@Yusuf Z. Şipal
"...Ya bildiği bir sey var..." derken, hukuki olarak iade sureci hakkinda bildigi bir sey var anlaminda dedim. Hani bilmedigimiz bir kanun ya da yasal hakki biliyor olabilir. baska bir anlami yok soylediğimin. Yani ben zaten konuyu acarken gelecek yorumlari az cok tahmin edebiliyordum. Ve tahmin ettigim dogrultuda yorumlar da geldi zaten. Onay alma amaciyla konuyu acmadim. Konuyu acma amacim herkesin kendince değerlendirmesi idi. Ben kendi yorumumu soyleyeyim. Bence arkadas geri iade almis olsaydi maddi acidan bir sey kaybetmeyecekti cunku kargo parasi masrafini ben ödeyecektim ve belki de musteri memnuniyeti acisindan benim ekstradan takdirimi kazanmis olacakti. Haa öncesinden konustugumuz prosedüre de sadik kalarak ve herhangi hukuksuz bir durum olmadan benim magduriyetimi önemsememis oldu sadece ve benim ikinci kez ondan alisveris yapmamin da önüne geçmis oldu. Yapacak bir sey yok artik.
Bu mesajlaşmadan anladığım kadarıyla alıcının iade isteği ilk önce "Tamam hocam yarın haberleşelim" denilerek kabul edilmiş. Ancak ertesi gün ne olduysa olmuş, satıcı fikir değiştirmiş.
"Söz ağızdan bir kere çıkar" derler. Alıcı iade talebini söyledikten sonra tamam deyip de, sonradan fikir değiştirmek tuhaf geldi bana.
Biliyorum birebir aynı sektör değil ama, medikal tekstil sektöründe hem üretim hem perakende satış yapan bir şirketimiz var. Perakende mağazamızda satış yaptığımız müşterilerimizden bazıları, satış tarihi üzerinden bazen 1 aydan fazla süre geçmesine rağmen aldıkları ürünü iade etmek için getiriyorlar. Hiçbirini kırmıyor, geri çevirmiyoruz; ürün kullanılmamışsa iade alıyoruz. O ürün rafa geri konulur ve bir şekilde tekrar satılır, ama kalbini kırıp küstürdüğünüz müşteriyi geri kazanmanız neredeyse imkansız.
Ticaret yapan insanlar bu basit kar-zarar hesabını yapabilse keşke.