yanlışıkla üstüne çıkabilir diye 5-10 aşağı yazmışlardır kanısındayım:)
O yüzden max un altında değil de tam max değerde kalırsanız sıkıntı olmaz.

Benim lastikte 40 yazıyor. Dün 40 bastım oturdum. Lastik yassılaşıyordu hala. Gözümü kararttım bastım 45 e. Muhteşem oldu:)

Tabi benim lastiğim için geçerli bu durum.

@Murat Çetinkale

bence yılın esprisi şimdiden belli oldu
:)

ben de tam max kadar şişiriyorum
maxda kalmak lazım

Ben benzincide 55 ayarliyorum sonra kontrol ederek hava basiyorum taş gibi oluncada çekiyorum en iyi yöntem bu bence :)

@Atıl Güven

kesinlikle katılıyorum.
ayrıca arkadaslar; şunu söylemeden geçemiyeceğim:
ne yazıkki, bizim ülkemizde "hava" işiyle ugrasan insanların büyük çoğunluğu bile herhangi bir malzemeye basılan havanın PSI degerini havanın miktarı zannediyor. oysa "BİZ BİLİNÇLİ BİSİKLET KULLANICILARI" biliyoruz ki; bir lastiğe basılacak havanın miktarı o lastiğin hacmiyle alakalı olarak dış yüzeye yapacagı baskı göz önünde bulundurularak hesaplanır. yani bu şu demektir: incecik tekerlekli bir yol bisikletinin lastiği 80 - 100 psi basıncı ( kendi ebatına göre) kaldırabildiği gibi, dev gibi bir dozer lastiğine 20-30 psı basınc yeterli gelebilir. kısacası havanın miktarı değil, basılan yerin hacmine oranı önemlidir.
o yüzden en iyisi elle şişirip kontrol edip, kafamızıda böyle garip hesaplara takmamak bence. bas pompayı ne güzel... eskiden kompresör mü vardı yav...:):)

Geri